kalmerend-signaal-1

Het eerste conflictmijdende signaal wat beschreven wordt is het “langzaam lopen” van je hond. Wat ik vooral wil laten zien is wat je kunt doen als je deze signalen bij je hond ziet.

Turid Rugaas schreef het boek Kalmerende Signalen (Calmings Signals). Dit is, net als het boek Stress bij honden absoluut een aanrader om te lezen en te bestellen.

Jij kunt namelijk óók zijn taal spreken door zelf deze signalen toe te passen. Daarmee bouw je aan meer binding met je hond, hij voelt zich begrepen, je helpt je hond om in zijn kracht te blijven én je voorkomt stress bij je hond.

Ik geef je 3 voorbeelden uit het dagelijkse leven, Daarin zul je vast dit signaal herkennen. Ik leg je uit wat er gebeurt en wat je kunt doen.

 1. Als je haast hebt en je hond wil niet meelopen;
 2. Een slakkengang. Je hond komt met een slakkentempo als je hem roept;
 3. Frontale ontmoetingen waarbij de hond aangelijnd is.

Als Je Haast Hebt En Je Hond Wil Niet Meelopen

Je herkent het vast wel.

Haast.

Bijvoorbeeld in de pauze nog snel even je hond uitlaten of vlak voor een afspraak. Je hebt in totaal maar 10 minuten tijd. Wat gebeurt er?

De hond wil niet meelopen in jouw wandeltempo. Hij vertraagt zijn looppas. Grrrrrr irritatie steekt de kop op. “Loop nou toch eens door” roep je.

kalmerend signaal 1 - langzaam lopen hond

Hond probeert “baas” te kalmeren en blijft snuffelen

Hij weigert en daardoor volgt er een ruk aan de lijn. Hij blijft staan en gaat ineens uitgebreid een grasspriet of de stoeptegels besnuffelen.

Herkenbaar? 

De hond is op zo´n moment in gesprek met zijn “baasje”. Door zijn tempo te vertragen en ook nog uitgebreid te gaan “snuffelen” vertelt hij “doe eens wat rustiger aan, relax! Ik kan er niets aan doen dat jij geen tijd hebt!”

kalmerend signaal 1 - langzaam lopen hond 2

Probeer te ontspannen!

Met zijn gedrag probeert hij zijn “baasje” te kalmeren en een mogelijk dreigend conflict af te wenden. Hij reageert op het snelle looptempo, de energie van gejaagdheid en op de irritatie die uit de woorden klinkt.

De reden waarom onze honden conflicten proberen te vermijden lees je in het artikel: [Intro] – 7 Kalmerende Signalen Die Jouw Hond Elke Dag Laat Zien

Er is maar 1 oplossing!

Zelf rustiger aan doen. Spreek zijn taal door zijn tempo te lopen. Ga slenteren. Adem door en probeer te genieten van het samenzijn op dat moment. “Vergeet” even de tijd of besluit om niet te gaan wandelen op dat stressvolle en gehaaste moment. En zet je mobiel uit.

Voordelen:

 1. ontspanning;
 2. vriendschap  i.p.v. “ruzie”;
 3. binding (hij voelt zich begrepen en gezien).

Een paar tips op een rij:

 • Haal diep adem, kom tot rust;
 • Loop rustig, aangepast aan zijn tempo;
 • Ben met alle aandacht bij je hond en geniet van het samen zijn;
 • Dan maar niet van A naar B;
 • Het gaat om “quality time”. Niet om het aantal meters of het looptempo.
kalmerend signaal 1 - langzaam lopen hond 3

Langzaam hierkomen en “dippen”

Door langzaam te lopen en te dippen (zijn schouderpartij en nek zakt als het ware. Vervolgens doet hij net alsof hij gaat snuffelen) probeert hij zijn eigenaar te kalmeren om een mogelijk conflict te mijden.

Slakkengang Wanneer Ik Hem Bij Me Roep 

Het is tijd om naar huis te gaan. Je hond loopt los in het park of bos en wordt door zijn baasje geroepen: “Bello kom hier“.

Geen resultaat.

Je roept strenger “Bello HIER!

Hij reageert en komt in beweging, maar niet snel genoeg. Grassprietje hier, grassprietje daar en vooral langzaam lopen. De tijd dringt en je wilt graag snel naar huis. In gedachten klinkt een geïrriteerde stem: “stomme hond dat je bent, je luistert ook nooit naar mij als ik het wil”.

Het duurt even voordat jouw hond komt, maar uiteindelijk gehoorzaamt hij wel.

Is jouw hond ongehoorzaam? 

NEE! Hij doet wat zijn instinct zegt en probeert jou te kalmeren. Voor de hond geldt: eerst veiligheid (voorkomen van een conflict) en dan pas gehoorzaamheid.

De hond voorziet een conflictsituatie en wil deze koste wat kost voorkomen. Hij reageert op de energie van irritatie in de stem en de lichaamstaal die onrust en dreiging uitzendt. Dit voorspelt voor hem niet veel goeds.

DÉ gouden tip: Spreek zijn taal!

Ontspan en roep hem vriendelijk. Maak je klein door gehurkt te gaan zitten. Wend je blik en lichaam van hem af. Pluk een grasspriet of doe iets anders wat zijn aandacht trekt.

kalmerend signaal 1 - langzaam lopen hond 4

Prikkel zijn nieuwsgierigheid en samenwerkingsgevoel. Het is helemaal niet nodig hem te commanderen. Als je dit toepast vindt hij het fijn om bij je te zijn.

Tips op een rij:

 • Ontspan;
 • Gebruik een vriendelijke stem of gebruik een handgebaar;
 • Leg geen druk op hem (en jezelf);
 • Ga door je knieën, ook bij grote honden!;
 • Wend je blik en lichaam van hem af;
 • Beloon hem met iets lekkers, zachte stem of rustige knuffel;
 • STRAF hem NOOIT al duurt het “een uur” voordat hij bij je komt!

Leuk om te weten: bij overdreven vreugde (bv. een over-enthousiaste stem) laat je hond precies de tegenovergestelde reactie zien door al slenterend en ontwijkend naar je toe te komen.

Frontale Ontmoetingen Die Je Moet Voorkomen

Gaat jouw langzaam lopen bij een ontmoeting met een andere hond? Haal hem uit de situatie. Creëer tijdig afstand.

Je maakt een wandeling en er komt een voorbijganger recht op jullie af. Het kunnen zijn: alleen mensen, mensen met honden, paarden, fietsers of  joggers. Het maakt niet uit.

Misschien loop je zelfs nietsvermoedend recht op een vreemd voorwerp af  (bv. een vuilnisbak )

In beide situaties kan de hond niet aan een frontale ontmoeting ontkomen. Hij begint te blaffen, aan de riem te trekken of misschien reageert hij zelfs dreigend. Uit schrik krijgt hij een correctie.

Kun je begrijpen waarom jouw hond zo reageert? 

Een hond houdt van nature niet van frontale ontmoetingen. Het roept altijd spanningen bij hem op door het gevoel van een dreigend conflict.

Door te blaffen, er overenthousiast op af te springen of zich dreigend te gedragen, probeert hij alsnog de afstand te vergroten.

De Ultieme Samenwerking

Als eigenaar is het belangrijk om goed op je hond te gaan letten en te constateren wanneer hij langzaam gaat lopen of stopt. Dat is namelijk HET UITERSTE moment om de benodigde afstand te creëren. Dat kan al van toepassing zijn op 50 meter afstand of meer.

De oplossing: Loop in een boog(je) verder met een in een lus hangende langere (2 a 5 meter). Door de langere lijn, voelt de hond zich aangelijnd “vrij”. Dit voorkomt in het algemeen veel spanning, conflictsituaties en stress.

Neem bij voorkeur liever “te vroeg” en “te veel” afstand, in plaats van “te laat” en “te weinig” ruimte. Laat de lijn langer zodat hij zich “vrij” voelt.

Ik pleit voor de opbouw van vertrouwen, het beperken van stress én zoveel mogelijk confrontaties vermijden. Dat maakt het voor iedereen plezieriger en zorgt voor minder gestressde honden!

Dit in situaties waar het mogelijk is. Mocht het niet mogelijk zijn omdat het wandelpad te smal is? Dan kun je ervoor kiezen om te draaien en een stuk terug te lopen om de confrontatie uit de weg te gaan.

Eigen Schuld Dikke Bult!

Straf je hond nooit voor het enthousiast op iets of iemand afstormen, uitvallen, blaffen of trekken aan de lijn. Dat is niet fair. Je beschadigt zijn (zelf) vertrouwen.

Dan had je in dit voorbeeld maar de kans moeten pakken om op tijd afstand te nemen en in een boogje te gaan lopen. Samen. Je bent gewoon te laat met reageren.

kalmerend signaal 1 - langzaam lopen hond 5

Conflictmijdend gedrag: afstand vergroten door in een klein boogje lopen op een smal pad. De aandacht is helemaal bij de hond.

Tips op een rij:

 • kijk naar je hond en loop rustig;
 • Herken het moment dat hij langzaam gaat lopen;
 • Creëer (op tijd) afstand en loop in een boog(je);
 • Riem langer laten voor ontspanning;
 • Laat hem voorop lopen wanneer hij het nodig heeft om afstand te vergroten;
 • Heb vertrouwen in je hond;
 • Observeer wat er gebeurt, hoe je hond zich gedraagt en zich voelt (signalen);
 • Corrigeer hem nooit! Het beschadigt zijn (zelf)vertrouwen, je ondermijnt  jouw “leiderschap”, hij associeert de correctie met de ontmoeting en het verhoogt zijn stresslevel.

Lees ook: [Kalmerend signaal 2] – “Tongelen” 

Ik wens je veel plezier met deze kennis en tips. Doe er je voordeel mee. Spreek zijn taal en kijk wat er gebeurt. Experimenteer en ervaar, bij vragen help ik je graag verder! met een warme hondengroet, Helena.

7 antwoorden
 1. Jolanda
  Jolanda zegt:

  Als wij de niet rashonden tegenkomen gaat dat altijd goed, beide duidelijke communicatie en respect. Labradors en vele pups willen graag met mijn hond spelen, hij blijft stilstaan op een meter of vijf, borstelt zijn rug, de andere komt toch dichterbij…die van mij gaat een meter opzij, ruimte creëren …..de andere komt nog dichterbij, die van mij trekt zijn lip op, ik ga opzij ruimte creëren, mijn hond volgt, de andere hond vliegt op hem af en dan kan ik een berisping niet voorkomen. Die van mij lag als pup een paar meter van te voren op zijn rug bij onbekende honden, indien ik een onbekende hond zag liet ik die van mij aan voet lopen….. eigenaren van jonge honden laten ze eigenlijk allemaal los omdat ze ervan uitgaan dat elke hond met een jongere hond overweg moet kunnen. Wat is jullie advies

  Beantwoorden
 2. roelie
  roelie zegt:

  Dat is even mooi ,mijn hond van 9 jaar merk ik dat hij langzamer loopt en ik ben de [vliegende kip haast haast haast ]
  Nu ik dit heb gelezen zal ik rekening houden met mijn maatje ,en rustig aan gaan wandelen .
  Bedankt

  Beantwoorden
 3. Annemiek
  Annemiek zegt:

  Ik begrijp het verhaal en pas het ook al veel toe. Maar twee dingen zijn bij mijn border collie anders… Als hij zich niet op zijn gemak voelt loopt hij loeisnel voor me uit met zijn oren naar achter en trekt als een gek. Ik sta dan stil tot hij bij me komt maar vervolgens hetzelfde verhaal… Is dat vluchtgedrag en hoe help ik hem daar van af? En als hij een hond tegenkomt vliegt hij erop af met zijn oren naar achter waarna hij na even snuffelen heel rare rondjes om die hond heen draait… Ik kan er niet uit op maken af het angst of vrolijkheid is….

  Beantwoorden
 4. Nancy
  Nancy zegt:

  Met interesse gelezen! Mijn hond staat altijd stil als er een hond in de verte of dichterbij komt. Gaat soms zitten of liggen.

  Beantwoorden
 5. George
  George zegt:

  Grappig, ik zag gisteren een “perfekt” boogje van Kyra; we liepen in een losloopgebied op een pad en mensen met een hond kwamen ons tegemoet, hun hond was ook los. Kyra leek bang voor die hond te zijn en maakte een boogje naar rechts; kennelijk begreep die hond dat ook en we liepen verder en er was niets aan de hand! Dit terwijl Kyra de laatste tijd vaker blaft tegen honden als ze onzeker wordt/bang is van/voor die honden, vooral als ze aan de lijn loopt en die honden ook.

  Beantwoorden
 6. George
  George zegt:

  Een heel mooi inspirerend artikel! Ik vind de artikelen over “kalmerende signalen” sowieso erg goed en ze dragen absoluut bij aan de ontwikkeling van een goede relatie met je hond en doen de ouderwetse opvattingen snel vergeten.

  Ik herken echter dat met de kont naar je toedraaien niet als een “kalmerend signaal”. Als ik ’s morgens naar beneden kom, is Kyra altijd door het dolle heen van blijdschap en op enig moment – als ik inmiddels even ben gaan zitten op een poef in de kamer – draait ze vaak haar kont naar me toe. Ik zie dat – en zeker in deze situatie! – eerder als een vriendschapsgebaar. Ik krioel haar dan op haar achterhand en dat vind ze heerlijk.

  Vaak pakt ze ook bij een begroeting iets op, draait van me weg met haar kont naar mij toe, terwijl ze hevig kwispelt en steeds haar hoofd rechts en links draait naar haar flanken toe; en nodigt ze me uit om haar achterna te zitten, om dat voorwerp van haar af te pakken, dat vindt ze fantastisch. Dus dat is ook m.i. geen kalmerend signaal.

  Beantwoorden
  • Helena
   Helena zegt:

   Dag George. Dank je wel voor je enthousiaste reactie. Ik lees dat je heel bewust met je hond bezig bent. Chapeau!
   Misschien even een mogelijk misverstand uit de wereld helpen: De kalmerende signalen die de hond laat zien zijn niet alleen maar een teken om een dreigend conflict af te wenden. Zie de kalmerende signalen als zijn prachtige taal, Waarmee hij ons veel vertelt.
   Zoals wij onze nederlandse taal spreken zo spreekt de hond zijn kalmerende signalen taal Het is communicatie met als doel elkaar te begrijpen en vrede te bewaren onder alle omstandigheden. Zo is volgens mij de communicatie bij de mens ook bedoeld, maar dat terzijde. Jouw hond draait je haar kont toe als een uitnodiging voor contact. Om te zeggen dat het OK is. Je ziet het dus prima!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *