,

DB 027 – Bewustwording, Vitaliteit & Kwaliteit van Hondenvoeding met Bio Ron

DB 027 - Bewustwording, Vitaliteit & Kwaliteit van Hondenvoeding met Bio Ron

Hondenvoeding is een belangrijke basis voor een gezond, vitaal en kwalitatief hondenleven.

Welke voeding past bij welk dier?

In aflevering 27 van de Dierbewust Podcast Show bespreken we wat voeding voor jouw hond betekent en op welke manier je goede voeding kiest, zodat je hond niets mist.

>>> Word lid en bekijk het Online Seminar en meestgestelde vragen over voedig <<<

In deze aflevering leer je:

  • Elk individu / elke hond heeft een basisbehoefte aan een bepaalde hondenvoeding;
  • Doe je er verstandig aan om je hond biologisch te voeren en wat is het verschil?
  • Wat is het verschil in Europese richtlijnen bij biologische hondenvoeding?
  • Wat is complete hondenvoeding en bestaat het eigenlijk wel?
  • Wat is de visie van Bio-Ron over het toevoegen van synthetische mineralen en vitaminen aan hondenvoeding;
  • Kan het kwaad als je de voeding van je hond verhit en verlies je dan belangrijke voedingsstoffen?
  • Stel dat Bio-Ron terug in de tijd gaat, welke les zou hij dan absoluut niet willen vergeten.

Genoemde links in deze aflevering:

 

Transcriptie Dierbewust Podcast 27

Dit is de Dierbewust podcast show met Maurice Flinterman aflevering nummer 27.

Ron

Ja hoi Maurice

Maurice

Leuk dat je er weer bij bent. In aflevering 4 heb ik je al een keer uitgenodigd en hebben we al uitgebreid over voeding gesproken en dat gaan we vandaag nog een keer doen en dat is een beetje ter voorbereiding op onze workshop 16 februari 2017 om half acht waarvoor mensen zich kunnen aanmelden. En dat zal ik na de podcast dan eventjes toelichten. Maar we gaan het vandaag eerst even hebben over de basisbehoeften van een hond. Want elke hond elk individu eigenlijk heeft natuurlijk een bepaalde basisbehoefte qua voeding nodig. Kun je daar wat meer over vertellen? Wat jij daaronder verstaat?

Wat zijn de basisbehoeften qua voeding van je hond?

Ron

Nou ja de basis behoefte is, dan ga ik eigenlijk weer terug naar het wezen van het dier. Dus kijkend naar wat voor soort dier hebben we hier voor ons staan en wat voor voeding gebruikt zijn broeder die in de vrije natuur leeft? Hoe voeden die dieren zich? Dan zie je dus dat die dieren afhankelijk zijn van of ze bepaalde prooidieren vangen. En dat zijn dan vaak toch ook weer dieren die plantaardig voedsel eten. En dat is eigenlijk de basis van waar het eigenlijk allemaal omdraait als je het hebt over honden. Kijk een hond is in die zin wel meer een alles eter dan bijvoorbeeld een kat. Een kat is toch veel meer daar echt helemaal van afhankelijk. Bij een hond kan je nog een beetje vulling erin stoppen om het maar zo te zeggen. Je hebt bijvoorbeeld ook honden die in steden leven, echt van die straat honden, die krijgen ook niet elke dag een stukje vers vlees. Die moeten het ook doen met wat er uit de vuilnisbak valt. En ja die overleven daar toch ook op.

Niet dat ze er helemaal super blakend gezond en oud en wijs van worden. Maar de tijd dat ze leven dan kunnen ze er toch op een of ander manier op vier pootjes mee blijven staan.

Maurice

Want teruggaan naar die basis behoefte is eigenlijk hetgeen waar wij of de mensheid in ieder geval de afgelopen decennia best wel wat moeite mee hebben omdat we het een beetje verleerd zijn toch? Ik was laatst bij een visboer die zei je moet geluk hebben wil je mensen tegenkomen die aan de vis kunnen herkennen of een vis oud is of niet. Hij zegt: ja dat is eigenlijk te gek voor woorden, want het is helemaal niet zo moeilijk.

Ron

ogen, kieuwen, effe ruiken

Maurice

ja, dat kunnen dus blijkbaar heel weinig mensen nog maar en gelukkig door dit soort podcasts bijvoorbeeld met jou, neemt die interesse wel weer toe voor hoe het oorspronkelijk eigenlijk was en zou moeten zijn. En dat is natuurlijk ook waar ik  het eigenlijk in de volgende vraag over wil hebben. Want biologisch of niet is een discussie die ook veel gevoerd wordt. Veel mensen zijn er tegenstander, voorstander. nou iedereen heeft er wel een mening over.

Ron

ja

Maurice

maar waar zit wat jou betreft nou het grote verschil in als je kijkt naar biologische voeding of niet?

Wat is het grote verschil met biologische voeding?

Ron

Nou ja opzich eigenlijk biologisch staat eigenlijk voor dat je geen gebruik van allerlei landbouw chemicaliën om het maar zo te zeggen en ook je medicijngebruik met dieren dat doe je eigenlijk niet of op een heel bewuste manier als we het puur over vlees hebben dat stukje.

Maar geef je zo een dier rundvlees dan heeft het rund natuurlijk ook weer op het land rondgelopen (als het goed is en ze niet alleen maar in de stal gehouden worden) en die heeft natuurlijk ook weer voedsel moeten krijgen dat voedsel is dan weer afkomstig van bepaalde gronden die op een bepaalde manier beheert worden. En ja voor biologisch betekent dat eigenlijk dat die boer geen gebruik mag maken van kunstmest, hij mag geen spuit middelen gebruiken . Hij moet ook bepaalde gewassen kiezen, dus het liefst biologisch. Van biologische oorsprong. Dat heeft er ook weer mee te maken dat de vader en moedertje van dat grassprietje op een bepaalde manier geteeld is, zodat als je dat gras op een heel extensieve manier, want dat noemen we dan extensief de biologische landbouw wil mee gaan produceren ja dan doet die plant het goed omdat zijn genen, zijn oorsprong ook al biologisch waren.

En ga je bijvoorbeeld een plantje gebruiken wat gebruikt wordt in het gangbare wereldje dus meer zeg maar de niet biologische boeren ja die mogen kunstmest gebruiken drijfmest injecteren. Mogen biologische boeren trouwens ook hoor, maar dan is het vaak een andere kwaliteit drijfmest en dat doet iets met je bodem. Dat betekent die zijn vaak meer gericht op maximalisatie van de productie dus het volume moet groot zijn. terwijl biologisch dan kijk je toch iets meer naar het aspect van kwaliteit. En kwaliteit in de zin van als zo een plant zich op een normale manier heeft kunnen ontwikkelen dan heeft hij ook de smaak en de geur en de textuur die hij zou moeten hebben tegenover als je zo een plant gaat opjagen omdat je veel productie wilt draaien, ja dan verlies je heel veel van die kwaliteit dus echt wel ja een kwaliteitsverschil.

Sommige mensen denken dat het verschil alleen is: er mag niet gespoten worden. Maar er is ook een heel iets wat nog rondom zo een plant gebeurd en uiteindelijk zo een koe die dan weer met die planten gevoed wordt ja dat wordt dan uiteindelijk ook weer een andere koe. Alles is met elkaar verbonden op die manier

Maurice

Ja dat beseffen eigenlijk te weinig mensen, dat dat uiteindelijk de oorsprong zeg maar is. En jij hebt daar zelf een heel mooi boek over in je webshop zitten. Die heb je niet zelf  geschreven volgens mij. Dan moet je mij even helpen wat de naam ook weer van dat boek is. Dat is met die appel op de voorkant.

