Interview #2: Dierenarts Caspar Broekman over voeding voor honden en katten

Deze week was ik op bezoek bij dierenarts Caspar Broekman van Alternatieve Diergeneeskunde Amsterdam. Het interview heb ik helaas moeten inkorten tot 17 minuten om te zorgen dat iedereen zijn aandacht erbij kan houden. Ik zal voor de liefhebbers het gehele interview online zetten van 43 minuten.

Alternatieve geneeswijze

Caspar Broekman is een inspirerende dierenarts waar je op gebied van kennis nog veel van kunt leren. Hij kijkt naar mijn idee verder dan de meeste reguliere behandelingen. Naast dierenarts behandelt hij op alternatieve wijze om de dieren met problemen opnieuw in balans te krijgen. Caspar krijgt vaak moeilijke gevallen in zijn praktijk die bij de reguliere dierenarts niet verder komen. Hij weet vaak een oplossing te vinden met positieve resultaten. Ook op het gebied van natuurlijke voeding heeft hij interessante en leerzame informatie. Kijk voor meer informatie hieronder het interview.

Het gehele interview

Het gehele interview van 43 minuten kun je hier bekijken. Persoonlijk vond ik het een heel leuk gesprek waarin Caspar vrijuit spreekt over zijn carrière als dierenarts. Ook geeft Caspar in het interview (zonder bewerking) een paar goede tips wat je kunt doen met honden die bang zijn voor vuurwerk. Een echte aanrader dus om te kijken.

Druppels voor stressvermindering

Zoals beloofd in het interview heb ik hieronder het lijstje met de namen van druppels die Caspar benoemde, die je kunt gebruiken bij een angstige hond met vuurwerk. Mocht je hierover vragen hebben neem dan gerust contact op.

 • Valeriaan, Hop, Passieflora
 • Bach Rescue, Walnut, Mimicus, Aspen
 • Stress Phytonics
 • Puur nervositeit

Suggesties voor interviews?

Vond je dit interview met Caspar Broekman leuk? Kijk dan ook naar interview #1: Op bezoek bij dierenarts Stefan Veenstra.

Heb je nog opmerkingen, reacties of eventueel suggesties voor een volgend interview, laat het mij dan hieronder even weten door middel van een reactie. Dan kan ik daar zo snel mogelijk mee aan de slag.

21 antwoorden
 1. Jan Gelderblom
  Jan Gelderblom zegt:

  Hoi Maurice,
  Wij geven onze Franse Bull pup van 8 maanden vlees wat we kopen uit de vriezer van de supermarkt.
  Het vlees dat we kopen is van het merk “smuldier” .
  Boy doet het daar goed op en vind het heerlijk.
  Op internet hebben we bekeken wat goed en slecht vers vlees is en smuldier kwam hier heel goed uit.
  Toch ben ik benieuwd wat jij vind van dit product.’s Morgens geven we hem overigens nog wel brokken.
  We geven hem de speciale brokken van Royal Canin die speciaal zijn voor Franse Bull pups.
  Het is gewoon beter om dit weg te laten en in de ochtend ook vlees te geven begrijp ik uit jou verhaal.
  Groeten
  Jan Gelderblom

  Beantwoorden
  • Karin
   Karin zegt:

   Hallo Jan,

   Ik weet niet waar je de test hebt gelezen maar smuldier is naar mijn mening geen goede kvv, en ik heb me er toch wel erg in verdiept. Ik stel zelf samen dus dat is heel wat anders en een stap verder. Smuldier gebruikt geen best vlees en de verhoudingen zijn niet superm, daar bij gebruiken ze vitamine preparaten en calcium poeder. Ik ben meer voor echte gemalen botten zo hoort het ook. Ik zou je adviseren om b.v. Tinlo te nemen of Alaska of Haaksbarf. De laatste kvv gebruikt ook de botten van het dier zelf, dus geit, geitenbot, geitenorgaan etc. Let op met deze kvv moet je ongeveer 3-4 verschillende soorten in 3 weken nemen om te zorgen voor een goede afwisseling.
   Eigenlijk gezien de prijs van smuldier kan je ook wel begrijpen dat dat niet het beste is. Ik ben door zelf samenstellen wel goedkoper uit dan een kvv zoals bovengenoemd maar a la smuldier kan natuurlijk nooit. Royal Canin (google even op youtube) is toch wel het slechtste brok wat je je kunt bedenken, maar goed. Wil je toch brok geven dan zou ik om de dag doen omdat het verteren van een brok anders is dan bij vers vlees en brok en vlees op 1 dag is niet goed. De volgende merken zijn de wat betere brok: ACANA, Taste of the Wild, allebei graanvrij en 70% vlees. Royal Canin heeft misschien 2 procent, en tja vlees kan je het niet noemen. Er is een prachtig filmpje op you tube te vinden hoe brok wordt gemaakt. Als jedat gezien hebt wil je nooit meer brok. Heb jeje nooit afgevraagd wat de overige 98 procent dan inhoudt? Niet best in ieder geval. Voor meer specifiekere vragen verwijs ik je ook naar http://www.barfplaat.nl een hele goede en informatief forum waar je met al jevragen terecht kan.
   Succes!

 2. Liekie
  Liekie zegt:

  Wat Caspar vertelde over katten met CNI wanneer die worden overgezet op vers, dat die er ineens veel beter uitzien, kan ik bevestigen. Mijn kater kreeg met 9,5 jaar ook de diagnose CNI. Na 3 maanden dieetvoer weigerde hij dit nog te eten. Ik heb hem toen overgezet op barf tegen de zin van onze dierenarts in. Binnen 2 weken zag hij er niet alleen geweldig uit, hij had ook veel meer energie :) Helaas hebben we hem 7 maanden na de diagnose moeten laten inslapen, omdat het niet meer ging :( Ons nieuwe katertje barft natuurlijk ook, weer tegen de zin in van onze dierenarts :)

  Ik woon in Berlijn, helaas zijn de dierenartsen hier (en het zijn er hier heel wat) ook niet zo ver. Vers voeren is taboe, en vooral ieder jaar lekker doorenten. Er zijn hier wel een aantal Tierheilpraktiker, maar die zijn mij een beetje te zweverig. Ik zou graag een dierenarts bezoeken die op de “normale” diergeneeskunde kan teriggrijpen als de alternatieve wijze niet gaat.

  Beantwoorden
 3. Maurice Flinterman
  Maurice Flinterman zegt:

  Het is voor mij lastig om vanuit deze situatie te bepalen of dit direct te maken heeft met de voeding. Zeker omdat jouw kat hiervoor nooit last heeft gehad. Belangrijk punt is dat er niks is veranderd. Het honger gevoel kun je wel deels wegnemen met rauwe voeding. Dit geeft Caspar ook in het interview aan. De brok is licht verteerbaar en het lichaam hoeft er weinig voor te doen of te werken. Echter zijn er altijd honden en katten die blijven vragen om meer ;)

  De overstap kan ik je bij helpen en kan vrij eenvoudig. Als je bij contact je gegevens achter laat of een email stuurt naar info@dierbewust.nl dan kan ik je persoonlijk begeleiden.

  Beantwoorden
 4. jojanneke
  jojanneke zegt:

  Ik heb 2 katten. 1 British Shorthair van 10 en een europese korthaar van dezelfde leeftijd. Die laatste heeft bijna altijd honger. Met Royal Canin nog het minst. De Shorthair heeft de laatste maanden veel last van haar ‘huid’ Ze krapt zichzelf helemaal open. Geen vlooien, geen wormen. Ze komt in de winter eigenlijk niet buiten (omdat ze het zelf niet wil, want ze mag wel). Ze heeft al antibiotica gehad en ik spray met een feromonen goedje waardoor ze zich meer happy moet voelen. In huis is verder niets veranderd waardoor het zou komen . Denk je dat versvlees een oplossing is en hoe stap ik hier dan op over?
  Alsvast bedankt

  Beantwoorden
  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   Hoi Jojanneke,
   Tja antibiotica, en nog even en je krijgt prednison. Dat is dus medicatie wat de jeuk weg kan halen maar niet de reden waardoor ze jeuk heeft. Daarnaast is het eigenlijk troep wat alleen in uiterste gevallen voorgeschreven zou mogen worden. Ik weet niet of je in de buurt van Amsterdam woont, want Caspar heeft verschillende dieren van de jeuk af weten te krijgen. Of natuurlijk een andere alternatieve dierenarts. Natuurlijk is vers vlees altijd beter. het zou kunnen dat je poes door alleen brok (waar geen gezonde bacteriën inzitten) uiteindelijk toch te veel troep in haar lijfje heeft opgebouwd. Dit kan je dus oplossen door vers te geven. Verwacht dan niet dat dit meteen over is, geef het even de tijd zodat het lichaam kan ontgiften. Wat je daarnaast ook kunt doen is Drainage compositum van Groene Os aan haar geven. Dit kan je bij verschillende dierenartsen kopen. Dit zijn druppels die het lichaam ontgiften, en eigenlijk is het nu de beste tijd hiervoor. Gewoon wat druppels in bijv. kattenmelk, even laten staan omdat ze anders de alcohol ruikt, dus vies vindt, en apart van het voer geven.
   Sukses, Hanneke

 5. Maurice Flinterman
  Maurice Flinterman zegt:

  Allereerst van harte gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst! Ze kunnen van kitten af aan al over op vers vlees, dit zal je wel geleidelijk aan moeten doen. Als je jouw gegevens door mailt of onder contact je gegevens achter laat, dan zal ik contact met je opnemen en je begeleiden. We zullen aan de hand van jouw wensen en eisen een mooi menu samenstellen.

  Gr. Maurice

  Beantwoorden
 6. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Hoi Maurice,

  Per 8 januari krijg ik een kitten in huis van dan 10 weken oud. Erg spannend allemaal en ik ben benieuwd of je voor mij een menu kan samen stellen.
  Is er een bepaalde leeftijd vanaf wanneer je vers vlees kunt gaan voeren? Wellicht kunnen ze hier nog niet zo goed tegen als ze jong zijn?
  Degene waar ik mijn kitten vandaan haal heeft Royal Canin aangeraden omdat zij dit zelf ook geven. De dierenwinkel op de hoek raadt dit ook aan, maar die kennen geen vers vlees. (Ja uit een potje)

  Een volwassen thaise siamese kater weegt rond de 4 a 5 kilo, wellicht is dat interessant om te weten.

  Alvast bedankt voor je tips. Zodra je online gaat, bestel ik uiteraard bij jou!!

  Beantwoorden
 7. Maurice Flinterman
  Maurice Flinterman zegt:

  Preventief ontwormen heeft naar mijn mening geen enkele zin. Als je een hond een ontwormingskuur geeft die geen wormen heeft dan bereik je er niks mee behalve dat je het lichaam rotzooi toedient. Het werkt dus niet, zoals veel mensen denken, dat als je een wormenkuur geeft dat dan de wormen voor de komende maanden wegblijven. Je geeft alleen een wormenkuur wanneer de hond of kat daadwerkelijk wormen heeft. Als je vaak een wormenkuur geeft schijnt het lichaam er resistent van te kunnen worden, heb ik ergens gelezen. Je kunt zoals Karin beschrijft de ontlasting laten testen op wormen, sommige adviseren deze test meerdere keren per jaar te doen. Aan de hand van het resultaat uit dit onderzoek weet je of het dier wel of geen wormenkuur nodig heeft.

  Knoflook schijnt te helpen tegen teken, maar let er op dat je niet teveel knoflook geeft per week. Ikzelf heb hier geen ervaring mee. Bedankt voor je toevoegingen Karin!

  Zelf gebruik ik niks voor vlooien bij Sem. Ik heb bij mijn honden nooit vlooien gezien als ze op rauw vlees staan. Kan toeval zijn..

  Beantwoorden
 8. Maurice Flinterman
  Maurice Flinterman zegt:

  Hoi Karin,

  Precies, de dierenartsen zijn er wel maar worden te weinig gehoord. Vandaar dat daar maar is verandering in moet komen. De resultaten zijn bij iedereen bijna altijd verbluffend. Alleen om over die drempel te stappen en dat laatste zetje te geven, daar ben ik voor ;)

  Goed om te horen dat je ook vers voert. Via internet ben je dus in het wereldje gerold…
  Over de jaarlijkse prik zal ik binnenkort ook een leuk stukje schrijven.

  Mocht je nog andere ervaringen of leuke ideeën hebben, laat het maar weten!

  Groeten,
  Maurice

  Beantwoorden
  • Karin Milovanovic
   Karin Milovanovic zegt:

   Hoi Hanneke,

   Ik heb al een jaar niet meer ontwormd. Mijn laatste pupje is eind oktober 1 jaar geworden en die is voor het laatst geend toen ze het nest uit ging. Ik ga binnenkort een test bestellen en ontlasting opsturen. Mijn oudste hondje nu is ook ruim een jaar niet meer ontwormd. Ik heb wel sinds kort druppels op natuurlijke basis (7 for seven (zie website)) Die geef ik drie maanden en dan weer drie maanden niet. Heb geen flauw idee of ze ook echt helpen en als het op is koop ik het ook niet meer denk ik. Honden op vers vlees hebben weinig kans op wormen door hun verzuurde maag. Daarbij geef ik bij het menu verschillende soorten pitten: zonnebloempitten/pompoenpitten/pijnboompitten twee keer per week. Pompoenpitten zijn wormafdrijvend. Vlooien maak ik mij ook geen zorgen over ze krijgen twee keer per week knoflook en ik geef iedere ochtend pro biotica bestaande uit huttenkase met geitenyoghurt en koudgeslagen honing direct van de imker. Honing is echt super gezond voor honden maar ook mensen.

   Groeten,
   Karin.

 9. Karin Milovanovic
  Karin Milovanovic zegt:

  Leuk om te zien er zijn niet veel dierenartsen die pro vlees zijn. Ook ik gaf altijd brokken ik heb honden al vanaf begin 80-er jaren. Er was toen geen internet en het speelde niet zo. Hooguit 1 keer per week lamshart waar de kook overheen was geven voor de rest brok, totdat mijn tweede hond, inmiddels overleden, problemen met eten ging krijgen. Ik ging van alles proberen ook blik ik wist niet beter totdat ik bij toeval via internet kennis maakte met vers. Ik ben meteen begonnen gelijk overgezet. Ik had er inmiddels een pup bij ook meteen overgezet. Mijn oude hond heeft nog een half jaar genoten van het verse vlees. Hij was 13 jaar! toen hij er aan begon. Heb bij mijn volgende pup meteen op vers gezet, was een moeilijke eter zei de fokker. Ik kwam thuis en gaf haar meteen vers, het was in no-time op. Ik vind niets leuker om te zien hoe ze genieten van een karkasje en een verse penslap, dan die saaie brok. Ik maak ook mijn beloningen zelf ik droog alles en mij zie je niet in een dierenwinkel. Ik weet nu waar die chronische oorontsteking van mijn tweede hond vandaan kwam. Voeding is hier in ook heel belangrijk, en zo lekker makkelijk als je op vakantie gaat, ik duik gewoon een slager binnen en stel een menu samen…
  Ik kom nooit bij een dierenarts tot nu toe alleen voor de jaarlijkse prik en ook daar ga ik nu anders over denken, maar dat is een ander onderwerp…

  Groet,

  Karin Milovanovic

  Beantwoorden
  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   Hoi Karin,
   Een hond houdt in principe 3 jaar de resistentie van de inenting vast.
   Ga je tussendoor toch weer een inenting geven, zakt de resistentie weg en moet vanuit de enting weer opgebouwd worden.
   Bij katten is dit in principe hetzelfde als ze binnen blijven, en kunnen ze door schoenen of zo besmet raken.
   Komen katten buiten, houden ze vaak de resistentie de rest van hun leven vast.
   Bij alternatieve dierenartsen kan je een titerbepaling laten doen, waarbij je de resistentie kunt zien.
   Aan de hand hiervan wordt er dan door de dierenarts bepaalt of het dier ingeënt moet worden, of bijv. pas na 3 jaar.
   Het enige wat men op de titerbepaling niet kan zien is de ziekte van weil.
   Dit is dan de keuze van de eigenaar of de hond hiervoor moet worden ingeënt.
   Ik denk dat het stukje wast Maurice gaat schrijven over de jaarlijkse prik, wat uitgebreider zal zijn.
   Ook het ontwormen heb ik mijn vraagtekens over.
   Neem jij ook iedere 3 maanden een pilletje hiervoor?
   Groet,
   Hanneke

 10. Maurice Flinterman
  Maurice Flinterman zegt:

  Hi Hanneke,

  Ongelofelijk toch! Caspar heeft een hart voor dieren en zijn kennis reikt ver. Zijn manier van behandelen moet je voor open staan maar dan kan hij inderdaad veel voor je betekenen. Dit zijn de mooiste verhalen natuurlijk over de kat van je buurvrouw.
  Hoe ben je met vers vlees in aanraking gekomen? Op internet gelezen of elders?
  Het is elke keer weer leuk en een bevestiging om te horen dat vers vlees een oplossing voor het probleem is!

  Beantwoorden
  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   In de eerste instantie heeft de dierenwinkel Hond en Kat aan de Zaan vers vlees geadviseerd. Dat is inmiddels 6 jaar geleden. Daar kwam ik Caspar tegen en toen ben ik op zijn advies helemaal over stag gegaan.

 11. Hanneke
  Hanneke zegt:

  Hoi Maurice,
  Leerzaam intervieuw over voeding. Dankzij Caspar Broekman, geef ik mijn honden al jaren vers vlees. De hond van zes jaar, die heeft prachtige witte tanden, en bij de hond van tien jaar zien de tanden er ook nog prima uit. Een van mijn honden had als pup al huidklachten. Vers vlees gegeven, nooit meer last!
  Mijn kat lust echt geen brokjes en ook blikvoer eet ze met lange tanden, dus ook deze huisgenoot loopt te bleren als ik vers vlees uit de koelkast haal. Zo nu en dan verse sardienes het is feest!
  De druppels voor angst helpen mijn kat goed bij vuurwerkangst. Ik moet er op tijd mee starten. Dus pas bij Caspar zijn samenstelling gekocht.
  Trouwens ook mijn klanten met rijangst of examenvrees adviseer ik de druppels van Caspar, en het werkt!

  Beantwoorden
 12. Maurice Flinterman
  Maurice Flinterman zegt:

  Hi Jeroen,

  Bedankt voor je bericht. Het is inderdaad bizar om te zien wat je met natuurlijke voeding alleen al kunt bereiken. Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen dit komt te weten. Blijf ons volgen want er komen in de toekomst meer interviews ;)

  Beantwoorden
 13. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Dit is echt een overtuigend filmpje, belangrijk om te horen dat de dierenarts hele goede resultaten boekt met vers vlees in zijn behandelingen, ruim 30% beter resultaat.. Bijzonder leuk om te zien!

  Ik ben nieuwsgierig naar meer maurice!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *