Ondanks dat we in Nederland vrij strenge wetgeving hebben voor het toelaten van medicijnen op de markt, zijn er toch ook chemische middelen die bekend staan als gevaarlijk.

Op social media zien we steeds vaker waarschuwingen voor o.a. het middel Bravecto. Het is altijd moeilijk om na te gaan of de claims op de negatieve effecten op waarheid berusten. Dit komt omdat je het verband tussen de negatieve bijwerkingen en het toedienen van het middel moet kunnen leggen. Dit is sommige gevallen lastig.

Voor mij persoonlijk geldt, op het moment dat er veel claims en negatieve verhalen en ervaringen de ronde doen van hondenliefhebbers ik het middel liever niet gebruik. Het probleem is dat het vaak bij veel mensen niet bekend is.

Momenteel zijn er een aantal petities gaande tegen de middelen van Bravecto, Advantix en Nexguard. Zowel de pipetten als de tabletten van Bravecto worden streng afgeraden vanwege de bijwerkingen en al honderden honden die dit middel met de dood hebben moeten bekopen.

Dit komt omdat de werkzame stof Fluralaner in de pil zit verwerkt wat officieel een giftige stof is. Lees ook: Bravecto en Fluralaner de werking van het middel.

De petities tegen Bravecto worden steeds groter waarin meerdere hondenliefhebbers in meerdere landen dezelfde strijd voeren tegen dit middel. In Nederland zijn er op het moment van schrijven zo’n 1000 aanhangers. De Facebook pagina DOES BRAVECTO KILL DOGS geeft meer informatie over de bijverschijnselen, en over hoe je een klacht kan indienen / melding kan maken van de bijwerkingen bij de officiële instanties.

In onze podcast hebben we Michael van de Sande geïnterviewd over het verband met Bravecto en de trieste dood van zijn hond. Tevens is Bravecto een aantal keer negatief in het nieuws geweest. De uitzending van Hart van Nederland en NPO1 over Bravecto kun je hier bekijken.

Persoonlijke mening over chemische bestrijdingsmiddelen bij teken

Het is mijn persoonlijke overtuiging dat de gevaren van chemische producten (sprays, tabletten, banden, pipetten etc.) niet opwegen tegen de voordelen. Tenzij je hond erg onder de situatie lijdt en alle alternatieven niet helpen. Alhoewel ik me niet kan voorstellen dat alle natuurlijke middelen op geen enkele manier helpen.

Niemand is voorstander van chemische bestrijdingsmiddelen als het ook op een natuurlijke manier kan. Behalve dan de farmaceutische industrie.

Uiteindelijk dien je het risico af te wegen tegen de nadelen van de chemische bestrijdingsmiddelen bij teken. Persoonlijk zie ik niet de toegevoegde waarde omdat je met preventie al een hoop kunt voorkomen plus je kunt op natuurlijke basis al veel bereiken.

Bekijk de rest van de cursus: teken bij honden.