Keuringsdienst van Waarde en Dierlijke Bijproducten op de Televisie

De Keuringsdienst van Waarde stelde de kritische vraag in hun Televisie programma: Wat verstaat men nu eigenlijk onder Dierlijke Bijproducten in hondenvoeding?

Dierlijke bijproducten vinden we vaak op de verpakking van veel soorten honden en kattenvoer. Vooral in brok- of blikvoer maar ook in vers vlees voeding.

De Keuringsdienst van Waarde probeert diverse petfoodproducten waaronder Mars Consumentenservice (welke ook diervoeding maken) bereid te vinden om hun uitleg te geven in hun uitzending, maar helaas zijn hiertoe weinig producten bereid.

Producenten van merken als:

 1. Pedigree pal
 2. Whiskas
 3. Felix
 4. Ceasar
 5. Gourmet
 6. Sheba
 7. Bonzo

Veel hondenliefhebbers zijn zich totaal niet bewust van de ingrediënten in voeding. We denken dat we het beste met ons dier voor hebben omdat de verpakkingen er maar al te smakelijk uit ziet.

Maar is dit ook daadwerkelijk zo smakelijk als wij denken?

Als de hondenvoeding industrie niets te verbergen heeft en mogelijke argwaan wil voorkomen, dan was dit een ideale mogelijkheid geweest om open kaart te spelen.

Echter, er wordt extreem geheimzinnig gedaan en alle mogelijke informatie wordt achter gesloten deuren gehouden. Men bereikt dus totaal het tegenovergestelde van wat men zegt te willen bereiken namelijk: TRANSPARANTIE.

Je kunt concluderen uit deze uitzending dan men iets te verbergen heeft voor hondenliefhebbers.

Maar wat dan?

Het is toch schandalig dat wij als consumenten in dit tijdperk zo slecht geïnformeerd worden..

Als hij het lekker vindt is het goed toch?

Zegt een van de honden en kattenvoeding fabrikanten in het fimpje. Dat is blijkbaar het niveau van tegenwoordig!

Pluim voor Prins Petfood en Kivo Petfood

Alleen Prins en Kivo petfood waren bereid om het televisieprogramma van de Keuringsdienst van Waarde te woord te staan en beantwoordde de toch vrij simpele vraag:

Wat verstaat men onder dierlijke bijproducten wat in veel gevallen boven aan de lijst van ingrediënten staat in honden en kattenvoeding.

De Waarheid Over Hondenbrokken: Lees alle informatie over dierenvoeding in ons E-book en bekijk bovenstaande uitzending.

Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren

Volgens de Nederlandse Voedingsindustrie voor Gezelschapsdieren zeggen het volgende over dierlijke bijproducten:

Vlees en dierlijke bijproducten is een verzamelnaam en verwijst naar vlees en andere materialen van dieren, waaronder hart, long, nier, pens of karkas. Bijproducten zijn dus absoluut geen (dierlijk) afval en het gebruik ervan is wettelijk gereguleerd.

In de slagerijen worden dierlijke bijproducten wel als slachtafval gezien omdat in Nederland deze producten meestal niet door consumenten worden geconsumeerd. Dit is de reden dat ‘dierlijke bijproducten’ worden opgehaald door Rendac.

De dierlijke restmaterialen en kadavers die Rendac ophaalt en verwerkt, vallen volgens de Europese destructiewetgeving in de categorie 1 of 2-materiaal.

Categorie 1 en 2 ‘dierlijke bijproducten’:

Naar aanleiding van de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde zijn veel mensen bang dat er verkeerde dingen in het voer van hun huisdier terecht komen.

Categorie 1 en Categorie 2 van dierlijke bijproducten mogen niet verwerkt worden tot diervoeding.

Dit zijn onderdelen zoals:

 • mest en de inhoud van het maag-darmkanaal
 • dieren die anders dan door slachting, voor menselijke consumptie sterven of gedood worden. Bijvoorbeeld bepaalde kadavers van boerderijen of dieren die gedood worden om dierziekte te bestrijden
 • Bijvoorbeeld bedorven voedingsmiddelen of vlees dat bij de keuring tijdens het slachten ongeschikt is verklaard voor humane en dierlijke consumptie.

Echter er zijn wel bevolkingsgroepen die o.a. Categorie 3 producten pens gebruiken als delicatesse en dit gebruiken in hun maaltijden.

Om bijvoorbeeld pens, hart of lever te kunnen vermalen in een slachterij heb je een categorie 3 vergunning nodig . Vleesverwerkingsbedrijven voor consumenten hebben vaak deze vergunning niet maar huisdiervoeder producenten wel.

Er zijn duidelijke en transparante EU-regels over de aard van dieren en dierlijke materialen die kunnen worden gebruikt in voedsel voor huisdieren. Alleen materialen van dieren die voor humane consumptie geschikt zijn op het moment van het slachten zijn toegestaan.

Volgens hen is er dus geen reden tot zorgen en dat willen we natuurlijk maar al te graag geloven als hondenliefhebbers.

Maar waarom wordt er dan zo duister gedaan en kan er geen filmploeg langs komen?

Vanwege het unieke product en het verbergen van de ingrediënten? Yeah right!

Voor de grote voedingsmerken die open kaart willen spelen, kan men contact opnemen met Dierbewust voor een diepte video-interview. Tot die tijd blijf ik in ieder geval argwanend tot het tegendeel is bewezen!

Categorie 3 en dierlijke bijproducten in diervoeding

Dierlijke bijproducten uit categorie 3 zijn volgens Nederlandse Voedsel en Warenauthoriteit (NVWA):

 • dieren die geslacht zijn in een slachthuis en na een inspectie overeenkomstig EU-wetgeving zijn goedgekeurd, maar om commerciële redenen niet voor humane consumptie geschikt zijn (zie mij uitleg hierboven);
 • rauwe melk van gezonde dieren;
 • hoeven, haren, veren, wol, bont, huiden en horens van dieren goedgekeurd voor humane consumptie;
 • karkassen en bepaalde delen van dieren die in een slachthuis zijn geslacht en na een keuring voor het slachten geschikt zijn verklaard om voor menselijke consumptie te worden geslacht,
 • karkassen en delen van dieren die voor menselijke consumptie ongeschikt zijn verklaard, maar die geen symptomen van op mens of dier overdraagbare ziekten vertoonden – pens is bijvoorbeeld niet geschikt voor mensenlijke consumptie, maar wel gezond voor honden;
 • dierlijke bijproducten die ontstaan bij de productie van voor menselijke consumptie bestemde levensmiddelen – afsnijdsels zoals zenen, kanen en vette beenderen;
 • keukenafval en etensresten die niet afkomstig zijn van internationale middelen van vervoer.
 • bloed, placenta
 • schelpen van schelpdieren en schalen van schaaldieren met weke delen of vlees
 • eieren en bijproducten van eieren, zoals eierschalen
 • vetweefsel

Er zitten dus onderdelen tussen die je liever niet in het diervoer van jouw hond of kat aantreft. Je wilt dus graag weten wat er op de verpakking staat van jouw diervoeding, alleen dit is in veel gevallen niet goed te herleiden. Zolang de producent niet vertelt welke dierlijke bijproducten er in de voeding verwerkt zitten, kun je alleen maar gissen.

Brancheorganisatie Dibevo

De brancheorganisatie Dibevo probeert de schade te beperken en schrijft over verduidelijking van dierlijke bijproducten. Over de mate van transparantie en het afhouden van een cameraploeg wordt niets gezegd, terwijl dit juist wel de aandacht vergt:

Divebo brancheorganisatie over dierlijke bijproducten Keuringsdienst van Waarde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met betrekking tot de dierlijke bijproducten heeft Dibevo wel een punt. Veel consumenten hebben bij slachtafval zoals hart, long, nier, pens of karkas een vies idee, terwijl dit veelvuldig gebruikt wordt in o.a. vers vlees voeding. Hier is dan ook niets mis mee.

Divebo brancheorganisatie over dierlijke bijproducten 2, keuringsdienst van waarde

 

 

 

 

 

 

 

Met betrekking tot smaakstoffen slaat Dibevo de plank volledig mis. Dat toevoegingen zoals o.a. E-nummers niet gezond zijn mogen inmiddels duidelijk zijn. Dat er consumenten zijn in Nederland die roken en er AF EN TOE voor kiezen om ongezonde dingen naar binnen te werken moet men zelf weten.

Maar dit kan geen reden zijn waarom onze honden structureel elke dag smaakstoffen in hun eten verwerkt krijgen! En waarom zouden wij erop vertrouwen dat het dier hierdoor gezond is en blijft?

Wie geeft mij deze garantie?

Dit terwijl dierenliefhebbers het niet met eigen ogen kunnen aanschouwen?

Sterker nog als ik tussen de regels door lees, schrijft Dibevo eigenlijk dat smaakstoffen ongezond zijn en niet in diervoeding thuis horen.

Bekijk ook andere filmpjes van de Keuringsdienst van Waarde over Diervoeding.