Teken bij honden | Wat te doen?

Teken bij honden zijn helaas een steeds veel voorkomender probleem.

Als hondenbezitter heb je er allemaal mee te maken en je wordt niet vrolijk van deze enge beestjes op je viervoeter. Helemaal omdat een tekenbeet problematisch kan zijn.

Het aantal teken in Nederland groeit (helaas) gestaag, evenals het aantal besmette teken. Teken kunnen gastheer zijn van verschillende ziekteverwekkers. Een gevaarlijke is de Borrelia de bacterie die de ziekte van Lyme (borreliose) kan veroorzaken.

Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat je hond een tekenbeet oploopt. Ook hier geldt voorkomen is beter dan genezen, maar helaas gebeurt het zo nu en dan dat deze nare parasiet je hond bijt.

In dit artikel lees je hoe JIJ het beste teken kunt voorkomen en als je hond dan helaas toch een tekenbeet oploopt hoe je deze teek moet verwijderen én wat je vooral ook niet doen!

WAAR EN WANNEER KOMEN TEKEN VOOR?

Wie denkt dat mensen tekenbeten alleen in het bos oplopen, komt bedrogen uit…

Uit onderzoek van De Natuurkalender blijkt dat ongeveer één derde van de tekenbeten gewoon in de tuin wordt opgelopen!

 3 Tips Om TEKEN Voorgoed Bij Jouw Hond Vandaan Te Houden 
voorkom teken bij honden

VOORKOM DE GEVAREN VAN CHEMISCHE MIDDELEN & ONTDEK HOE JE TEKEN OP EEN NATUURLIJKE MANIER KUNT WEGHOUDEN BIJ JE HOND MET DEZE 3 TIPS

Verklein de kans op ernstige bijwerkingen en voorkom teken bij jouw hond

Verder komen deze ziekteverwekkers bijna overal voor: in duingebieden, parken, beschutte weilanden en op heidevelden.

Teken zitten voornamelijk op hoge grassen, varens, mossen, tussen dode bladeren en bosplanten.

Van daaruit stappen ze over op honden en mensen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen teken niet springen.

Omdat ze maar enkele millimeters groot zijn, zijn ze nauwelijks zichtbaar. Zeker niet tussen de haren van je hond. Let dan ook goed op!

Nog een ongelukkig feitje: zodra het buiten warmer is dan 7°C, worden deze nare beestjes actief. Dat betekent dat je al vanaf het vroege voorjaar tot en met het najaar alert moet blijven op teken. Zelfs tijdens een zachte winter kunnen ze nog actief zijn…

 wanneer zijn teken actief

In onderstaande afbeelding zie je op basis van de maandelijkse tekenvangsten (naar aanleiding van het Natuurkalender programma) in welke maanden de teek hond zich het beste ontwikkelt.

hoe ziet een teek eruit

De meeste tekenbeten vinden in Nederland logischerwijs dan ook  plaats in de volgende maanden:

ziekte van lyme
Tip: Gedurende deze maanden kan het niet wandelen in een risicogebied waar veel teken zitten helpen om een tekenbeet te verhinderen en je hond te beschermen.

Controleer je hond op teken

Het is altijd belangrijk om de huid en vacht van je hond na elke wandeling op teken te controleren, zodat je het risico op een infectie zo klein mogelijk houdt.

Teken zitten vaak bij de oren, op de kop en in de nek, onder de staart, de poten en tussen de tenen.

Als je dus oplet, bestaat er een grote kans dat je die “nare bloedzuigers” uit de vacht van je hond kan plukken én kan verhinderen dat je lieve viervoeter wordt gebeten door een teek!

Ontdek je een teek dan is het zaak deze zo snel mogelijk wordt verwijderd.

En vergeet ook niet jezelf te controleren!

Hoe verwijder je een teek bij een hond?

Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk!

Hoe eerder een teek wordt verwijderd hoe beter, om het risico op een infectie zo klein mogelijk te houden.

Maar… het is belangrijk dat het verwijderen van een teek op de juiste manier gebeurt.

Bij het verkeerd verwijderen wordt de kans op overdracht van ziekteverwekkers, zoals de ziekte van lyme, vergroot.

Niet alle teken zijn geïnfecteerd. In Nederland kwam uit het laatste tekenonderzoek van het RIVM dat gemiddeld 20-30% van de teken geïnfecteerd zijn met de Borrelia-bacterie, de bacterie die de ziekte van lyme veroorzaakt, en teken kunnen ook drager zijn van andere ziekteverwekkers.

Bij het verwijderen van een teek is het van belang dat je zeer secuur te werk gaat als je een teek verwijdert.

Als een teek namelijk op de verkeerde manier wordt verwijderd bij honden kan hij zijn maaginhoud dumpen inclusief schadelijke bacteriën en virussen door als het ware “over te geven”.

Tips bij het verwijderen van teken:

  • Gebruik bij het verwijderen van een teek geen middeltjes zoals alcohol, vuur of hitte, of zeep, maar gebruik een zogenaamde tekenpen om de teek weg te halen!

Er wordt soms geadviseerd om de teek te bedwelmen met alcohol. Dit moet je juist niet doen!

Eigenlijk alle methoden waarbij de teek wordt geïrriteerd, vergroten de kans dat de teek juist extra speeksel produceert of maaginhoud opbraakt, waarin zich ziekteverwekkers zouden kunnen bevinden.

tips voor het verwijderen

  • Om een teek te verwijderen pak je deze vast bij de kop, zo dicht mogelijk bij de huid worden. Vooral kleine teken en volgezogen teken zijn vaak lastig te verwijderen;
  • Trek niet aan het achterlichaam van de teek, dan scheurt het doormidden!
  • Knijp ook niet in het achterlichaam van de teek en trek de teek voorzichtig recht uit de huid.

Doe je dit met de hand, dan is het voordeel dat je de teek goed aanvoelt, je kan de teek zo makkelijk dicht bij de huid pakken waar hij zich heeft vast gebeten en je kan hem met de juiste hoeveelheid kracht verwijderen.

Het nadeel is alleen dat als de teek erg klein is, het veel lastiger is om hem te verwijderen en dit dus mogelijk niet goed lukt.

Er is redelijk wat onduidelijkheid over het verwijderen van teken.

Sommige mensen zeggen dat een teek absoluut niet moet worden gedraaid, terwijl andere menen dat de teek alleen moet worden gedraaid, en er niet aan moet worden getrokken.

Teken schroeven zich niet in de huid vast. Volgens parasietenexperts kan de teek er het beste rechtstandig uitgetrokken worden.

Teek verwijderen met tekentang

Ons advies is dan ook om een teek te verwijderen met een speciale tekenverwijderaar (bijvoorbeeld een tekentang/tekenpincet/tekenkaart) van goede kwaliteit.

Je hebt twee gebruikelijke manieren voor het weghalen, namelijk:

  1. de tekenpen;
  2. de tekentang / tekenhaak.

In de volgende video wordt uitgelegd hoe de tekenpen werkt:

Wij – van Dierbewust – geven de voorkeur aan de tekentang in plaats van de tekenpen, omdat je bij het weghalen van de teek met de tekenpen soms het lichaam achterlaat.

Er zijn een aantal tekentang producten die veel worden verkocht:

  1. Coghlan’s – Tekentang;
  2. Trix – Tekenverwijderaar;
  3. Tekentang met kruisveer RVS;
  4. O’Tom tekenhaak.

Onze persoonlijke favoriet is de O’Tom tekenhaak.

Vanwege de twee kleine tekenhaakjes kun je kiezen welke tekenhaak je neemt bij het weghalen van een grote of klein teek. Dit zorgt ervoor dat je ook een kleine teek in een mum van tijd hebt weggehaald.

Zie hieronder in de video de werkwijze van deze tekenhaak voor het verwijderen van een teek:

Het verwijderen van een teek bij je hond mislukt

Wat nu als je de teek bij je hond niet goed verwijdert?

Wanneer je de teek er niet goed uit trekt, omdat de teek klein is of omdat je zijn lichaam van de kop trekt, waardoor de kop in de huid van de hond blijft zitten, moet je het plekje goed in de gaten houden.

Meestal valt de kop vanzelf uit de huid, maar als de monddelen van de teek achter blijven in de huid kan de plek geïnfecteerd raken en kan er zich een klein abces ontwikkelen.

Wond na tekenbeet hond

Wat te doen nadat je de teek hebt verwijderd?

Na het weghalen van de teek kan je de plek bijvoorbeeld met alcohol ontsmetten.

Gebruik vóór het verwijderen van de teek geen ontsmettingsmiddel omdat de teek hierdoor zijn maaginhoud kan dumpen inclusief bacteriën en virussen. De bacteriën mengen zich op deze manier in de bloedbaan van het lichaam van je hond.

Als je de teek – na de beet – eruit hebt gehaald, dan kun je het beste de plek rond de huid een paar weken in de gaten houden.

Het kan zijn dat de plek op de huid lichtelijk rood en geïrriteerd is van de beet. Dit trekt na een aantal dagen weg.

Noteer de datum van het ontdekken van de teek op de huid van de hond zodat je dit allemaal kunt controleren.

Mocht er een rode ring op de huid van je hond komen, dan is de kans aanwezig dat hij besmet is geraakt door de ziekte van Lyme.

Een bezoek – op korte termijn – aan de dierenarts is dan noodzakelijk en aan te raden om de hond te controleren en mogelijk te behandelen tegen de ziekte van Lyme.

Ziekten door teken overgebracht

Teken kunnen een aantal ziektes bij zich dragen die zij kunnen overdragen naar mens én dier door een tekenbeet.

De ziekte van lyme

De bekendste teken-overdraagbare ziekte in Nederland door een beet is de ziekte van Lyme.

Eén op de vijf teken is besmet met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme bij honden kan veroorzaken.

Een hond met Lyme zal binnen enkele dagen op de ziekte reageren. Bij katten is de ziekte van Lyme overigens vrij zeldzaam.

Bij de ziekte van lyme zijn de meest voorkomende symptomen gewrichtsontsteking, dat zich uit in plotselinge kreupelheid en pijn aan de gewrichten.

Andere verschijnselen kunnen zijn:
– de plek waar de teek zich heeft vast gebeten zwelt op;
– de plek gaat irriteren;
– er komt een rode ring om de plek van de beet;
– je hond krijgt koorts;
– je hond verliest zijn eetlust.

Naast de Borrelia bacterie die Lyme veroorzaakt, is in Nederland gemiddeld één op de drie teken besmet met een andere tekenoverdraagbare ziekteverwekker.

Deze groep bestaat uit verschillende bacteriën, een parasiet en een virus.

Naast de ziekte van Lyme, kunnen teken in Nederland ook de ziekten Babesiose, Ehrlichiose of het TBE virus (oftewel teken-encefalitis) overbrengen naar honden.

De ziekte Babesiose

De ziekte Babesiose kan maar door 2 soorten teken (de Dermacentor reticulatus en Rhipicephalus sanguineus) worden overgbracht.

Hoewel deze teken vroeger niet in Nederland voorkwamen maar alleen in het buitenland, zijn ze door onze zachte winters inmiddels wel in Nederland gesignaleerd.

Met name de Dermacentor reticulatus zien we steeds vaker en heeft de bijnaam ‘hondenkiller teek’.

Zonder behandeling overlijden veel honden aan deze ernstige ziekte Babesiose overgebracht door Dermacentor reticulatus.

Twijfel je of je hond besmet is door een teek en daardoor een ziekten heeft opgelopen? Aarzel dan niet en neem contact op met de dierenarts!

De dierenarts kan dan onderzoek doen en behandeling door de dierenarts kan wellicht noodzakelijk zijn.

Middel tegen teken bij honden

Wat is de BESTE behandeling om je hond te beschermen tegen teken?

Wanneer je naar buiten gaat, zeker in gebieden met hoge grassen, riet en struikgewassen, is een goede tekenbescherming voor je hond belangrijk om een tekenbeet tegen te gaan.

Als tekenbescherming kun je verschillende chemische en natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen teken in zetten om te verhinderen dat die nare beestjes je hond bijten.

Zelf zijn wij een voorstander van een behandeling met natuurlijke middelen voor huisdieren in plaats een behandeling met chemische middelen.

Uiteindelijk zijn veel chemische middelen een extra belasting voor het immuunsysteem van je hond en dus voor hun gezondheid.

Deze anti-teek middelen komen meestal via de huid in het bloed van je hond en komen vervolgens – via het bloed – in bijna elke plek van het lichaam.

Natuurlijke middelen tegen teken bij honden

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen om tekenbeten bij honden te voorkomen zijn er ook.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen voorkomen teken bij je hond zonder gif te gebruiken.

Geen enkel middel geeft een volledige garantie dat je hond volledig teek vrij blijft, maar door natuurlijke middelen te gebruiken voorkom je dat je hond wordt volgepompt met chemische middelen.

Daarbij moet gezegd worden dat elke hond anders is en verschillend zal reageren. Dus niet elk middel zal per definitie goed helpen, maar het proberen is het zeker waard.

Lees hier ons uitgebreide artikel: Natuurlijke middelen tegen teken bij honden.

Informatieve links & websites:

Vragen?

Neem gerust contact met ons op via info@dierbewust.nl of via het telefoonnummer 085 – 047 04 26. We zijn bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 uur en we helpen je graag verder.