angstige hond, hond stress, bange hondAngst bij honden kan in verschillende situaties voorkomen. Zo kan een hond bang zijn voor een onverwacht geluid of vuurwerk. Het afdalen van een trap kan in het begin spannend en angstig zijn, net als een ritje in de auto of vreemde mensen over de vloer.

Angst is een emotie die bij alle dieren voorkomt, en ja.. dus ook bij honden. Angst is geen gedrag! Het beïnvloedt WEL het gedrag van je hond. Angst kun je wegnemen, waardoor gedrag verbetert. Hoe? Door het vooral níet te negeren.

Wat is angst bij honden?

Angst is een emotie die wordt veroorzaakt als er gevaar of een dreiging tot gevaar is. Het zorgt ervoor dat het lichaam adrenaline aanmaakt – dat gebeurt bij mens en dier – en alle zintuigen op scherp zet.

Het zorgt ervoor dat systemen die meer voedingsstoffen nodig hebben, deze krijgen. Daarom gaat het hart sneller pompen en worden er extra voedingsstoffen naar spieren gestuurd.

Dit hele proces zorgt ervoor dat het lichaam je helpt te vechten, te vluchten of het nagelt je juist aan de grond.

Angst is een emotie die gedrag uitlokt. Dit kan een vluchtgedrag zijn, maar ook agressief gedrag. Honden ervaren net zo goed angst als mensen en handelen uit die angst om zichzelf te beschermen. Veel agressief gedrag komt voort uit angst. Door de angst weg te nemen, zal je hond emotioneel lekkerder in zijn vel zitten en verdwijnt de agressieve of juist zeer passieve houding vanzelf.

Angst is géén gedrag

Veel mensen geloven in het fabeltje dat je angstig gedrag van je hond moet negeren én zelfs bestraffen. Dat is raar, vooral als je weet dat angst zelf geen gedrag is. Daarnaast is het een vreemde opvatting dat je straf zou moeten geven voor angst. Je geeft je kind toch ook geen straf als hij bang is in het donker? Of angstig is voor de eerste schooldag?

En wanneer een klein kind een nachtmerrie heeft gehad en met bonzend hart gillend wakker wordt, dan snellen ouders naar het kinderbedje toe om het kind te troosten. Mensen troosten andere mensen als het gaat om angstige gevoelens. Hiermee neem je angst juist weg, geef je een kind een veilig gevoel en vertrouwen. Dus, waarom zou je angst van je hond negeren?

Angst en je hond belonen

Veel mensen denken dat je angst juist erger maakt wanneer je je hond aandacht of iets lekkers geeft. Want je beloont toch het angstige gedrag? Nogmaals, angst is geen gedrag. Angst is een emotie. Een angstig kind houden we toch ook vast? Of geven we een snoepje? Wordt de angst daar erger van? Het antwoord is nee. Dit geldt dus eveneens voor honden. Geef juist je hond positieve aandacht als hij bang is. Doordat je je hond positieve aandacht geeft, leert hij dat hij je kan vertrouwen in situaties waarin hij onzeker is. Dit versterkt jullie band en voorkomt agressief gedrag. Wist je trouwens dat honden elkaar troosten als er eentje angstig is?

Wanneer je je hond bij het eerste angstige gedrag juist slaat, je hond totaal negeert of pest met het voorwerp waar hij bang voor is (zoals de stofzuiger of bezem), dan trigger je juist agressief gedrag. Jij geeft je hond namelijk negatieve aandacht, waardoor je hond nog angstiger wordt en wellicht zelfs agressief, want hij wil zichzelf verdedigen. Angst is een emotie die je niet mag negeren.

Gedrag versus emotie van de hond

Alles wat je hond doet, dat is gedrag. Gedrag kan je beïnvloeden met positieve beloningen, zoals een snackje, speeltje, een vrolijke aanmoediging of een lekkere aai over het lichaam van je hond.

Angst is een emotie en dus geen gedrag. Emotie is alles wat een hond voelt. Wat hij voelt kun jij niet beïnvloeden met een beloning. Bij angst komt natuurlijk wel gedrag kijken. Want het fysiek trillen bij angst is gedrag. Maar zelfs dat gedrag leert je hond niet aan als jij bij angst een beloning geeft. (Technisch gezien zou het kunnen, maar dat vergt wel een heel goede timing en intensieve training).

Wist je dat een hond die bang is veel moeilijker leert dan een hond die niet bang is? Wanneer een hond bang is, schakelt hij over naar een overlevingsmodus. Hierbij is er geen plaats voor rationeel nadenken – en dus nieuwe gedragingen aanleren. De focus in de overlevingsmodus komt te liggen op datgene wat angst aanjaagt. En misschien moet de hond er wel voor vluchten of juist aanvallen.

Angst bij de je bange hond herkennen

Angst kan zich bij honden op verschillende manieren uiten. Denk hierbij aan een lage lichaamshouding, beven, trillen, hijgen en verstijven. De staart tussen de benen en de oren die naar achteren liggen, zijn heel duidelijke angstkenmerken. Soms wil een hond zich fysiek verstoppen of komt hij juist contact met je maken voor steun in het angstige moment.

Steun en vertrouwen

Als je hond ergens bang voor is, is het belangrijk dat jij je hond op dat moment vertrouwen geeft. Wees zijn steun en toeverlaat, praat rustig en op neutrale toon en aai je hond over de rug of kop.

Is je hond heel even geschrokken dan kan afleiding met een leuk speeltje, hersenwerk of andere oefening een oplossing bieden. Is de hond zo angstig dat dit niet lukt, dan is rustig benaderen en praten heel belangrijk.

Daarnaast is het heel goed om je hond weg te leiden van datgene wat hij eng vindt. Zo geef je aan dat je hem begrijpt en dat je hem op dat moment beschermt.

Help je hond zijn angst te overwinnen

Wist je dat je je hond wel kan helpen met het overwinnen van zijn of haar angsten? Vooral als het om voorwerpen of vreemde mensen gaat, is dit mogelijk. Dit moet je stapje voor stapje en met veel geduld doen.

Het is hierbij vooral belangrijk dat je je hond niet dwingt. Want door te dwingen vergroot de weerstand en de angst weer, waardoor je terug bij af bent.

Hoe help je dan je hond niet bang te zijn voor vreemde mensen of voorwerpen, zoals een stofzuiger, kinderwagen of rollator? Door stapje voor stapje je hond hieraan te laten wennen. Dit doe je vanaf een afstand waarop hij nog niet (heel) bang is en nog bereikbaar. Je beloont hem met een voertje bij het zien van datgene waar hij angstig voor is. Dit blijf je herhalen tot je hond op (grote) afstand oke is met dat waar hij bang voor is en dan ga je de afstand met baby stapjes verkleinen. En dit vergt tijd… en veel geduld..

Geef je hond altijd vrije keuze, dit versterkt namelijk zijn eigen zelfvertrouwen. Neem de tijd hiervoor en steun je hond in het proces. Ga niet te snel!

Nog even samenvattend, als je hond bang is, negeer hem dan niet, maar geef steun en vertrouwen!

Dwing je hond niet om datgene wat hij eng vindt te benaderen. Maar probeer wel rustig en spelenderwijs je hond kennis te laten maken met datgene waar hij angstig voor is. Prijs en beloon je hond direct als hij gaat snuffelen of toenadering zoekt tot datgene wat hij eng vindt. Blijf ook bij hem tijdens dit proces. Dat geeft extra vertrouwen.