Ron

Ja dat is het boek: ´op zoek naar vitale voeding´ en dat hebben wij mogen vertalen uit het Duits. En dat gaat over onderzoek wat gepleegd is op het verschil tussen biologisch, biologisch dynamisch en gangbaar geteelde producten tot en met eieren aan toe.

En dat gaat op basis van biofotonen onderzoek en biofotonen onderzoek dat is een manier om te laten zien wat de levenskracht, de vitaliteit van een voedingsproduct is.

Maurice

Ja ik heb dat wel met heel veel plezier gelezen en voor de mensen die geïnteresseerd zijn in biologische oorsprong: wat is nou eigenlijk echt biologisch en wat is nou echt het verschil? Dat is wat meer op wetenschappelijke basis geschreven. Dan moet je eigenlijk dat boek lezen want daar  wordt het heel duidelijk in uitgelegd.

Ron

Absoluut het is ook eigenlijk een pleidooi voor de boer, de ondernemer die met voeding bezig is, dus iedereen die in die keten van voedselproductie zijn stukje doet om verantwoording te nemen voor een stukje kwaliteit om te waarborgen dat dat een bewust gekozen kwaliteit is.

Vrij van chemicaliën en dergelijke. Dat de plant op een planteigen manier heeft kunnen groeien dat je de dieren ook op een dier eigen manier probeert te houden dus in die zin gaat het allemaal nog een paar stapjes verder tot een met een stukje verantwoording voor de aarde. Dus ook de manier zoals jij jouw voetafdruk achterlaat, dus niet alleen jou als mens maar ook als bedrijf daar denk je ook over na. Er zijn heel veel aspecten die je er allemaal in meeneemt en die over het algemeen bij de andere tak, om het maar zo te zeggen, minder voor de hand liggend zijn. De laatste jaren zie je het wel meer en dan noem ik het altijd een beetje ´green washing´ van ja een beetje een groen kleurtje geven aan iets wat absoluut niet groen is. Dus dat is ook iets voor consumenten en dergelijke om daar toch in te duiken en te onderzoeken: wat zijn nou hier de verschillen?

Maurice

Ja, want dan kom je natuurlijk gelijk bij het verschil van wat is nou commercieel en wat is nou niet commercieel? Niet dat commercieel nou altijd verkeerd is. Maar je ziet natuurlijk wel verschil. Bijvoorbeeld over de keurmerken want in de supermarkt zie je van alles liggen. Alleen de consument voelt zich natuurlijk eigenlijk steeds meer besodemieterd, van ja van wie en van wat kan ik het nou eigenlijk nog vertrouwen wat er in de winkel ligt want er wordt natuurlijk ook heel veel verkocht onder de biologisch vlag onder het biologische keurmerk waarvan je dan kan afvragen goh hoe biologisch is dat nou eigenlijk?

En als je dan kijkt naar bijvoorbeeld de verschillen. Want je hebt Europese richtlijnen voor biologisch, dan heb je best wel een verschil tussen bijvoorbeeld De Meter en Bioland. Bioland uit Duitsland. Kun jij aangeven waar je voorkeur naar uitgaat en wat daarin de verschillen zijn?

Ron

Voorkeur is altijd weer terug naar de basis. En de basis waaruit ook eigenlijk biologisch is ontstaan. Dat is eigenlijk het biologisch dynamische. Dus in die zin is het De meter Bioland verhaal eigenlijk de kern van waar het omdraait en hoe dichter je daarbij kan komen.

Het is praktisch niet altijd haalbaar maar hoe dichter je erbij kan komen hoe beter het voor mij voelt om met bepaalde dingen bezig te zijn.

Maurice

ja maar dan is het nog steeds heel lastig en niet tastbaar om het verschil daarin te krijgen als het ware. kijk je weet dus wel dat als je bijvoorbeeld een product koopt van de meter van Bio land. Dan wat jouw betreft voldoet het wel aan bepaalde eisen zeg maar.

Ron

ja nou ik denk op het vlak vanaf de bodem tot aan de mond, of zelfs van mond tot kont om het zomaar te zeggen ja heeft dat zijn hoogste kwaliteitsniveau kunnen behalen. Omdat de hele keten die daarmee bezig is dat op een hele bewuste manier doet en dat ook als uitgangspunt heeft en dan kom je weer aan dat stukje vitaliteit en levenskracht en voeding hoort je levenskracht en vitaliteit te geven en niet als je gegeten hebt dat je achterover valt en eerst een half uur moet uitbuiken doordat je lichaam zoveel te verwerken krijgt.

Maurice

Ja en dat is helaas bij heel veel mensen toch wel het geval. Je ziet het steeds meer, dat mensen die in hun voedingspatroon gaan wijzigen. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor mens want je ziet natuurlijk ook extreem bij honden en katten dat zelfs in het gedrag van de hond er verschillen gaan plaatsvinden omdat een hond veel lekkerder in zijn vel zit.

Ron

Een dier wordt levendiger vitaler en heeft eigenlijk vele minder voeding nodig als wat er daarvoor aan kilo´s ingestopt werden.

En dan ben je toch dichterbij de kern van waar je wezen wilt.

Maurice

ja en er zijn onderliggend best wel wat signalen voor dat je weet van ik ben op de goede weg. Alleen die moet je dan ook gaan ervaren als hondenliefhebber. Dat je weet een hond hoort niet te stinken, waar komt het nou precies door.

En dat soort puntjes. En als je dan kijkt in het voer worden natuurlijk de nodige toevoegingen nog gedaan. Om onder andere voeding compleet te laten maken.

Ron

Ja dat bestaat dus niet maar dat maakt verder niet uit

Maurice

Misschien kunnen we daar zo meteen nog even op inzoomen want dat is ook het probleem wat je de laatste tijd ziet dat heel voedingen niet compleet zijn van honden en bijvoorbeeld dat er wordt gezegd ja het is een complete maaltijd als jij de vier diersoorten bijvoert. Ik heb vorige keer een workshop met Tannetje Koning gehouden. Die zei al: wees daar heel voorzichtig mee. Want heel veel van die voedingen daar wordt  gesuggereerd of gezegd dat het compleet is, maar misschien is het wel niet zo heel erg compleet als dat ze zeggen. Maar als je het hebt over het toevoegen van synthetische vitaminen en mineralen bij honden voer. Ja dat is natuurlijk een onderwerp wat ook best wel speelt. Heel veel mensen die nu rauw vlees voeren die zeggen: ja er mag helemaal niks meer aan toevoeging in zitten. Wat vind jij daarvan? Van die synthetische toevoegingen?

Wat vind Ron van synthetische toevoegingen?

Ron

ja ik vraag mij altijd af wie heeft dit ooit verzonnen? Ik snap het wel hoor. Het komt vanuit de industrie vandaan en ook om de mensen het idee te geven dat ze goed voor hun dieren zorgen. Dat ze vooral niets te kort komen en dat geldt dan ook eigenlijk voor de andere dieren. Voor paarden, voor geiten, voor kippen voor schapen. Verzin het allemaal maar . En ja dat is eigenlijk in schwung gekomen op het moment dat men krachtvoer is gaan produceren voor de koeien en dergelijke. Vroeger at de hond ook met de pot mee en het paard kreeg haver en hooi waar die het mee moest doen en toen kwam die voedingsindustrie eigenlijk of die voeder industrie kwam heel sterk op met hun brokken. ´Ja kijk eens wat een mooi pakketje alles erop en eraan en ze komen niets meer tekort…´ Daar is het eigenlijk uit ontstaan. En nu neemt iedereen gewoon klakkeloos aan van ja natuurlijk moeten er toegevoegde vitaminen en mineralen inzitten want anders komt hij iets te kort.

Nou dat is natuurlijk waanzin.

Maurice

Maar goed, jij zegt dus eigenlijk als je voer compleet is dan hoef je eigenlijk geen toevoegingen te doen?

Ron

ja wat is compleet he? Compleet in de zin zoals de voedingsindustrie het bedoeld, dan moet het aan een receptje voldoen en dan moeten al die vitaminen en mineralen er aan toegevoegd worden.

Men gaat eigenlijk uit van het product. Je grondstof daar wordt niet naar gekeken, wat daar aan vitaminen en mineralen in zit. Dat wordt niet eens meegeteld. Alleen de eiwitten en de koolhydraten zijn belangrijk. En wat betreft de vitaminen en mineralen, ja dan wordt het gewoon een kant en klare premix heet dat. Die wordt er gewoon ingestopt en niemand vraagt zich meer af hoe die vitaminen tot stand zijn gekomen. Vaak gesynthetiseerd in een laboratoria en dergelijke. Over de metalen, minerale spoorelementen die erin zitten, daar is de oorsprong ook nogal vaag van.  Voor dit gesprek hadden we het even over zeezout bijvoorbeeld. Nou er zijn manieren om met allerlei chemicaliën het zeezout zo te zuiveren dat je bepaalde mineralen eruit trekt en die kun je weer los in een potje verkopen. Of aan een premix toevoegen en dan leveren ze gewoon het veelvoudige op van wat een beetje zout oplevert. Nou je eindproduct is dan dat natriumchloride. Dat keukenzout wat je overhoudt.

Dus ze halen eerst de mineralen uit dat belangrijke zout en dan komen die dieren dus waarschijnlijk iets te kort en dan op die manier voegen we dat weer toe aan het voer. Maar in mijn ogen als je een dier gevarieerd voedsel geeft en het past bij het wezen van het dier, ik blijf het maar roepen iedere keer, dan krijgt hij gewoon voldoende van zijn vitaminen en mineralen binnen. Dus  dat hele toevoeg verhaal ja dat kan dus voor een momentum nodig zijn om een dier een handje te helpen op een bepaald moment maar dat moet ook eigenlijk weer daarna afgelopen zijn en terug naar normaal, om het maar zo te zeggen.

Maurice

Ja want ze doen natuurlijk niet voor niets in sommige voeding die toevoegingen. Je ziet ook heel veel voor en tegenstanders wat ik net al zei van hondenbrokken versus rauw vlees. En dit komt natuurlijk met name doordat er bij hondenbrokken stoffen zijn toegevoegd en het wordt verhit. En bij het woord verhitten slaan heel veel mensen al in de paniek omdat je uiteindelijk met verhitten bepaalde stoffen drastisch verliest.

Nou is het zo dat we onze eigen voeding natuurlijk ook koken. tenminste het meeste daarvan.

Ron

Het liefst zo kort mogelijk natuurlijk.

Maurice

zo kort mogelijk. Alleen of dat altijd even zo kort mogelijk wordt gekookt ,dat is dan de vraag. Maar s het nou echt zo dat er zulke belangrijke stoffen verloren gaan bij het verhittingsproces?

Ron

ja zeker. er gaan allerlei enzymen verloren. Vitamines gaan verloren. En enzymen  zijn weer heel erg belangrijk om het voedsel überhaupt te kunnen verteren. Dus als jij voedsel eet waarvan de enzymen doodgemaakt zijn, dan zijn  eigenlijk de enzymen niet meer aanwezig om het voedsel op een goede manier te verteren. Dus dan haal je ook niet meer het optimale rendement eruit en het gevaar daarbij bestaat dat zeg maar die enzymen op dat moment aan het lichaam onttrokken worden omdat het lichaam op overlevingsstand staat. Dus in die zin het doet wel zijn best om het stukje voedsel te verteren.

En ja die raak je allemaal kwijt met verhitting dan hangt het er weer van af hoe lang je het verhit en hoe hoog je het verhit. Met melk heb je bijvoorbeeld pasteuriseren en steriliseren. Pasteuriseren gaat tot ongeveer 80 graden en steriliseren dat gaat onder hoge druk, hoge temperatuur, dan is echt alles morsdood wat erin zat.

Als je inderdaad alleen maar met dat soort voeding voedt dan kan het inderdaad wel eens voorkomen dat je bepaald tekort op het een en ander gaat krijgen

Dus het verhitten daar moet in ieder geval wel mee uitgekeken worden dat je het in ieder geval niet te hoog verhit alleen dat is natuurlijk weer het volgende vraagstuk wij zijn natuurlijk niet bij het hele proces aanwezig, dus je kunt ook heel erg lastig controleren hoe hoog het dan wordt verhit en of er nog wel een stof in zit dat uiteindelijk goed voor je dier is

Ron

Nou bij brokken weet je meestal, zeker als het van die lekkere krokante brokken zijn zeg maar van dat luchtiger spul dan weet je zeker dat het onder hoge verhitting en hoge druk is gegaan. Dus in die zin heb je nog een vulmiddeltje over met toevoegingen dan.

En je hebt ook bijvoorbeeld oud geperste brokken. Dat zijn dan brokken die op een lage temperatuur worden geperst. Dat proberen wij ook voor de dieren. Wat we moeten persen dat doen we het liefste op een zo laag mogelijke temperatuur voor het behoud van de voedingsstoffen die erin zitten.

Maurice

ja en met wat voor temperaturen gaat dat dan gepaard?

Ron

Als je het hebt over paardenbrokken persen bijvoorbeeld. Dan gaat het zo tot zo een zestig graden. En je verliest toch wel wat daardoor maar ja het is een keuze om toch een bepaald product te maken. Als ik het heb over een brok, en een brok is bedoeld eigenlijk voor dieren die of moeite hebben om gewoon het oorspronkelijke voedsel op een goede manier te verteren of dat ze in een bepaald moment daar niet optimaal toe in staat zijn. Als een soort bijstuurmiddeltje zeg maar. Zo moet je het eigenlijk zien. Zo zie ik ook paardenbrokken. Dus mijn advies is ook paarden hele granen te voeren die ze zelf moeten kauwen en doen. Die zijn compleet die zijn levenskrachtig, die zijn vitaal. En daar kunnen dieren optimaal iets uithalen. Kijk je naar honden en katten bijvoorbeeld, ja dan kom je dus in de richting van rauw vlees terecht. Met de hoogste waardes daarin.

Het jaar van de haan

Maurice

Dus voor veel mensen geeft toch wel voedsel tot nadenken en dat is natuurlijk ook waarvoor we deze podcast hebben opgezet om zo meteen 16 februari los te branden. Jij gaat een workshop online geven, een presentatie. Daarna hebben we de mogelijkheid om vragen aan jou te stellen. Om gewoon over dit onderwerp zoveel mogelijk op te kunnen zuigen. En ik merk dat heel veel mensen dat leuk vinden. Om dat  iedereen wordt toch een beetje wakker de laatste tijd en dat is gewoon een hele goede beweging dat is leuk

Ron

gelukkig wel, dit jaar is het jaar van de haan, dus als het goed is worden er nog steeds meer wakker.

Maurice

Ja dat heb jij in je mail staan. Dat had ik gezien. Dat is leuk. Nou ja dan gaan we voor deze keer, gaan we het niet te lang maken.

Ik wil mensen echt uitnodigen om 16 februari die workshop te volgen en daarbij te zijn.

Dan heb ik nog wel een leuke vraag voor je bedacht. De Bio Ron van nu met ik weet niet hoeveel jaren ervaring in voeding en heel lang je in deze markt al meedraait.

Stel nou dat jij terug in de tijd gaat. Maar het begin van jouw carrière. Welke drie lessen die je hebt opgedaan in jouw levenspad zou je absoluut willen meenemen naar het begin? Stel dat je weer helemaal het begin van voren af aan zou moeten beginnen.

Ron

Nou blijven onderzoeken. Altijd nieuwsgierig blijven naar dingen die je interesseren. Die proberen uit te diepen tot aan de bron om het maar zo te zeggen. Daar is gewoon de belangrijkste informatie te halen terwijl daaromheen zit vaak een heel netwerk een web een waas een grijs gebied met allerlei meningen en gedachten en kreten. Ja wij heeft het bij het juiste eind om het maar zo te zeggen. Ik denk de waarheid ligt altijd ergens in het midden en ieder spreekt natuurlijk naar zijn eigen ervaringen. Dus daar moet je zelf je je eigen conclusies uit trekken en onderzoek plegen.

Dus erachteraan, uitzoeken en in dat onderzoek je gevoel volgen. Gevoel ontwikkelen daarvoor. Wat is je intentie? Hoe wil je in het leven staan? Hoe wil je dat je dieren in het leven staan en dan aan de hand daarvan maak je vanzelf allerlei keuzes.

Maurice

Dus eigenlijk gewoon terug naar de basis. volg je gevoel en je intuïtie dat is eigenlijk een heel erg belangrijke. Die we inderdaad een beetje verloren zijn. We zijn meer vanuit de ratio gaan denken. En dat zorgt ervoor dat je misschien ook helemaal beslissingen neemt in je leven die nou ja niet in lijn liggen met je gevoel.

Ron

die zijn ook waarschijnlijk nodig dan. Ik zeg

altijd mijn eerste paard heb ik gesloopt. Ja niet bewust natuurlijk maar gewoon uit onwetendheid. Dus ik deed ook gewoon wat iedereen deed op die manier verzorgde ik mijn paard, hij is wel 28 geworden hoor dus ik ben op tijd tot inkeer gekomen. Maar zijn eerste jaren heeft hij hem echt wel voor zijn kiezen gehad. Omdat ik niet begreep wat ik aan het doen was

Wat zijn de drie belangrijkste levenslessen van Ron?

Maurice

ja, nou gelukkig ben je daar in ieder geval een stuk verder in. En naast dat je moest blijven onderzoeken. Zijn er nog meer dingen die je mee zou willen nemen naar het begin? Als je opnieuw zou moeten beginnen?

Ron

nee schiet me zo 1,2,3 niet te binnen. Op zich heb ik me wel vermaakt in al die jaren. Dat is ook belangrijk.

Maurice

Dat is zeker belangrijk. Dat is eigenlijk het belangrijkste toch?

Ron

ja, je moet gewoon zoeken naar uitdagingen. leuke interessant spannende dingen. En dan blijft het leven leuk.

Maurice

Nee absoluut mee eens. Blijf onderzoeken. Blijf sceptisch en blijf je verstand gebruiken

Ron

Ja; don´t get stuck in the moment´ is het eigenlijk.

Maurice

nogmaals bedankt voor de intro van onze workshop de 16e. We gaan dan nog veel dieper in op het onderwerp voeding. Dus deze gaan we aan de luisteraars meegeven en voor de mensen die helemaal enthousiast van worden dan nodig ik uit om mee te doen. Ik wil jou in ieder geval nu heel erg bedanken.

 

Ron

Graag gedaan.

Maurice

Mocht jij nou deze podcast beluisteren na 16 februari 2017,  dan kun je alsnog lid worden via onze website en dan kun je de herhaling terug kijken van deze hele mooie workshop met daarbij alle andere herhalingen van de workshops dat zijn er inmiddels alweer zes. Hele mooi workshops o.a. ook over voeding. Dus meld je aan: www.dierbewust.nl/bio-ron. en ontvang onze workshop. Tot later

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *