Julius K9 Hondentuig

Mijn Ervaring Met Het Julius K9 Hondentuig

Er gaat al langere tijd een discussie gaande of je een halsband of een hondentuig voor je hond zou moeten gebruiken. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van een hondentuig en ik zal in een later blog vertellen waarom.

Een hondentuig gebruik je niet om het trekken aan de lijn tegen te gaan (alhoewel dit wel eens beweerd wordt) maar onder andere om de druk op de nekwervels te verminderen. Je ziet nog steeds mensen die oude technieken gebruiken en rukken aan de nek van de hond. Dit kan ernstig nekletsel veroorzaken.

In deze video vertel ik je wat mijn persoonlijke ervaringen zijn met het Julius K9 hondentuig.

 • wat zijn de voor- en nadelen van het powertuig
 • hoe het tuig er in werkelijkheid uitziet
 • wat de prijs/kwaliteitsverhouding is

Uiteraard ben ik ook benieuwd welke ervaringen jij met dit hondentuig hebt en welke alternatieven jij mogelijk geprobeerd hebt.

Na een aantal vragen van onze lezers over het bestellen van het tuig, hebben we besloten om een link bij te voegen. Je kunt het tuig hier bestellen. Voor mijn Duitse herder Sem heb ik maat 2 gekozen en de tekstlabels + borstband zijn extra’s.

33 antwoorden
 1. Caroline Smit Schrauwen
  Caroline Smit Schrauwen zegt:

  Ik heb voor mijn beide Chihuahua’s een K9 tuigjes gekocht ben er superblij mee en ik ondervind alleen maar voor delen, kan me niet meer voorstellen zonder…..ook hun vastzetten in de auto is ideaal met dit tuig.#meveryhappywithit

  Beantwoorden
  • Maurice (Dierbewust)
   Maurice (Dierbewust) zegt:

   Hi Caroline,

   Super om te horen en bedankt voor je reactie. Goed dat je je honden ook vastzet in de auto. Helaas heb ik dit in het verleden niet gedaan waardoor tijdens een auto ongeluk met mijn vorige herder net aan is goed gegaan. Keep up the good work!

   Gr. Maurice

 2. Linda
  Linda zegt:

  Wat ik zelf een groot nadeel vindt aan het Julius K9 tuig en zeer belangrijk is in een juist gebruik van een tuig is dat de borstband van dit tuig bij de meeste honden boven het borstbeen van de hond uitsteekt. Zo blijf je bij trekken van de hond druk geven op de luchtpijp / slokdarm. Je wilt de luchtpijp/slokdarm van de hond juist ontzien lijkt mij.

  Beantwoorden
 3. Jack de Kort
  Jack de Kort zegt:

  bij het julius tuig werd bij 1 van mijn bordercollies de borstband vanzelf groter. Terug geweest naar leverancier in Kaatsheuvel en volgens hem lag het niet aan het tuig, maar aan de hond. Aangezien ik hier niets mee kon, op zoek gegaan naar een ander tuig. Uitgekomen bij het happy dog tuig van dogsen, en hier alleen maar positieve ervaringen mee. Pefect tuig voor mijn 2 bordercollies!

  Beantwoorden
 4. Petra Zielstra Puister
  Petra Zielstra Puister zegt:

  Houd rekening in de testen met kleine hondjes, niet iedereen heeft een grote hond. Met een klein hondje (Chihuahua of Boomertje) kan het ook lastig zijn welk tuigje het beste is. Onze reu (kruising Maltezer en Keesje) heeft al 13 jaar een DogZ tuigje instappen en vastklikken. Wat is voor deze en voor nog kleinere hondjes nou het beste, die stappen snel uit… Advies?

  Beantwoorden
 5. Petra Zielstra Puister
  Petra Zielstra Puister zegt:

  Je test tuigen voor grote honden. Nu zou ik graag willen weten welke het meest is geschikt voor een Chihuahua. Momenteel een DogZ tuigje. Je laat de hond instappen, en doet het met 1 klik van boven vast, en vervolgens haak je de riem aan beide oogjes tegelijk. Ze wil er wel eens uit wurmen. Ik wil een simpel iets dat voldoet, en niet met allerlei riempjes, vanwege mijn spierziekte.

  Beantwoorden
 6. Jim
  Jim zegt:

  Hier ook verschillende tuigen geprobeerd. Het Ruffwear webmaster harness vind ik qua pasvorm erg goed en ontsnappen niet mogelijk vanwege de 3e band. Mijn hond ontsnapte niet uit angst maar puur door spelen, rollen, poten vooruit en tuig was af. Heb div. geprobeerd oa Treponti, Hunter, RocksforDogs etc.

  Beantwoorden
 7. Kristi
  Kristi zegt:

  Ik heb voor mijn nest puppies een Julius K tuig gebruikt, past goed, nadeel was dat ze eruit konden ontsnappen. Voor mijn volwassen honden gebruik ik een Anny x tuig, perfect passend te maken, goed gepolsterd, ze kunnen er niet uit ontsnappen, en worden nergens in hun bewegingsvrijheid belemmerd. Het enige nadeel aan dit tuig, vind ik, is dat de hoeken aan de voorkant niet rond genaaid zijn, wat bij kleine honden met een korte vacht scherp kan overkomen, mijn wolbalen hebben daar geen last van. Als er ooit weer een nest puppies komt, geef ik ze het Anny x tuig.

  Beantwoorden
  • Koekjerbij
   Koekjerbij zegt:

   Nog niet eerder heb ik van het Anny x tuig gehoord. Heb de website bekeken en mij lijkt de pasvorm zeer comfortabel. Weet jij of deze ook ergens in NL te bestellen is? Graag probeer ik deze uit. Tot dusver vind ik alleen de Duitse site. http://www.annyx.de

   Koekjerbij.nl

  • Tom
   Tom zegt:

   Misschien leuk dat je ook het Hurtta pro tuig test en vergelijkt met de Y versie?

  • Maurice (Dierbewust)
   Maurice (Dierbewust) zegt:

   Momenteel ben ik bezig met het testen van een nieuw tuig, welke ik nog twee weken in gebruik heb. Het idee is leuk en zal het zeker in mijn achterhoofd houden. Jij gebruikt het Hurtta Pro al voor je hond?

  • Tom
   Tom zegt:

   Ja, ik heb het tuig nu anderhalf jaar in gebruik na meerdere getest te hebben. Ik ben zeer tevreden over dit Hurtta tuig. Het is stevig en duurzaam. Niet zo massief als sommige anderen. De ring bovenop (waar de riem aan vast gaat) kan schuiven over het handvat, wat de hond meer bewegingsvrijheid geeft. Het handvat is ook een fijne uitkomst. Overigens is deze nu gaan roesten na 1,5 jaar. Daarnaast zitten er nog twee ringen aan de zijkant die ik nooit gebruik. Het is ook nog eens makkelijk om te doen bij de hond (als het leuk aangeleerd wordt).

  • Linda
   Linda zegt:

   Ik gebruik al 5 jaar bovenstaande tuig en het bevalt heel goed. Na het zwemmen droogt het erg snel en het hindert de hond niet bij zijn bewegingen. Bij het omdoen van het tuig is het niet zo’n gedoe, als het met de goedkope slappe varianten is. Het blijft tijdens zijn bewegingen ten alle tijden perfect zitten. De hond is ook goed te sturen als hij bijvoorbeeld meerent naast de fiets, het is net alsof hij reageert op op de druk die op zijn flanken ontstaat.
   Daarnaast bevat het ook nog een extra veiligheid bij de sluiting en onder de sluiting zit een extra stukje stof zodat de sluiting niet kan irriteren ( dit blijft ook perfect zitten). Tot slot bevat het geheel reflecterende onderdelen. Zelf heb ik geen nadelen ondervonden.

 8. Jacolien
  Jacolien zegt:

  het hunter (noors racing) tuig heb ik ook ooit aangeschaft, maar deze bevalt mij niet zo goed. Ik gebruikte dit als sport/trektuig, maar de borstband zit vrij hoog en drukt daardoor alsnog tegen de luchtpijp. (uit dit tuig kunnen ze zich makkelijk lostrekken.)

  Beantwoorden
 9. Cor
  Cor zegt:

  Hallo Maurice, Onze DH is nu 9 jaar en we hebben altijd met het lopen een halsband. Geen problemen ooit gehad. Ze loopt nu netjes naast me los.Toen wij trainde met manwerk had ze een borsttuig om. Ze heeft nu alle certificaten, en heeft last van spondulose gekregen, dus alles behalve speuren stopgezet. we gaan nu op voor speurhond 2.

  Beantwoorden
 10. Yolanda Coervers Schoenmakers
  Yolanda Coervers Schoenmakers zegt:

  Zelf heb ik ook een Duitse herder en al een aantal jaren het K9 tuig. Ik gebruik zowel een halsband als ook het tuig . Dus verder geen nadelen . Het tuig gaat hier regelmatig in de wasmachine (40 graden ) en komt er als nieuw uit ook het klittenband is dan weer netjes schoon . Met zwemmen alleen het halsband aan . En met trainen komt het er op aan wat ik met hem wil doen . Dus een combinatie van beide is voor mij ideaal .

  Beantwoorden
 11. Anita
  Anita zegt:

  Mijn beagle heeft dit tuig ook gehad en ook bij ons was het geen succes. De buikband/gesp schuurt in de oksel, de hond kon uit het tuig ontsnappen (ook met borstband) en een heel groot nadeel is inderdaad dat een groot deel van de rug bedekt is door het tuig. Het is niet alleen belemmerend met communiceren, maar ook erg warm.

  Momenteel draagt mijn beagle het Nordic ergocomfort tuig van Ferplast en deze bevalt mij en de hond erg goed. Het is lekker zacht waardoor hij geen last meer heeft van schuurplekken, de rug is grotendeels bloot waardoor de hond beter kan communiceren en het is veel minder warm. Daarnaast vind ik het extra grote handvat een groot voordeel ten opzichte van het kleine handvat van het Julius K9 tuig.

  Beantwoorden
 12. Cindy
  Cindy zegt:

  Zelf heb ik ook de K9 tuigjes gehad voor 3 van mijn 5 honden. Bij ons was het geen succes. Deze schuurde bij de oksels (de maat was goed) en ze kunnen er uit ontsnappen. Ik zou het wel leuk vinden als er meer tuigjes getest zouden worden. Ik ben zelf op zoek naar een goed passend tuig wat niet schuift, wat niet het hele lichaam bedekt, waar ze niet uit kunnen ontsnappen en wat niet als
  anti-trektuig bedoeld is.

  Beantwoorden
  • Maurice (Dierbewust)
   Maurice (Dierbewust) zegt:

   Hi Cindy,

   Zelf heb ik niet de ervaring dat hij uit het tuig kan ontsnappen, dit komt met name omdat ik een borstband heb genomen waardoor je dit voorkomt. Het enige nadeel is dat je altijd de poot van de hond dient op te tillen voordat de hond in het tuig kan stappen.

   Heb je voorkeuren voor een bepaald merk tuig zodat ik dit kan testen? En welke tuigen heb je nog meer gehad met daarbij je ervaringen per tuig..

  • Cindy
   Cindy zegt:

   He Maurice,

   Ik had ook de borstband erbij. Als mijn hond stil stond en ik trok hem mee dan trek je zo het tuig over de kop. Misschien komt dat omdat ik kleine honden heb? Ik zou graag het Hurrta Pro Y tuig willen zien en Dogsen Happy Dog tuig. Op dit moment dragen al mijn honden een Puppia B Harness tuigje (instapmodel). Maar dat is gewoon veel te warm met dit soort dagen. Voor de rest ben ik er zeer tevreden mee ondanks dat het niet verstelbaar is en ik er een hond bij heb die volgens mij overal uit kan ontsnappen ;-)

 13. Ralph
  Ralph zegt:

  Ik gebruik zelf ook het Julius K9 tuig bij mijn 2 honden. En ben er ook zeer tevreden over.

  Ik ben hem enkele jaren terug gaan gebruiken omdat mijn hond Bo altijd heeeel erg enthousiast reageerde naar andere honden. Omdat we bang waren voor een nek blessure zijn we een tuig gaan gebruiken,

  Ik beaam alle voordelen, ik doe ook aan speuren en behendigheid met ze. Dan is een tuig als deze ook ideaal, je kan ze er heel makkelijk mee sturen.

  In het filmpje wordt als nadeel aangegeven dat je ze niet makkelijk kan schoonmaken (wassen). Mijn ervaring hiermee is toch anders, ik heb een donkere en lichte kleur. Als ze vies zijn dan gooit ik ze gewoon in de wasmachine (wel in waszak of kussensloop) en komen er weer super schoon uit.

  Beantwoorden
 14. Jacolien
  Jacolien zegt:

  een goedkoop en simpel tuig is de “Hunter Tuig Ecco Sport” Deze bevalt mij goed, alleen het (ver)schuift wat. Het volgende tuig wat ik wil gaan uitproberen is de “Perfect Fit” dit tuig bestaat uit drie losse delen en kun je perfect passend maken. DIt tuig wil ik gaan gebruiken bij de SpeurLes.

  Beantwoorden
  • Maurice (Dierbewust)
   Maurice (Dierbewust) zegt:

   Hi Jacolien,

   Leuke foto van jouw honden. Het lijkt erop of het tuig nylon banden heeft en mijn ervaring is dat die erg schuren? Heb je daar geen last van? En waar schuift het tuig precies?

  • Jacolien
   Jacolien zegt:

   geen last van schuren bij mijn honden en ik gebruik deze tuigen al een aantal jaar. Op de foto zie je bij de kleine hond dat het tuig soms wat scheef trekt bij de borst. Het borststuk is een vast geheel. Het deel wat om de buik zit kan schuiven, dus dan zit de klip waarmee je het tuig vastmaakt, de ene keer onder de buik, of achter de elleboog. Het voordeel van dit tuig is dat er bovenop een tussenstuk zit, zodat het tuig niet dicht achter de elleboog naar de schoft loopt, zoals je weleens ziet bij de anti-trek tuigen.

 15. Marc
  Marc zegt:

  Ik gebruik zelf een Noors tuig voor mijn herder. Heb deze costum made laten maken bij http://www.spullenvoorhonden.nl

  Je kan hier kiezen uit veel verschillende kleuren en materialen, en het wordt op maat gemaakt. Met eventueel naam of telefoon nummer geborduurd. Helemaal super. En het is niet of nauwelijks duurder dan een standaard tuig die vaak net niet helemaal past.

  Ervaringen zelf met het tuig. Duurzamer en de hond trekt veel minder aan de riem. Vind de buurman ook fijn als hij hem wel eens uitlaat ;)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *