De teek leeft graag in struiken, bomen en gras (maar ook in de duinen, parken en tuinen). In Nederland is de teek actief in de warmere maanden van het jaar (vanaf voorjaar tot het najaar). In het buitenland heb je meest last van teken in de warmere landen en daar zijn ze het hele jaar actief. In de zomer moet je dus extra alert zijn maar ook als je met je hond naar het buitenland gaat (in warme gebieden) zal je er meer rekening mee moeten houden.

tekenseizoen, waar leven teken en wat doen teken wel en niet

Teken kunnen dus het hele jaar actief zijn mits de temperatuur hoog genoeg is (vanaf 8 graden zijn teken actief). In onderstaande afbeelding zie je op basis van de maandelijkse tekenvangsten in het kader van het Natuurkalender programma in welke maanden te teek zich het beste ontwikkelt.

Tekenaantallen 2006_2010 in nederland

Met het verschuiven van het klimaat komt de teek in Nederland steeds meer voor en uit onderzoek blijkt dat deze teken ook steeds vaker besmet zijn met Lyme, Babesia of Ehrlichia. In de winter en in gebieden in Europa met duidelijk koude winters hoef je minder alert te zijn.

De meeste tekenbeten vinden dan ook logischerwijs in Nederland plaats in de volgende maanden:

Percentage_tekenbeten over een jaar

 3 Tips Om TEKEN Voorgoed Bij Jouw Hond Vandaan Te Houden 
voorkom teken bij honden

VOORKOM DE GEVAREN VAN CHEMISCHE MIDDELEN & ONTDEK HOE JE TEKEN OP EEN NATUURLIJKE MANIER KUNT WEGHOUDEN BIJ JE HOND MET DEZE 3 TIPS

Verklein de kans op ernstige bijwerkingen en voorkom teken bij jouw hond

Er zijn ook bepaalde plekken waar de teek meer voorkomt en je dus in een hoger risicogebied loopt dan bij andere plaatsen.

Het risicogebied waar de teken zich schuilhouden kan dus in een plaats al per gebied verschillen.

Het aantal gevangen teken neemt met de jaren toe:

het jaarlijks aantal gevangen teken neemt toe

De zomer en warme gebieden

Op het moment van schrijven is het hoogzomer in Nederland. Zoals elke hondenliefhebber loop ik op meerdere verschillende uitlaatplaatsen met mijn hond. Zelfs merk ik dat we hier in de omgeving op de ene plek gigantisch veel teken hebben, terwijl in dezelfde plaats bij een andere uitlaatplek je er sporadisch eentje tegen komt. Deze twee uitlaatplaatsen liggen hemelsbreed nog geen kilometer van elkaar vandaan.

Dit komt door het verschil in omgeving, de ene plek is een bos waarbij je veel hoogstaand gras hebt en de andere plek is laagstaand, open grasveld en weinig bos. De omgeving bepaalt hoe makkelijk een teek zich kan voortplanten en of er gastheren in de buurt zijn. Zoals je hebt geleerd in les 1 en 2.

Zorg daarom als je in een risicogebied bent (dit is een gebied waar veel teken zitten) dat jij en ook je hond op de paden blijft. Hoe meer je struiken, bomen en hoog gras je gaat opzoeken des te meer je de kans hebt op een tekenbeet.

Persoonlijk houd ik mijn hond ook meer vast aan de lijn in tekengebieden om het risico op beten te verkleinen.

Sommige hondenliefhebbers schatten het risico op tekenbeten in de tuin minder hoog in dan in de natuur, hoewel het risico in de tuin (met name als deze grenst aan bosrijk gebied) relatief
groot is. Wees daarvan bewust.

Om door teken overgedragen ziektes bij honden te voorkomen is het dus van belangrijk om preventief te werk te gaan. Hoe je preventief op teken controleert en op welke plekken de teken het liefst gaan zitten lees je bij de volgende les.

Hoeveel teken zijn besmet met een ziekte?

De meest voorkomende teken overdraagbare aandoening in Nederland is de ziekte van Lyme. De afgelopen 15 jaar is het aantal gevallen van de ziekte van Lyme in Nederland verdrievoudigd. Naar schatting worden jaarlijks ruim één miljoen mensen door teken gebeten. Hiervan krijgen naar schatting tussen de 20.000 en 30.000 mensen de ziekte van Lyme.

In Nederland is gemiddeld één op de vijf teken dus een percentage van 20 procent besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Wel zijn er grote verschillen met betrekking tot de besmette teken. Op de ene plaats is de helft van de teken besmet, op de andere plek bijna geen. Dit hangt waarschijnlijk af van het gebied, de begroeiing, het aantal besmette knaagdieren en de tekendichtheid.

Besmettingsrisico neemt toe naarmate de teek langer op het lichaam van jou of je hond zit. Teken bij honden kunnen dus een besmettingsrisico vormen.

besmettingsrisico van een teek neemt toe hoe langer de teek aanwezig is

Later gaan we in op de verschillende soorten ziekten die een teek bij zich kan dragen.