7 kalmerende signalen bij honden

[Intro] – 7 Kalmerende Signalen Die Jouw Hond Elke Dag Laat Zien

Kalmerende Signalen / Conflictmijdende signalen

Persoonlijk noemt Helena Schmets (Hondengedragstherapeute/coach en eigenaresse van spiritueel centrum Colour of Dogs) deze signalen liever conflictmijdende signalen, omdat dat voor haar duidelijker de lading dekt.

Bekijk ook het video interview over het onderwerp: Het effect van stress bij honden

In het engels worden deze signalen ook Calming Signals of “cut-off” signals genoemd omdat de hond hiermee aangeeft een op handen zijnde conflict te willen voorkomen / vermijden.

Persoonlijk vind ik (Helena) de hond, en daarbij het leren begrijpen en toepassen van zijn taal gewoonweg prachtig. Deze passie en de daarbij opgedane kennis wil ik graag met je delen door middel van de komende artikelen.

Leven in harmonie

De hond zijn taal, zijn wezen is helemaal gericht op een harmonieus samenzijn, samenwerken.

Zijn taal is gericht op levensbehoud, daar hoort van nature (onnodig) vechten niet bij. De hond is een vluchtdier. Zomaar vechten kost energie, die energie heeft hij nodig voor zijn voortplanting en eten.

Vechten om zijn prooi, het afgrenzen van zijn territorium, of het zich verdedigen omdat jouw hond met zijn leven bedreigd wordt, is anders. Dat is vechten om zijn soort in stand te houden.

Vechten heeft van nature een functie.

Maar de hond zal dat pas doen als al zijn waarschuwingen niet gerespecteerd worden.

Conflictmijdende signalen ontdekken

De hond zal eerst zijn zeer subtiele conflictmijdende signalen inzetten:

 • met zijn ogen knipperen
 • zijn hoofd wegdraaien
 • gespannen kwispelen
 • bek likken
 • geeuwen

Vervolgens als daar niet naar wordt geluisterd volgen er nog duidelijkere conflictmijdende signalen

 • “bevriezen”
 • snuffelen
 • kont toekeren
 • gaan zitten of liggen

Als ook hier geen gehoor aan wordt gegeven zal de hond pas mogelijk gaan grommen of dreigend zijn tanden laten zien, (die op zich zelf ook als conflictmijdende signalen betiteld mogen worden. Hij gromt of dreigt als waarschuwing om immers een ruzie te voorkomen!)

Pas wanneer het hele scala aan signalen die hij geeft niet worden gezien, of gerespecteerd wordt hij genoodzaakt van zich af te bijten of zich misschien helemaal in zichzelf te keren.

Er gaat dus heel wat vooraf voordat hij toehapt of in de verdediging gaat.

Stress voorkomen

De kunst is om tijdig de conflictsignalen van je eigen hond te gaan herkennen en ook die van een mogelijke andere hond.

Alleen dan ontstaat de mogelijkheid om op tijd maatregelen te treffen en een positief verloop te bewerkstelligen.

Daarnaast wordt ook de binding met de hond sterker. De hond ervaart dat hij aansluiting vindt en begrepen wordt.

Zijn baasje wordt degene die hem begrijpt en uit moeilijke situaties haalt en redt. Dat geeft vertrouwen en beperkt stress.

Negatieve gevolgen van stress op het lichaam van honden

Naast dat teveel stress negatieve gevolgen heeft op het gedrag van onze honden, blijkt dat stress ook heel veel kan doen met het lichaam van een hond. Teveel aan stress zorgt er bijvoorbeeld voor dat de darmflora kan worden verstoord.

7 Conflictmijdende signalen om te onthouden

 1. Langzaam lopen
 2. Tongelen
 3. Geeuwen
 4. Weg kijken
 5. Snuffelen
 6. Wegdraaien
 7. Splitten
5 antwoorden
 1. Mieke
  Mieke zegt:

  Vorige week met heel veel interesse en herkenning de video bekeken. Kwam precies op tijd, omdat ik weer ‘ fouten’ begon te maken in de omgang met mijn fantastische maar onzekere, snel overprikkelde Roemeense hond. Begon net wanhopig te worden door een aantal incidenten. Je verhaal in de video heeft me weer bij de les gehaald en nu, een week later, genieten we weer van de wandelingen, die eerst heel vermoeiend waren. Ik hoef niets meer, behalve zorgen dat zij ontspannen is en blijft. Heerlijk, voor ons allebei. Thuis is ze nu ook lekker ontspannen speels. Ben blij met je blogs die me steeds bij de les terug halen.

  Beantwoorden
 2. Esther de Bock
  Esther de Bock zegt:

  Wij hebben 2 berners 1 reu van ruim 2 en teefje van ruim 6 maanden. Ben blij met deze artikelen. Door veel naar mijn berners te kijken leer ik hoe ze met elkaar “praten” daar leer je veel van. Ga zo door met deze blog

  Beantwoorden
 3. Peter
  Peter zegt:

  Prachtig initiatief!
  Ik ben erg benieuwd naar de blogs over de “conflictmijdende signalen” door Helena Schmets. Leuk om te zien hoe de honden op de foto op een ontspannen manier (zonder strakke lijn) genieten van hun wandeling in de natuur. Is dit een voorbeeld van harmonieus samenzijn met je hond(en)?

  Beantwoorden
  • Helena
   Helena zegt:

   Hallo Peter. Leuk dat je zo enthousiast bent!!! Dit is zeker een voorbeeld van een harmonieus samenzijn. Gewoonweg heeerlijk!
   Ofwel vanuit liefde en begrip een eenheid vormen met je hond. Wie wil dat niet? Als je hond zich begrepen voelt en hij mag zichzelf zijn, krijg je er veeel binding en vooral een relaxte hond voor terug!!
   Ik zou zeggen: geniet ervan!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *