Bij het verwijderen van een teek moet je extra secuur zijn. Als je een teek op de verkeerde manier verwijdert kan hij zijn maaginhoud dumpen inclusief schadelijke bacteriën en virussen.

Er wordt vaak aangeraden om de onderstaande hulpmiddelen te gebruiken bij het verwijderen van een teek. Gebruik geen middeltjes zoals alcohol maar een zogenaamde tekenpen om deze te verwijderen. Alcohol zou ervoor kunnen zorgen dat de teek een schadelijke stof uitspuugt en daarmee een kans bestaat dat de ziekte van Lyme opgelopen wordt. Gebruik daarom geen:

 1. Alcohol;
 2. Vuur of hitte;
 3. Zeep.

verwijderen van een teek

Verwijderen van een teek bij je hond?

Vroeger verwijderde ik persoonlijk altijd een teek met de hand. Het voordeel is dat je de teek goed aanvoelt en je hem met de juiste hoeveelheid kracht eruit kunt trekken. Echter, het nadeel is dat als de teek erg klein is het veel lastiger is om hem eruit te krijgen.

Als je de teek er niet goed uit trekt omdat hij te klein is, vormt dit een extra gevaar op het krijgen van ziektes bij je hond. Dit komt omdat de teek dan zijn maaginhoud zou kunnen dumpen of je trekt het lichaam van de teek en de kop blijft achter.

En wat doe je als je een teek niet met de hand wilt verwijderen?

Je hebt twee gebruikelijke manieren voor het verwijderen van teken, namelijk:

 3 Tips Om TEKEN Voorgoed Bij Jouw Hond Vandaan Te Houden 
voorkom teken bij honden

VOORKOM DE GEVAREN VAN CHEMISCHE MIDDELEN & ONTDEK HOE JE TEKEN OP EEN NATUURLIJKE MANIER KUNT WEGHOUDEN BIJ JE HOND MET DEZE 3 TIPS

Verklein de kans op ernstige bijwerkingen en voorkom teken bij jouw hond

 1. de tekenpen;
 2. de tekentang / tekenhaak.

In de volgende video wordt uitgelegd hoe de tekenpen werkt maar zelf ben ik hier geen voorstander.

Een persoonlijke voorkeur zal voor iedereen anders zijn. De reden dat ik geen voorstander ben van de tekenpen is omdat je bij het eruit trekken van de teek soms het lichaam achterlaat. Helaas heb ik een paar keer gehad dat ik het lichaam eraf trok en de kop van de teek bleef zitten.

De volgende tekentang producten zijn redelijk bekend en ik zal je ook mijn persoonlijke voorkeur geven.

 1. Coghlan’s – Tekentang;
 2. Trix – Tekenverwijderaar;
 3. Tekentang met kruisveer RVS;
 4. O’Tom tekenhaak.

Coghlan’s TekentangCoghlan's Tekentang voor verwijderen van teken

De Coghlan’s tekentang is een klein en gewichtloos tangetje.

 • Veilig en makkelijk in gebruik;
 • De teek klemmen en dan zachtjes draaien;
 • Zorgt ervoor dat je de teek niet met je hand hoeft te verwijderen.

Ik heb er meerdere keren mee gewerkt maar ik vind het persoonlijk een waardeloos product. De Coghlan’s tekentang ziet er als volgt uit en is HIER te bestellen bij Bol.com.

 

Trix Tekenverwijderaar

De Trix tekenverwijderaar fungeert als een soort lasso. De mini-lasso wordt om de teek geplaatst, waarna deze op een makkelijke manier uit de huid kan worden trix tekenverwijderaar lassogedraaid. Omdat de lasso om de nek van de teek wordt geplaatst en dus niet (als bij een pincet) over het hele lijf, wordt de kans dat de teek zijn maaginhoud tijdens het verwijderen leegt sterk vermindert. De lasso knijpt namelijk niet het lichaam plat zoals een pincet of tekentang dat vaak wel doet.

 • Makkelijk in het gebruik;
 • Minder kans dat de teek zijn maaginhoud leegt;

Trix gaat als een lasso om de teek heen en je hoeft hem alleen te verwijderen. Persoonlijk nog geen ervaring met het product maar het product heeft bij Bol.com waar je hem kunt bestellen wel twee positieve recensies.

 

Tekentang met kruisveer RVS

De tekentang met kruisveer RVS vind ik nog het minste effectief. Je hebt namelijk een grote kans dat je de teek kapot drukt en de teek zijn maaginhoudt tekentang met kruisveer RVSleegt. Daarnaast is de prijs in vergelijking met de andere producten vrij hoog.

 • Is vervaardigd uit RVS (roestvrijstaal), dus zal lang mee gaan;
 • Je handen komen niet in aanraking met de teek.

De Tekentang met kruisveer RVS kun je HIER bij Bol.com bestellen.

In de praktijk gebruik ik een handigere tekentang (al zeg ik het zelf).

Effectieve tekentang voor het verwijderen van een teek bij je hond

De naam van de effectieve tekentang of tekenhaak die ik gebruik is de O’Tom tekenhaak. Vanwege de twee kleine effectieve tekenhaakjes kun je kiezen welke tekenhaak je neemt bij het eruit halen van een grote of klein teek. Dit zorgt ervoor dat ik hele kleine teken in een mum van tijd uit mijn hond heb gehaald.

Zie hieronder de werkwijze van deze tekenhaak voor het verwijderen van teken bij honden en katten.