,

DB 029 – De Voordelen van Essentiele Oliën En Hoe Je Deze Inzet Bij Je Hond

De Voordelen van Essentiele Oliën

Essentiële oliën kunnen zinvol worden ingezet bij diverse problemen bij je hond.

Maar aan welke problemen kun je denken?

Vandaag gaan we daarom in gesprek met Anouk Smit over de toegevoegde waarde van “Essentiële oliën” en wanneer je deze inzet.

In deze aflevering leer je:

  • Hoe werkt een essentiële olie?
  • Wanneer zet je de essentiële oliën in de praktijk in bij je hond?
  • Er zijn verschillende soorten essentiële oliën op de markt, hoe weet je dat je het juiste merk kiest?
  • Het werkt niet alleen voor dieren maar ook voor mensen, hoe is Anouk in aanraking gekomen met de oliën?
  • Belangrijkste levensles die Anouk Smit met honden aan jou wil meegeven.

Genoemde links in deze aflevering:

Transcript aflevering 29

Anouk

Dank je wel.

Wat is een essentiële olie en hoe werkt deze?

Maurice

essentiële oliën, ik denk dat dat misschien goed is voor de beeldvorming van de luisteraar dat je eerst eventjes uitlegt wat een essentiële olie nou precies is en hoe werkt het ongeveer.

Anouk

ja, hele essentiële oliën komen uit planten. Uit struiken, uit bomen, uit zaden. Eigenlijk alle delen van planten. En elke plant heeft een bepaald afweersysteem. En dat is de kracht waarop de plant kan overleven. Dus daarmee weren zij insecten af. Of kunnen ze met de weersomstandigheden omgaan.
En in feite zijn de essentiële oliën de kracht van de plant. Alleen dan vele malen geconcentreerder.
En elke cel in het lichaam heeft een bepaalde frequentie. Een gezonde lichaamscel heeft bijvoorbeeld een frequentie tussen de 62 en de 68 hertz. En ziekte begint bij 58 hertz. En kanker heeft bijvoorbeeld een frequentie van 42 hertz.
En elke plant heeft ook een bepaalde frequentie. En de frequenties van essentiële oliën liggen vele malen hoger dan ons lichaam. Die beginnen bij 52 hertz en het gaat zelfs door tot 580 hertz. En dat is een enorme hoge frequentie. In feite trekken lichaamscellen met een te lage frequentie, dus cellen die uit balans zijn, automatisch naar een hogere frequentie in het lichaam. Dus de frequentie van zieke cellen wordt hierdoor verhoogd waardoor dus gezonde cellen ontstaan. Therapeutisch essentiële oliën die dringen door de celmembranen heen en binnen
twee minuten bevinden zij zich eigenlijk in de bloedstroom en binnen 20 minuten zit in het in elke cel van je lijf dus dat gaat heel snel.
In pure staat en dan heb ik het echt over therapeutische oliën, zijn mensencellen oliën de hoogst geconcentreerde natuurlijk vorm van medicatie. Ze hebben antivirale eigenschappen. Ontstekingsremmende eigenschappen. Anti-bacterieel, maar ook hormoon balancerende eigenschappen en eigenlijk creëren ze een omgeving waarin ziekte, bacteriën, virussen, schimmels dat soort dingen moeilijk kunnen overleven. Dus dat is wat het kan doen in het lichaam.

Maurice

Dat klinkt misschien wat technisch voor de mensen maar op zich is er wel een beeld bij te schetsen denk ik.
Want zo een plant heeft natuurlijk een bepaald afweersysteem. Die wil natuurlijk zorgen dat hij zolang mogelijk kan overleven in de natuur. Dat geldt voor iedereen en voor alles eigenlijk. Daardoor zit zo een afweersysteem erin.
En hoe halen ze dat precies uit zo een plant? Hoe gaat zo een proces? Hoe zijn de daarmee bezig? Ik heb daar geen idee van.

Anouk

Nou, die planten worden met een koude persing gedestilleerd en soms is er een plant nodig voor maar een druppel. Dus dat is een enorm proces. En wat belangrijk is in dat proces is dat het echt met koude persing gebeurt, voor de kwaliteit van de chemische structuur die dus zeg maar het werk doet.
De chemische structuur die zorgt voor de heling bij ons. Het is belangrijk dat die intact blijft. Op het moment dat ze het proces ingaan van het plantje naar de olie die eruit wordt geperst. Dat geeft ook aan dat het heel erg geconcentreerd is. De oliën zijn wel 100 tot 10.000 keer geconcentreerder dan hoe het zich in de plant bevindt. En dat komt omdat er natuurlijk heel veel planten bij elkaar worden gestopt in dat proces.

Hoe kwam essentiële olie op Anouks pad?

Maurice

Hoe ben je daar eigenlijk in terecht gekomen? Hoe is het op jouw pad gekomen.

Anouk

Nou ik heb een vriendin die heeft een hoog sensitief paard dat was, dat stond om niks te stuiteren in zijn stal. die schrok heel vaak of die ging ervandoor. Die kon heel moeilijk met prikkels omgaan en zij heeft die oliën voor haar paard ingezet. Zij had echt in vijf maanden een compleet ander paard. En door haar ben ik ook in contact gekomen met iemand.
Die vertelde mij het verhaal dat zij al 16 jaar Ritalin slikt voor haar ADHD. En ze heeft een zoon met autisme, ook met ADHD. Zij is ook de oliën gaan gebruiken voor zichzelf en voor haar kinderen. Dat gezin is nu eigenlijk helemaal van de medicijnen af. Haar verhaal heeft zo een indruk op mij gemaakt dat ik dacht van: ja, het kan dus. Je kan echt op een natuurlijke manier dit soort issues die zo normaal zijn in onze maatschappij aanpakken.
En ik heb het nu natuurlijk ervaren met mezelf, maar ook met dieren. En ik heb bijvoorbeeld een keer een hond bij mij gehad die had het stempel ADHD en wat ik eigenlijk met die hond zag is dat hij gewoon heel veel stress had. Daarbij heb ik de bodyscan gedaan, (daar gaan we het zo nog wel even over hebben) en daar kwam een olie uit. Die olie zet ik gewoon op de grond, die hond loopt daar uit zichzelf naar toe en binnen vijf minuten ging hij rustig liggen!
Terwijl hij echt als een stuiterbal bij mij binnenkwam, Daarna was hij gewoon rustig en kalm .
Toen dacht ik: nou, hoe kan dit? Alleen maar door het ruiken aan het flesje had het zo een invloed op die hond. En daarna dus ook, want diegene is ook die olie gaan gebruiken voor die hond.
Ja, dat is echt een heel mooi resultaat geweest.

Maurice

Ja dat is eigenlijk mijn volgende vraag: hoe gebruik je het? Hoe zet je het in?
Je kunt dus een hond eraan laten ruiken, maar je kunt het ook op een andere manier aanbrengen

Anouk

Ja dat klopt.
In principe worden de oliën ingezet voor zowel emotionele doeleinden maar ook fysiek of mentaal. Dus denk aan trauma´s of ouderdom klachten herstel van operatie of angst. Je kunt ook denken aan vuurwerk of een dierenarts bezoek: stress. Het geeft ondersteuning van het immuunsysteem. En je kan ze inzetten door te laten ruiken. Het voordeel van ruiken is zeker op het gebied van emoties.
In de amichtela in de hersenen daar liggen de emoties opgeslagen en hoe je reageert op bepaalde emoties. Dat deel wordt dus eigenlijk direct met ruiken aangeraakt waardoor je het kunt verwerken.
Dus dat is het emotionele stuk en genezing door middel van ruiken. Maar je kunt het ook op de vacht doen of oraal innemen. Eigenlijk heeft iedere olie zo zijn eigen werking. En dat hangt natuurlijk ook van de hond af. Van wat er gaande is. En ja, sommige honden die kan je niet aanraken vanwege angst of vanwege pijn of is er sprake van stress of een open wond. Dat soort dingen nemen we natuurlijk allemaal mee in hoe je de oliën gaat inzetten. Dus het is afhankelijk van de omstandigheden.

Maurice

Ja want met het alternatieve circuit en als je kijkt naar natuurlijke genees middelen, dan komt natuurlijk heel snel naar voren het kwakzalver verhaal. Het placebo effect. Dat jij iets geeft aan je hond dat je dan denkt dat het opgelost is.
Dat is natuurlijk waar heel veel mensen tegen aanlopen die er wat rationeler tegenover staan. Want je kunt natuurlijk op emotie iets nemen en kijken of het goed gaat. Er zijn mensen die alles tot de bodem uit willen zoeken en op ratio het nagaan.
Maar dat is natuurlijk het mooie met die essentiële oliën, dat moet je gewoon uitproberen en dan kun je vanzelf ervaren of het voor jou werkt of niet.
Dus dat is sowieso goed denk ik.
Maar in dit geval is het natuurlijk zo dat een hond het eigenlijk zelf bepaald en daar gaan we soms iets te weinig op af.
Een hond die gaat zelf ook in de natuur het pad op gaan om bepaalde kruiden of bepaalde bloemen te eten omdat hij daar behoefte aan heeft. Dus hij eet eigenlijk waar hij behoefte aan heeft. Dat doet hij met die essentiële oliën eigenlijk ook. Hij selecteert hij zelf. Bied jij eigenlijk meerdere flesjes aan en kan hij dan zelf bepalen welke hij neemt?

Anouk

dat is dus ook afhankelijk van de situatie.
Bij een hond die voor het eerst kennis maakt met de essentiële oliën zijn dat 9 van de 10 keer stress gerelateerde aandoeningen. Of als de hond over geprikkeld is of wat dan ook dan kies ik oliën die daarvoor werken. Je hebt bijvoorbeeld een olie die heet: The stress away. En je hebt een olie die heet: Peace and calming. Dat zijn mixen van verschillende planten en die zet ik dan op de grond en dan gaat de hond zelf daar naartoe lopen als hij dat wilt.
De meesten willen dat en dan zie je aan de reactie welke olie ze het fijnst vinden. Sommige honden die willen het liefst het potje opeten. Die hebben zoiets van: dit wil ik. En sommige hebben zoiets van: oh wat is dit heftig en die lopen weg.
En dat is dus een heel belangrijk onderdeel van het gebruik van essentiële oliën; dat je luistert naar de lichaamstaal van de hond en dat je niet de grenzen van de hond overschrijdt. Want als hij wegloopt dan vindt hij het niet fijn

Maurice

Ja het grappige was, mijn herder Sam die nam zelf het flesje in zijn mond. Het flesje dat hij het liefste wilde hebben zeg maar. Was heel erg grappig, want eentje daar rook hij aan en deed hij niks mee maar het flesje wat naar voren kwam die hij blijkbaar lekker vond ruiken of die hij dan volgens de behandelaar nodig zou hebben die pakte hij er tussen uit.

Anouk

Ja dat klopt en honden weten dat feilloos. Ja

Hoe bepaal je de kwaliteit van een essentiële olie?

Maurice

Je hebt al vaak dat je als iets werkt, en met zo een essentiële oliën kan ik me dat ook voorstellen, als iets werkt dat er heel veel concurrentie is van de verschillende soorten merken op de markt.
Zo van: het werkt, we gaan het allemaal in zetten. Hoe bepaal je wat voor soort merk je kiest en wat de kwaliteit is die daar aanhangt? Want daar zit natuurlijk best wel verschil in lijkt mij. De olie moet natuurlijk een bepaalde frequentie hebben en moet een bepaalde inhoud hebben, hoe bepaal je dat?

Anouk

nou, ongeveer 98% van alle essentiële oliën die op de markt worden gebruikt die worden met name gebruikt voor de parfum en de cosmetica industrie. En dit zijn met name de oliën die je in de winkel kunt kopen. En dit zijn geen therapeutische oliën.
Die andere twee procent en dat is dus heel weinig, dat zijn de therapeutische oliën die ook voor therapeutische en medische doeleinden worden ingezet. En het is heel belangrijk, zeker bij honden dat je zeker weet dat je een therapeutische olie gebruikt.
Ik werk zelf met de oliën van Young Living. Dat is absoluut therapeutische kwaliteit. Ze zijn 100% puur en met puur bedoel ik dat als je bijvoorbeeld een flesje lavendel hebt, dan is het ook 100% lavendel.
Er wordt ook vaak op flesjes vermeld het is 100% natuurlijk en dat kan zo zijn want natuurlijk betekent dat er geen synthetische middelen in zijn toegevoegd, maar een potje lavendel met 95% olijfolie en 5% lavendel is nog steeds 100% natuurlijk, maar het is alleen niet 100% lavendel en daar zit het hem vaak in.
Eigenlijk over de hele wereld verspreid heeft Young Living allerlei boerderijen waar ze dus hun eigen planten verbouwen en zij hebben dat hele proces vanaf het zaadje tot de dop in eigen beheer. Dus ze kopen niks aan en dat is een hele bewuste keuze om die kwaliteit te kunnen controleren.
En ze voldoen aan de eisen van de AFNOR dat is een Franse organisatie die de kwaliteit van essentiële oliën test.
Ik spreek geen frans, maar dat is een Franse naam:
Association Française de NORmalisation

Maurice

prachtig frans accent

Anouk

en dat is de enige organisatie in de wereld die de therapeutische kwaliteit van oliën kwalificeert, dus ik zeg altijd zorg ervoor dat welke olie je ook gebruikt, het altijd een olie is die daaraan voldoet.

Maurice

ja want dat is natuurlijk heel lastig te controleren dat moet je eigenlijk met eigen ogen zien.
Je ziet het bijvoorbeeld ook met voeding van een hond. Dat er veel gezegd wordt: je moet zoveel mogelijk vlees in je hondenbrok hebben want dan is het beste, maar ja als de kwaliteit van het vlees dan niet goed is, of het is waardeloos vleesmeel wat daarin zit, dan wordt je er nog steeds niets beter van als hond. Ook al zit er dan 60% of 70% vlees zogenaamd in de hondenbrok. Dus daar moet je gewoon heel kies op zijn.

Anouk

Waar je het ook aan kan onderscheiden is de prijs. Want therapeutische essentiële oliën zijn niet goedkoop. De goedkoopste olie is een tientje: dat is de lemon. En de duurste olie gaat over de 200 euro. En dan heb je het over een flesje van 5 milliliter dus dat is heel weinig. Dat is de rozenolie. De rozenolie is de allerduurste olie van allemaal. Dus als jij een rozenolie kan vinden voor 50 euro dan weet je dat het geen therapeutische olie is. Want dat klopt niet. Dan weet je dat er of synthetische middelen bij zijn toegevoegd of dat de olie niet 100% puur is.

Maurice

Dus wat jou betreft werk je gewoon met 1 merk samen en wat jou betreft zit dat bij die 2% van de echt volledige natuurlijke oliën

Anouk

dus dat heeft ook absoluut met veiligheid te maken .
Het is zo belangrijk zeker als je met honden werkt dat je het beste product daarvoor gebruikt
Dat wij chemische medicijnen in ons lijf doen dat moeten we allemaal zelf weten maar een hond kiest daar niet voor

Welke problemen lost een essentiële olie op?

Maurice

Nee, dat klopt, dat wordt natuurlijk door vaak iemand anders, bijvoorbeeld een dierenarts, bepaald
Maar goed even voor mijn beeldvorming; essentiële oliën, het klinkt interessant, je kunt het dus goed inzetten als ondersteuning, maar voor de luisteraars met een hond: bij wat voor soort problemen zou je de essentiële oliën heel goed kunnen inzetten als oplossing?
Want je hebt net wel even wat aangehaald, angst, stress, een hond die niet graag aangehaald wil worden. Maar een essentiële oliën zal ook niet bij elk probleem helpen. Dus kun je daar iets meer over toelichten?

Anouk

Je kunt het zien als elke andere ondersteuning. Of dat nou fysiotherapie is of essentiële oliën, er is niks op de wereld wat voor ieder individu geldt of werkt dat is gewoon een illusie. Mijn beleving is dat het tot nu toe voor honden op heel veel vlakken werkt en dan heb ik het over bijvoorbeeld gewrichtspijn.
Er zijn zoveel honden met artrose of met HD die dagelijks pijn hebben er zijn ook heel veel honden die constant op de pijnstilling staan. Er is bijvoorbeeld een olie dat is de Kopaiba die wordt heel veel ingezet voor honden die chronische pijn hebben

Maurice

je hebt daar mooie artikelen van op je website staan toch?

Anouk

ja dat klopt. De Kopaiba is een olie met een pijnstiller en een ontstekingsremmer. En nog veel meer.
Maar dat zijn de twee belangrijkste als ik inzet de olie inzet voor pijnbestrijding en die heeft zo een sterke werking dat het nog sterker werkt dan wietolie.
En wietolie is tegenwoordig natuurlijk een hot item. Maar de Kopaiba heeft een nog sterkere werking voor het bestrijden van pijn. En de olie kan ook bijvoorbeeld in een diffuser.
Een diffuser is een apparaatje waar koude stoom uitkomt, waardoor de olie zo klein wordt gemaakt dat het kleine kristallen zijn en die worden dan ingeademd. Dat kun je heel goed inzetten bij honden die je niet kunt aanraken of honden met heel veel stress. Dus dan ademen ze het in waardoor dat emotionele deel in hersenen gestimuleerd wordt. Zonder dat je die hond hoeft aan te raken

Maurice

En Anouk het is natuurlijk zo dat je zegt: bij een hond met HD of met reumaklachten dat soort zaken, dan zoekt iemand ondersteuning. En die zal aan de hond zelf wel merken of het werkt of niet.
Maar dat is natuurlijk wel een beetje een grote stap lijkt mij. Want je gaat naar de dierenarts je krijgt pijnstillende middelen en ik kan me ook voorstellen dat het voor een hondenliefhebber/ hondeneigenaar best wel lastig is om te zeggen: ja, ik stap daar helemaal van af en ik ga eens lekker die olie proberen. Want er is iemand die zegt dat het werkt.
En dat is natuurlijk ook wel een beetje het gevaar: dat mensen zelf te veel gaan experimenteren en dat die hond dus ondertussen heel erg last heeft van pijn. Daar moet je natuurlijk heel erg kies op zijn.

Anouk

Ja dat klopt. Helemaal met je eens. Ik adviseer ook echt dat als mensen ja hiermee aan de gang willen om de reguliere medicatie te vervangen. Dat kan absoluut. Ik heb daar een heel mooi voorbeeld van. Van een Duitse herder.
Die zat op de Prednison voor huidproblemen. En die had echt een olifantenhuid. Een hele dikke gerimpelde huid en die kreeg kale plekken op zijn lijf. Hij zag niet uit. Hij kreeg op dat moment geperste brok, hij had obsessief gedrag.
Hij was letterlijk aan het overleven door altijd maar met een speeltje bezig te zijn. En daardoor kon hij de wereld aan. Dus daar kreeg hij pijnstilling voor. Nou die hond, dat is nu zes maanden geleden, die is op ander voer gezet, die is op de oliën gezet. De Prednison is heel langzaam afgebouwd, de pijnstilling is vervangen voor Kopaiba. Dat obsessieve gedrag dat is nu helemaal doorbroken. Je kan nu echt contact met hem maken. Je had nooit contact met die hond. Die hond was altijd echt verdwenen in het speeltje. En nu kijkt hij je aan, hij komt naar je toe, hij komt aan je snuffelen. Dat contact was er helemaal nooit.
En wat vaak het geval is wanneer je gaat stoppen met, of als je medicijnen gaat afbouwen, is dat eerst de klachten vaak verergeren. Dat is vaak het moment waarop mensen afhaken omdat ze denken van: oh jee, het wordt erger, ik moet toch weer aan de medicijnen. En met die hond zijn we nu zes maanden later, die vacht glimt hij heeft geen kale plekken meer hij heeft een zachte huid met een normale kleur hij loopt goed.
Wat eigenlijk het belangrijkste is dat mensen geduld hebben met de heling van de hond. Niet dat het gisteren over moet zijn, want dat zo werkt het niet. Een lichaam kan zichzelf heel goed herstellen, maar daar heeft het wel tijd voor nodig. Met de normale medicatie zijn we gewend: we nemen een pilletje en we voelen ons weer goed dezelfde dag nog.

Maurice

Ja de quick fix

Anouk

Ja de quickfix! En zo werkt het niet met de oliën. Ten eerste is het gewoon een fantastisch middel voor het immuunsysteem dus ook voor op de lange termijn en het dier blijft daar gewoon veel gezonder door. Want daar begint natuurlijk alles mee: met het immuun systeem. Als dat op orde is dan ontstaat er ook niet zo snel een disbalans.

Het belangrijkste levensinzicht van Anouk

Maurice

En ik weet dat als geen ander. Het is echt een zoektocht naar de oplossing om het immuunsysteem zo goed mogelijk op orde te krijgen. Dat kan een vrij grote uitdaging zijn. Dat is absoluut waar.
En Anouk jij bent al een tijd hier mee bezig.
Wat is jouw belangrijkste levensles/ inzicht die jij de Dierbewust luisteraars wil meegeven van wat jij hebt opgedaan in al die tijd?

Anouk

ja nou wat ik het allerbelangrijkste vind is bij welke geneeswijze dan ook bij dieren. Dwing een dier nooit tot een behandeling. Van welke aard dan ook mits er sprake is van een levensbedreigende situatie, dat is een ander verhaal.
Maar in geval van de oliën: dwing een dier nooit om de oliën aan te nemen of op de vacht te doen terwijl hij in elkaar duikt. Het is dus belangrijk dat je de lichaamstaal kunt lezen. Als een hond wegloopt, das een heel duidelijk signaal.
Op het gebied van heling ben ik echt voor kijk holistisch. Ieder dier is uniek en ook ieder mens dier combinatie is uniek, dus er is geen standaard protocol voor welke disbalans dan ook. Het gaat echt om het individu en als het vachtproblemen zijn denk dan aan de voedingen hoe is het met de darmen gesteld en het allerbelangrijkste geef heling de tijd.
Heb geduld.

Maurice

ja dat is absoluut een hele belangrijke die je veel hondenliefhebbers over het hoofd zien. Omdat ze inderdaad gewend zijn die quick fix te zien. Maar goed het is maar net hoe goed je bent geïnformeerd. Kijk als je dit van te voren weet en je wordt goed ingelicht, ja dan kun je daar natuurlijk op voorbereiden. Stel jouw hond gaat van kale plekken naar extra veel jeuk en nog veel meer symptomen, dan zou mijn core reactie ook zijn van: joh is dit wel goed? Dus daar moet je inderdaad van op de hoogte zijn.
Ik denk de laatste tip die hierbij aansluit: zoek iemand die je vertrouwt die goed is met je hond en die dus ook jouw daar goed in kan begeleiden kan adviseren.

Anouk

ja dat is absoluut wel heel belangrijk . Dat je iemand hebt die dat proces met jou doorloopt

De bodyscan

Maurice

en die je voor je gevoel ook vertrouwt. En waar het ook goed mee voelt. En als dat niet goed voelt dan moet je dat ook niet doen.
Want Anouk jij gebruikt daar zelf de body scan voor. Dat liet je net al even vallen.
Kun je even toelichten wat dat is? En daar had jij iets mee in gedachten

Anouk

ja de bodyscan is een apparaat dat de frequenties van het lichaam meet en dus ook de disbalans in bepaalde cellen. De bodyscan daar kom een resultaat uit. Eigenlijk scant ie alle organen, de wervelkolom, alle meridianen en daar komt een rapport uit die aangeeft wat er uit balans is en met welke essentiële oliën je dat terug in balans kan brengen. Dus dat gebruik ik ook bij honden. Ik gebruik het ook bij mensen en ook bij paarden. De aanbieding voor de mensen van dierbewust is dat zij een 10% korting krijgen bij hun hond te laten doen en dan wordt je sowieso door mij ook ondersteund om de oliën in te zetten.

Maurice

Ja de Dierbewust leden, in e-learning heb je een afdeling met ledenkorting waar dat in komt te staan. Dus de mensen die dat leuk vinden die kunnen daar dus gebruik van maken.
Even voor mijn beeldvorming want bodyscan dat klinkt als een veelbelovend apparaat, je wordt gescand en daar komt iets uit. Is het dan niet zo dat er altijd iets uitkomt dus dat je dan altijd wel een olie moet gaan inzetten of hoe werkt dat?

Anouk

Ik raad aan om de bodyscan te doen bij mensen of honden met problemen. Daar komt inderdaad altijd iets uit want we zijn nooit helemaal in balans.
Mooi is om te zien is het verschil tussen of een mens scan of een hond. Dat zie ik meteen in het resultaat. Al die punten die worden gescand die hebben een bepaalde afstand van jouw kern en met de kern bedoel ik jouw 100% gezondheid. En honden die zitten natuurlijk niet in hun hoofd en die vinden nergens wat van die zijn gewoon in het moment. Honden die zijn zoveel meer in balans dan mensen en dat is echt een heel duidelijk verschil in de uitslag van de scan. Bij mensen gaan al die punten die worden gescand her en der. Je krijgt een soort van grafiek te zien en die puntjes staan her en der overal.
Bij honden zie je dat de kern dus de essentie van de hond veel meer in balans is dan bij mensen.
Bij paarden ook, überhaupt bij dieren.
Er komt inderdaad altijd iets uit de bodyscan. Dus daarom zeg ik, ja je gaat ook niet zomaar naar de fysiotherapeut. Weet je daar heb je ook een reden voor.

Maurice

Ja precies en op het moment dat er dus iets aan de hand is het zal niet echt een percentage zijn maar dat beeld dat wordt dan geschetst door dat apparaat. Dan weet jij nu moet ik wel iets inzetten of nu hoef ik niets in te zetten.

Anouk

ja weet je en als eigenaar denk ik dat mensen ook goed in staat zijn om te kunnen bepalen of de hond hulp nodig heeft of niet.

Maurice

Ja precies, okay.
nee, hartstikke mooi Anouk, dan gaan we afronden want anders wordt het weer te lang. Ik kan er nog uren over doorpraten maar de mensen hebben ook vast wel wat anders te doen. Ik wil je in ieder geval hartelijk bedanken voor jouw genomen moeite en tijd natuurlijk en voor je aanbieding en als er vragen zijn dan kunnen mensen die natuurlijk zowel op het forum als via de website stellen. Eventueel neem jij misschien nog wel even de tijd om daar wat antwoorden op te geven. Dus ik hoop dat hier weer wat mensen mee geholpen zijn

Anouk

Ja, vooral honden

Maurice

ja mensen misschien ook wel of paarden
Het is natuurlijk een divers publiek dat luistert dus hopelijk kunnen we er wat mee. In ieder geval bedankt voor je tijd en hopelijk tot later.

Anouk

Okay, dank je wel

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *