Ontwormen van je hond of kat is dat zinvol of totaal zinloos?
Het preventief ontwormen van je hond of kat is zinloos als je huisdier geen wormen heeft.
Video met Dierenarts Erwin van Gijtenbeek over preventief ontwormen:
Daarnaast hebben we eveneens een video over preventief ontwormen bij honden opgenomen met dierenarts Tannetje Koning met precies dezelfde strekking.
Namelijk, preventief ontwormen is zinloos.
Als hondenliefhebber wil je zo goed mogelijk voor je huisdier zorgen en de kans op een wormenbestemming wil je te allen tijde voorkomen omdat je hond hier ernstig ziek van kan worden.
Helaas, bevinden parasitaire wormen zich bijna overal en ze zijn het hele jaar actief. Het is bijna onmogelijk om te voorkomen dat jouw hond of kat in contact komt met wormeieren.
Aan de buitenkant kan jouw huisdier er gezond uitzien, zelfs wanneer hij al besmet is met wormen. Veel symptomen zijn soms niet zichtbaar, totdat er zich problemen bij je hond gaan voordoen.
Een besmetting met wormen kan leiden tot braken, diarree, gewichtsverlies of bloedarmoede.
Een gezond immuunsysteem voorkomt wormen bij honden
Daarmee moet natuurlijk wel opgemerkt worden, dat een teveel aan wormen – wat ook regelmatig bij honden voorkomt – niet goed is en een gevaar kan vormen voor de gezondheid van je hond.
In sommige gevallen, als je hond daadwerkelijk wormen heeft, dan zal je jouw hond moeten ontwormen. De manier waarop je jouw hond het beste kunt ontwormen vertellen we je later.
In eerste instantie is het belangrijk om een milieu te creëren – waarbij wormen zich niet prettig voelen – en ervoor te zorgen dat de darmen dit op een natuurlijke manier bewerkstelligen.
Het startpunt voor het voorkomen en behandelen van wormen is altijd een gezond immuunsysteem.
Een uitgebalanceerde darmomgeving voorkomt namelijk ziekten.
Recent onderzoek heeft een sterke link gevonden tussen darmbacteriën en veel gezondheidsproblemen. Het type bacteriën en in de juiste balans in de darmen van je hond, kan de levensduur van darmwormen drastisch beïnvloeden.
80% van het immuunsysteem van je hond zit in zijn darmen
Het maag-darmkanaal is het belangrijkste orgaan van de spijsvertering van je hond.
Dit is tevens de plek waar circa 80% van het immuunsysteem zich bevindt.
Zoals je ongetwijfeld weet, is het immuunsysteem het nummer één afweersysteem van ALLE ziektes dus ook tegen wormen bij honden.
Bij de mens zijn er meer dan 200 studies die een darmflora die uit balans is, linken aan meer dan 170 verschillende gezondheidsproblemen.
Wanneer de weerstand in de darm FAALT komen er verkeerde stoffen toch in de bloedbaan terecht. Vervolgens gaat het immuunsysteem aan de slag en probeert deze indringers alsnog onschadelijk te maken.
In een poging om het lichaam te beschermen voor deze ‘aanval’ van schadelijke stoffen, kan het immuunsysteem van het dier overdreven heftig reageren. Dit is de reden, waarom sommige dieren ineens allergisch kunnen reageren op bepaalde dingen welke in het verleden nooit een probleem waren.
Extra belasting van het immuunsysteem is daarom ‘killing’ voor jouw hond en kan op langere termijn voor grote problemen gaan zorgen.
Wanneer je leest over enkele van de bijwerkingen die zijn gemeld voor veel voorkomende chemische ontwormingsmiddelen, dan zal je het waarschijnlijk met me eens zijn dat het gebruik en het risico op negatieve bijwerkingen bij je hond, dit absoluut niet waard is.
Dit wil niet zeggen dat elke hond negatieve bijwerkingen – aan de buitenkant – vertoont die ontwormingsmiddel heeft toegediend gekregen. De symptomen zullen niet altijd zichtbaar zijn maar kan samen met andere belastingen wellicht net de druppel zijn voor het immuunsysteem om een reactie te veroorzaken.
Bij veelvuldig gebruik van ontwormingsmiddelen kunnen honden resistent worden.
Dit betekent dat de wormen niet meer gevoelig en vatbaar zijn voor het gebruik van deze chemische ontwormingsmiddelen. Een bekend voorbeeld van resistentie, is bijvoorbeeld bacteriën die niet meer, of in mindere mate vatbaar zijn voor antibiotica.
In ELK geval wil je mogelijke gezondheidsschade door deze middelen en eventuele resistentie te allen tijde voorkomen bij jouw hond. Waarom zou je wormen niet op een natuurlijke manier weren van je huisdieren, als dit tot de mogelijkheden behoort?
Maak de darm minder aantrekkelijk voor wormen bij honden
Het startpunt voor het voorkomen en behandelen van wormen is altijd een gezond immuunsysteem.
Een uitgebalanceerde darmomgeving voorkomt ziekten, en dus ook parasitaire plagen.
De darmen hebben goede en slechte bacteriën die in balans moeten zijn.
Maar helaas bij sommige honden en katten zijn er meer slechte bacteriën dan goede. Hierdoor worden de goede bacteriën overlopen.
De goede en slechte bacteriën kunnen worden overlopen door bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica.
Antibiotica wordt meestal gebruikt om de schadelijke bacteriën te doden. Helaas worden daarbij ook de nuttige bacteriën gedood, waardoor na een antibioticakuur de schadelijke bacteriën toch weer de overhand kunnen krijgen.
Naast antibiotica zijn er veel moderne bewerkte voedingsmiddelen, medicijnen, en chemicaliën die veel van deze goede bacteriën doden. Naast het verstoren van het evenwicht van de spijsvertering, kan dit ervoor zorgen dat parasieten prima gedijen bij een darmflora die uit balans is.
Na een antibioticakuurtje is het dus belangrijk om de darmen weer in balans te krijgen.
Het vermijden van antibiotica en verwerkt commercieel voedsel – en het toevoegen van bijvoorbeeld probiotica kun dus een absolute must zijn. Dit zal helpen om het ecosysteem in de darm van de hond te behouden, waardoor het minder aantrekkelijk en bewoonbaar wordt voor wormen.
Het toevoegen van enkele van de volgende verse voedingsmiddelen aan de voeding van jouw hond kan helpen om zijn darmkanaal minder aantrekkelijk te maken voor wormen:
- geraspte rauwe wortels;
- venkel;
- geraspte kokosnoot;
- papaja.
Hoe raakt een hond geïnfecteerd met wormen?
De meest voorkomende manier waarop een hond zich infecteert is door opname van eitjes en/of larfjes die door andere honden met de ontlasting zijn uitgescheiden.
Lintwormen kunnen worden overgebracht door vlooien of door andere gastheren als kleine knaagdieren. Sommige wormen kunnen van de moeder aan de pups worden doorgegeven middels de melk of via de placenta.
Wanneer hond ontwormen en wat zijn de symptomen
Er is een groot aantal soorten maag-darmwormen die een hond kunnen besmetten; spoelwormen, lintwormen, haakwormen en zweepwormen zijn de belangrijkste.
Al deze wormen zijn zeer vruchtbaar.
Een spoelworm kan meer dan 100.000 eitjes per dag produceren. Een milde infectie kan al tot een grote besmetting van de omgeving lijden.
Hoewel sommige wormen zichtbaar zijn in de ontlasting van de hond, zijn andere parasieten veel te klein om te kunnen waarnemen met het blote oog.
Dit betekent dat je op je hoede moet zijn voor soms subtiele symptomen.
Veelvoorkomende indicatoren dat uw hond een parasiet heeft, zijn meestal:
Het kan natuurlijk voorkomen dat je hond teveel wormen heeft en daar ook de symptomen van laat zien.
Sommige wormen veroorzaken meer voor de hand liggende symptomen dan anderen. Grote hoeveelheden wormen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen en symptomen bij je hond zoals:
- Diarree of braken;
- Slijm bedekt de ontlasting;
- “Sleetje rijden” met hun achterste over de grond;
- Overmatig likken aan de anus;
- Opgezwollen buik;
- Gewichtsverlies en/of loomheid;
- Bloed in de ontlasting;
- Verstopping;
- Doffe vacht.
Niet alle wormen zijn zichtbaar en zijn niet altijd terug te herleiden naar bovenstaande symptomen.
Wie niet op chemische wijze wil ontwormen en het lichaam zo goed mogelijk in balans wilde houden, kan met behulp van 100% natuurlijke kruiden het aantal wormen tot een minimum reduceren.
Zorg daarom voor een omgeving in de darmen waar wormen zich niet comfortabel bij voelen.
Hond laten testen op wormen
Voordat je wormen bij je hond kunt gaan behandelen, moet je eerst zeker weten met welke worm je te maken hebt.
Dit betekent dat je begint met een ontlastingsonderzoek.
Sommige wormen kunnen met het blote oog in de ontlasting worden gezien (zoals lintwormen, die eruit zien als kleine rijstkorrels in de ontlasting), maar voor een overige analyse kun je de ontlasting opsturen – via de post naar het laboratorium – voor verdere analyse.
VPL het Woud, het enige diergeneeskundig parasitologische laboratorium in Nederland, voert een aantal testen uit en geeft adviezen over de bestrijding van parasieten.
Om een wormenbesmetting te kunnen uitsluiten wordt bij honden een kwalitatief onderzoek uitgevoerd van hun ontlasting: heeft de hond wormen ja of nee? Zijn er wel of geen wormeneitjes aanwezig in de ontlasting van de hond?
Op deze manier krijg je zekerheid en wordt je hond niet onnodig blootgesteld aan chemische diergeneesmiddelen.
Daarnaast kun je met het ontlastingsonderzoek de wormen gericht bestrijden omdat je weet welk soort worm het is.
Het ontlastingsonderzoek kan ook worden gebruikt om te kijken of de ontwormingskuur daadwerkelijk heeft geholpen.
De uitslag of je hond positief of negatief is getest op wormen krijg je dan binnen een aantal werkdagen toegestuurd per e-mail of post.

Dit is een voorbeeld van een ontlastingsonderzoek op wormen bij mijn eigen hond die ik heb laten uitvoeren door VPL.
Het wormenonderzoek bij VPL het Woud
De honden ontlasting wordt in een suikeroplossing gebracht en met behulp van concentratie technieken waaronder centrifugatie worden de eitjes geconcentreerd in de bovenste laag van de oplossing. Deze top vloeistof, met daarin eventueel de eitjes, wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht.
De enige worm die niet altijd goed getest kan worden, is de lintworm.
Omdat lintwormen de eitjes in pakketjes afzetten is het mogelijk dat lintwormen niet altijd worden gevonden bij het ontlastingsonderzoek. Het kan dan ook dat een hondenliefhebber lintworm-pakketjes vindt op de ontlasting terwijl er een uitgebreid ontlastingsonderzoek heeft plaatsgevonden waarbij er geen besmetting was.
Volgens het VPL (Veterinair Parasitologisch Laboratorium), is minder dan 10% van de honden in Nederland besmet met wormen.
Welke soorten wormen zijn er bij honden in Nederland?
Er zijn veel soorten wormen bij honden.
De bekendste wormen zijn de maag-darmwormen die als volwassen worm in de darmen van de hond zitten.
De spoelworm is voor Nederlandse honden de belangrijkste maag-darmworm. Er zijn daarnaast ook wormen die een voorkeur voor andere organen hebben zoals bijvoorbeeld het hart.
De laatste jaren zien het belang van de Franse hartworm steeds meer toenemen.
Een rijtje van de soorten wormen op een rij:
- Spoelwormen;
- Lintwormen;
- Zweepwormen;
- Haakwormen;
- Franse hartwormen.
De laatste jaren is er een toename van het aantal Coccidiose en Giardia infecties bij honden. Dit zijn geen wormen, maar kleine eencellige parasieten die nare infecties bij de hond kunnen veroorzaken.
Preventief Ontwormen van je hond zinvol?
Daarbij komt dat het besmettingsrisico van wormen bij honden en de overdracht op mens vrij groot is waardoor veel honden in veel gevallen PREVENTIEF ontwormt worden. Dit terwijl preventief ontwormen geen enkele zin heeft.
Als jouw hond of kat namelijk geen wormen heeft, dan heeft het geen enkele zin om hen te ontwormen. Je verhoogt daarmee NIET de immuniteit (bescherming) van je huisdier.
Iets dat nog vaak – ten onrechte – wordt gedacht.
Sterker nog je belast onnodig het immuunsysteem van je hond terwijl hij – ten aanzien van de wormen – na het geven van het ontwormingsmiddel net zoveel beschermd is als daarvoor.
Juist het ontwormen van een gezonde hond leidt tot een verminderde weerstand en kan zorgen voor een wormbesmetting.
Veel darmziekten en problemen zoals bijvoorbeeld diarree, of resistentie zijn te wijten aan overmatig gebruik van chemische ontwormingsmiddelen.
Bronnen:
- http://npic.orst.edu/factsheets/archive/fiptech.html#prop
- http://npic.orst.edu/factsheets/fipronil.pdf
Recente reacties