Begin van dit jaar kwam de FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration) met een waarschuwing voor hondenbezitters die hun hond chemische vlooien- en tekenmiddelen geven.

Dit komt na meldingen van chemische bestrijdingsmiddelen die ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Dit wordt bevestigd door een recent onderzoek onder 2.751 hondeneigenaren genaamd (Project Jake).

Het onderzoek werd uitgevoerd door een dierenarts door middel van een enquête onder hondenbezitters.

De dierenarts onderzocht het gebruik en de veiligheid van isoxazoline-parasiticiden die aan honden werd gegeven door middel van bekende teken- en vlooienmiddelen.

Isoxazoline-parasiticiden

Isoxazolines zijn een klasse van bestrijdingsmiddelen (parasiticiden) die aan honden worden voorgeschreven om teken- en vlooien te bestrijden.

Het middel komt in de bloedbaan van de hond en vergiftigd vervolgens de teek of vlo die op het lichaam van de hond het bloed opzuigt.

In eerste instantie werd gezegd dat deze bestrijdingsmiddelen alleen het ongedierte zou doden en dat honden en katten door de hoeveelheid gif geen risico zouden lopen.

Echter, inmiddels worden deze uitspraken steeds kritischer onder de loep genomen.

Hondenliefhebbers konden door middel van een enquête aangeven wat mogelijke klachten waren in Project Jake na het geven van de chemische anti-vlooien en teken middelen.

Niet iedereen die mee deed gaf een chemisch middel.

2.751 hondenbezitters ondervraagd

Uit de 2.751 respondenten gaf 58% van de hondenbezitters hun hond ter bestrijding tegen teken en vlooien een parasiticide.

De hondenbezitters die bijwerkingen ervoeren hadden hun hond isoxazoline gegeven aan hun hond. Isoxazoline in de klasse Fluralaner (Bravecto), Afoxolaner (Nexgard) en Sarolaner (Simparica).

De Isoxazoline die verwerkt zit in bekende vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen zoals:

  1. Bravecto (fluralaner) tabletten voor honden;
  2. Bravecto (fluralaner) spot on pipet voor honden en katten;
  3. Bravecto 1 maand (fluralaner) tabletten voor pups;
  4. Simparica (sarolaner) tabletten voor honden;
  5. Simparica Trio (sarolaner, moxidectine en pyrantel) tabletten voor honden;
  6. Nexgard (afoxalaner) tabletten voor honden;
  7. Credelio (lotilaner) tabletten voor honden;
  8. Easecto (sarolaner).

Maar ook merken als Advantage/Advantage II, Advantage Multi, Advantix/Advantix II, Advocate 13, Comfortis en Frontline/Frontline Plus werden in het onderzoek ingezet door sommige hondenliefhebbers.

66,6% van de hondenbezitters die een bestrijdingsmiddel had gegeven, gaven aan bijwerkingen te ondervinden bij hun hond.

Bijwerkingen zoals:

Project Jake chemische middelen teken en vlooien bij honden

Maar zoals je kunt lezen, zijn er ook ernstige bijwerkingen, zoals epileptische aanvallen in ruim 14% van de gevallen en zelfs de dood in ruim 14% als gevolg van het geven van deze chemische middelen.

FDA waarschuwt

FDA waarschuwt dan ook dat o.a. epileptische aanvallen (mogelijk) kunnen voorkomen bij dieren zonder dat ze dit eerder hebben gehad.

Ik weet dat er in Nederland en in andere landen een grote discussie is ontstaan met voor- en tegenstanders van chemische middelen.

Er zijn dierenartsen die zeggen dat de chemische producten geen enkele kwaad kunnen.

Er zijn ook hondenbezitters die aangeven de producten al jaren te gebruiken, zonder dat zij bijwerkingen hebben ervaren.

Maar…

er zijn ook hondenliefhebbers waarvan hun hond plots is overleden. 

Zo blijft er heen en weer worden geroepen door voor- en tegenstanders van dit middel.

Wij vinden het belangrijk om jou als hondenliefhebber hierover te informeren en je mag uiteindelijk zelf je conclusie trekken.

Wij persoonlijk zijn geen voorstander van chemische middelen, omdat het naar onze mening schade kan aanrichten aan het lichaam.

Waarom chemische middelen geven, als je ook kunt kiezen voor natuurlijke middelen?

  1. onderzoek Project Jake https://publons.com/publon/10.1002/vms3.285/