,

DB 026 – Wat Fysiotherapie Voor Honden Met Achterhand Problemen Kan Betekenen

Wat Fysiotherapie Voor Honden Met Achterhand Problemen Kan Betekenen

Honden met achterhand problemen; we zien ze vaak in de praktijk vaker. Een hond die door zijn achterhand heen zakt, in zijn rug merkbaar pijn heeft, of honden zie zelfs anders gaan lopen. Wat is de oorzaak van achterhand problemen bij honden?

In aflevering 26 van de Dierbewust Podcast Show bespreken we wat fysiotherapie voor honden met achterhand problemen kan betekenen. Wat is goed voor de bespiering van je hond en wat kun je beter niet doen om lichamelijke problemen bij je hond te voorkomen.

In deze aflevering leer je

  • Kun je de achterhand van een hond trainen om minder last hiervan te hebben?
  • Zijn er natuurlijke middelen die je inzet bij achterhand problemen?
  • Het komt meer voor bij oude honden dan bij jonge honden, zijn er tips die je kunt geven aan hondenliefhebbers die je in de praktijk ziet gebeuren die ze misschien beter niet kunnen doen, zoals bijvoorbeeld met een jonge hond naar het strand?
  • Wat is de belangrijkste levensles van Marijke Hegemans.

Genoemde links in deze aflevering:

 

Transcriptie Dierbewust podcast 26

Dit is de Dierbewust podcast show met Maurice Flinterman aflevering nummer 26.

Welkom bij de Dierbewust podcast show waarin je luistert naar experts die je voorzien van de beste informatie tips en tricks op het gebied van honden.

Vandaag gaan we in gesprek met Marijke Hegeman. Zij is in 1987 afgestudeerd als humaan fysiotherapeut en tot op heden nog steeds werkzaam in een kleine dorpspraktijk. In 1996 heeft ze haar eigen dierenfysiotherapie- praktijk gestart en heeft ze ook haar studie afgerond. Ze is haar eigen praktijk begonnen waar ze hoofdzakelijk honden en paarden behandeld  en soms een kat of een knaagdier.

Marijke heeft zelf twee honden en drie paarden en ze is erg blij met haar baan, omdat ze van haar hobby haar werk heeft kunnen maken en andersom.

Ik wens je heel veel luisterplezier.

Vandaag gaan we in gesprek met Marijke Hegemans. Marijke, welkom. Leuk dat je bij ons in de Dierbewust podcast mee wil doen.

Marijke

Nou graag gedaan

Maurice

En vandaag gaan we het onderwerp bespreken: honden met achterhand problemen.

Dat vaak in de praktijk voorkomt en vandaag gaan we ook tips aangeven om dit te verbeteren.

We zien dit vaker in de praktijk, en jij helemaal: een hond die bijvoorbeeld door zijn achterhand zakt en in zijn rug veel pijn heeft. Of honden die heel anders gaan lopen omdat ze iets in hun rug voelen of ervaren. Wat is volgens jou de oorzaak van achterhand problemen bij honden?

Marijke

Eigenlijk kan je het wel een beetje verdelen in twee delen. Zeg maar twee categorieën.

Er zijn overbelastingsklachten en degeneratieve klachten. En het eerste, dus de overbelastingsklachten die zien we vaak op jonge leeftijd. Bij honden waar eigenlijk te vroeg te veel van gevraagd wordt en het betreft vaak actieve honden die moeilijk te remmen of  te temperen zijn. En dan heb je tegenwoordig border collies die heel erg populair zijn; sporthonden zijn.  In dit ras merk je gewoon dat die honden vaak te snel ingezet worden in een sport. Omdat ze zo graag werken, dan denk je dat ze snel heel veel aankunnen. En hier bij deze honden vinden we heel vaak overbelastingsklachten. En die klachten uiten zich in stijfheid en kreupelheid van het achterlichaam.

En dat is dan meestal een overrekking van banden en van de wervels. Of andere dingen maar in dit geval gaat het over de rug. En dan zie je dus wel behoorlijke klachten

Maurice

ja wat heel naar is. Dus je geeft eigenlijk twee dingen aan, twee categorieën. Dus ook degeneratieve klachten. Kun je daar wat meer over vertellen want ik denk niet dat iedereen dat wat zegt

Marijke

Dat zijn zeg maar de aandoeningen, dus zeg maar slijtage dingen. Dat kan je ook weer onderverdelen.

… eigenlijk in de volks monds de slijtage van de wervels

En dan langs de rand van de wervel lichaampjes krijg je van die uitsteekseltjes, van die vergroeinkjes . En die krijgen dan de vorm van een haak. En die kunnen dan op een gegeven moment zo groot worden dat die twee werveltjes over bruggen. En waardoor de wervels niet meer de gewone beweging hebben die ze normaal wel hebben.

En die beweeglijkheid neemt ook steeds verder af waardoor de rug op een gegeven moment helemaal stijf kan worden. Maar ook die tussenwervelgewrichtjes kunnen vergroeien en daardoor kan een zenuw klem komen te zitten. Waardoor er dus uitval komt van een poot of poten.

Een tweede degenerative aandoening zijn hernia´s  die ook bij mensen heel erg bekend zijn en die komen we ook wel frequent tegen en dat zijn de tussenwervel, die tussen twee wervels liggen. Dat zijn van die kraakbeen dingetjes met een geleiachtige kern erin en dan de kern gaat uitpuilen. Wanneer het kraak beent dus minder goed is, gedegenereerd noemen we dat, dan kan de uitpuiling op een gegeven moment op een ruggenmerg zenuw drukken of op het ruggenmerg waardoor je dus uitval kan krijgen van de poten. Bij mensen denk ik dat je dat misschien ook wel weet van mensen met een hernia die heel veel rug en beenpijn hebben.

Maurice

Ja precies.

Dan is het denk ik goed zo meteen als je iets meer uitleg geeft over hoe je dit zou kunnen aanpakken als je hond daar last van heeft. Hoe je dit zou kunnen verminderen in ieder geval.

Je hebt natuurlijk deels klachten die misschien vanuit de erfelijkheid bij de hond naar voren komen. Van rassen die bijvoorbeeld doorgefokt zijn. Iedereen kent het wel. Maar wat ook zo is dat je een hond deels zal moeten temperen, zeker als ze nog jong zijn. Want wat ik vaker zie als ik bijvoorbeeld op het strand kom, ik ben fervent kitesurfer, en ja daar zijn toch heel veel erg jonge pups eigenlijk al op het strand. Je ziet pups worden meegenomen. Heel veel hondenliefhebbers die realiseren zich niet dat dat toch heel erg slecht kan zijn. En dat is ook wat jij bedoeld.

Marijke

Ja ik denk dat die half gewassen honden tussen de vijf en de tien maanden bijvoorbeeld die zijn heel kwetsbaar. Alle jonge honden hoor maar zij ontwikkelen op die leeftijd vaak vrij snel zeg maar meer kracht en snelheid terwijl het skelet nog niet volledig ontwikkeld is en dan worden, als je vooral went en draait en keert  dus dat hele snelle.

Explosieve bewegingen kunnen enorm belastend zijn voor de rug. Laat staan voor de andere gewrichten. Nu hebben we het over de rug. Dus vaak zijn zij nog niet klaar met groeien en dan krijg je extra veel belasting op die gewrichten van de rug. Op die leeftijd  zou ik echt opletten. Kijk natuurlijk een keer draaien of wenden is natuurlijk geen probleem maar je ziet toch inderdaad heel veel mensen die jonge honden eindeloos achter een balletje aan laten rennen en dat zou ik niet doen.

Maurice

en zou je dat wel doen als honden ouder zijn? Als ze zeg maar richting volwassen gaan.

Marijke

Ik denk dat als je dan een goede warming-up doet ze best wel wat kunnen hebben. Maar ik zal altijd uitkijken met explosieve bewegingen zoals achter ballen aanrennen.

Er komen zoveel krachten op die honden bijvoorbeeld en frisbee. Dat ze dan in volle snelheid zo een frisbee uit de lucht moeten pakken en dan landen. Ja daar komen zoveel krachten op die pootjes en rug dat zou ik niet doen.

Vanuit fysiotherapeutisch oogpunt want dan overbelast je ze teveel.

Maurice

en nog even terug naar de pups want ik weet is dat je  elke week of elke maand, volgens mij is het elke week, dat je dan weer vijf minuutjes langer kan gaan lopen. Wat zou jij nou adviseren?

Marijke

ja dat zijn verschillende schema´s inderdaad. Daar zijn verschillende schema´s in. Ik zou me er wel een beetje aanhouden omdat je gauw te veel doet met een hondje.

Andere kant is wel dat ze ook een keer moeten kunnen spelen met anderen. Sociaal gezien. Ik zou niet hele lange afstanden doen. Dus lange wandelingen bijvoorbeeld met een pup dat is uit den boze en kleine stukjes pakken. Paar minuutjes, vijf minuutjes dan weer lang pauze. Dat ze goed kunnen slapen. Ze moeten echt heel veel rusten. En dat wordt vaak vergeten.

Heeft jouw hond een zwakke achterhand?

Maurice

ja precies dus dat is een hele belangrijke zodat je niet  de pup al op hele jonge leeftijd te veel belast. En stel dat een Dierbewust luisteraar wel een hond heeft met bijvoorbeeld een zwakke achterhand. Die zakt door zijn poten heen of heeft zelfs een verlamming, wat je net al eventjes aangaf, aan de achterhand. Wat zou je zo iemand adviseren?

Marijke

eerst adviseren om echt langs een dierenarts te gaan. om bepaalde dingen uit te sluiten en verder onderzoek te laten verrichten omdat je eerst wilt weten: wat is de oorzaak?

Degeneratieve oorzaak of een overbelasting oorzaak. Maar je hebt natuurlijk ook nog oorzaken aan het zenuwstelsel bijvoorbeeld. Je hebt vast weleens van DM gehoord.

Maurice

Ja absoluut.

Marijke

Degeneratieve Myelopathie.

Een erfelijke afwijking dat is ook weer iets wat mee zou kunnen spelen.

Dus dat is dan ook wel weer heel belangrijk om uit te laten sluiten en eventueel een pijn behandeling te kunnen geven aan de hond of aan medicijnen. Wat ze ook willen doen. Pijnmedicatie of Prednison om spellingen te laten remmen. En dat moet natuurlijk een dierenarts doen. Dat zou een eerste stap zijn als jij je hond ziet minderen of slechter ziet lopen of een zwakke achterhand heeft.

Dat zou de eerste stap zijn. Moeten zijn.

Maurice

ja, nou jij bent natuurlijk fysiotherapeut.

Dus ongetwijfeld na deze stap, als de mensen bij de dierenarts zijn geweest zullen ze natuurlijk bij jou terecht komen van: ja Marijke mijn hond heeft problemen.

Dat kan natuurlijk van alles zijn.

Achterhandverlamming of laatst kende ik ook een hond die bijvoorbeeld incontinent werd. Ja dat is in sommige gevallen dat de achterhand inderdaad verlamt of geklemd of iets is. Hoe ga jij daar in de praktijk dan mee om?

Marijke

meestal krijgen wij dan een brief of een mail of een bel van een dierenarts en dan krijgen wij ze  doorverwezen net als een humane fysiopraktijk en wij onderzoeken hem dan helemaal weer dus echt op het lichaam, wat wij noemen op het bewegingsapparaat. Dus de spieren, de pezen en de gewrichten. Die lopen wij dan af en kijken of er dan veranderingen of verschillen zijn links en rechts en dan kunnen we therapie geven en die therapie dat bestaat vooral uit bijvoorbeeld spierversterkende oefeningetjes voor rug en buikspieren om die sterker te maken, bijvoorbeeld bij hernia honden, het soepel houden van de rug dus mobiliserende oefeningen links rechts buigen strek oefeningetjes van de rug en die je kun je dan later aan mensen als huiswerk meegeven.

Verder geven we een loop- en trainingsschema mee . wat een hond wel en niet mag. Ook wat je net vroeg over de pup afhankelijk van het ras natuurlijk.

De zwaarte van de hond en noem maar op. Heel veel hebben overgewicht en daar moet je op gaan letten en merkbaar maken.

Gaasjes kan je geven of warmte therapie of dat je adviezen geeft van de hond moet warm blijven of op een andere plek liggen. We kunnen ook werken met magneet veld of lasertherapie en mobiliserende technieken zoals bijvoorbeeld osteopathie of chiropractie of in de volksmond kraken. Alleen dan moet je natuurlijk wel heel erg opletten wat de oorzaak is van de klacht .

Ja dat zijn allemaal mogelijkheden die je kunt gebruiken. Een je kan een ding gebruiken, je kan alles je kan verschillende dingen gebruiken maar dat is allemaal weer afhankelijk van de hond en het probleem van de hond.

Het inzetten van magneetvelden

Ja het individu en dan waarschijnlijk het rechtzetten et cetera.

Want jij zegt de laser technieken. Ik heb daar al eerder een keer een podcast over gegeven, over magneetvelden inderdaad. Zoals de bemer.

Zet jij die zelf ook in?

Marijke

ja de magneetvelden zet ik vaak in.

Bij lage rug problemen omdat ik het wel prettig vind  die frequentie. Die je goed kan gebruiken of in kan zetten op verschillende problemen van de hond.

Bijvoorbeeld bij een verrekking van de spier dan kan je dit apparaat dat wij dan hebben de spieren op de 500 tot 300 hertz zetten. Daar tussenin zitten spierproblemen die kan je dan zelf instellen. Hij geeft een betere doorbloeding alleen er komt niet teveel warmte uit terug. Dus dan krijg niet extra zwellingen als je dat magneetveld apparaat gebruikt net als met de laser, het werkt gewoon wat dieper. Ik vind het gewoon prettig werken om het erbij te gebruiken. Dus na een behandeling, zeker als je mobiliserende technieken hebt gebruikt.

Maurice

Dus het kan een goede ondersteuning geven waardoor de doorstroming bij de hond eigenlijk verbeterd waardoor de achterhand problemen het stramme het stroeve minder wordt.

Wat natuurlijk in zijn algeheelheid beter is voor de hond zelf.

En als je kijkt naar bijvoorbeeld supplementen. Doe je daar ook nog iets mee?

Maurice

Nee ik niet. Ik heb er ook niet genoeg verstand van eerlijk gezegd maar bijvoorbeeld de glucosamine zeg maar die je als supplement gebruikt of gegeven kan worden bij artrose en slijtage klachten  dat geef ik wel door van dat zou je er bij kunnen gebruiken. De ene hond reageert er wel op en de andere hond helemaal niet. En wetenschappelijk is dat ook nog niet voldoende onderbouwt. Ik weet niet of het werkt maar ik gebruik het voor mijn eigen ene hond wel. Gewoon proberen en wie weet remt het wel processen af.

De Aquatrainer

ja maar das meer op het gevoel. Je gaat dan kijken van okay werkt dit of niet en hoe kun je dat inzetten? Want je hebt natuurlijk meerdere supplementen. Maar goed daar maak je zelf niet echt gebruik van. In het verleden hebben wij ook hier een workshop gegeven over natuurlijk tips om jouw hond beter te laten bewegen en minder last te laten hebben van bepaalde problemen gewrichtsproblemen achterhand problemen, et cetera. Daar kwam ook het honden zwemmen naar voren. Zet jij dat ook in?

Marijke

ja, de Aquatrainer die we heel veel gebruiken en die gebruiken we vooral post-operatief dus na operaties voor knieën maar ook problemen met ruggen en na hernia operaties. Je kan namelijk veel sneller een spierversterkende werking krijgen door de weerstand van het water. Dus je laat de hond op een band lopen in het water. En het water kan je in verschillende hoogtes instellen dus als je hem hoger stelt dan heeft de rug meer stabiliteit alleen de hond moet dan meer kracht zetten met zijn spieren om vooruit te komen. maar overbelast zijn gewrichten niet. maar wel de spieren die hij dan opbouwt en hij moet gewoon sterkere spieren krijgen om zijn problemen weer op te lossen. Een klein bodybuildertje van maken.

Maurice

En dan kun je dat beter onder begeleiding doen want sommige hebben zoiets van ja laten zwemmen leuk dat kan ik ook als ik zomers de sloot heb.

Dan kan ie daar ook in zwemmen, maar dat zou je wel echt onder begeleiding doen als ik het goed begrijp.

Marijke

Als je hond niets mankeert laat hem maar lekker zwemmen. Als je hond wel wat heeft dan zou ik ik het zeker onder begeleiding doen. Want je moet ook weten wat je niet kan. Wat de hond absoluut niet mag doen. En in de zomer kan je hem wel door het water laten lopen en nogmaals als de hond een probleem heeft dan zou ik dat niet zomaar doen. Goed advies vragen van hoe kan je het gebruiken en hoe kun je het opbouwen.

Maurice

Ja precies dus dat kan in ieder geval helpen om de achterhand in dit geval dan van een hond te trainen om hier uiteindelijk natuurlijk minder last van te krijgen.

Want er zijn natuurlijk problemen bij honden die ook niet altijd helemaal op te lossen zijn.Kijk naar de erfelijke afwijkingen . Dan wordt het denk ik wel wat lastiger, dan kun je dat natuurlijk wel altijd ondersteunen. Maar ik denk niet dat elke hondenliefhebber die een hond heeft met achterhand problemen bijvoorbeeld of overige problemen direct aan een fysiotherapeut denkt. Omdat het natuurlijk qua kosten best wel uit de hand kan lopen als jij al bij een dierenarts bent geweest, misschien ook wel bij een specialist waar je foto´s hebt laten maken etcetera, waardoor mensen zoiets hebben van ja ik heb nu zoveel geld uitgegeven financieel red ik het even niet om ook nog naar een fysio te gaan.

Marijke

Ja klopt en zeker ook als ze geopereerd zijn. Dat zijn zulke hoge kosten alles bij elkaar en het beste is, net als humaan ook, om weer te revalideren en het beste is dan bij een fysio omdat die er verstand van hebben. Van hoe revalideer je de hond

Maar inderdaad we komen het heel veel tegen. Ook collega´s van mij dat mensen gewoon zeggen het wordt mij gewoon teveel en dat begrijp ik ook hoor.

Wat kan een hondenliefhebber beter niet doen?

Ja precies het kan natuurlijk een dure hobby worden op die manier uiteindelijk

Het gaat natuurlijk om de gezondheid van je dier maar anderzijds moet je het ook kunnen bolwerken.

Even naar het begin Marijke. Want in het begin gaf je aan  we hebben ook een lijst van bepaalde dingen die honden liefhebbers beter niet kunnen doen. Kun je daar een aantal voorbeelden van noemen?

Marijke

Ja, ik denk wel dat je absoluut rekening met leeftijd en het ras van je hond moet houden en luister naar je hond. Als de hond aangeeft ik kan dit niet of ik wil dit niet dan zegt hij dat niet voor niets.

Een halsband bijvoorbeeld vind ik heel erg ja als je die goed gebruikt heel erg gevaarlijk. Zit te dicht bij die keel er zitten zoveel belangrijke onderdelen van de hond net als bij ons in die keel in het keelgebied. En dan zie ik soms hoe mensen met die halsband omgaan.Ja geen wonder dat die honden klachten krijgen aan de luchtwegen de nek noem maar op.

Maurice

Ja het is echt bizar als je ziet hoe sommige mensen inderdaad het zelf niet doorhebben. Maar ook al pups die zo erg in die lijn hangen en zo en optater krijgen op die keel. Waardoor ook schildklierproblemen kunnen ontstaan. Vroeger hadden ze een slipketting om en daar werd ook nog wel eens fors aan de nek gerukt. Ik moet heel eerlijk zijn, 15 jaar geleden inmiddels alweer heb ik ook een slipketting om gehad bij mijn hond en was dat ook de methode. Die is gelukkig inmiddels ontzettend achterhaald. Maar ja van slipketting naar halsband. We zien dan liever de overstap richting een tuig bijvoorbeeld

Ja een goed passend tuig natuurlijk. Maar nogmaals het is onwetendheid van mensen en ook een soort gewoonte om die hond maar weg te rukken en daar komen zoveel klappen op die nek

We komen toch wel veel nekklachten tegen bij deze honden. Verder, ja echt rekening houden met de bouw van de hond als jij bijvoorbeeld een sport ingaat met een hond. Een border collie kan natuurlijk prima behendigheid lopen. Maar dat moet je niet doen met een zware Sint bernard of zo. Dus hou daar rekening mee. Warming up cooling down. Die vind ik heel belangrijk. En laat de hond niet op de achterpoten rennen of springen of jumpen. En probeer zoveel mogelijk de hond niet te laten springen op een bank. Als je een klein hondje hebt of een tekkel bijvoorbeeld omdat er zoveel druk op die rug weer komt en dat springen, waar we het net ook al over hadden, dingen uit de lucht vangen. Ja dat is dat is ook zwaar voor die hond en zowiezo voor de gewrichten.

Maurice

ja als belangrijke aanvulling wil ik daar eigenlijk nog opgeven: trappen. Dat vind ik ook altijd een hele belangrijke.

Want ik begreep: bij een trap oplopen dan komt al het gewicht op de achterpoten, dan valt het wel mee. Maar met name de trap aflopen, omdat al het gewicht dan op de voorpoten komt, blijkt heel erg destructief te zijn voor de honden. Dan kun je hem beter tillen.

Marijke

En zeker een trap op kan best geen probleem als ze het maar langzaam doen. Een trap af is inderdaad veel te zwaar en neemt al het gewicht.

Er zit al meer gewicht op die voorhand bij een hond. De zeg maar twee derde überhaupt staat al op de voorhand. En dan ga je een trap aflopen. Komt echt alles op die voor poten en zeker als ze in de groei zijn zou ik dat zo min mogelijk laten doen. De trap op mag wel. Maar dan langzaam.

Maurice

Ja precies en hoe zie jij dat dan Marijke met een hond die de auto, de achterbak in en uit springt?

Het hangt natuurlijk ook een beetje af van hoe hoog je auto is, maar ik kan mij voorstellen dat als jij bijvoorbeeld twee drie keer per dag met je hond naar het bos rijdt

Marijke

Dat is ook weer een grote afsprong of opsprong. Erin gaat dan nog wel, maar eruit is dan weer zoveel krachten op die voorhand. Veel meer. Dat die polsjes zo doorklappen. Als je daar een keer een blessure aan hebt dat ie over verrekt, dan is dat gewoon eigenlijk niet meer te behandelen. Dus ik zou de hond dan helpen eruit te springen of een loopplank gebruiken in die auto.

Maurice

Ja precies wat dan ook nog wel een handig middel is vind ik zelf als je een tuig hebt, een K9 tuig is natuurlijk bekend daar hebben we ook al een review op de site van gegeven dat je hem aan het handvat vasthoud en dat je hem als het ware mee begeleid waardoor niet al die druk op die voorpoten ontstaat.

Marijke

Ja dan kan je hem ook zo helpen

Een kontje geven of je leert ze met de voorpootjes ja op de bumper zeg maar te staan en dan help je met de achterhand naar binnen.

Maurice

Ja dat zijn goede dingen inderdaad en je had het net eventjes over een warming up en kooling down. Kun je daar nog wat voorbeelden van noemen wat je daar precies mee bedoeld?

Marijke

Nou bij sporthonden dan of als je wandelingen op het strand gaat maken hou hem dan een tijdje de eerste vijf of tien minuten aan de riem en ga zelf lekker doorstappen of joggen. Dat de hond gewoon een beetje opgewarmd is in plaats van koud uit de auto riem los en gaan achter die ballen aan.

Of meteen je training volgen.

Dan is het ook voor jezelf fijner dat je gewoon even warm gelopen bent zeker met dit weer.

Je kan hem dan in tijd een warming up geven. Dat je tussen de vijf en tien minuten even een beetje laat warmlopen dus flink doorstappen. Dat is weer afhankelijk hoe groot die is. Een beetje joggen en dan een paar oefeninkjes doen een beetje strek oefeninkjes: de wave zeg maar. Door je benen heen laten gaan. Een beetje links, een keertje rechts laten buigen. Dat alles gewoon een beetje ja opgewarmd is. Doorbloed is.

Maurice

Ja op die manier voorkom je dus wat problemen die een hond heeft en als een hond vanuit de erfelijkheid iets heeft dan is het natuurlijk lastig omdat te voorkomen. Maar het is wel iets om goed op te letten en toch wel even handig om te weten ook als je met je hond van start gaat. Denk zelf maar als jij inderdaad niet warm gelopen bent en je begint voluit te rennen, ja dan is het natuurlijk niet goed voor je spieren

Marijke

Nee dan heb je sneller een blessure.

Welke blessure of probleem je ook hebt of erfelijkheids- dingen. Hoe sterker jouw bewegingsapparaat is. Hoe sterker jij de spieren om jouw lichaam heen bouwt hoe beter. Die kunnen heel veel opvangen.

De belangrijkste levensles van Marijke bij het houden van honden

Ja precies dus dat is belangrijk.

En Marijke ter afsluiting want we zitten alweer bijna aan het half uur Heb jij een belangrijkste levensles of inzicht die je gekregen hebt tijdens het houden van honden?

Marijke

Ja ik denk dat het belangrijkste toch wel is het altijd blijven luisteren naar je dier en blijf respect houden voor je dier. Dat vind ik gewoon wel heel erg belangrijk. Met lichaamstaal, met de taal van de hond. Wat de hond aangeeft.

Waar we het net al een beetje over hadden mensen hebben vaak onwetendheid en rukken gewoon aan de riem bijvoorbeeld Maar ik denk dan ja als je goed naar je hond kijkt laat hem dan even snuffelen. Als je kijkt en je kent je hond goed dan weet je  vandaag heeft hij het niet zo lekker. Of hij wil minder goed naar links of minder goed naar rechts buigen. Dat zie je aan heel veel kleine dingetjes aan de honden, die vertellen je zoveel.

En dat wordt vaak vergeten. Hij moet gauw uitgelaten worden. En we hebben geen tijd. En als je goed kijkt naar je hond kan hij je zoveel vertellen dan is het zo een mooi dier.

Maurice

Ja dat is heel herkenbaar en ik wil ook iedereen uitdagen. Dat doen we overigens ook met de challenge die wij een keer in de zoveel tijd organiseren van Dierbewust. Tegenwoordig zie je het steeds vaker op straat dat iemand met zijn telefoon bezig is en dat ie dan ook nog de hond heeft dat is meer bijzaak.

Marijke

Ja inderdaad dat bedoel ik.

Maurice

dus inderdaad ga je wat eens wat meer focussen op je hond zet je telefoon op vliegtuigmodus en ga gewoon met je dier aan de slag in plaats van met je telefoon. Dat is toch wel leuk om als tip mee te geven want je hebt. Omdat je er dan ook weer heel voor terugkrijgt.. Dan haal je daar ook wat meer uit ook in de relatie met je hond.

Marijke

Veel meer inderdaad ja

Maurice

Nou leuk Marijke in ieder geval ontzettend bedankt voor de informatie die je hebt gegeven ik denk dat het weer goede tips waren.

Hopelijk kunnen we jou in de toekomst nog een keer uitnodigen om bepaalde onderwerpen te bespreken.

En als mensen vragen hebben dan kunnen ze dat achterlaten op het blog.

En die vragen daar kun jij dan wellicht wat tijd voor uittrekken om die nog eventjes te beantwoorden

Marijke

Prima ga ik doen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *