• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De nadelen van chemische bestrijdingsmiddelen bij teken

De nadelen van chemische bestrijdingsmiddelen bij teken

Teken bij honden kunnen een risico vormen voor de gezondheid van je hond. Maar de bestrijding van een teek gebeurt vaak met chemische bestrijdingsmiddelen die minimaal net zoā€™n groot risico (of zelfs erger) kunnen vormen als de teek zelf.

Helaas zijn veel hondenliefhebbers zich niet bewust van de risico's die deze chemische bestrijdingsmiddelen met zich meebrengen. Wees je dus bewust van de nadelige gevolgen als je dit toch geeft.

De chemische middelen belasten namelijk het afweersysteem van je hond. Deze anti-teek middelen komen meestal via de huid in het bloed van je hond en komen vervolgens -via het bloed- in bijna elke plek van het lichaam.

De meeste fabrikanten van de chemische bestrijdingsmiddelen tegen teken gebruiken een insecticide.

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn stoffen die worden gebruikt om bijvoorbeeld ziekten, plagen, bacteriƫn, schimmels of onkruiden in de landbouw te bestrijden die hinderlijk of schadelijk zijn.

Chemische bestrijding van levende organismen heeft volgens Wikipedia de volgende nadelen:

  1. de stof is meestal niet helemaal specifiek, zodat niet alleen het te bestrijden organisme maar ook andere organismen worden vergiftigd. Daarnaast zijn sommige stoffen slecht afbreekbaar en nog lang na de toepassing ervan in het milieu aanwezig.
  2. resistentie tegen het middel is over het algemeen het (herhaalde) antwoord van het te bestrijden plaagorganisme.

Veelgebruikte bestrijdingsmiddelen zijn onder andere Fipronil en Fluralaner.

Een insecticide is een insectendodend middel en worden dus ingezet op bijvoorbeeld landbouw om insectenplagen weg te houden.

Een nadeel van insecticiden is dat ze vrijwel altijd zeer aselectief zijn: niet alleen het gewenste schadelijke insect wordt gedood, maar ook alle andere die ermee in contact komen. Ook zijn veel insecticiden potentieel gevaarlijk voor andere dieren dan insecten en voor de mens.

De giftige stoffen die worden toegediend zullen via het bloed in het lichaam van de hond ervoor zorgen dat teken worden gedood. Maar deze schadelijke stoffen kunnen ook schade aanrichten aan je hond.

In de volgende video geeft Dierenarts Judy Morgan aan waarom je geen chemische bestrijdingsmiddelen zou moeten gebruiken:

YouTube video

De meeste chemische bestrijdingsmiddel voor teken maken gebruik van de volgende stoffen:

  1. Fipronil
  2. Flumethrine

Fipronil; wat is het?

Fipronil is een insecticide.

Insecticiden worden vooral ingezet:

  1. in huis, tegen muggen en vliegen, mieren, kakkerlakken en ander ongedierte.
  2. in de land- en tuinbouw tegen plaaginsecten die schade aan de oogst kunnen aanbrengen.

Een nadeel van insecticiden is dat ze vrijwel altijd zeer aselectief zijn: niet alleen het gewenste schadelijke insect wordt gedood, maar ook alle andere die ermee in contact komen. Ook zijn veel insecticiden potentieel gevaarlijk voor andere dieren dan insecten en voor de mens.

Voor de mens is fipronil ingedeeld als matig toxisch door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het is een licht irriterende stof: blootstelling kan leiden tot schade aan nier, lever of schildklier volgens Wikipedia.

Wat veel hondenliefhebbers denken is dat door dit middel wordt voorkomen dat een teek jouw hond zal bijten.

Wat is Fipronil?

Fipronil is een insecticide dat behoort tot de chemische familie; fenylpyrazolen en is giftig voor insecten door contact of inname van de stof.

Fipronil is een insecticide dat wordt gebruikt in producten tegen bijvoorbeeld bloedluis maar dus ook in anti-teken, vlooien middelen voor honden en katten.

Het wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie voor de mens beschouwd als licht giftig. In grote hoeveelheden kan het bij mensen schade toebrengen aan nier, lever of schildklier. Om die reden mag het middel niet gebruikt worden bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen.

De stof Fipronil wordt wel gebruikt in chemische producten die bedoeld zijn om teken, vlooien en wormen weg te houden voor onze honden en katten.

Er zijn diverse onderzoeken gedaan met de stof Fipronil voor een periode van twee jaar op meerdere o.a. ratten en cavia's waarbij wordt gemeten of Fipronil bijwerkingen of zelfs tot de dood kan leiden.

De resultaten en bijwerkingen zijn verschillend en hangt af van de hoogte van de dosis "Fipronil" die wordt toegediend en de duur van het middel aan de laboratorium-ratten en cavia's.

De onderzochte bijwerkingen zijn o.a.:

  1. Verminderde lichaamsgewichtstoename, verminderde eetlust en verminderde verzorging bij vrouwelijke ratten;
  2. Huidirritatie;
  3. Epileptische aanvallen, trillen, gezicht- en hoofd stuiptrekkingen;
  4. Gelaten gedrag;
  5. Overactiviteit;
  6. Prikkelbaarheid en agressie;
  7. Abnormale gang of houding;
  8. Veranderingen in schildklierhormonen;
  9. Verhoogde massa van de lever, schildklier en nieren;
  10. Tumoren;
  11. Overlijden.

Voorkom je er teken mee of dood je alleen de teken?

Als je dit middel gebruikt zal de teek die jouw hond al heeft gebeten na 48 uur sterven vanwege het gif wat de teek binnenkrijgt via het bloed van de hond. Maar het maakt de hond niet minder interessant voor teken als het door de bossen struint. Dus je zult nog steeds op regelmatige basis teken vinden waarvan sommige gedood worden door de insecticide.

Daarnaast kan het leed al zijn geschied als de teek besmet is met het Ziekte van Lyme virus.

Flumethrine; wat is het?

Flumethrine is een pyrethroĆÆde; een zenuwgif. PyrethroĆÆde is eveneens een insecticiden. Flumethrine verstoort de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel waardoor het insect verlamd raakt en sterft. De stof Flumethrine wordt vaak gebruikt in halsbanden, spray of shampoo voor honden en katten tegen vlooien, teken, mijten en luizen. De stof schijnt vooral een gevaar te vormen op het moment dat er een overdosering plaats vindt.

Zoals Dierenarts Judy Morgan in de video aangeeft is, heb je al snel met overdosering te maken. Dus als je chemische middelen als ANTI-TEKEN of VLOOIEN middel wees hier dan uiterst voorzichtig mee.

Lees hier meer over waarom je wel of geen chemische middelen tegen teken bij honden zou moeten gebruiken.

Persoonlijk zijn wij bij Happy Dog geen voorstander van chemische bestrijdingsmiddelen bij het bestrijden van teken bij honden. Dit komt omdat de middelen het immuunsysteem van de hond enorm belasten en bovendien voorkomen deze middelen ook geen tekenbeet. Er zijn naar onze mening voldoende goede natuurlijke alternatieven die men kan gebruiken om een tekenbeet te voorkomen.

Bron:

  • http://npic.orst.edu/factsheets/archive/fiptech.html#prop
  • http://npic.orst.edu/factsheets/fipronil.pdf

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

CHEMISCH MIDDEL TEGEN TEKEN EEN GOED IDEE? [ANIMATIEVIDEO]

Lees Meer...

Het beste middel tegen vlooien en teken bij honden

Lees Meer...

Hond vaccineren tegen de ziekte van lyme?

Lees Meer...

Heeft jouw hond last van teken? | Tips over…

Lees Meer...

Zijn teken en de kans op de ziekte van Lyme bij honden een serieus probleem? | Podcast

Lees Meer...

DB-007 3 Essentiƫle lessen om teken bij honden te voorkomen

Lees Meer...

Wil je meer goede artikelen ontvangen?