Hongerige teken klimmen omhoog langs de stengels van grassen, struiken en planten. Ze klimmen omhoog totdat ze op een hoogte zitten waarbij ze gemakkelijk op een passerende gastheer kunnen overstappen. Een gastheer is bijvoorbeeld een muis, vos, fazant, wild zwijn of ree maar natuurlijk ook honden, katten en zelfs mensen.

Zodra de gastheer een plant aanraakt, weet de teek dat een gastheer in de buurt is. Vervolgens zal de teek proberen via huidcontact een overstap te maken.

Teken zitten maar in zeer beperkte mate in bomen. Larvale teken blijven veel lager zitten dan nimfen, die op hun beurt lager zitten dan volwassen teken.

Teken kunnen niet springen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen teken niet springen.

Eenmaal op de gastheer, loopt de teek naar specifieke plaatsen op het lichaam van de gastheer toe. Larven gaan voornamelijk bij de oren en neus in de buurt zitten, nimfen voeden zich ook vaak op of in het oor, maar worden ook wel bij de staart of in de hals gevonden.

Volwassen teken kunnen zich overal op het lichaam bevinden, maar hechten zich vaak in de hals en onder de staart. Volwassen teken zitten bijna nooit op kleine knaagdieren, vermoedelijk vanwege een sterke afweerreactie op deze dieren of omdat ze niet voldoende bloed kunnen opnemen uit een relatief klein lichaam.

Teken in de tuin

Uit onderzoek van De Natuurkalender blijkt dat ongeveer een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin. Het is nog onbekend wat de eigenschappen van deze tuinen is. De tuinen liggen vooral in bosrijke omgeving maar van midden in de (grote) stad worden ook tekenbeten gemeld.

 3 Tips Om TEKEN Voorgoed Bij Jouw Hond Vandaan Te Houden 
voorkom teken bij honden

VOORKOM DE GEVAREN VAN CHEMISCHE MIDDELEN & ONTDEK HOE JE TEKEN OP EEN NATUURLIJKE MANIER KUNT WEGHOUDEN BIJ JE HOND MET DEZE 3 TIPS

Verklein de kans op ernstige bijwerkingen en voorkom teken bij jouw hond

De teek komt nauwelijks voor in open terrein zoals weilanden, uiterwaarden en heidevelden.

Bekijk wat wat teken bij honden en tekenbeten voor effect kunnen hebben.