Hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Teken preventief bestrijden en voorkomen kun je deels bereiken door extra op te letten in welke gebieden je loopt.

Je hebt zogenoemde risicogebieden in Nederland waar je extra voorzichtig kunt zijn en in bepaalde periodes (bij warmte) extra op kunt letten.

Van situaties met een hoog risico is sprake wanneer je hond in gebieden (bos- en grasrijke omgevingen) met veel teken wordt uitgelaten tijdens het tekenseizoen. Een mogelijkheid om de kans op een tekenbeet te verkleinen bestaat uiteraard uit het vermijden of beperken van toegang tot deze gebieden met een hoge tekendichtheid.

Als je weet dat je in een risicogebied zit of je hebt na een wandeling in een bepaald gebied een teek gevonden, dan zitten er waarschijnlijk meer. Zorg er dan voor dat je hond niet van de paden af gaat door hem aan te lijnen. Of kies ervoor om er niet te wandelen tijdens het tekenseizoen.

De risicogebieden op tekenbeten in Nederland

De volgende gebieden zijn risicogebieden als het gaat om beten van teken. In deze gebieden hebben volgens tekenradar.nl de meeste beten plaatsgevonden (zie afbeelding):

risicogebieden-voor-teken-beten

 3 Tips Om TEKEN Voorgoed Bij Jouw Hond Vandaan Te Houden 
voorkom teken bij honden

VOORKOM DE GEVAREN VAN CHEMISCHE MIDDELEN & ONTDEK HOE JE TEKEN OP EEN NATUURLIJKE MANIER KUNT WEGHOUDEN BIJ JE HOND MET DEZE 3 TIPS

Verklein de kans op ernstige bijwerkingen en voorkom teken bij jouw hond

Je kunt de hond tijdens en na het wandelen controleren op teken door hem goed te onderzoeken tijdens en na de wandeling.

Hoe je een systematische tekencontrole uitvoert bij mensen

Het uitvoeren van een tekencontrole is van essentieel belang. Hoe langer de teek vastgebeten zit, hoe groter de kans op infectie. Controleer elkaar dus altijd na een wandeling in bijvoorbeeld het bos. Teken bij honden en mensen wil je te allen tijde voorkomen.

tekengebied en elkaar controleren op teken

In het volgende filmpje wordt middels een animatiefilm een voorbeeld gegeven hoe je je hele lichaam na een dag in de bossen systematisch kunt controleren op teken. In totaal duurt zo’n tekencontrole een paar minuten.

De systematische tekencontrole kun je ook bij je hond uitvoeren. De plekken waar teken het liefst gaan zitten, vertellen we je hieronder.

Voorkeur van de teek op plekken van het lichaam van de hond

De teek heeft de voorkeur voor onderstaande plekken bij de hond:

  1. Rondom en aan de binnenkant van de oren;teken_voorkomen_bij_honden
  2. Hals en kop ;
  3. Tussen en op de poten;
  4. Tussen de tenen;
  5. Onder de staart.