hond in asielHet kopen van een nieuwe hond lijkt wel een hippe trend te zijn. De chihuahua’s vliegen over de toonbank en er wordt door velen niet bij stilgestaan dat het schattige diertje de komende 10 a 15 jaar deel uitmaakt van je leven. Ik verkondig al jaren dat er een ‘hondenrijbewijs’ ingevoerd zou moeten worden voordat een hond aangeschaft wordt. Dit om te voorkomen dat mensen een impulsieve aankoop zullen doen. Het is begrijpelijk dat de meesten zullen smelten voor de welbekende puppy ogen. Helaas komt het besef dat een hond veel tijd kost en dat je ook in de zeikende regen met windkracht 8 naar buiten moet te laat.

Als je toch besloten hebt om de komende 15 jaar een hond in je armen te sluiten. Dan is het fijn om een weloverwogen keuze te maken. Daarom is het tijd om een stuk te schrijven zodat je weloverwogen over kan gaan tot de aanschaf van een hond.

Heb je genoeg tijd?

Veel mensen die een hond willen aanschaffen vergissen zich vaak hoeveel tijd een dier kost. Ze komen met mooie verkooppraatjes dat ze veel thuis ‘kunnen’ zijn en dat ze altijd een oppas kunnen vinden als ze weg moeten. Maar als je er een werkdag op hebt zitten besef dan wel dat je niet de avond weg kunt gaan. Je hond heeft beweging maar ook aandacht nodig. Dat wil zeggen thuis blijven of je hond mee nemen. Vaak zitten andere mensen niet te wachten op jouw hond. Zij hebben liever geen kamer vol horen en zitten niet te wachten op een huis dat naar hond ruikt als je op bezoek bent geweest. Een oppas voor de hond heeft ook niet altijd zin en/of tijd. Tevens kost dit vaak geld.

Gaat het je financieel lukken?

Bepaal vooraf wat de kosten zijn en maak een berekening of je deze maandelijks kunt missen. Het klinkt simpel maar veel mensen verkijken zich op de kosten van een hond op jaarbasis. Je hebt voeding, dierenartskosten, verzekering, hondenbelasting maar vergeet bijvoorbeeld de hondentraining niet. Een aardige financiële verplichting naast je huidige vaste lasten die snel kan oplopen naar 100 tot 200 euro per huisdier per maand.

Als de positieve kanten van een hond nog steeds opwegen tegen de genoemde overwegingen, dan gaan we verder met de volgende punten waar je rekening mee moet houden.

Hoelang is jouw werkdag?

De hond zit onder werktijden vaak alleen thuis. Dit hoeft geen probleem te zijn mits de dagen niet té lang duren. Het is per hond verschillend hoelang ze alleen kunnen blijven en vergt het alleen laten van de hond de nodige training. Daar heeft iedereen zijn eigen idee bij. Sommige honden kunnen prima 8 uur per dag alleen zitten om daarna heerlijk een uur lang met de baas te wandelen, spelen en te werken. Er zijn honden die je niet alleen kunt laten omdat ze dit nooit hebben geleerd of omdat ze er gewoonweg het karakter niet voor hebben.

Mijn ervaring is dat ik het erg moeilijk vond om mijn hond de hele dag alleen achter te laten. Hij wist aan het vaste ritueel dat ik weg ging. Op zo’n moment zette hij zijn meeste trieste blik op en ging op zijn plaats liggen. Het was misschien mijn gevoel maar je begint de dag toch niet lekker als een paar van die zielige hondenogen je nakijken als je de deur uitgaat. Na een volle werkdag die al veel energie kost, moet je toch zin en energie maken om een uur te wandelen. Al vond ik het meestal heerlijk, soms heb je even geen zin. Toch zal je de discipline wel op moeten brengen als je de hond hebt. Gelukkig kon mijn moeder vaak oppassen waardoor ik iets meer ruimte had. Maar als je niemand hebt die je kan ondersteunen zal dit een zware klus zijn.

Sommige hondenliefhebbers maken gebruik van een uitlaatservice. Dit kan een goed alternatief zijn maar ik heb er nooit zoveel voor gevoeld. Het uit handen geven van ‘je kind’ is simpelweg niet makkelijk. Het moet maar net klikken met de uitlaatservice en de andere dieren die mee gaan voor de wandeling. Voor dit alternatief betaal je snel 10 a 15 euro per dag voor het uitlaten van je viervoeter. Dit betekent dat je maandelijkse lasten voor je huisdier stijgen.

Een heel hondenleven..

Het is voor velen het allermooiste wat hen ooit is overkomen en kunnen de hond niet meer uit hun leven wensen. Zoals  eerder gezegd, houd er rekening mee dat jouw aankomende maatje de komende 15 jaar mee gaat. Dit zal in jouw leven moeten passen. Er zijn helaas genoeg dieren die aan de kant gezet worden en in een asiel belanden. De redenen? De baasjes moesten verhuizen, ze krijgen een baby, de hond kon niet alleen zijn of het kostte toch te veel tijd. De hond wordt bedankt en eindigt achter de tralies van een hondenasiel.

Redenen die ze vooraf hadden kunnen zien aankomen. De enige die daar de dupe van wordt is de hond. Mocht je van plan zijn om een hond te nemen, zorg ervoor dat je bovenstaande punten goed doorneemt. Als je toch kiest om een hond te nemen en hem een heel hondenleven schenkt dan zal hij je daarvoor belonen!

In mijn volgende artikel zal ik een stuk schrijven op welke punten je moet letten bij de aanschaf van een nieuwe hond. Heb jij een aanvulling voor mensen die een hond willen aanschaffen of wil jij over gaan tot aanschaf, laat het ons dan weten door hieronder een berichtje achter te laten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *