Mijn eigen ervaring met vers vlees

Vers vleesEr gaan veel verhalen rond over de juiste voeding en balans voor onze huisdieren. Helaas zijn de meeste verhalen gebaseerd of onderbouwd door of voor commerciele doeleinde. Er worden commercial fimpjes gemaakt waarin honden of katten tevreden liggen te slapen alleen al door de juiste voeding te geven. Continue wordt er ingespeeld op de emotie van de mens.

Kan voeding invloed hebben op gedrag en uiterlijk?

Persoonlijk vind ik dat voeding een belangrijke rol speelt. Het is een open deur intrappen maar ik vergelijk het met de samenstelling en de manier zoals wij het zelf eten. Er is niet voor niets een schijf van vijf bedacht. Je kunt het beste een bepaalde verhouding groente, vlees, vis en vitamine tot je nemen. Hier functioneer je beter door en blijf je langer gezond. De onderzoeken liegen er niet om al zegt dit niet alles.

Zelf heb ik kleine veranderingen ervaren bij mijn honden maar niet direct in gedrag. Mijn eerste zwarte duitse herder heb ik van pups af aan gehad. Banjer, dat was zijn naam, at brokken en kreeg daarnaast af en toe een bot van de dierenwinkel. Op dat moment vond ik hem er goed uit zien. Als ik er achteraf aan terug denk, was zijn vacht schilferig en had hij erg veel last van jeuk. Door de jeuk heb ik meerdere brokken geprobeerd. Voor je gevoel had je soms even resultaat maar na een aantal weken kwam de jeuk weer terug.

Destijds kwamen er door de opkomst van internet steeds meer fora online met hondenliefhebbers die hun ervaringen deelden. Ik kreeg de tip om eens naar de voeding te kijken en zo kwam ik terecht op Barfplaats. Voor mij was de stap richting vers vlees snel gezet. Mijn familieleden waren er minder blij mee. Eigenwijs dat ik ben heb ik doorgezet omdat het belang van mijn hond voorop staat. De jeuk verdween grotendeels en zijn vacht ging meer glanzen. Toch bleef hij altijd periodes houden met jeuk en helaas heb ik hem nooit meer op echt vers vlees kunnen zetten. Zodat ik precies wist wat ik hem gaf. In zijn gedrag heb ik geen veranderingen gezien. Helaas heb ik hem moeten laten inslapen door een gezwel aan zijn hart en werd maar 9 jaar.

Nu heb ik Sem een duitse herder. Ik kocht hem toen hij 2 jaar jong was. Toen ik hem kreeg stond hij op brokken en was erg mager (28,5 kilo). Dit is voor een herderreu van zijn formaat echt te weinig. Vanaf dag 1 heb ik hem overgezet op KVV. Dit at hij wel maar met tegenzin. Sem liet vaak zijn bak staan en ging er rustig naast liggen. Hierdoor besloot ik hem dezelfde week nog over te zetten op echt vers vlees. in plaats van KVV.

De eerste keer gaf ik hem kippennekken met orgaan en hij wist niet goed wat hij er mee moest doen. Ik heb hem een handje geholpen.. en met resultaat! Vanaf dat moment is hij erg goed gaan eten en kwam aan tot 35 kilo. Nog steeds zal hij niet de snelste eter worden en laat hij dingen staan. Maar hij eet wel velen malen beter. Overigens heb ik bij Sem ook geen gedragsveranderingen gezien behalve dat zijn eetlust toenam. Gedragsveranderingen kon ik niet zien omdat ik hem van dag 1 heb overgezet op vers vlees. Zijn vacht is wel een glimmende spiegel geworden. Dit komt naar mijn mening omdat ik hem elke week verse vis en een rauw ei geef.

Ook heb ik ervaringen met andere honden die ik over heb gezet op vers vlees. Deze zal ik later vertellen. Dit zijn puur mijn eigen honden waarmee ik verschil heb mogen ervaren.

De reden waarom ik dit verhaal vertel is niet om mensen te overtuigen maar om mijn ervaringen met je te delen. Ook heeft het geen commerciele doeleinde, het is puur om je aan het denken te zetten. Je moet zelf weten wat je jouw hond of kat te eten geeft. Maar vraag jezelf wel af wat je nu eigenlijk geeft. Wat zit er eigenlijk allemaal in? Is dit het allerbeste wat je de hond kan geven? Met wat onderzoek kun je die vraag het beste zelf beantwoorden. Mocht je toch hulp nodig hebben of vragen hebben neem dan gerust contact op of stel je vraag hieronder.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *