Heeft Jouw Hond Jeuk? Verlos Hem Van Zijn Jeukende Huid Met Deze Tips!

Ernstige jeuk bij honden komt (helaas) vaak voor. Heeft jouw hond jeuk?

Alle honden hebben natuurlijk wel eens jeuk en reageren daarop door te krabben, bijten of likken van de huid of de poten.

Pas wanneer je hond zich regelmatig, meerdere keren per dag, en gedurende langere tijd krabt, likt of bijt óf het zelfs zo erg is dat zijn huid geïrriteerd of zelfs kapot raakt, dan is het tijd voor actie om je hond zijn jeuk te verzachten en te verminderen.

jeuk bij honden - krabben, likken, bijten, rode huid hond - huidproblemen hond - wat veroorzaakt jeuk bij honden

1.1       Een hond met huidproblemen

De huid van je hond is het grootste orgaan van het lichaam en neemt samen met de vacht ongeveer 12% van het lichaamsgewicht in beslag.

De huid vormt een barrière tussen het lichaam en de buitenwereld en beschermt het lichaam van de hond tegen ziekteverwekkers, uitdroging en letsel.

Helaas komen huidaandoeningen bij honden van alle rassen, op alle leeftijden en in heel veel vormen voor.

1.2       Symptomen van huidproblemen

Symptomen van huidproblemen bij je hond (kunnen) zijn:

 • ernstige jeuk (dit is een reactie van de huid van je hond op een – uitwendige of inwendige – aandoening);
 • krabben, likken, bijten en/of schuren;
 • schudden met zijn kop en over de grond schuren met de kop. Dit wijst meestal op een oorontsteking (lees hier meer over wat te doen bij een oorontsteking).

De huid van je hond gaat hierop reageren. Reacties van de huid van je hond kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • schilferige plekken;
 • rode plekken, vlekjes of pukkeltjes;
 • korstjes, wondkorstjes, verdikte huid;
 • haaruitval;
 • een stinkende huid/vacht.

Herken jij deze symptomen bij jouw hond? Dan is het tijd voor onderzoek!

Want waarom heeft jouw hond erge jeuk en nog belangrijker: wat is de oorzaak van de jeuk bij je hond? Daar moet je achter zien te komen. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn die jeuk veroorzaken bij je hond.

1.3       Wat veroorzaakt jeuk bij honden?

Waarom je hond jeuk heeft kan veel verschillende oorzaken hebben: van voedselallergie tot parasieten, van schurft tot vlooien. Soms kan het dus even duren voordat je de oorzaak hebt achterhaald.

Jeuk is een reactie van de huid van je hond op een aandoening (bijvoorbeeld een allergie, parasieten etc.), dit kan een uitwendige of inwendige aandoening zijn.

Wist je dat jeuk één van de meest voorkomende redenen is waarom hondeneigenaren een bezoek brengen aan de dierenarts met hond hun. Heeft jouw hond óók jeuk? Dan ben je dus zeker NIET de enige!

Het allerbelangrijkste is om niet alleen de jeuk behandelen, maar van belang is ook uit te zoeken WAT de jeuk veroorzaakt, anders is de jeuk binnen de kortste keren weer terug.

Jeuk is géén ziekte, maar een symptoom van iets anders. Voordat je de jeuk kan verzachten en verminderen bij je hond, is het dus belangrijk om de oorzaak van de jeuk te achterhalen. Pas dan kan je de oorzaak aanpakken.

Een hond met een terugkerend huidprobleem heeft altijd een onderliggende oorzaak. Wil je het probleem dus (goed) oplossen dan moet je de onderliggende oorzaak opsporen én behandelen!

Het kan soms wel even duren, voordat duidelijk is waar de jeuk vandaan komt omdat er veel aan de hand kan zijn bij een hond met een huidprobleem en jeuk.

Er zijn veel verschillende oorzaken die jeuk en huidproblemen bij je hond kunnen veroorzaken. Hieronder hebben we de meest voorkomende oorzaken van huidproblemen bij de hond op een rij gezet.

1.3.1       Droge huid hond

Soms is de oorzaak van jeuk bij je hond eenvoudig, namelijk gewoonweg een droge huid, net zoals wij mensen wel eens kunnen hebben.

Een droge huid kan verschillende oorzaken hebben, zoals onder andere de omgeving waar je woonachtig bent of door het te voer wat je hond krijgt (lees: te droge brokken).

Ben je woonachtig in een gebied met een lage luchtvochtigheid of als de luchtvochtigheid in huis niet goed is, dan kan de huid van je hond uitdrogen

1.3.1.1       Droge hondenbrokken met te weinig dierlijke vetten

Hondenbrokken kunnen ook de boosdoener zijn een droge huid veroorzaken bij je hond.

Veel brokken bevatten rijst, granen, tarwe of andere vul middelen. Deze brokken bevatten vaak TE weinig dierlijke vetten voor je hond. Hierdoor kan je hond last krijgen van een droge, schilferige huid.

Goed hondenvoer is dan ook super belangrijk voor de gezondheid van je hond. Wil je hier meer over weten? Kijk dan hier het interview met dierenarts Tannetje de Koning over vers vlees en hondenbrokken.

1.3.1.2       Wat te doen bij een droge schilferige huid van je hond?

Door droge huid van je hond in te smeren met een 100% natuurlijke balsem kan zijn huid kalmeren en herstellen en wordt zijn huid tegelijkertijd beschermd en gevoed.

Help de jeuk van jouw hond te verminderen

1.3.2       Parasieten en vlooien bij honden

Parasieten kunnen ook de boosdoener zijn bij jeuk bij je hond! Vlooien, luizen en mijten kunnen allemaal huidirritatie en jeuk bij honden veroorzaken. Beten van parasieten geven irritatie, waardoor je hond zichzelf gaat bijten en krabben, waardoor zijn huid beschadigt.

Er zijn echter veel meer dan de hiervoor genoemde parasieten waarop een hond kan reageren met een huidaandoening. Wellicht niet zo voor de hand liggend, maar denk bijvoorbeeld aan huisstofmijt.

Gedurende bepaalde seizoen kunnen er ook parasieten in de bodem zitten. Een voorbeeld van een parasiet die seizoensgebonden klachten kan geven is de herfstmijt of de oogstmijt (Trombicula autumnalis).

Lees hier het artikel over vlooien bij honden en hoe je vlooien voorkomt en bestrijdt.

1.3.3        Jeuk bij honden door allergie

Er zijn – net als bij mensen – verschillende vormen van allergie bij honden. Bij een allergie reageert het afweersysteem van de hond heftig op bepaalde stoffen (allergenen). Dit kan een reactie zijn op de omgeving (pollen, huidschilfers), insecten, medicatie of voeding.

Soms is een hond allergisch voor vloerbedekking of wasmiddelen, of voor andere huisdieren. Het immuunsysteem van je hond reageert overdreven sterk op een allergeen, waardoor jeuk, huidklachten en darmproblemen kunnen ontstaan.

Is er sprake van een allergie, dan gaat het in bijna de helft van de gevallen om een vlooienallergie. Op de tweede plaats staat atopie en op de derde plaats staat een voedselallergie.

Luister hier de Podcast van Dierbewust: De veel voorkomende oorzaken van allergie bij honden + de oplossing.

jeuk bij hond door allergie - voedselallergie hond - vlooienallergie hond - allergie geen vlooien

1.3.3.1       Vlooienallergie

Bij een vlooienallergie reageert het afweersysteem van de hond op allergenen in het speeksel van de vlo. Bij een vlooienbeet injecteert de vlo zijn speeksel in de huid van je hond.

Speeksel van een vlo bevat irriterende stoffen, zodat er meestal een kleine ontsteking met jeuk ontstaat als reactie op de vlooienbeet.

Bij een hond met een vlooienallergie, werken de eiwitten in het speeksel van de vlo als allergeen. Het afweersysteem van je hond reageert dan vaak op een enkele vlooienbeet al met een heftige, uitgebreide ontstekingsreactie.

Een hond met een vlooienallergie heeft veel jeuk. Vooral op het achterlijf aan zijn buik, rug, staart en jeuk aan de (achter-) poten. Hierdoor treedt vaak irritatie (roodheid, korsten) en kaalheid op.

Lees hier meer over: “Vlooien bij je hond en hoe jij vlooien kunt bestrijden en voorkomen.

1.3.3.2       Voedselallergie honden

Honden kunnen net zoals mensen allergisch reageren op voeding. Voedselallergie bij honden is meestal een allergie tegen dierlijke eiwitten, zoals bijvoorbeeld rundvlees, varkensvlees, melkeiwit.

Een voedselallergie kan zich uiten in huidproblemen, matig tot ernstige jeuk en/of maag- darmproblemen als winderigheid, diarree en braken. De huidproblemen komen veelal voor op de poten, in de oksels, de liezen, rond de anus, de romp en de oren.

Lees hier meer over de symptomen van een voedselallergie bij honden.

Sommige honden kunnen van een voedselallergie oorontsteking krijgen. Lees hier meer over wat te doen bij een oorontsteking.

Helaas bestaat er geen makkelijke betrouwbare laboratoriumtest die kan aantonen voor welke voedingstof je hond allergisch is. Het “eliminatiedieet” kan uitkomst bieden.

Bij het eliminatiedieet wissel je verschillende soorten voer af, totdat de symptomen bij je hond overgaan.

Op het moment dat de symptomen van je hond verdwijnen, kun je constateren dat de betreffende stof die achterwege gelaten wordt de stof is waarvoor jouw hond allergisch is.

1.3.3.2.1       Welk voer voor een hond met erge jeuk?

Wil je meer weten over welk voer je kunt voeren bij een hond met jeuk? Kijk dan hier het interview met dierenarts Tannetje de Koning over vers vlees en hondenbrokken.

Schokkend is om te zien dat 70% van alle honden en katten die als laatste redmiddel bij haar terecht komen met chronische klachten zoals huidproblemen, allergieën, darm- en maagklachten geheel opknappen.

Het zijn honden die vaak al jaren kampen met ernstige problemen en waarbij hun eigen dierenarts weinig tot geen positieve resultaten behalen.

Lees hier verder voor het uitgebreide artikel over Voedselallergie bij honden.

1.3.3.3       Atopie bij je hond

Wat is een atopie bij een hond? Atopie of atopische dermatitis betekent simpel gezegd dat je hond overgevoelig of zelfs allergisch is voor ‘onschuldige’ stoffen (allergenen) uit voornamelijk de omgeving die door je hond worden ingeademd.

Denk aan omgevingsallergenen zoals graspollen en huisstofmijt (en in sommige gevallen ook voedselallergenen).

Bij de hond komt deze allergische aandoening meestal via de huid tot uiting. Je hond krijgt huidontsteking en jeuk. De jeuk en ontsteking kan over het hele lichaam voorkomen, maar concentreert zich meestal bij de oksels, in de liezen, tussen de tenen, in de lipplooien en in de oren van je hond.

1.3.4        Oorontsteking hond

Een hond die veel krabt aan zijn oren of regelmatig zijn kop heen en weer schudt, kan bijvoorbeeld een grasaartje in zijn oor hebben of last hebben van oormijt of oorontsteking. Vaak hangt er dan een vieze geur in het oor en kan het rood zijn aan de binnenkant.

Wil jij weten hoe een oorontsteking ontstaat, wat de symptomen zijn en hoe je oorontsteking moet behandelen?

Lees hier meer over wat te doen bij een oorontsteking.hond voedselallergie oorontsteking

1.3.5        Infecties bij honden

Bacteriële- en schimmelinfecties kunnen ook huidproblemen en jeuk veroorzaken bij je hond.

Infecties kunnen worden veroorzaakt door een aantal oorzaken zoals allergieën, maar ook open wondjes of snijwonden zijn gevoelig voor infecties.

Aandoeningen als ringworm (dit is eigenlijk een schimmel) of een gistinfectie kunnen vervelende huidklachten en kale plekken veroorzaken bij je hond.

Vaak zie je echter dat er onderliggende problemen zijn die de weerstand ondermijnen, waardoor deze aandoeningen zich voordoen.

Wil jij weten hoe je het immuunsysteem van je hond kunt verbeteren?

Lees dan hier het artikel over het belang van probiotica.

1.3.6       Hotspots bij hond

Hotspots bij een hond zijn een geval apart. Een hotspot is een rode, vochtige, jeukende plek die vrij plotseling ontstaat. Het zijn natte eczeemplekken die geïnfecteerd raken.

Ze geven vaak veel irritatie waardoor je hond gaat likken en bijten en daarmee de hotspots ook zelf in stand houdt.

Voor hotspots kunnen verschillende oorzaken zijn, maar die hebben met elkaar gemeen dat er vaak maar een kleine prikkel nodig is om een flinke hotspot te laten ontstaan.

Hotspots zitten meestal op het achterste deel van de rug, de achterpoten en bij de oren, maar ze kunnen overal op de hond voorkomen.

1.3.7        Jeuk aan de staartaanzet – jeuk aan de anus hond

Een hond kan ook jeuk hebben aan zijn staartaanzet en aan zijn anus. Waarschijnlijk zijn de anaalklier dan “verstopt” en mogelijk ontstoken. De anaalklieren worden bij een normale ontlasting letterlijk vanzelf leeg gedrukt.

Dit lukt alleen niet als de ontlasting dunner is door bijvoorbeeld een slechtere vertering. De anaalklieren kunnen dan dus verstopt raken en mogelijk dus ontstoken.

Honden gaat daar dan bijten of likken en soms schuiven ze met hun achterwerk over de grond. Problemen met de anaalzakken (anaalklieren) kunnen voor een hond heel pijnlijk zijn.

hond jeuk anus - hond jeuk staartaanzet - hond jeuk kont

1.3.8       Jeuk bij hond door stress

Krabben door jeuk bij je hond kan naast de hiervoor besproken lichamelijke oorzaken ook een psychische oorzaak hebben, namelijk stress en/of verveling.

Het continu herhalen van dezelfde gedraging door je hond kan wijzen op stress. Is je hond gestrest dan zal hij de opgebouwde spanning willen kwijtraken. De hond zoekt dan een bezigheid. Dit kan van alles zijn, maar dus ook krabben en likken (zijn staart najagen, objecten berijden etc.)

Door het herhalen van de gedragingen komt er namelijk endorfine vrij in het lichaam. Hierdoor zakt het stressniveau.

1.3.9       Overige oorzaken jeuk bij honden

Naast voornoemde oorzaken van jeuk bij honden kunnen er nog tal van andere oorzaken zijn die huidproblemen en jeuk bij honden veroorzaken. Denk aan:

 • hormonale aandoeningen (denk aan een slecht werkende schildklier, ziekte van cushing);
 • auto-immuun problemen;
 • aangeboren ziekten of aandoeningen;
 • aandoeningen aan andere organen, waardoor de huid verandert.

2        Jeuk bij honden verminderen

Niks is vervelender dan dat je hond non-stop aan het krabben is om zijn jeuk te verminderen, hij krabt zijn huid helemaal open, wat voor nog meer irritatie zorgt aan zijn huid.

De behandeling van jeuk bij honden hangt af van de oorzaak van de jeuk en is dus elke keer anders. Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen.

2.1       Wat helpt tegen jeuk bij honden?

Je kunt je hond sowieso op verschillende manieren ondersteunen om zodoende de jeuk te verzachten. Hieronder tref je verscheidene TIPS om de jeuk bij je hond te verlichten.

2.1.1       Voer met hoog vlees- en vetgehalte bij jeuk

Je hond kan baat hebben bij extra essentiële vetzuren zoals omega-3, omega-6 en omega-9, deze vetzuren voeden de huid van binnenuit en kunnen helpen bij een schilferige, droge huid.

Investeer dus in goede hondenvoeding – vers vlees of hondenbrokken – met een hoog vleesgehalte en een hoog vetgehalte.

 Bekijk ook de video met dierenarts Tannetje de Koning over vers vlees en hondenbrokken.

2.1.2       Probiotica hond

De huid en de darmen van je hond zijn een afspiegeling van elkaar en daarom is het bij huidklachten een goed idee om de darmen extra te ondersteunen. Een goede probiotica kan hier de uitkomst bieden!

Lees meer over probiotica en waarom het goed is voor je hond in het artikel:

Probiotica belangrijk voor een gezonde darmflora bij  honden”.

2.1.3       Jeuk bij honden verzachten

Wij mensen willen vaak graag wat smeren op plekken die jeuken, dit willen wij ook bij onze honden. Het voordeel hiervan – mits de juiste balsem wordt gebruikt – is dat het verkoelend kan werken en infecties kan tegengaan.

De 100% natuurlijke balsem van Dierbewust is hiervoor uitermate geschikt. Deze balsem kan je goed gebruiken:

 • bij een beschadigde, geïrriteerde, schilferige, jeukende, diep rode atopische huid;
 • bij gespleten voetzolen, snoet, oren, ellebogen, “hot spots” of hyperkeratose;
 • bij allergieën en jeuk tussen de poten (om jeuk snel te verminderen); bij uitslag, verzachten van beten van insecten, wonden of operatie littekens;
 • om infecties te verminderen (antibacterieel en anti-ontstekend).

2.1.4       Hondenshampoo tegen jeuk bij honden

Een gezonde hond hoeft zo min mogelijk gewassen te worden, omdat anders de beschermlaag van zijn huid wordt aangetast.

In het geval van huidklachten kan het wassen echter een natuurlijke ondersteuning zijn die vaak over het hoofd wordt gezien. Er zijn speciale natuurlijke shampoos verkrijgbaar die snel verzachtend werken. Ze kunnen helpen om de huid te herstellen en infecties te verminderen.

Sterker nog, een natuurlijke shampoo kan de weerstand van de huid en de vacht juist versterkten omdat de kans op huidirritaties en allergie afneemt.

Door het gebruiken van Aloë Vera wordt jeuk verlicht, eczeem verzacht, de huid gekoeld en gekalmeerd.

Lees hier meer over de natuurlijke shampoo van Dierbewust die kan helpen bij jeuk en eczeem.

2.1.5       Overige natuurlijke middelen tegen jeuk bij honden

Er zijn tal van verschillende – oeroude – natuurlijke oplossing om jeuk bij je hond te verminderen, denk aan yoghurt of het eeuwenoude havermout.

Lees hier meer over alle natuurlijke middelen tegen jeuk bij je hond.

Houd daarbij wel in het achterhoofd dat het belangrijk is om de oorzaak van de jeuk aan te pakken!

Het verminderen van de jeuk kan op korte termijn zeker een goede oplossing zijn voor je arme hond, maar als je de oorzaak van het probleem niet aanpakt zal de hond met de problemen blijven kampen.