De overstap van hondenbrokken naar vers vlees gaat vaak gepaard met een hoop vragen. Moet ik de overstap in een keer doen? Hoeveel vlees ga ik geven? En is dit wel geheel compleet of moet ik andere zaken bijvoeren?

Deze keer stel ik jou een simpele vraag waarmee je veel mensen kunt helpen. Sta jij op het punt om een overstap te maken van hondenbrokken naar vlees of heb je destijds met vragen gezeten waar je een antwoord op wilt hebben. Stel ze dan hieronder, dan zal ik deze vragen bundelen en iets speciaals maken!

Bedankt!

25 antwoorden
  • Maurice (Dierbewust)
   Maurice (Dierbewust) zegt:

   Hi John, je moet wel goed kijken dat je het vlees in de juiste verhoudingen geeft. Maar als je een goed KVV merk selecteert dan is dit wel compleet. en dus niet te eenzijdig.

 1. zina
  zina zegt:

  Hallo,

  Binnenkort krijg ik mijn shiba inu pup van 9 weken.
  Ik krijg waarschijnlijk voer mee van de fokker, maar kunt u mij misschien vertellen wat voor overstap ik moet maken van junior voer naar adult? (niet te duur maar wel goed)
  Welk voer ik moet geven als ze volwassen is, hoeveelheid..en of vers vlees wel zo gezond is voor een shiba want verhalen maken je namelijk een beetje angstig.

  Met vriendelijke groet;

  Zina

  Beantwoorden
 2. Eva Rikkerink
  Eva Rikkerink zegt:

  Hallo !!

  wij zijn ge interesseert om over te stappen op vers vlees voor onze kleine hond van tien kilo.
  Maar even wat vragen:
  1 Wat voor vlees kan je de hond dan geven?
  2 Waar koop je honden vlees?
  3 Kan je al het vlees rauw geven?
  4 en hoeveel moet je dan ongeveer geven ?

  Al vast bedankt !

  Beantwoorden
  • Maurice
   Maurice zegt:

   Beste Eva,

   Bedankt voor je vragen.

   1. Je kunt het beste beginnen met KVV (staat voor Kant en Klaar Vers vlees voor honden) In vrijwel elke dierenwinkel tegenwoordig wel verkrijgbaar. Maar uiteraard kun je het ook prima online bestellen. Let wel goed op de kwaliteit die je wilt gaan geven.
   2. Ik hoop dat je bedoelt vlees VOOR honden ;) zie bovenstaand antwoord
   3. Je kunt inderdaad het vlees rauw geven.
   4. die vragen beantwoord ik allemaal in mijn nieuw beschreven E-book, deze zal eerdaags online komen.

 3. JOLANDA
  JOLANDA zegt:

  WIJ HEBBEN EEN MAAND GELEDEN ONZE HOND VAN 9 JAAR OUD MOETEN LATEN INSLAPEN.
  HIJ STOND ZIJN LEVEN AL OP CARNIBEST. HIJ STIERF ALS GEVOLG VAN EEN HERSENVLIES-
  ONSTEKING. KAN IEMAND MIJ OVERTUIGEN VAN HET FEIT DAT VERSVLEES GEZONDER IS ????
  oNZE VORIGE HOND IS 15 JAAR GEWORDEN EN WEET JE WAAROP?
  HILLS BROKKEN S,MORGENS EN DENKADOG DINER S,AVONDS.
  VOOR MIJ NOOIT GEEN VERSVLEES MEER!!!!!!!!!

  Beantwoorden
  • Marijke
   Marijke zegt:

   Hallo, wat vreselijk voor jullie zeg, je hond op zo’n jonge leeftijd te moeten laten inslapen. Ik ga niet proberen je te overtuigen, maar is je hond die negen jaar wel gezond geweest ? Ik ben ervan overtuigd dat het voor mijn honden het beste voer is, vers vlees !
   Het is net als met bijvoorbeeld inenten, is dat goed voor je hond ? Ik ben er achter gekomen van niet, ik ben ook een hond kwijt door een entreactie, die heb ik moeten laten inslapen ! Ik denk dat je moet doen waar je je goed bij voelt ! Sterkte

  • Jolanda
   Jolanda zegt:

   Hoi Marijke,
   Onze hond had al problemen op de leeftijd van slechts 6 maanden.
   Toen begon het al met telkens terugkerende conjuctivitis oftewel oogbindvliesontsteking.
   Hebben toen een allergietest laten doen, maar hier is niets noemenswaardigs uitgekomen.
   Ook had hij regelmatig heel kapotte voetzooltjes wat hij zelf stuk likte.
   Logisch dat je dan denkt dat het weleens een allergie kan zijn, maar dit was het niet.
   Sinds toen hebben we hem de rest van zijn leven op de Carnibest gezet.
   Uiteindelijk is hij zeker voor 80 procent verbetert, is niet gelogen.
   Maar zoals je al hebt begrepen is hij op slechts 9 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van hersenvliesontsteking. Onbegrijpelijk, vooral omdat hij toch goede kvv kreeg?
   Hoe compleet is versvlees eigenlijk?

 4. mart
  mart zegt:

  We krijgen binnenkort een goldendoodle pup en zijn aan het kijken wat voor voer de pup moet krijgen. En een logistieke vraag; hoe doen jullie dat met vakantie? lijkt me onhandig om naar bijv Zwitserland allemaal bevroren vlees mee tenemen

  Beantwoorden
  • Maurice Flinterman
   Maurice Flinterman zegt:

   Beste Mart,

   Met vakantie kan het soms wat lastiger zijn. Zelf koop ik in de supermarkt bijvoorbeeld vlees voor onze honden, als je een paar weken gaat hoeft het niet compleet te zijn. Als je daarna maar weer terugschakelt naar complete voeding om tekorten te voorkomen. Mocht je dit niet aandurven heb je tegenwoordig ook houdbare worsten, je moet dan wel goed kijken wat er in zit verwerkt! Je zou ook kunnen overwegen om een zak brokken mee te nemen. Hoe creatiever je bent, hoe makkelijker je dit ´probleem´ oplost..

 5. Iris
  Iris zegt:

  Onze hond uit Spanje (die nu sinds 10 dagen in NL is) kreeg in het asiel allerlei soorten brokken en ook brood etc. Nu wilden we de overstap maken naar vleesvoeding maar meteen heeft ze last van diarree (pindakaasachtig…). Moeten we hiermee doorgaan of toch tijdelijk op brokken en heel rustig maar vleesvoeding?

  Beantwoorden
  • Maurice Flinterman
   Maurice Flinterman zegt:

   Beste Iris,

   Ik kan me voorstellen dat de hond erg veel last van de grote verandering heeft ten aanzien van de verhuizing. Hierdoor is de hond natuurlijk sowieso al gevoelig. Het ligt er aan welke leeftijd de hond heeft en in welke gezondheid het beestje verkeerd. Als dit prima in orde is, zou ik het goed in de gaten houden maar wel doorzetten met vers vlees.

   Succes!

 6. Henk Verniers
  Henk Verniers zegt:

  Hallo Maurice
  ik heb een cairn terrier pup zin`s 1,5 maand ben ik overgestapt op jou voeding s`morgens eerst wat brokken en avonds vlees dat heb ik 2 weken zo gedaan en het gaat prima hij is nu 5,5 maand en de laatste maand voel je gewoon hoe hij sterk word en spieren aanmaakt hij heeft geen jeuk meer en hij glanst als een drol in de maaneschijn dus voor mij geen ander voer meer .
  ps hij heeft nog gemiddeld 2 drolletje op een dag en drikt eindelijk normaal van brokken scheit hij de heledag en staat de heledag om water te bedelen prima .
  groetjes henk verniers

  Beantwoorden
 7. nel muller
  nel muller zegt:

  Mijn Mien is een mini Yorkshire terriër van 2 kilo. De overstap verloopt nog moeizaam. ik dacht net, het gaat lukken, geholpen door een gasthond die dol is op vlees en het uit haar bakje at, toen at ze ook. Maar dezelfde dag werd ze op een gruwelijke manier gepakt en flink verwond, door een andere hond, dat was toen weer terug naar af. dus ga ik weer starten en hoop er het beste van. ze is weer bijna geheeld. vriendelijke groet, nel

  Beantwoorden
 8. rene
  rene zegt:

  hoi maurice, ik ben ong. 2 maand terug op lotgering overgegaan.
  in een week van brok naar vlees, yori, mijn shiba inu krijgt een mix van: wild konijn, haas, hert, lama en fazant.
  ook heb ik in de vriezer een mix van: kip, rund en lam, voldoende variatie in prooidieren dus.
  onze chihuahua begint eindelijk vlees lekker te vinden, in het gegin vond hij het helemaal niets.
  ik geef af en toe een verse eendenek aan de shiba.
  onze shiba krijgt tussen de 150-200 gram per dag in 2 porties, hij is bijna 10 maand oud.
  verder krijgen beide honden elke dag een gedroogd kippenekje of kippepootje.
  de shiba af en toe ook een bullepeesje.
  als onze shiba ‘smorgens brokken had gehad en we zaten een paar uur later in de auto dan kwam alles er zo weer uit, sinds hij vlees eet, probleem opgelost, nooit meer ziek in de auto.
  de honden zien er goed uit en hebben veel energie,
  alleen de chihuahua moet nog helemaal over op vlees maar dat heeft wat meer tijd nodig.
  groeten rene.

  Beantwoorden
 9. marijke
  marijke zegt:

  hallo Maurice, ik wil wel eens weten wanneer ik overga naar 1 x per dag voeren. mijn pup is nu ruim 5 maanden en krijgt nu nog twee keer per dag. ook wil ik weten hoe ik overstap van gemalen vlees waar alles in zit naar zelf samenstellen, hier heb ik namelijk nogal moeite mee, hoeveel en waarvan…spiervlees orgaanvlees en vlees vis en gevogelte. mijn drie honden krijgen nu sinds twee maanden alleen nog maar vlees, dit bevalt goed, maar zou wel willen gaan barfen.
  groetjes marijke

  Beantwoorden
 10. Helen
  Helen zegt:

  Eerst deed ik kvv door de brokken, nadat er steeds mee bulten op de huid van mijn hond kwamen ben ik totaal overgestapt op kvv. Barfmenu van tinlo of carnibest.
  Verder geef ik regelmatig extra een visje of een zalmkop, een ei, kippennekjes. Ik wil met 2 maanden helemaal overstappen op barf.
  Ik vond t eerst vooral ieeeek al die nekjes en hartjes en levertjes enz… Die zalmkopogen die je zo aankijken brrrr maar nu ben ik helemaal om. Mijn hond Xena een kruising stafford/bull terrier vindt t eten weer een plezier, haar huid glimt als een spiegel, de bulten zijn zo goed als weg en ze vindt alles zo lekker.
  Ik heb een droogmachine aangeschaft om snacks te drogen en t wordt nu zelfs leuk.
  Ik heb al barfmenus samengesteld om straks flink inkopen te doen zodat ze helemaal kan barfen.
  Ik heb het e book gelezen en me vooral veel ingelezen op barfplaats en ook met divers boeken, zoals voer voor carnivoren.
  Mijn nichtje is al barfexpert dus alle vragen stel ik aan haar vooral hoeveel van alles je moet geven om tot een evenwichtige samenstelling moet komen, dat ze niets tekort komen dat vond ik vooral erg
  belangrijk. Veel succes. En ga zo door op je site groeten helen

  Beantwoorden
 11. lydiazunneberg
  lydiazunneberg zegt:

  vragen Lydia
  Kan ik het voer als ik het nog heb combineren met overgaan naar vers vlees.
  Hoeveel moet ik hem geven is dat afhankelijk van gewicht.
  hoe vaak mag hij een snack.
  Waar moet ik op letten als ik overga naar vers vlees.
  Moet ik in begin periode zijn gewicht extra in de gaten houden.
  zijn er veranderingen die bij alle honden het zelfde zijn of verschild het echt per hond
  ik hoop dat je hier wat aan hebt.
  groeten Lydia

  Beantwoorden
  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   Je de overgang naar vers het combineren met brok.
   Maar de brok en het vlees niet samen geven, dit kan slecht zijn voor de spijsvertering.
   De brok doet er langer over o te verteren dan het vlees. (of is het nou andersom?)
   De hond kan dan zelfs een maagkanteling krijgen.
   Wat je kan doen is om de dag wisselen, of ’s morgens brok en ’s avonds vlees.
   Na 3 weken kan je helemaal overstappen naar vers vlees.
   Krijgt je hond jeuk of diarree, moet je het langzamer doen, je hond is dan (te snel) aan het ontgiften.
   Een hond van 10 kg krijgt een ons vlees per dag, maar let ook op het gewicht.
   Zelf heb ik 2 honden met hetzelfde gewicht, waarvan één hond twee derde krijgt van wat ze “hoort” te krijgen.
   Groet,
   Hanneke

  • marijke
   marijke zegt:

   hoi Hanneke, ik vraag me af hoe je aan een ons per tien kilo komt, ik hoor van iedereen 1,5 tot 2 % van het lichaamsgewicht, en pups van 5 maanden 4 tot 5 %. geef ik dan te veel ?
   groet marijke

  • Lies
   Lies zegt:

   Hoi Hanneke,
   Ik gaf mijn hond 25 gr per kilo ( hij weegt 16 kilo) dus 400 gr p. dag dat wordt op internet ook geadviseerd, maar hij werd te mager dus krijgt nu een pond p.d.
   Vlees is anders dan brokken met hoeveel je moet geven.
   Dus Maurice een richtlijn voor hoeveel geef ik is toch wel belangrijk :)
   Gr. Lies

 12. Inge Kaijen
  Inge Kaijen zegt:

  Hoi Maurice,

  Ook hier al een doorgewinterde vleesvoerder :)
  Maar ik weet wel dat ik destijds met wat vragen zat voordat ik overging.
  Ook hier de vraag of ze wel alles binnen kregen, moest ik geen groente toevoegen, kon ik alle snoepjes blijven geven (ondertussen droog ik zelf vlees zodat ook de snacks gezond zijn), hoeveel moest ik ze geven, moest ik ze gewoon 2 keer per dag eten blijven geven, welk merk kon ik het beste geven qua verhoudingen in bot, orgaan en spiervlees. Hoe zat het met toevoegingen aan granen, kunstmatige vitaminen etc etc.

  Ondertussen twijfel ik daar natuurlijk allemaal niet meer over en is het vooral kijken naar de hond waar deze goed op reageert en wat hij lekker vindt natuurlijk..

  Groetjes Inge

  Beantwoorden
  • marianne cobelens
   marianne cobelens zegt:

   Ben sinds maart overgestapt naar vers vlees door steeds wat brokjes weg te laten en wat meer vlees toe te voegen, nu heb ik de laatste weken de indruk dat ze last heeft van verstopping, de keutels zijn zeer hard, licht van kleur en korrelig, dit lijkt me niet goed?
   Mag ik haar al stukken vlees met bot geven?
   Wat kan ik als beloningsbrokjes geven tijdens het trainen?

   Groetjes Mar

 13. Lies
  Lies zegt:

  Hoi Maurice,
  Ik ben nu natuurlijk al een prof :) maar weet dat ik in het begin heel onzeker was over alleen maar vlees. Of er wel genoeg voedingsstoffen in zaten als ik b.v rund, rund-kip of kip-groente zou geven.
  Wat voor snacks ik hem mocht geven, wat als iemand hem een koekje gaf mocht dat wel ?
  En hoeveel geef ik hem, ik heb nu geleerd dat het van de hond afhangt dus gewoon uitproberen maar wel met een advies uitgangspunt . Ik ben toen ook in 1 keer overgegaan op vlees en daar reageerde mijn hond prima op. Ik hoop dat je hier wat aan hebt vind het een goed idee want als je op internet gaat zoeken wordt je gestoord van allemaal tegenstrijdige berichten.
  Gr. lies

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *