Kies jij voor regulier, scharrel of biologisch vlees?

Meer en meer mensen worden zich bewust van de verschillen tussen de bio-industrie (regulier vlees) en scharrel / biologisch vlees. De grote supermarktconcerns spelen steeds beter in op de vraag van de consument. Stap voor stap worden de schappen steeds meer biologisch ingericht.

Maar wat zijn nu precies de verschillen in kwaliteit? Blijkt het niet allemaal een wassen neus te zijn of is er daadwerkelijk verschil? Heeft het biologische dier een beter leven dan gangbaar en is het vlees ook gezonder?

De bio-industrie

De bio-industrie is een bedrijfstak waar zo efficiënt en snel mogelijk vee wordt omgezet in vlees, melk en eieren. De productiemiddelen zijn voornamelijk varkens, runderen, geiten en kippen. De dieren worden als product beschouwd. Zo veel mogelijk en zo snel mogelijk onder bepaalde voorwaarden.

Door meer dieren op hetzelfde oppervlak te houden kun je de prijs per product lager houden. De dieren worden in minimale ruimtes gehouden, altijd binnen met kunstlicht. Ik heb een filmpje bijgevoegd van kippen uit de bio-industrie om je een beeld te geven wat er nog steeds gebeurt, ook in Nederland. Doe jij hier aan mee?

Scharrel en biologisch

Dieren die onder de scharrel of biologische keurmerken opgroeien hebben een beter leven dan dieren uit de bio-industrie. Zowel scharrel als biologisch zijn diervriendelijker. Biologisch gehouden vee heeft het weer beter dan scharrel. Het naleven van de regels wordt streng gecontroleerd door Producert (scharrel) of Skal (biologisch). Je betaalt er als consument alleen wel voor!

Antibiotica en groeibevorderaars

Bij scharrel en biologische dieren wordt veel minder antibiotica gebruikt dan in de bio-industrie. Ook groeien ze op hun eigen tempo. Er worden geen groeibevorderaars of hormonen toegediend. Je kan niet zeggen dat er géén antibiotica wordt gebruikt op biologische en scharrel boerderijen. Als een dier ziek wordt kan er onder strenge voorwaarden door een dierenarts antibiotica worden voorgeschreven.

Meer ruimte en uitloop naar buiten met biologische dieren

De scharrel en biologisch dieren kunnen naar buiten in tegenstelling tot de bio-industrie. In de stallen hebben de dieren meer ruimte en meer licht. Ze krijgen stro of strooisel voor comfort en om veerpikken en staartbijten te voorkomen.

Koeien en kippen zitten in het najaar en in de winter in hun stal. De runderen komen buiten in de wei. Voor scharrel in de periode mei tot september en voor biologisch meer dan 120 dagen per jaar. Ze hebben 1m2 buiten (scharrel) of 4m2 (biologisch) tot hun beschikking. In de bio-industrie komen de runderen meestal niet buiten. In de stal hebben de biologische en scharrel runderen strooisel, in de bio-industrie is het een rooster, een rubber mat of stro.

Langere levensduur

Scharrelkuikens worden ouder dan 9 weken en biologische kippen worden meer dan 10 weken. Slachtkuikens in de bio-industrie leven ongeveer 6 weken.

Natuurlijke groei

De biologische en scharreldieren hebben een langzamere groei. Dat is beter voor het dier en komt de smaak ten goede. Jonge dieren blijven langer bij hun moeder. De runderen worden niet routinematige onthoornd in tegenstelling tot de bio-industrie. Bij scharrel en biologische kippen worden de snavels niet gekapt.

Bij Biologische en scharrel slachtkuikens worden een langzaam groeiend ras gebruikt. De bio-industrie gebruikt een snelgroeiend ras. Doordat bio-industrie kippen op jonge leeftijd worden geslacht en zij onnatuurlijk snel groeien heeft dit nadelen voor jouw huisdier. Het groeihormoon is nog volop aanwezig bij de jonge kip en hierdoor krijgt de eter extra groeihormonen binnen. Bij biologisch en scharrel kippen heb je dit probleem niet omdat ze op latere leeftijd worden geslacht en een langzaam groeiend ras zijn.

Voeding

Biologisch onderscheidt zich vooral van scharrel doordat gebruik wordt maakt van biologisch geteeld voer. Dit is voer voer dat geteeld is zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Verder wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Dit relatief dure voer is de belangrijkste reden voor het prijsverschil tussen scharrel en biologisch vlees.

Conclusie

Dit verhaal hebben we niet geschreven om een mening of een conclusie te trekken. Het is puur geschreven om aan te geven wat de verschillen zijn. Om je op de hoogte te brengen van het dierenleed dat nog steeds plaatsvindt in deze wereld. Het bovenstaande Youtube filmpje is een documentaire.

Geloof me dat er veel ergere filmpjes te vinden zijn. De een kan prima leven met de gedachte aan bio-industrie terwijl de ander vegetariër is geworden. Het is een verschil van normen en waarden. Dit zal altijd discussie op blijven roepen. Bovenstaande informatie is wel bedoeld om je aan het denken te zetten en voor jezelf te bepalen wat jij dierbewust vindt! Als je meer informatie wilt vinden kun je terecht bij Wakker dier of de dierenbescherming.

Intussen heb ik wel een idee gekregen waarom Angry birds zo populair zijn geworden ;)…

2 antwoorden
 1. Maurice Flinterman
  Maurice Flinterman zegt:

  Hi Meike,

  Het is triest om te zien dat dit nog steeds plaats vindt in Nederland. Veel mensen hebben daar geen enkel besef van. De mensen die ik dit vertel en de filmpjes laat zien zijn allemaal over gegaan naar biologisch eten. Dus ik raad ook iedereen aan om hier BEWUST mee om te gaan en er goed over na te denken. Hoe bewust ben jij eigenlijk? dat is de boodschap die ik wil brengen.

  Zeer binnenkort zal ik online gaan met mijn webshop en mijn focus zal ook op biologisch liggen. Dus je kunt mijn site alvast toevoegen ;) leuke website met interessante informatie!

  Beantwoorden
 2. Meike
  Meike zegt:

  Goed artikel! Ik ben zelf, als bijns-vegetarier ook heel bewust bezig met de herkomst van het vlees en voer voornamelijk wild en biologisch, maar ook scharrel. Omdat het soms lastig kan zijn om diervriendelijk vlees te vinden, heb ik overzichten gemaakt van diervriendelijke verkooppunten van zowel kvv als barf.

  http://www.voerwijzer.com/artikelen/diervriendelijk-inkopen
  http://www.voerwijzer.com/artikelen/diervriendelijke-kvv

  Verder nog de tip: gevogelte en knaagdieren worden over het algemeen slechter behandeld en krijgen meer chemicalien dan hoefdieren. Varkens uitgezonderd, maar die voeren we niet aan hond of kat.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *