De waarheid over hondenbrokken (deel 3)

De kleine lettertjes

Er is geen fabrikant die de kleine lettertjes kan verbergen. Zij moeten aan een bepaalde wetgeving voldoen. Een analyse, de houdbaarheidsdatum en de ingrediëntenlijst zijn vastgelegd als verplichte vermeldingen. We moeten deze informatie over ‘samenstelling’ of ‘inhoudsstoffen’ dus wel kritisch willen lezen en beoordelen.

Helaas doen we dat bijna nooit.

Wanneer heb jij eigenlijk voor het laatst de achterkant van de verpakking van het hondenvoer bekeken?

Geen idee? Tijd geleden?

Dan wordt het hoog tijd om dit eens te doen. We vertrouwen er teveel op dat het wel goed zal zijn en dat de fabrikant het beste met ons voor heeft.

Ingrediënten rangschikken hondenbrokken

Er worden door fabrikanten veel handige trucjes toegepast bij het vermelden van de samenstelling van de ingrediënten.

De volgorde van de ingrediënten op de zak worden vermeld aan de hand waarvan er het meeste in zit. Wat op de eerste plek op de ingrediëntenlijst van de zak vermeld staat, daarvan zit er het meeste in. De eerste drie tot vijf ingrediënten zijn over het algemeen de meest zwaarwegende en dus de belangrijkste.

Als er 5% van een bepaald ingrediënt in het voer zit, dan mag het voer daar al naar vernoemd worden. Ik geef je een voorbeeld: in een bepaald voer zit maar 5% lam, dan mag het voer al naar lam genoemd worden, ondanks dat die andere 95% totaal geen lam bevat.

Ingrediënten splitsen

De fabrikant wil het duurste ingrediënt boven aan de ingrediëntenlijst hebben op de voerzak, namelijk ‘vlees’.

Alleen het vlees heeft in de verpakking qua inhoud niet het hoogste percentage om boven aan te kunnen staan op de ingrediëntenlijst.

Of toch wel…, met een handigheidje?

Een fabrikant kan de samenstelling van de ingrediëntenlijst opsplitsen zodat de ingrediënten zijn onderverdeeld. Stel je hebt de volgende 5 ingrediënten in een hondenbrok:

Gedroogd rundvlees(min 20%), gemalen rijst (min 20%), rijstzemelen, rijstgluten, rijstebloem.

Het rundvlees wordt vermeld als hoofdingrediënt. Zoals je ziet komt het percentage rundvlees op de ingrediëntenlijst te staan voordat het gedroogd werd. Je weet inmiddels dat de massa na het drogen met meer dan de helft afneemt. Het is dus niet 20% maar in werkelijkheid minder dan 10% rundvlees wat er in de brok verwerkt zit.

De overige vier ingrediënten zijn: gemalen rijst (min 20%), rijstzemelen, rijstgluten, rijstebloem.

Als je goed kijkt zie je dat deze vier ingrediënten allemaal onder de noemer rijst vallen. Dus als we deze ingrediënten bij elkaar zouden voegen onder de noemer rijst, dan wordt rijst het hoofdingrediënt.

In dat geval moet rijst boven aan de ingrediëntenlijst komen te staan…

Laat dat nou net niet de bedoeling zijn van de fabrikant!

Is elke hondenbrok van elk merk dan per definitie slecht?

Niet elke brok hoeft per definitie slecht te zijn. Je hebt altijd goede en slechte varianten, met het is van belang dat jij met deze informatie een stuk bewuster bezig gaat zijn. De keuze maakt een ieder voor zich, alleen moet dan wel het totaalplaatje overzichtelijk en helder zijn.

Als je overtuigd bent geraakt door bovenstaande informatie waarom zou je niet kiezen voor de allerbeste voeding? Zelf eet je toch ook niet elke dag een pizza, maar varieer je van week tot week, dat verdient jou hond ook!

Wat zijn de alternatieven voor brokken?

Zoals je waarschijnlijk zelf al de conclusie hebt getrokken, blijkt dat elke vorm van vers vlees geven velen malen beter is dan het voorschotelen van brokken. Je kunt hier meer informatie vinden over de alternatieven van brokken. Is het allemaal teveel informatie geworden en zie je door de bomen het bos niet meer? Kijk dan eens bij de video interviews met dierenartsen over dierenvoeding.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *