Stress bij honden kan leiden tot ernstige gevolgen en bijvoorbeeld het verstoren van de darmflora. De stress wordt bij honden in een bepaalde situatie opgebouwd waar wij vaak te druk zijn met ons eigen leven.

Dat wil zeggen dat wij de hond niet goed lezen terwijl hij intussen probeert iets duidelijk te maken. Jouw en mijn hond doen dit door kalmerende (of conflictmijdende) signalen te gebruiken.

Vanwege het negeren van deze signalen (door ons) bij de hond, zal de hond een uitweg zoeken en alternatief gedrag bedenken om op zijn of haar manier te kunnen ”overleven”.

De emmer die overloopt

De spreekwoordelijke emmer loopt over en de hond zal dit op een bepaalde manier (willen) gaan uiten. Dit is vaak het punt waar wij het gedrag van de hond als probleemgedrag gaan ervaren. Uitvallen aan de lijn, trekken aan de lijn, in onze ogen ‘dominant’ gedrag vertonen, overmatig blaffen/likken/schudden en dergelijke.

Als je niet weet wat kalmerende signalen zijn dan raad ik je van harte aan om het boek van Turid Rugaas – kalmerende signalen te bestellen en bovenstaande video te bekijken. Dan gaat er oprecht een wereld voor je open, althans dat was/is het wel voor mij.

In het verleden had ik namelijk altijd geleerd dat de hond moet doen wat wij zeggen.

Zo niet?

Dan is de hond dus blijkbaar dominant en zal hij daarvoor de consequenties moeten ervaren.

Intussen is er een nieuwe stroming in opkomst die vindt dat er meer naar de hond gekeken en geluisterd dient te worden. Een stroming van trainers die wil communiceren in plaats van domineren met hun hond. Best tegenstrijdig in deze tijd omdat de meeste hondenliefhebbers op zoek zijn naar de “quick fix”.

Snel een oplossing willen voor het probleem van hun hond. Want dit kan echt niet langer zo. Voorbeelden zijn o.a. trainingsmethoden van een bekende Cesar Millan.

Een nieuwe methode

Een dergelijke methode die wij bespreken in de video vergt overigens wel enige lef. Dit komt omdat je eigenlijk jouw oude manier die je al jaren gebruikt over boord dient te gooien om met de nieuwe manier aan de slag te kunnen.

Dit vergt overigens een hoop tijd en geduld van de baas.

Maar wees nou eens eerlijk naar jezelf. Werkt die methode die je jaar in – jaar uit gebruikt nou eigenlijk wel echt tegen het probleem?

Zoals ik eens een bazin zo mooi hoorde zeggen met een grote glimlach op haar gezicht: De hond is een spiegel van jezelf. Dit was (en is) voor mij aardig confronterend.

De hond vertoont namelijk (soms) gedrag waar je absoluut niet happy mee bent en eigenlijk ten strengste wilt verbieden. Als ik heel eerlijk ben vertoont mijn hond Sem gedrag dat rechtstreeks is te herleiden uit mijn gedrag.

Daarover later meer maar (nogmaals) het is erg confronterend als je het op die manier gaat bekijken. Daarom heb ik in deze video Helena Schmets geïnterviewd van hondenschool en spiritueel Centrum voor mens en hond.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Kort over de achtergrond van Helena Schmets (met daarbij haar website)
 • Boek Stress bij Honden (Martina Nagel)
 • Wat er onder stress wordt verstaan bij honden
 • Oorzaken en voorbeelden van stress bij honden
 • Waarom een roedelleider met dominantieregels volgens Helena problemen opleveren
 • Waarom een rangorde bij honden volgens Helena niet bestaat
 • Boek Dominantie: Feit of fictie? (Barry Eaton) (helaas niet meer te verkrijgen in NL, in het Engels kun je het hier bestellen)
 • Hierbij wel een gratis te downloaden artikel van Barry Eaton over dominantie bij honden met zijn theorie
 • Stressfactoren bij honden
 • Waarom confrontaties voor jouw hond niet goed zijn
 • Filmpje 1 uit de praktijk met een conflictmijdende situatie
 • Waarom druk, dwang en correcties bij honden volgens Helena niet werken
 • Waarom de meeste problemen bij honden te maken hebben met teveel stress
 • Filmpje 2 uit de praktijk met een conflictmijdende situatie
 • Waarom een hondentuig volgens Helena de voorkeur heeft
 • Boek Kalmerende signalen (Turid Rugaas)
 • Filmpje 3 uit de praktijk: splitten in een situatie
 • Waarom de ‘Quick Fix’ niet werkt en slaap belangrijk is voor de hond
 • Waarom je niet met ballen of met stokken moet gooien
 • Waar je op kunt letten als je een hondenschool uitkiest

Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen over stress bij honden en welke inzichten je hebt gekregen. Als je vragen hebt zal Helena Schmets deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Helaas is het niet mogelijk om voor hele specifieke probleemgevallen een oplossing te geven via het internet.

Als je het eens bent met deze trainingsmethode dan helpt het ons enorm als je deze video deelt met vrienden/kennissen in jouw netwerk. Hoe meer mensen zich verdiepen in deze materie des te beter zal de omgang mensen-hond worden.

29 antwoorden
 1. Jen
  Jen zegt:

  Hallo Sonja en Dierbewust,

  Onze hond een enthousiaste Labrador van 4 1/2 jaar, ging als een speer op een blind hondje af en begon te grommen en haalde uit naar de blinde hond. Heb haar te pakken gekregen en tegelijkertijd foei gezegd met lage stem. Vervolgens zijn we met grote boog er omheen gelopen. In deze situatie liepen beide honden los. Het blinde hondje volgde zijn vrouwtje op korte afstand. Ik zag het niet aankomen omdat we het hondje met vrouwtje van achteren inhaalden eigenlijk. Ze stond aldoor stil het vrouwtje van de hond denk ivm haar hond omdat ie blind is. Heb zelf de situatie denk ik verkeerd ingeschat….?

  Dit gedrag vertoonde ze eerder aan de riem bij sommige honden die blaffen of piepen aan de lijn. Dan gaan bij haar de haren omhoog op de rug en begint ze te grommen en te trekken. Dit aan de lijn heb ik nu redelijk onder controle, door haar af te lijden en alle aandacht op mij te hebben en niet bij de andere hond.

  Alleen het loslopen gaat nu niet altijd goed, bij de ene hond wel bij de andere hond niet.

  Ik dacht altijd dat ze bepaalde spanningen hebben de andere honden, energie die haar juist triggert.

  Soms bij drukke pups die los lopen doet ze dat ook dan snauwt ze van zich af. Zo van weg je bent me te druk, tenminste dat maak ik ervan.

  Ze is zelf als pup een keer aangevallen door een Drentse patrijs hond, heb haar niet opgepakt maar de hond weggejaagd. Kan dit van invloed zijn geweest op haar gedrag van nu?

  Ze is als puppy alleen opgegroeid, haar broertje was een paar week na de geboorte overleden zou dat ook van invloed kunnen zijn, ze is een goede huiselijke omgeving geboren etc. gesocialiseerd totdat ze bij ons kwam.

  Zelf ben ik in de 50 en in de overgang met veel opvliegers, omdat ze zeggen dat de hond de spiegel van jezelf is. Denk ik zelf dat dit invloed op haar heeft…

  Wat kan ik nu het beste met haar doen als ze losloopt en wil uitvallen naar andere honden, hoe kan ik het voorkomen? Is dit stress bij haar? Of is het onzekerheid? Is ze niet in balans?

  Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Sonja Verhoef
   Sonja Verhoef zegt:

   Ha Jen, wat een vervelend incident zeg! Alle mogelijke oorzaken die je noemt zouden kunnen meespelen. Of het in jouw situatie ook daadwerkelijk zo is, is moeilijk te zeggen vanaf een afstand, maar je noemt wel zaken die erg vaak meespelen.
   Als ik een gedragsconsult doe, kijk ik als eerste naar de gezondheid van de hond; in ongeveer 70% van de situaties speelt pijn of ongemak een rol. Maar er kunnen meerdere oorzaken zijn. Daarnaast kijk ik (oa) naar het type gedrag: hoe groot is het angstcomponent? Hoeveel stress heeft de hond gedurende de dag? Hoe komt de hond tot rust? Welke dingen leveren stress op en kunnen we dit (tijdelijk) op een laag pitje zetten? Een gediplomeerd gedragstherapeut brengt de oorzaken en type gedrag in kaart zodat je gericht kunt trainen.

   Een andere optie is om direct met trainen te starten. Zo kun je beginnen om je hond te leren dat ze aangelijnd langs andere honden wandelt en dat ze daarbij niet gespannen hoeft te raken. Daarbij is het belangrijk dat je met een slappe lijn loopt (slappe lijn = minder spanning) waarbij je haar begrenst en traint voordat ze echt spanning opbouwt. Als je haar namelijk te dicht bij de andere hond laat lopen en ze is daarbij gespannen, dan train je spanning. En…wat je traint is wat je krijgt. :-) Dus dan heb je aan het eind van je training spanning. Door op iets grotere afstand te werken train en krijg je ontspanning.
   Je kunt dus de afstand inschatten door te kijken naar de lichaamstaal van je hond.
   Als je meer wilt weten is misschien mijn lezing over BAT iets voor je?
   (5 febr in Lisse)
   Groetjes Sonja.

 2. Jessica
  Jessica zegt:

  Ik ben het helemaal eens met de mevrouw van dit filmpje.
  Ik vertrouw mijn hond, weet wat hij aankan en wat hij niet aankan.
  Hij vertrouwt mij ook…
  …maar dan kom je bij andere mensen. Andere mensen die hun hond niet onder controle hebben. Andere mensen die hun drukke niet luisterende hond op jouw hond af laten stormen. Andere mensen die niks willen weten van educatie. Andere mensen waarmee niet te praten valt. Andere mensen die te pas en te onpas hun hond los laten lopen. Honden die de hele dag in de bench zitten, ’s avonds uit de bench worden gehaald en door het bos mogen stormen als een wervelwind.
  …. En daar sta je dan als je afstand wilt bewaren….je staat letterlijk in he hemd, met je handen in het haar.

  Helaas zijn zulk soort situaties meer regel dan uitzondering.
  Ik pleit voor meer campagne buiten internet om. Voer campagne JUIST op straat, omdat daar zich de meeste problemen plaatsvinden. En je op deze manier ook de mensen bereikt die zich niet willen ‘scholen’ via internet als medium.

  Beantwoorden
 3. Jennifer
  Jennifer zegt:

  Hallo,

  Minder doen, heeel graag!! maar wat als je hond (vooral ’s avonds) ALLES eng vind. Dat “alleen even de behoeftes laten doen” al zo lang duurt (of gewoon niet) dat ze weer vet gespannen is. Laatst al naar de dierenarts geweest omdat ze dus verstopt zat. Ik heb veel geduld maar begint zo langzamerhand wel een beetje minder te worden.

  Groetjes Jennifer

  Beantwoorden
  • jennifer
   jennifer zegt:

   Hallo,

   Hier even een update.
   Het gaat nu stukken beter met hond!
   Het zat me heel hoog op het moment van me vorige berichtje, maar met wat hulp en goede tips gaat het met ups en downs stukken beter.
   Gewoon naar binnen gaan ook als ze nog niet heeft gepoept en dan maar later nog een keer proberen is een hele goede tip geweest, en het afleiden van spannende dingen door wat koekjes te laten zoeken is ook echt top!
   Wil nog even kwijt dat ik dit filmpje echt dankbaar ben, dit is echt me doorslag geweest naar anders/beter omgaan met me hond!

   Groetjes Jennifer

  • Maurice (Dierbewust)
   Maurice (Dierbewust) zegt:

   Hi Jennifer, wat leuk om te horen en wat goed dat je ermee aan de slag bent gegaan. Hopelijk wordt de band tussen jou en jouw hond steeds beter. Op een Dierbewuster hondenleven :)

   Gr. Maurice

 4. Wendy
  Wendy zegt:

  Ik moet helaas toch blijven bij de cesar methode. Ik vindt nl niet dat hij werkt vanuit de dominantie methode…hij gebruikt nl ook dat door rust in jezelf te vinden je rust creeert voor de hond. Het is niet altijd maar domineren over de hond maar inderdaad leiding geven over de roedel. Ik kan hier heel lang over doorgaan maar in het kort is dit voor mij genoeg verteld dat ik dus weg ben van de cesar methode. Maar ik respekteer wel iedereen die van andere mening is toegedeeld

  Beantwoorden
 5. Romina
  Romina zegt:

  Heel interessante video!
  Ik merkte zelf ook al op dat mijn hond de laatste dagen veel meer rust heeft. Het zal ook wel wat te maken hebben met de warmte. Hierdoor maken we kortere wandelingen & ligt hij de rest van de dag gewoon rustig te slapen. Ook merkte ik al dat hij meer contact met me zoekt binnenshuis. Hij lag altijd wel bij me in de buurt, maar zorgt nu dat hij nog dichter bij me is. Het lijkt alsof de band nog sterker is geworden door hem wat meer rust te gunnen.

  Wat ik me tijdens de wandeling wel afvroeg. Er wordt vaak gezegd dat je de hond niet overal mag late plassen/markeren. Ook weer om dominantie-redenen. Ik heb m dat eigenlijk altijd toegestaan. Maar wat is hier dan het juiste? En dit is dan ook niet uw dominantie van de hond?

  Ook vroeg ik me dan af.. Is het dan ook slecht om te gaan joggen met de hond? Want de hond moet dan ook gewoon volgen..

  Groetjes!

  Beantwoorden
  • Helena
   Helena zegt:

   Beste Romina
   Heerlijk is dat he als de hond niet zo veel, of niets hoeft dat de binding dan juist sterker wordt. Minder = meer!

   Wat jij noemt van het plassen/markeren komt voort uit de dominantie theorie. Ik laat mijn honden tijdens het wandelen plassen als ze het nodig hebben. Vaak wordt het zgn markeren van de hond gezien als territorium afbakenen terwijl het een conflicvermijdend (kalmerend) signaal is en zowiezo deel uit maakt van zijn communicatie. Dus niet verbieden, hooguit afleiden als het de tuin van je buren betreft.

   Dan het joggen. Wat zegt je gevoel. In je vraagstelling voel ik ergens dat jezelf het antwoord al weet. Het is niet fijn om al volgend te joggen met het baasje voor de hond. Wel als hij los kan meelopen. Er is zoveel waar hij op wil reageren onderweg. En alles gaat in sneltreinvaart aan hem voorbij. Hij zal wel moe zijn na het “joggen” en tegelijk zal hij ook veel stress opgebouwd hebben. Gewoon lekker wandelen….heerlijk voor beide! Succes Helena

  • Romina
   Romina zegt:

   Super bedankt!
   Het boekje stress bij honden stond al op m’n verlanglijstje, dus die gaat er binnenkort zowiezo komen ;).

   Groetjes

  • Helena
   Helena zegt:

   Hallo Romina

   Wat ik nog wilde toevoegen. Ik denk dat je veel vragen beantwoord krijgt door het boek stress bij honden te lezen!! Daar worden alles over het thema stress uitgelegd, ook wat het fysiek met de hond doet en welke activiteiten wel of niet aan te raden zijn voor de hond!
   Mooie zomer gewenst! Helena

 6. Pam
  Pam zegt:

  Ik voelde me al nooit lekker bij de begrip dominantie theorie. Na veel ingelezen te hebben ben ik ook niet meer bezig om op deze manier me hond op te voeden. Maar wat lastig is, je blijft mensen op straat tegen komen die volledig achter het begrip dominantie theorie staan, en ik als herder eigenaar krijg vaak te horen dat mijn hond dominant is. Terwijl hij soms erg angstig is in situaties. En ik hem daar ook in uit haal. Mijn hond gooit zijn haren omhoog als hij angstig is. Hoe ga je om met mensen die er heilig van overtuigd zijn dat de dominantie theorie er is? Ik leg het vaak uit dat het anders is. Toch geloven ze me dan niet.

  Beantwoorden
  • Maurice (Dierbewust)
   Maurice (Dierbewust) zegt:

   Hi Pam,

   Heb je het artikel van Barry Eaton gelezen hierboven in de link? Deze zou je aan de mensen kunnen geven om te laten zien dat de dominantie theorie niet klopt..

 7. Cindy
  Cindy zegt:

  Het filmpje heb ik nog niet bekeken, daar ga ik morgen even voor zitten. Ik heb zelf ook een stresskipje eerste klas. Anderhalf jaar geleden dacht ik nog ‘je moet toch een rondje lopen’ en liep ik koste wat kost een rondje met haar. Dan weegt 15 kilo hond ineens héél zwaar…
  Tot ik besloot het héél anders te gaan doen, namelijk wat zíj aankan. Dat betekende dat we vaak na 1 plas al weer terug gingen. Maar dan ging het wél goed. Nog steeds is het niet wat ik voor ogen had toen we haar adopteerden (4 maanden oud, straathondje uit het buitenland), maar dat heb ik los gelaten. Als het niet kan zoals het ‘moet’, dan moet het maar zoals het kan. In de wijk hooguit een plas (tenzij het regent, dan durft ze wat meer) en voor de lange wandeling pakken we lekker de auto.
  In het bos volg ik haar vaak. Natuurlijk ligt de eindbeslissing bij mij (als ik links wil gaan we toch écht links), maar het is leuk om haar te volgen. Bij splitsingen wacht ze altijd even en kijkt mij dan aan, net of ze wil vragen welke kant we op gaan. Het is leuk om te zien welke kant ze op gaat als ik zeg dat zij mag kiezen. Het feit dat zij voor mij loopt geeft mij absoluut geen gevoel dat ze dominant zou zijn. Helemaal niet omdat ze regelmatig omkijkt waar ik ben en ook bijna lijkt te vragen welke kant we op gaan.

  Ze woont nu bijna 3 jaar bij ons, een écht relaxte hond zal het nooit worden denk ik. Maar als ik kijk hoeveel vooruitgang ik al heb geboekt met haar (en ja, daar hoort wel eens een terugval bij, denk aan vuurwerk-vreugde na voetbal bijvoorbeeld), dan blijf ik lekker mijn eigen manier doen. Voor ons werkt het en dat is het belangrijkste. Ik zie mezelf niet als ‘baas’ en haar als ‘onderdaan’, we leven samen en maken ook samen keuzes.
  Na drie jaar heb ik haar leren lezen, ik zie wanneer haar glas vol raakt, ze is meer bereikbaar (tenzij het écht heftig is). En zijn we hier in de straat buiten, dan beëindig ik het buiten zijn altijd voordat het mis gaat. Zo heeft ze een positief speelmoment buiten gehad, waarvan ik hoop dat het weer een pluspuntje is voor de volgende keer.

  Beantwoorden
 8. Monique Koelewijn
  Monique Koelewijn zegt:

  prima blog! Zo doen wij dit ook en adviseren ook aan onze pupkpopers deze vorm van begeleiding. Via website van PDTE, Pet dog trainers Europe staan meer honden(scholen) trainers en begeleiders die opleiding van Turid Rugaas, Sheila Harper of Anne Lil Kvam hebben gedaan http://pdte.eu/

  Beantwoorden
 9. Hella Maas
  Hella Maas zegt:

  Leuke video weer Maurice, ga ook zeker de boeken bestellen, leuk om te lezen en veel van wat ze zegt sluit aan bij hoe ik met mijn hond omga. Sta uren te wachten tot ze een muisje heeft uitgegraven :-)

  Beantwoorden
 10. Ard Luijten
  Ard Luijten zegt:

  Ik voed mijn hond van nature al voor een groot gedeelte op deze wijze op. Niet altijd maar regelmatig laat ik haar de route kiezen en doe een wandeling zonder dat ik de riem leid. Heel leuk om mee te spelen. Tijdens die wandelingen heb ik pok opeens meer oogcontact omdat zij mij aankijkt of iets goed is.

  Beantwoorden
  • Helena
   Helena zegt:

   prachtig dat je dit doet en deelt. In mijn ervaring vinden mensen dat meestal een soort van “eng” om te doen omdat men bang is dat de hond dan dominant wordt en hij je de baas wordt. Het tegendeel, zoals jij schrijft gebeurt. Omdat de hond zich ook aangelijnd “vrij” voelt en niet gehinderd door zijn “baasje” kan hij uit zich zelf en op zijn manier contact met je maken!! Mooi! Geniet ervan. Helena

 11. Yvonne
  Yvonne zegt:

  Beste Maurice,

  Ik heb het boek direct besteld.
  Ik heb namelijk een Maltezer die niet luistert, poep eet, niet van kleine kinderen houd, en heel erg trekt.

  Gek wordt ik ervan!
  Maar daarentegen is ze ontzettend lief echt een schat ♥
  Onze Maltezer (ze is nu 6 jaar) komt uit het asiel (toen ze 2 was haalde we haar uit het asiel) en ik denk, dat ze vroeger wat heeft meegemaakt, waardoor ze nu zo is…?

  Maar na het lezen van jouw email heb ik meteen het boek besteld.
  Er moet toch iets aan haar gedrag gedaan kunnen worden….

  Groetjes,

  Beantwoorden
  • Maurice (Dierbewust)
   Maurice (Dierbewust) zegt:

   Hi Yvon,

   Goed bezig en leuk dat je wat aan de video hebt gehad. Uiteraard is het mogelijk om wat aan het trekken aan de lijn te doen.

   Er is nog een goed boek van Turid Rugaas – Help mijn hond trekt (te bestellen bij bol.com. In dit boek bespreekt ze een techniek die ze 30 dagen lang gebruikt bij meerdere honden om het trekken eruit te krijgen. Dit vergt overigens wel veel tijd, training en geduld. Maar absoluut de moeite om eens door te nemen!

  • Bianca
   Bianca zegt:

   Hallo Maurice,
   Ik heb ook de wandelmethode Turid Rugaas toegepast, inclusief tuigjes en 3 meter lijn. Maar ik heb twee (grote) honden en dan is het erg lastig: doordat de honden al snuffelend van links naar rechts, heen en weer schieten raken de lijnen constant in elkaar verstrikt, of de honden raken erin verstrikt, of ikzelf…Probeer het maar eens met twee huskies:-) het tempo ligt iets hoger om het zo maar te zeggen. De methode werkt prima als je 1 hond hebt maar hoe doe je dat met twee zeer actieve honden? Met 1 hond tegelijk wandelen en de ander alleen thuis laten? Dat veroorzaakt voor de thuisblijvende hond….je raadt het al: stress.

  • Helena
   Helena zegt:

   Hallo Bianca. Ik kan het me helemaal voorstellen. Dat is ook lastig. Toch zou het mooiste zijn als je de wandelingen afwisselt, dan samen dan apart. ook al is het maar kort. Misschien is er iemand die even bij de andere hond is? of misschien word de andere hond getrakteerd op wat lekkers? In het algemeen: Honden die voortdurend samen zijn, samen slapen, samen spelen, samen eten, samen wandelen gaan voortdurend op elkaar reageren. Ze staan continu in contact met elkaar en zitten , even energetisch gesproken, voortdurend in elkaars energie. Ze missen hun privacy. Ze komen niet meer tot zichzelf wat zich uit in een vorm van stress, wat zich weer kan uiten in onrust, nerveuziteit, en trekken aan de lijn of onrustig aan de lijn. Wanneer je meerdere honden hebt adviseer ik altijd met klem om de honden ook kwalitytime alleen met het “baasje” te geven, alleen dan komen ze en blijven ze in contact met hun eigenheid en balans. Minimaal 1 uur per dag per hond. even wennen, maar het loont!! It is a way of living… Succes! Helena

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *