Voedingstrends sijpelen door naar het menu van huisdieren: graanvrij, glutenvrij, vegetarisch. Of rauw, dus alleen vers vlees en botten, want ‘wolven eten ook geen brokken’. Vooral dat laatste dieet baart dierenartsen zorgen. Dat schrijft Aliëtte Jonkers in het artikel: Voor onze hond alleen rauw vlees op 2 april 2016.

rauw vlees voor honden gevaarlijk

Er wordt het volgende verhaal aangehaald in de Volkskrant:

Bosje vertelt de eigenaresse van de kat dat hij een röntgenfoto van de kat wil maken. Ze knikt. Dat is goed. Tien minuten later kijkt Tjerk Bosje naar de röntgenfoto. Wat hij ziet, verontrust hem. De foto klopt niet. Hij ziet overal incomplete botbreuken: de botten in het lichaam van het poesje zien eruit als geknakte grassprietjes: gebogen, maar niet helemaal gebroken. Wat is hier aan de hand?

 Bosje heeft veel vragen voor de eigenaresse van de kat: waar komt het beestje vandaan? Hoe is haar eetlust? Wat krijgt ze te eten?

Dan vertelt het kattenbaasje dat Sunny eigenlijk niks lekker vindt. Ze eet alleen lamsgehakt van de slager. De moed zinkt Bosje in de schoenen. Dit is een beestje met een totaal ontkalkt skelet. Hoe moet hij dit aanpakken? De pootjes zouden gespalkt kunnen worden, peinst hij. Misschien moet het diertje wel gedwongen gevoerd worden. Met een uitgebalanceerd compleetvoer zou het misschien toch nog goed kunnen komen. Misschien.

Hij vertelt het slechte nieuws aan de eigenaresse van de kat. Ze schrikt. Sunny wilde echt niets anders eten, zegt ze. Ze huilt. Ze had het goed bedoeld. Het lamsgehakt van de slager was echt niet goedkoop. Ze had nooit geweten dat dit zou gebeuren. Samen besluiten ze dat Sunny verder leed bespaard moet blijven. Vijftien minuten later is het katje dood.

Bosje gaat verder met zijn werkdag. Tussendoor bekijkt hij nog eens de vreemde röntgenfoto van het lichaam van het katje dat nu levenloos en stijf in de dierenkliniek ligt. Een kat die brokken en blikvoer weigert, is gelukkig uitzonderlijk. Maar hij maakt zich wel zorgen over baasjes die hun dieren bewust een zelfbedacht dieet opleggen. De laatste tijd merkt hij dat veel honden- en katteneigenaren fel tegen commerciële dierenvoeding zijn. Gaat hij straks hetzelfde fenomeen – de medisch-wetenschappelijke term voor de aandoening is greenstick fractures – zien bij de dieren van de baasjes die heel andere ideeën over goede voeding hebben?

Complete voeding is ook belangrijk bij rauw vlees

Laten we niet onderkennen dat bovenstaande verhalen zich helaas voordoen. Dierenliefhebbers die zich (in dit geval) niet goed verdiept hebben in de materie van rauw vlees. Zoals verderop in het artikel wordt omgeschreven is het absoluut van belang dat rauw vlees ook aan bepaalde vereisten voldoet en het  ‘compleet’ is.

Helaas doen bovenstaande problemen zich voor, wat niet meer dan logisch is als je geen compleet en uitgebalanceerd voer voert aan je hond. Een mens kan ook niet leven op een menu van alleen maar lamsgehakt.

Het is daarom verstandig als je alleen rauw vlees voert, je goed kijkt naar het merk rauw vlees dat je voert. Hoe lang is het op de markt? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding? Wat maakt het voer compleet? Laat je niet misleiden door mooie teksten en marketingtrucs, helaas worden deze nog maar al te vaak toegepast.

Ook wij merken dat rauw vlees diervoeders als paddenstoelen uit de grond springen. Dit kan een positief effect hebben op de onderlinge concurrentie waardoor sommige leveranciers steeds goedkoper gaan produceren. Maar gaat dit ook niet ten koste van de kwaliteit van het vlees?

Lees je daarom goed in en verdiep je in de rauwe vlees voeding of hondenbrokken als je de beste voeding voor je hond wilt hebben. Er is veel informatie te vinden op het internet en niet alle informatie is kloppend. Daarom hebben wij de voedselformule geschreven zodat je stap voor stap leert, op welke manier je jouw hond kunt voeren.

tarwe- of glutenallergie bij honden

Tarwe- of glutenallergie?

Dan wordt het volgende stuk aangehaald in de Volkskrant:

‘Mijn dier kan geen voedselallergie hebben want ik geef hem glutenvrij voer’, horen dierenartsen regelmatig in de spreekkamer. Dat is een misverstand. Honden en katten zijn meestal allergisch voor eiwitten. Slechts een kleine minderheid is allergisch voor granen.

‘We zien hier iets uit de jaren zeventig terugkeren’, zegt dierenarts Joris van Ling uit Amersfoort. Ook hij zegt zich ongerust te maken over de nieuwe voedingshypes onder huisdiereneigenaren. ‘Het moet graanvrij, glutenvrij, biologisch of rauw zijn, hoor ik regelmatig.’

Vooral de trend om huisdieren alleen rauw vlees en botten te geven, baart de dierenartsen zorgen. ‘Wat veel mensen niet weten’, zegt Joris van Ling, ‘is dat we in de jaren zeventig regelmatig het all meat syndrome zagen bij honden. Dat waren vaak honden van slagers, die uitsluitend vlees te eten kregen.’

Het syndroom ontstaat door botontkalking, een gevolg van te weinig calcium én een verkeerde verhouding tussen calcium en fosfor in de voeding, vertelt Van Ling. Ook dieren die te veel vitamine A binnenkrijgen, krijgen afwijkingen aan het skelet. Vooral opgroeiende dieren, puppy’s en kittens, zijn er gevoelig voor. Bij katten die alleen vers vlees eten, kan een tekort aan taurine ontstaan, een aminozuurachtige stof. Zo’n tekort kan hartfalen en blindheid veroorzaken. ‘Het zijn eigenlijk ziektes die al een jaar of veertig, sinds de komst van commerciële diervoeders op de markt, niet meer optraden’, zegt Van Ling. ‘Maar door deze hype denk ik dat we het steeds vaker in de dierenartsenpraktijk zullen zien. Daar kunnen we op wachten.’

Tarwe of glutenallergie bij honden, het verschilt per dier. Dit is wederom niet anders dan bij mensen. Helaas komen de allergieën wel voor, waardoor je hond hiervan veel jeuk en andere problemen kan krijgen. Veel dierenartsen hebben vaak een “speciaal” dieet zoals hypoallergeen hondenbrokken, wat in veel gevallen klauwen met geld kost.

Dit wil niet zeggen dat dit geen oplossing kan zijn, maar in veel gevallen zijn er ook alternatieve oplossingen.

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. 

Je kunt je wel afvragen waarom dit een hype is in Nederland, zouden er veel honden kampen met een tarwe- of glutenallergie. Waarschijnlijk wel!

Ook wij zien in de praktijk dat rauw vlees niet altijd de juiste keuze is, om van de problemen met jouw hond af te komen. In sommige gevallen kan het een hele goede optie zijn, maar dit geldt niet voor alle honden.

Vervolgens wordt er onder dezelfde kop over het alle meat syndrome, wat naar onze mening niks met een tarwe- of glutenallergie te maken heeft. Dit is hetzelfde probleem als waar de dierenarts de jonge kat Sunny voor heeft  laten inslapen. De voeding moet compleet zijn, als je o.a. geen calcium toevoegt aan de voeding dan gaan er tekorten ontstaan.

Wees dus verstandig, als je er weinig kaas van hebt gegeten dat je niet zelf gaat experimenteren.

natuurlijke hondenvoeding is niet hetzelfde als gezonde hondenvoeding

Daarna schrijft de Volkskrant het volgende:

Vers vlees: minder poep

Voorstanders van vers vlees voor huisdieren zeggen dat je kunt zien dat het gezond is: een hond of kat produceert dan minder poep. Dat laatste klopt: vers vlees is gemakkelijker verteerbaar dan brokken. Maar of het gezonder is, valt te bezien. Een dieet van vers vlees bevat namelijk weinig vezels en dat is de reden dat er weinig ontlasting geproduceerd wordt. Dat kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.

Tjerk Bosje onderschrijft de voorspelling van Joris van Ling. ‘Wij kennen de gevaren van slecht samengestelde voeding: darmklachten, vergroeiingen en botbreuken. Ik vrees dat we in de kliniek slechts het topje van de ijsberg zien.’

De gevaren van slecht samengestelde voeding kennen we allemaal. Darmklachten, vergroeiingen en botbreuken gelden zowel voor slecht samengestelde hondenbrokken als slecht samengesteld rauw vlees. Dit is een simpele logica.

Daarom is het zinvol dat meer hondeneigenaren zich verdiepen in de voeding die ze hun hond voorschotelen. Hier zijn grote verschillen te vinden.

De kwaliteit van voeding en de manier waarop deze is samengesteld is van groot belang. Daarbij geldt dat kwalitatieve voeding niet goedkoop is.

Die gevolgen zijn soms relatief onschuldig: omdat vers vlees veel vet bevat, ontwikkelen sommige dieren diarree of worden ze te zwaar. Sommige honden en katten raken verstopt als ze te veel bot eten. Er blijven dan botresten achter in de dikke darm. Op een röntgenfoto ziet Bosje dan een witte, brijige slang in de dikke darm. Erger is het als zo’n bot in de slokdarm blijft steken. Ook dat maakte hij meerdere keren mee in zijn Amsterdamse kliniek.

Tjerk Bosje had Bram, een enorm enthousiaste Deense dog, twee maanden geleden nog in zijn praktijk gezien voor de jaarlijkse inentingen. Het dier was één brok energie en zag er kerngezond uit. Wel zei de eigenaar van Bram dat hij de hond alleen rauw vlees en botten te eten gaf. Toen Bosje zei dat hij dat niet verstandig vond, veranderde de sfeer. Wolven eten ook geen brokken, had Brams baasje gezegd, de armen defensief over elkaar heengeslagen. Bosje vertelde dat wolven gemiddeld 4 tot 7 jaar oud werden. Die sterven dus over het algemeen een stuk jonger dan de meeste honden. Bovendien: het is een misverstand dat ‘natuurlijk voedsel’ hetzelfde is als ‘gezond voedsel’. Het baasje weigerde zijn menukeuze aan te passen. Met als gevolg dat de hond twee maanden later doodziek de praktijk binnenkwam. Bosje moest met een lange tang een bot uit de slokdarm halen. Nog net op tijd.

Bovenstaand verhaal is wel erg suggestief geschreven. Dierenarts Bosje gelooft er blijkbaar niet in dat honden op vers vlees kerngezond kunnen zijn.

Allereerst wordt er aangehaald dat wolven 4 tot 7 jaar worden in het wild. De tekst is in de context geschreven alsof de leeftijd samenhangt met de voeding die wolven in het wild eten.

Net alsof wolven door goed samengestelde hondenbrokken in de natuur ineens veel ouder zouden worden?

Natuurlijk voedsel is niet direct hetzelfde als gezond voedsel, maar gezond voedsel kan wel uit volledig rauw vlees bestaan. Hier zijn talloze praktijkvoorbeelden van! Wat niet wil zeggen dat een hond op hondenbrokken niet gezond kan eten.

Vervolgens wordt de lezer bang gemaakt met botten die in de slokdarm van de hond kunnen blijven steken. Als je een hond kant-en-klaar-vers-vlees voert dan zijn de botten al vermalen.

Mocht een hondeneigenaar er plezier in hebben om de samenstelling van de rauw vlees voeding zelf samen te stellen, dan is het zinvol om je daarin te verdiepen. De eerste les die je dan leert is welke botten je jouw hond wel en niet kunt voeren. En dat je een beginnende BARF of NRV hond die dus botten gevoerd krijgt, rustig moet laten wennen en beginnen met botten die niet ‘te hard’ zijn.

Als laatste haalt de Volkskrant het vegetarisch voeren van de hond aan:

 Mag de hond vegetarisch eten?

Ja, dat kan. Er zijn commerciële, uitgebalanceerde diervoeders op de markt die uitsluitend plantaardig zijn. Maar het zal niet de eerste keus van de hond zijn, zegt Ronald Jan Corbee, specialist Klinische Voeding van Gezelschapsdieren werkzaam bij de Universiteit Utrecht. ‘Een hond in de natuur zal, als hij het voor het kiezen heeft, altijd de voorkeur geven aan vlees boven een plantaardig maaltje. Lastig dus, maar in het opzicht van duurzaamheid is het toe te juichen. Katten mogen nooit vegetarisch voer krijgen: dat zijn echte carnivoren.’

Volgens dierenartsen Bosje en Van Ling projecteren veel huisdiereigenaren hun eigen voorkeuren en geloofsovertuigingen over voeding op hun kat of hond. ‘Iemand die er zelf van overtuigd is dat koolhydraten slecht zijn, kiest bijvoorbeeld ook voor graanvrije voeding voor de kat’, zegt Tjerk Bosje. ‘En mensen die hun hond alleen plantaardig voedsel geven, zijn meestal zelf ook vegetariër.’

Dat hoeft geen problemen op te leveren: er zijn allerlei soorten kant-en-klare diervoeding die tegemoetkomen aan persoonlijke wensen van huisdierenbaasjes. Het probleem zit ‘m in de zelf samengestelde diëten, zegt Bosje. ‘Er zijn mensen die daaraan beginnen omdat ze denken dat het voor de gezondheid van het dier beter is. Maar uitgebalanceerde voeding samenstellen is specialistenwerk. Leken moeten niet zelf gaan experimenteren. Als je vers vlees wil geven, raadpleeg dan in elk geval een expert diervoeding.’

Hier zijn we het volkomen mee eens. Het voeren van uitgebalanceerde voeding hoeft niet moeilijk te zijn, maar om hierin ondersteuning te krijgen is absoluut een must. Dit voorkomt grote problemen die toch in de praktijk geregeld voorkomen.

En gooi het in een pannetje kokend water, zegt Ronald Jan Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren aan de Universiteit Utrecht en verbonden aan de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde. Rauw vlees bevat ziekmakende bacteriën als salmonella, campylobacter en E.Coli. Mensen onderschatten het gevaar van infectieziekten, stelt hij. Zeker als er kleine kinderen in huis zijn, is het link. Wie zijn huisdieren rauw vlees geeft, zal de keuken en álle spullen die in aanraking komen met rauw vlees goed moeten schoonmaken. ‘Gezonde, volwassen mensen zullen dan misschien niet ziek worden. Maar wat als oma, die een chemokuur krijgt, op bezoek komt en zich door de hond in het gezicht laat likken? Dan wordt het al een ander verhaal.’

Rauw vlees bevat inderdaad bacteriën die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van oudere mensen en kinderen. Maar ook hier geldt dat wij als mensen rauw vlees eten zoals ‘Filet American of Carpaccio’

Dit wordt duidelijk uitgelegd in het artikel: Waarschuwing voer je hond geen rauw vlees (de echte versie)

1 antwoord
  1. Cor Van Der Ney
    Cor Van Der Ney zegt:

    Als een mens uitsluitend vlees zou eten, zal hij na enige maanden dood gaan vanwege gebrek aan vitaminen, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen (nutrienten). Honden en katten zijn ook zoogdieren, evenals de mens.
    Als een hond een dier zou aanvallen, doden en opeten, begint hij met de maag en darmen. Daar zitten veel goede voedingsstoffen in: vitaminen, mineralen en andere nutrienten zoals groenten ed. Pas daarna begint hij aan het vlees en de botten. Een kat die een vogel vangt en opeet, eet deze met “huid en haar” op. Op die manier krijgt hij alle noodzakelijke voedingsstoffen (mineralen en vitaminen en andere nutrienten) binnen. Het is dus van wezenlijk belang om bij het voeren van “rauw vlees” aan huisdieren er op te letten dat hier ook andere voedingsstoffen in zijn verwerkt: mineralen, groenten, gemalen botten, vitaminen, enz. Maar u krijgt er wel wat voor terug als u het goed doet. Mijn cocker spaniel eet al 8 jaar biologisch vlees met groenten en mineralen erin verwerkt en is nog nooit ziek geweest, heeft nog nooit een oorontsteking gehad (typische cocker-kwaal) en is kern-gezond!

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *