Kalmerend-signaal-3-geeuwen

Dit is Moxi die geeuwt om vriendschap met Bjelka te sluiten.

Langzaam maar zeker leert ze conflictmijdende signalen te gebruiken wanneer ze zich onzeker voelt in ontmoetingen. Daardoor heeft ze het steeds minder nodig om van zich af te blaffen of in paniek te geraken. Ik ben trots op haar!

Persoonlijk vind ik dit een van de meest prachtige signalen welke we zelf kunnen gebruiken.

Misschien is dat omdat het zo doeltreffend is. Bijna iedere hond reageert met rust als je zelf geeuwt. Het is voor ons zo gemakkelijk om te doen. En 1 voordeel: je wordt er zelf ook rustig van!

Moxi, de mooie dame op de foto, die is 2 jaar geleden bij ons is komen wonen, weet weinig van hondentaal door haar gebrekkige verleden zal ik maar zeggen.

Maar weet je wat: Zonder dat ik er iets aan heb hoeven te doen, het geeuwen begrijpt ze verrassend goed.

Stop Maar Wijs Me Niet Af!

Moxi heeft soms behoefte aan veel knuffels en aanraking. Ze wil nogal eens “in je kruipen”. Je handen blijven likken in ruil voor genegenheid. Voor mij voelt het soms iets te opdringerig.

Ik begrijp haar wel.

kalmerend-signaal-3-geeuwen-helena-schmets

Ik geeuw om mijn hond tot rust te krijgen.

Ze zorgt goed voor zichzelf door gemiste schade van vroeger in te halen. Ze mag dat van mij ook doen. Goed voor zichzelf zorgen.

Op het moment dat het voor mij te opdringerig begint te voelen, stop ik haar.

Let op: IK STOP HAAR EN WIJS HAAR NIET AF!

Ze is veel tekort  gekomen in de basis van haar leven en afwijzing zou haar zeer onzeker maken. Correcties zijn sowieso not done!

Wat ik dan doe? Ik GEEUW en kijk daarbij de andere kant op.

Kalmerend-signaal-3-geeuwen

Deze hond geeuwt en vertelt zijn baasjes dat hij zich te beëngd voelt.

Het is geweldig. Misschien 1 of 2 keer geeuwen en ze maakt een andere keuze. Ze gaat uit zichzelf in haar mandje liggen. Meestal valt ze in een diepe slaap. Je zou het moeten zien.

Nog een voorbeeld: Deze hond geeuwt en wil zijn baasjes vertellen dat hij zich te beëngd voelt.

In deze situatie zijn de baasjes te opdringerig. Een hond is een conflictmijdend en vluchtdier en wil ruimte!

Maak Jij Of Je Hond Ruzie?

Ik weet nog goed, de jaren dat ik een hondenschool in Delft met hart en ziel runde. Er kwam een man met een enorme Sint Bernard op spreekuur. De hond was “agressief” en het vertrouwen in hem was zoek, aldus de man.

Daar stond ik dan, in mijn trainingshal. Ik vroeg hem de hond af te lijnen en los te laten lopen. Alleen dan kan ik de hond echt “zien”. Hij ging voor mij staan en begon met een indringende blik, voor mijn gevoel dreigend, tegen mij te blaffen.

De man lachte.

Tja. Daar stond ik dan. En nu? Het was duidelijk dat de hond gestresst was, niet in zijn kracht stond en snel geirriteerd reageerde. Ik besloot de hondentaal in te zetten en probeerde bevriend met de hond te worden.

Dat lukte!

Weet je wat ik deed?

Ik ging zitten (maakte mezelf kleiner dan de hond!) draaide mijn gezicht weg. Ik geeuwde net zolang totdat ik zelf moe werd. Ik vroeg de man mee te doen met geeuwen.

Het werkte. Het duurde even, maar het werkte! Aanvankelijk keek deze hond mij met grote verbazing aan, zijn blaf verloor langzaam aan volume. Opeens was hij stil, draaide zich om en ging met zijn kont naar mij toe liggen. Een diepe zucht volgde. Hij had zijn rust gevonden.

Ik voelde me gelukzalig! Niet vanwege het “succes” maar vanwege de vrede die de hond opeens uitstraalde. Het ijs was gebroken! De hond voelde zich eindelijk begrepen en geaccepteerd. Hij mocht eindelijk blaffen zonder dat er iemand boos op hem werd.

Wat een geschenk voor hem!

Weet Je Het Nog?

Honden willen geen ruzie, maar reageren met ruzie als jij ruzie maakt!

Geen ruzie maken dus als je een lieve en ontspannen hond in huis wil. Spreek zijn taal en ontmoet hem in zijn natuur!

Blijf Van Mijn Hoofd Af!

Zegt de hond als jij hem over zijn hoofd wilt aaien. We bespraken dat al eerder met het conflictmijdend signaal tongelen.

Hoe duidelijk kan een hond zijn? Zij communiceert al geeuwend. “stop ik wil geen ruzie. Je bent te opdringerig en bedreigend voor mij”. De hond verdient respect voor het aangeven van zijn grens.

Je moet stoppen. Wend je van hem af en ga zelf geeuwen om het weer “goed” te maken

Kalmerend-signaal-3-geeuwen-bij-aaien

Zij communiceert al geeuwend. “stop ik wil geen ruzie”.

Wat gebeurt er?

Je aait jouw hond over zijn hoofd. Hij bouwt spanning op. Hij laat zijn conflictmijdende signalen zien. Hij tongelt en geeuwt erna. Niemand die zijn communicatie ziet en grenzen ziet.

Hij geeuwt intenser en zijn lijf wordt onrustig.

Wij aaien verder over zijn hoofd. Wij willen hem immers belonen of liefhebben. En dan?

Bij assertieve honden (bij mij is assertief een ander woord voor dominantie) stopt hij degene die hem niet begrijpt. Dat doe hij ook wanneer zijn grens niet gerespecteerd wordt. Hij hapt misschien even in de lucht richting je hand en loopt weg van je.

Misschien gaat hij ineens graven, misschien springt hij opeens opdringerig tegen je op om je weg te hebben.

Mooi hè hoe honden communiceren en zich uitten. Conflictmijden staat voorop, altijd! Alleen als hij zich in nood voelt zal hij zich verdedigen. Niet dominant maar assertief.

Honden zijn voor mij de beste assertiviteitstraining.

Niet Verwarren:

Als de hond net wakker wordt of ontspannen is. Hij rekt zich uit en geeuwt.

Een reflex om te ontspannen. Gewoon heerlijk!

In communicatie word het geeuwen anders gebruikt. Er is altijd een interactie met iets of iemand. Het is communicatie.

Begrijp je het verschil?

Ga je het proberen?

Als je hond opdringerig voor je voelt of als je hond onrustig is. Misschien ergens van geschrokken is.  Wil je het proberen? Wil je hem dan niet wegduwen of met een boze toon of irritatie hem corrigeren? Je doet hem onrecht. Communiceer met hem

Wat ga je doen?

 1. Geeuwen, vanuit je buik en je eigen rust;
 2. Je kijkt de hond daarbij NIET aan;
 3. Je wendt je lichaam af van de hond;
 4. Herhaal bovenstaande zolang het nodig is;
 5. Je niets van niemand aantrekken als ze jouw “raar” vinden. Het gaat om je hond.

Heb je zijn grens overschreden? Stelt hij jou een grens doordat hij gaat geeuwen?

Wat moet je doen?

 1. Stoppen met wat je aan het doen bent;
 2. Afstand vergroten;
 3. Wegkijken;
 4. Je lichaam van hem af wenden.

Dat is een doeltreffende manier om hondse vriendschap te herstellen. Probeer het maar. Hij begrijpt het!

Ik wens je weer veel leesplezier en vooral ontspannende momenten van samen zijn met je hond! Vind je dit artikel interessant, deel dit artikel dan gerust met jouw vrienden/kennissen.

Als je vragen hebt, stel jouw vragen dan hieronder op het blog zodat we je verder kunnen helpen.

4 antwoorden
 1. DesGe
  DesGe zegt:

  Mijn hond blaft altijd als we vreemde honden tegen komen. De paden zijn te smal om n bocht te maken en ik kan toch niet steeds omdraaien. Hiermee beloon ik -altijd zo geleerd- toch haar gedrag dat het inderdaad eng is als we doorlopen.

  Wat is de beste oplossing? Ik laat de lijn al ontspannen hangen en kijk haar niet aan, maar toch blijft ze trekken en blaffen totdat we de hond gepasseerd zijn.

  Beantwoorden
 2. Irene
  Irene zegt:

  Ik moet mijn hond (helaas) regelmatig medicijnen geven, dit zijn behoorlijk grote capsules die ik rechtstreeks in haar bek moet geven. Ik weet dat zij dit onprettig vindt, ze draait haar kop weg zodra ik aan kom lopen met de capsule. Ik probeer het leed al te verzachten door de capsule door de smeerkaas te halen, maar voel toch steeds dat ik een beetje vertrouwen verlies door haar duidelijke signaal dat ze het heel vervelend vindt te negeren. Wat zou een goed alternatief kunnen zijn om haar zonder opbouw van spanning dit medicijn te geven?

  Beantwoorden
  • Helena
   Helena zegt:

   Beste Marjolein. Goede vraag! Ik hoor deze vraag heel veel in mijn lessen. Voordat je weet wat je kunt doen, is het in eerste instantie belangrijk dat je begrijpt waarom de pup dat doet: Een puppy is speels en pakt alles in zijn bekje wat beweegt. Het is heel een heel normale ontwikkeling. Hij wordt rustig als hij op iets kan kauwen. Het is dus heel normaal.

   Ik geef tips voor het geval het een buitensporig bijten betreft:

   De pup vertelt door in je handen te bijten: STOP met te wild spel of stop met aaien. (vaak op het buikje of hoofd). Misschien is de pups geestelijk oververmoeid (dat zijn ze snel!) of verveelt hij zich? Een pup moet minimaal 20 uur ongestoord kunnen slapen!
   Dat is erg belangrijk!!
   Ook verkeerd voer, hongerig zijn, drukte in het gezin, het wisselen van tanden kunnen het bijtgedrag verergeren, net als correcties. Misschien doe je teveel met de pup. Gouden regel is: 1 dag iets nieuws spannends, (kort) 2 dagen heel rustig aan, Zoek balans. Niet teveel opwinding en spel. SLAAP is het belangrijkste voor een baby! Een pup is een baby hond! Verder hoort bijten er gewoon bij. Het wordt vanzelf minder als je voorgaande punten a way of life maakt.

   Verder kan de pup gestresst zijn. Wandel je te lang, teveel of is de riem tekort? Het is 5 minuten per levensmaand per wandeling. maximaal. 2 x per dag is genoeg.Hierover vind je meer info als je de video over het T effect van stress bekijkt. OOk adviseer ik je het boek STRESS BIJ HONDEN aan te schaffen voor nu en later.

   Verder: jouw handen hoeven niet in zijn bekje te komen want je handen zijn hoger dan zijn hoofd- Speel niet met je handen. Bijt hij als hij je hem aait, OF je meet je met hem speelt. Stop gewoon en geef hem iets om op te kauwen. Jouw hond begint misschien nu ook met tanden wisselen! Dan gaan ze veel bijten en ze voelen zich vaak ziek.

   Zorg dat je er zelf geen probleem van maakt. Het is de natuur. Geef je pup een kluifje, laat een krantenpapiertje of iets anders vallen als hij het op je kleding heeft voorzien. Dan kan hij daarmee aan de slag. Beslist NIET corrigeren! (ook niet in zijn nek) Dan wordt het erger en verlies je vertrouwen van je pup. Geef hem rust en stop wat je aan het doen was. Vergeet niet erbij te geeuwen en zelf rust uit te stralen!

   Als je nog vragen hebt, is het beter als je me een mail stuurt. Een uitgebreid telefonisch of email consult is ook altijd mogelijk. Ik hoop dat je hier mee vooruit kunt…

   Succes en vooral geniet van alle ontwikkelings – en groeifases die je pup nu doorloopt!!! Vooral van zijn heerlijke ondeugd!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *