hondengeuren-in-huis-voorkomen-of-verwijderen-hondenstank-geur-van-een-hond-hondenvacht-stinkt-vieze-geur-hond

Last van een hondengeur in je huis en wil je de hondenluchtjes voorkomen? Last van penetrante hondenlucht in huis? Heb je een stinkende kamer omdat je hond stinkt? Ik had precies hetzelfde probleem en zal je vertellen hoe ik dit probleem – na een ellenlange zoektocht – heb opgelost met een heel effectief apparaat.

We zijn er nu zeker van dat dit apparaat ervoor heeft gezorgd dat het niet meer stinkt in huis. We hebben het inmiddels 2 volledige maanden getest en voorheen hadden we een hondengeur in huis. Als je het apparaat aanzet, roken we na 30 minuten al geen hondengeur meer in huis. 

Een hond hoort van nature niet te stinken of te ruiken. Meestal als een hond stinkt, dan is er ‘iets’ mis met het immuunsysteem van de hond waardoor het lichaam niet helemaal in balans is. Je kent het misschien wel, zo’n penetrante geur van een hond? Om het lichaam van de hond in balans te houden zijn onder andere bouwstoffen van essentieel belang.

Belangrijke bouwstoffen krijgt je hond voornamelijk binnen door een optimale voeding. Met andere woorden, voeding kan een belangrijke rol spelen en een onderliggende reden zijn dat je hond stinkt.

Maar wat als je hond bijvoorbeeld een huidziekte heeft en daarom stinkt, dan wil je toch van die stinkende geur afkomen in huis? Het is bij mij alleen gebleken dat het erg lastig was om een middel te vinden tegen hondengeuren.

Mijn hond heeft namelijk last van Seborrhea oleosa en dit is een huidaandoening die waarschijnlijk het gevolg is van een ‘niet optimale werkende schildklier’. Momenteel krijgt hij daar pillen voor maar de geur heeft zijn ups en downs zullen we maar zeggen :)

Laat me beginnen te zeggen, dat ik een voorstander ben om de oorzaak van een probleem aan te pakken in plaats van het gevolg. Helaas is de situatie niet in elk geval op te lossen en zeker als je een hondengeur in huis wilt voorkomen of geheel wilt verwijderen.

En dan heb ik het niet alleen over het ‘luchten’ van je huis omdat je hond ruikt, maar dat je hond stinkt en tegen een muur van hondenlucht oploopt als je de gang in gaat.

In eerste instantie denken veel mensen bij het verwijderen of verminderen van een hondenlucht in huis direct aan een huisparfum of een luchtverfrisser.

Waarom je geen luchtverfrisser of huisparfum tegen hondengeur hoeft te gebruiken?

Ik zal je eerlijk zeggen dat wij van alles geprobeerd hebben om de geur van de hond in huis tegen te gaan, naast elke dag stofzuigen en het “luchten” van ons huis.

Dit heeft bij ons regelmatig voor wat spanningen in huis gezorgd. Mijn vriendin is nu eenmaal een “cleanfreak” en wil dat het huis ‘lekker ruikt’ als de visite binnen komt ;), inmiddels kunnen we er samen om lachen!

We zijn begonnen met het aanschaffen van bekende “luchtverfrissers” en geurstokken van merken zoals Hema en Rituals. Daarnaast hebben we ook geurkaarsen, wierook en zelfs Air Wick producten gebruikt.

rituals-hondengeur-verminderen-of-verwijderen

Maar elke 15 minuten als er een chemische lucht de kamer in werd geblazen had ik toch wel sterk mijn vraagtekens of dit goed zou zijn voor onze gezondheid. Daarnaast vind ik die chemische lucht gewoon smerig.

Plus het hielp bij lange na niet om de hondengeur volledig weg te krijgen. Het was iets minder, maar zeker niet helemaal weg.

Achteraf kunnen we er om lachen, maar ik heb menig discussie gehad met mijn vriendin over het gebruik van die ‘luchtverfrissers’. Maarja je moet iets als je hond stinkt naar een vieze hondenlucht.

Inmiddels lijken de geurstokken van bijvoorbeeld Rituals wel een “hype” en je komt ze regelmatig tegen in o.a. de toiletten van mensen.

Zouden deze chemische middelen dan wel zo slecht zijn als iedereen ze gebruikt?

In eerste instantie kon ik niet veel vinden op het internet over mogelijke schadelijke gevolgen. Ook heb ik navraag in de winkel gedaan of het schadelijk kon zijn voor de gezondheid, maar overal kreeg ik een ontkennend antwoord.

Thuis werd ik uitgelachen omdat ik ‘wederom’ als een “Inspector Gadget” alles afspeurde om maar meer te vinden over de genoemde luchtverfrissers. Totdat ik de informatie zocht die mij verder bracht.

Luchtverfrissers maskeren de vieze luchtjes maar verwijderen die niet

Luchtverfrissers houden je een beetje voor de gek. Ze verdoezelen en verminderen de vieze luchtjes, maar volledig verwijderen doen ze zeker niet. Sterker nog, de oplosmiddelen uit deze ‘verfrissers’ dragen bij aan luchtvervuiling.

Intuïtief heb ik altijd al het gevoel gehad dat die chemische luchtjes niet goed voor je kunnen zijn. Alhoewel er altijd mensen zijn die dit minder serieus nemen, ben ik wel op zoek gegaan naar een alternatief!

Er werd in 2005 onderzoek gedaan door de Europese Consumenten Organisatie naar 74 soorten luchtverfrissers. Het bleek dat deze manier om het huis te voorzien van geuren een gevaarlijke bezigheid is. In hun conclusie werd gesteld door de onderzoekers dat voornamelijk de giftige stoffen die werken op ons centrale zenuwstelsel alarmerend hoog is.

Verder zag dit onderzoek dat er in ieder huis een concentratie aan gifstoffen zit dat afkomstig is van allerlei industriële producten. De vluchtige stoffen uit luchtverfrissers gaan hier een chemische reactie mee aan zodat er nog meer gifstoffen in een huis worden aangemaakt.

Wat zit er in luchtverfrissers?

Luchtverfrissers, wierook en essentiële oliën zijn dus niet altijd even fris.

De vraag is of deze luchtverfrissers een goed middel zijn om alle hondengeuren volledig te doen verdwijnen. Bij ons hielp het enigszins maar lang niet voldoende.

De zogenaamde luchtverfrissers bestaan trouwens ook uit allerlei synthetische stoffen zoals:

 • Formaldehyde;
 • Benzeen;
 • Allergenen stoffen;
 • Fijn stof;
 • Acetaldehyde;
 • Styreen;
 • Toluee;
 • Terpeen.

In het artikel “luchtverfrissers, huisparfum en wierook gebruik ze liever niet teveel” worden de onderzoeksresultaten en verdere uitleg gegeven over wat deze stoffen met je doen. Je kunt je voorstellen dat ik hier niet echt vrolijk van werd.

Ik weet dat dit altijd een gevoelig onderwerp is als je met dit soort feiten komt en de negatieve kanten laat zien. Er zullen ongetwijfeld ook voordelen aan dit product zitten, maar voor ons was dit voldoende informatie om er een stuk voorzichtiger mee om te gaan.

Wij hebben het eigenlijk direct weggegooid omdat het intuïtief niet goed voelde. En uiteraard ook omdat mijn hond Sem die chemische stoffen veel sterker ruikt dan ik.

Daarom ben ik op zoek gegaan naar een alternatief; de meer natuurlijke luchtverfrisser om hondengeuren te neutraliseren.

Mijn Ultieme Tip Tegen Hondengeuren in Huis

Er zijn een drietal natuurlijke tips die ik je kan geven om geurtjes in huis te verwijderen en je kamer te verfrissen. Daarna zal ik mijn ultieme tip geven die er voor zorgde dat de hondengeur bij mij in huis voorgoed is verdwenen.

 • Lelies in huizen voor aangename bloemenlucht;
 • Kamerplanten als hedera, chlorofytum en aronskelk kunnen onaangename geuren verwijderen;
 • Zet het raam open en tocht goed door.

De laatste tip is natuurlijk heel simpel en kan soms effectief zijn, maar als je hond echt stinkt, dan heeft dit meestal weinig zin. Althans wij konden ‘doorluchten’ wat we wilden maar de geur in huis als je binnenkwam was nog steeds aanwezig.

Dit lijkt misschien een marketingverhaal, maar de geuren zijn inmiddels voorgoed verdwenen. En ik kon serieus niet geloven dat de hondengeur in huis na ongeveer 30 minuten volledig was verdwenen na het aanzetten van het apparaat. 

Dit apparaat waar ik mee in aanraking kwam, is de Ionisator: Luchtreiniger LightAir Ionflow 50 style.

lightair-ionflow-50-evolution-ionisator-luchtreiniger-luchtreinigers-lightair_

De Luchtreiniger LightAir Ionflow 50 Style

De luchtreiniger zorgt er bij ons voor dat de lucht binnen ‘no time’ gefilterd is.

Een Zweeds Nationaal test en onderzoekscentrum en andere onafhankelijke onderzoeksbureaus, tonen aan dat de LightAir IonFlow 50 ionisatie luchtreiniger meer dan 99% van alle in de lucht zwevende deeltjes zoals fijn stof, ultra fijn stof, stof, bacteriën, pollen, rook, uitwerpselen van huismijt, huidschilfers, sporen, schimmels en nog veel meer verwijdert uit een ruimte van zo’n 50m2.

Niet alleen de allergenen, maar ook de vieze luchtjes afkomstig van je hond worden door de LightAir luchtreiniger uit de lucht verwijderd. Geur bestaat namelijk ook uit deeltjes die in de lucht zweven.

Hoe werkt de luchtreiniger voor vervelende hondengeuren precies?

Het draait allemaal om positieve en negatieve ionen. De moderne huizen en kantoren van tegenwoordig houden negatieve ionen buiten en binnen in huis worden een overvloed aan positieve ionen geproduceerd. Ionen zijn moleculen die een elektrische lading hebben gewonnen of verloren.

Er werd aangetoond in wetenschappelijke studies dat in een ruimte geladen met negatieve ionen de groei van bacteriën geremd wordt en dat vele zwevende verontreinigingen neerslaan / neerdalen zoals:

 1. pollen;
 2. stof en huisstofmijt;
 3. virussen;
 4. sigarettenrook;
 5. huidschilfers van dieren;
 6. geuren en giftige chemische dampen.

In Jip en Janneke taal wil dit zeggen dat de luchtreiniger 30 miljard negatieve ionen per seconde aanmaakt. De meeste schadelijke deeltjes die in de lucht zweven zijn positief geladen. De luchtreiniger zorgt voor voldoende negatief geladen ionen die de positief geladen vuildeeltjes in de lucht aan zich weet te binden zoals pollen, (huis)mijt, bacteriën, (ultra fijn) stof, virussen en dergelijke. Vervolgens vormen zich clusters die neerdalen of neerslaan op de statische collector (de ionisator).

Volgens onderzoek blijkt de ionisator binnen 5 uur 99,94% van alle zwevende vervuiling in de lucht te hebben verwijderd.

Zie ook het filmpje voor uitleg:

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een omgeving geladen met negatieve ionen de volgende symptomen kunnen verlichten:

 1. hooikoorts;
 2. astma;
 3. seizoensgebonden depressie;
 4. vermoeidheid;
 5. hoofdpijn.

Het is ook bewezen dat negatief geïoniseerde omgevingen prestaties verbeteren, productiviteit verhogen, alertheid en concentratie verhogen en fouten verminderen.

 • Negatieve ionen worden door de natuur gemaakt als luchtmoleculen delen als gevolg van zonlicht, straling en bewegingen van lucht en water. Ze zijn geurloos, smaakloos en onzichtbaar en in bepaalde omgevingen ademen we ze in overvloed in. Denk aan het strand, onder een waterval of onmiddellijk na een flinke onweersbui.

Paar belangrijke punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een luchtreiniger

Als je een luchtreiniger aanschaft moet je je wel goed verdiepen. Een paar belangrijke punten waar je op moet letten als je een ionisator aanschaft:

 1. Ozon productie;
 2. Geluidsniveau luchtreinigers;
 3. Kosten na aanschaf;
 4. Garantie op het apparaat;
 5. Capaciteit hoeveelheid ionen.

Een korte toelichting waarom ik voor deze luchtreiniger ben gegaan:

 • Ozon productie

Bij deze apparaten is de Ozonproductie van groot belang. Er zijn luchtreinigers op de markt die de norm voor ozon uitstoot flink overschrijden. Ozon is schadelijk voor de gezondheid, dus wees je daarom altijd bewust en kies voor een luchtreiniger met een minimale ozon uitstoot.

 • Geluidsniveau luchtreiniger

De ionisator die ik heb besteld maakt nagenoeg geen geluid, ik hoor hem nauwelijks. In het begin moest ik echt goed luisteren / voelen om te kijken of het apparaat daadwerkelijk aan stond. Je voelt aan de bovenzijde een koude stroom uit de luchtreiniger komen. Maar geluid maakt hij nauwelijks.

 • Kosten na aanschaf luchtreiniger

De ionisator heeft na aanschaf geen kosten meer behalve dat het apparaat stroom verbruikt. Veel van de luchtfilters moet je opnieuw de filters vervangen. Deze ionisator heeft een onderdeel dat je alleen (na 2 a 3 weken) schoon hoeft te maken. Werkt echt ideaal en je ziet dan ook gelijk hoeveel vuil het filter filtert.

 • Garantie op het apparaat

Als je de LightAir IonFlow 50 ionisatie luchtreiniger via Dierbewust bestelt krijg je er 5 jaar fabrieksgarantie op. Niet alle luchtreinigers hebben 5 jaar garantie, daarom heb ik voor dit apparaat gekozen. Als lid van Dierbewust kun je profiteren van een kortingscode op de Ionisator die je in de ledenomgeving vindt. 

 • Capaciteit hoeveelheid ionen

Dit zei mij persoonlijk niet zo heel veel, behalve dat het vrij logisch klinkt. Ze zeggen dat dit apparaat 30 miljard negatieve ionen per seconde aanmaakt. Ik heb het apparaat in de praktijk alleen getest door te kijken of het voor mij werkt. Dat deed het als de brandweer, de stank van de hond was binnen 15 tot 30 minuten verdwenen.

Reden tot aanschaf als je last hebt van een stinkende hond?

Persoonlijk zou ik mij niet direct op mijn woord geloven maar vooral zelf onderzoek doen naar dit apparaat. Inmiddels hebben wij er twee in huis staan en zijn er erg tevreden over. Daarnaast zijn er een aantal wetenschappelijke artikelen die onderbouwen wat ik in de praktijk ervaar.

Dan nog kun je zoveel wetenschappelijke onderzoeken hebben, uiteindelijk geldt: “the proof is in the pudding“. Probeer het zelf eens uit en ik weet zeker dat je enthousiast raakt als je een hond hebt die stinkt.

Bekijk hier de luchtreiniger die voor jou het verschil gaat maken.

2 antwoorden
 1. Sigrid Van Hamburg-van Peteghe
  Sigrid Van Hamburg-van Peteghe zegt:

  Wauw, Maurice, dat klinkt super en ziet er tof uit ook! Ik zou het niet voor de stank gebruiken maar zeker ivm allergieën idd! ?? Ik ga het even verder onderzoeken want er zit wel een aardig kostenplaatje aan (en dan wil ik er meteen het liefste twee of indien nodig drie ook natuurlijk… Woonkamer 1/2 en slaapkamer dochter.) ? Thnx voor de tip!!

  Beantwoorden
  • Maurice (Dierbewust)
   Maurice (Dierbewust) zegt:

   Leuk Sigrid, ik ben er erg tevreden over en heb er twee hangen. De ionisators maken wij elke twee weken grondig schoon. Als je ziet wat er allemaal uit de lucht wordt gehaald :) echt bizar!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *