De verschillende soorten KVV’s

Er komt steeds meer animo voor vers vlees en dit kun je merken. De nieuwe soorten KVV schieten als paddenstoelen uit de grond en er komen steeds meer merken bij. Er zijn momenteel minimaal 33 merken te vinden. Maar als je KVV wilt gaan voeren waar moet je dan op letten? Heeft het vers vlees allemaal dezelfde kwaliteit? Wat zijn de prijsverschillen? Welke ingrediënten zitten er in het vlees? Bekijk ook het video interview met dierenartsen over natuurlijke voeding, hun gedachte over vaccinatie/entingen en ontwormen

Verschillende soorten en merken

Omdat er steeds meer commerciële merken van kant en klare voeding op de markt verschijnen wordt het steeds lastiger om een juiste keuze te maken. De meeste merken zeggen de beste te zijn voor jouw huisdier en dit commerciële verhaal kennen we ergens van of niet? Allereerst zal ik een opsomming maken van een aantal verschillende merken KVV’s:

Carnibest All Animal Lotgering Darf Alaska Natural Dogfood Rodi
Carnivoer Bandit Dogshape Ropa Shaweca Kivo
Haaksbarf Tinlo Energique Prins Vitamax Dierbewust
Smuldier Natudog Farmfood Bibi Runner

Compleet of niet compleet

Als je KVV voert dan kun je het beste goed letten op wat je voert en of dat compleet is. Er zijn merken die een uitvoering hebben waarop compleet staat vermeld. Er wordt bij compleet vaak een premix toegevoegd om het woord compleet te mogen voeren. Helaas is dit niet altijd bevorderend voor de kwaliteit van de KVV.

Zorg dat je zelf in de gaten houdt wat er op de verpakking staat en wissel zoveel mogelijk diersoorten met elkaar af.

Compleet betekent in de vers vlees wereld dat het aan bepaalde verhoudingen botvlees, spiervlees en orgaanvlees (en meestal groente) voldoet. Hoe meer afwisseling in prooidieren met diezelfde verhouding hoe beter. De meeste BARF-ers willen een variatie van minimaal 5 prooidieren en dan kun je het menu compleet noemen.

Variatie

Er zijn KVV merken die hun uitvoering al snel compleet noemen. Stel jezelf de vraag of het merk dat je voert aan de verhouding botvlees, spiervlees en orgaanvlees voldoen. De merken houden zelf een bepaalde verhouding aan en je kunt dit terugvinden op de verpakking. Let er op dat sommige menu’s soms maar uit 1 diersoort bestaan. Je voert dan voor je gevoel ‘compleet’ omdat de verhouding daar aan voldoet maar meer diersoorten zijn beter voor de afwisseling. Jij eet zelf ook meerdere soorten vlees, jouw huisdieren dus ook!

[singlepic id=7 w=420 h=300 float=]

Kijk goed naar de ingrediënten op de verpakking zodat je op de hoogte bent welke diersoorten je voert. Veel merken zullen kiezen voor kip of rund om de prijs van het product zo laag mogelijk te houden. Er wordt geadviseerd om meerdere merken door elkaar te voeren. Elk merk houdt een andere verhouding aan en zorgt voor variatie in diersoorten. Hierdoor krijgt je hond meerdere diersoorten binnen en dat is veelzijdiger.

Prijs

De merken verschillen onderling qua prijsrange. De goedkoopste KVV begint vanaf ongeveer 1 euro per kilo en dit loopt op tot zo’n 5 euro. De ene hond zal het beter doen op een bepaalde KVV dan een andere hond. Daarom voer je altijd op het oog en kijk je waar jouw hond het beste op doet.

Toch vraag je jezelf af hoe het komt dat er zo’n groot prijsverschil tussen de merken is? Enerzijds zal de commerciële partij er geld aan verdienen maar anderzijds hebben zij ook een naam hoog te houden. Het ene KVV merk zal er meer aan verdienen dan een ander maar het grootste verschil zit in de ingrediënten. En ook de verpakking kost geld. [singlepic id=8 w=150 h=100 float=right]

Als de prijs van een product heel laag is dan kunnen ze goedkope ingrediënten gebruikt hebben. Of ze hebben bezuinigd op variatie aan diersoorten. Daar is niets mis mee. Maar houdt hier wel rekening mee als je het voert aan je hond en je alleen naar de prijs kijkt.

Praktijkvoorbeeld

Ik heb een paar jaar terug een KVV merk gevoerd (ik noem geen namen) waardoor mijn hond ontzettend naar pens begon te stinken. Na een maand op een andere KVV overgestapt te zijn merkte ik dat de geur weg ging. Het bleek dat er (voor mijn hond) teveel pens in verwerkt zat waardoor hij begon te stinken.

Er zit een verschil in prijs als het merk besluit een duurder botvlees, spiervlees of orgaan erin te verwerken. Of teveel van een goedkoop ingrediënt gaat gebruiken om de prijs te drukken, waardoor het uiteindelijke product goedkoper is.

Dit wil niet zeggen dat alle duurdere merken ook duurdere ingrediënten gebruiken en visa versa!

Zorg dat je dus niet alleen naar de prijs kijkt maar ook naar de ingrediënten en probeer deze zoveel mogelijk af te wisselen. Als je hier op gaat letten, wat je vanaf nu natuurlijk gaat doen, dan merk je hoe simpel het is om zelf samen te stellen. De overstap naar vers vlees is dan snel gemaakt…

Schaalvoordeel

Waar we bij bovenstaand verhaal wel op moeten letten is het schaalvoordeel. Vers vlees merken die op grote schaal produceren die kopen op grotere schaal hun ingrediënten (vlees) in. Als je op grote schaal het vlees inkoopt dan zal dit dus schelen in de prijs van het eindproduct en dus van de KVV. Toch heb ik sommige merken horen zeggen dat KVV goedkoper is dan BARF. Dit is natuurlijk onzin. Het kost meer tijd om KVV te vermalen tot een product dan dat je zelf een prooidier koopt.

TIP: Vergelijk appels met appels, dat wil in dit geval zeggen KVV met KVV, ingrediënt met ingrediënt. et cetera.

De beste keuze?

Na dit hele verhaal te hebben gelezen voel je hem waarschijnlijk al aankomen. Juist! De juiste KVV bestaat niet. Je kiest een merk waar jouw hond er het beste op doet. Omdat elke hond verschilt, zal het ook verschillen waar jouw hond er het beste op doet. Als je KVV geeft dan is het tijd om de verpakking er is bij te pakken en kritisch te kijken wat je voert. Neem actie vandaag nog!