In deze ingekorte video deelt de bekende dierenarts Tannetje Koning haar ervaringen en mening over het ontwormen van honden en katten. Ontwormen van de hond, hoe vaak en wanneer? We komen tot de conclusie dat preventief ontwormen niet bestaat en dat preventief ontwormen dus geen enkele toegevoegde waarde heeft voor welke hond of kat dan ook. Maar hoe kun je dan wel het beste jouw hond of kat ontwormen?

Tips over ontwormen van honden en katten

Bekijk het zeer informatieve interview met Tannetje Koning, zodat jij weet wanneer en hoe je jouw hond of kat het beste kunt ontwormen.

In het gehele interview komen nog meer zaken aan bod over vaccinatie en natuurlijke voeding, deze komen zeer binnenkort online in de volgende delen.

Preventief ontwormen?

Volgens dierenarts Tannetje Koning moeten alle honden en katten officieel gezien vier keer per jaar ontwormd worden voor de volksgezondheid. Het preventief ontwormen heeft in dit geval niks te maken met het behandelen van wormen of met de gezondheid van onze huisdieren. Puur uit veiligheidsredenen.

Naast dat het niet zal lukken om alle honden en katten in Nederland vier per jaar te ontwormen, blijkt preventief ontwormen zinloos te zijn en het kan zelfs schadelijk zijn voor het lichaam!

Wat zijn dan de alternatieven?

Mestonderzoek, onderzoek naar de ontlasting

Je kunt een mestonderzoek laten uitvoeren door ontlasting op te sturen van jouw hond of kat. Meten is weten: door onderzoek te doen naar de ontlasting hoef je geen ontwormingsmiddel te gebruiken. Hierdoor hoef je het lichaam van jouw huisdier niet op een negatieve manier te belasten. Door de ontlasting te onderzoeken, wordt er alleen behandeld als de hond of kat daadwerkelijk wormen heeft

Dierenarts Tannetje Koning adviseert haar klanten om 2 tot 4 keer per jaar de ontlasting te laten testen op mogelijke besmetting van eitjes of wormen middels het mestonderzoek. Het onderzoek dat ook wel de wormcheckkit genoemd wordt, kun je hier online te bestellen.

Nut van het mestonderzoek?

Volgens het VPL (Veterinair Parasitologisch Laboratorium) degene die het onderzoek uitvoeren, is minder dan 10% van de honden in Nederland is besmet met wormen. Het ontlastingsonderzoek kan ook worden gebruikt om te kijken of de ontwormingskuur daadwerkelijk heeft geholpen.

Wormen bij honden kunnen niet alleen gevolgen hebben voor het dier maar de parasieten vormen ook een gezondheidsrisico voor onszelf. Het is daarom naar mijn mening belangrijk dit toch regelmatig in de gaten te houden. Vier keer per jaar een wormencheck is dan voldoende.

Wormcheckkit hoe werkt dat?

In de wormcheckkit zitten alle benodigdheden en instructies voor het verzamelen van de ontlasting van de hond. De ontlasting wordt vervolgens met normale briefpost naar het laboratorium verstuurd.  Na ontvangst van het monster krijg je binnen 2-3 werkdagen de resultaten en een wormbestrijdingsadvies. Aan de hand daarvan bepaal je welke volgende stappen er eventueel nodig zijn.

Wat zijn jouw ervaringen?

Laat even een berichtje achter wat jouw ervaringen hiermee zijn. Wellicht heb je al eens zo’n wormenonderzoek laten uitvoeren.