In deze video bespreken we het lichaam van de hond en het immuunsysteem.

Het lichaam van de hond heeft een perfect werkend systeem om het lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf; namelijk het immuunsysteem.

Het immuunsysteem wordt ook wel het afweersysteem of ,,de weerstand’’ genoemd.

In deze video is Maartje Auceps bij Holistisch dierenarts Caspar Broekman in Amsterdam, om dieper in te gaan op het onderwerp ,,weerstand’’.

Regulier gezien is weerstand het functioneren van het immuunsysteem.

Natuurgeneeskundig bekijken we dit begrip in bredere zin. Hier ligt de nadruk op het darm-immuunsysteem. Filosofisch gezien gaat het om de ,,weerbaarheid’’ van de hond. Wat slikt de hond (figuurlijk) allemaal?

Bekijk hoe je met Probiotica de rust kunt terughalen in de darmen van jouw hond

Ook wordt de driehoeksverhouding uitgelegd en welke invloed dit op elkaar heeft tussen:

  1. (1) immuunsysteem;
  2. (2) het zenuwstelsel;
  3. (3) het hormoonstelsel.

Caspar Broekman vertelt over het belang van goede hondenvoeding en de relatie met het darm-immuunsysteem. Je kunt het immuunsysteem versterken door de juiste voeding te gebruiken.

Goede voeding levert namelijk de juiste bouw- en brandstoffen voor het lichaam en je wilt zo min mogelijk ballaststoffen.

Ook het voeren van granen (welke vaak voorkomen in hondenbrokken) komt aan bod. Gluten (een groep eiwitten in granen) zouden de darmen kunnen irriteren en daarmee het immuunsysteem indirect belasten.

Hoewel niet iedere hond er zichtbaar last van heeft, is zetmeel een ballaststof; het blijft hangen in het lichaam.

Hierop aanhakend wordt het begrip weerstand vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde besproken, oorspronkelijke acupuncturisten kennen het begrip immuunsysteem namelijk niet.

Er zijn zeker kruiden die op het immuunsysteem werken. Meestal stimuleren zij het immuunsysteem. In sommige gevallen – zoals bijvoorbeeld allergie of auto-immuunziekten – is dit niet verstandig. Caspar legt uit waarom je in sommige gevallen eerst het lichaam van de hond eerst tot rust moet brengen.

Wil jij het immuunsysteem herstellen of versterken bekijk dan de video.

Vond jij deze video leerzaam? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!