De afgelopen periode hebben we overal in Nederland veel last van ongedierte zoals teken. De teken zijn toch een probleem voor elke hondenliefhebber. Soms laat je bepaalde uitlaatgebieden links liggen omdat de bosrijke gebieden vol zitten met teken.

Wikipedia omschrijft een teek als volgt:

Teken (Ixodida) leven van het bloed en bijten zich vast in de huid.  Ze laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen. Na de steekmuggen zijn teken de belangrijkste verspreiders van pathogenen. Tekenbeten zijn meestal niet pijnlijk en worden vaak alleen opgemerkt doordat men de teek in de huid ziet zitten. Het dier waarop de teek leeft, wordt gastheer genoemd. In dit geval is de gastheer dus onze hond.

Knoflook

Veel dierenliefhebbers maken gebruik van een teentje knoflook per week om ongedierte zoals Teken weg te houden bij honden. Dit helpt niet in alle gevallen. Daarom heb ik een video gemaakt wat je naast knoflook zou kunnen gebruiken.

Video met uitleg over CdVet:

Lezersvragen over Teken

Omdat ik veel lezersvragen kreeg over het onderwerp teken, vond ik het de moeite waard om hier een video over te maken. Sommige mensen om mij heen gebruiken de natuurlijke druppels genaamd CdVet Teek en Vlo Exit. Via de link kom je op de website waar je de druppels kunt bestellen. Je kunt ongeveer een seizoen met de druppels doen en je kunt ze niet gebruiken bij katten.

Omschrijving CdVet Teek en Vlo Exit

CdVet teek en vlo exit voor honden is een natuurlijk alternatief voor de conventionele afweer van bijvoorbeeld teken en vlooien. De lichaamsgeur van de hond wordt minimaal veranderd, zodat mens en hond dit niet kunnen waarnemen. Op insecten en andere kriebeldiertjes is de veranderde geur echter ondragelijk. (voldoende voor 1 dier voor 1 seizoen)

Zelf heb ik er geen ervaring mee maar ik zal de druppels bestellen om te kijken hoe het werkt. Ook bij deze druppels moet je goed in de gaten houden of je hond er niet allergisch voor is. Uiteraard houd je de druppels uit de buurt van de ogen.

Samenstelling

De samenstelling van de druppels is als volgt: Melaleuca alternifolia Oil, Simmondsia chinensis Oil, Lavandula angustifolia Oil, Geranium Oil Werkzame stof: Melaleuca alternifolia Extrakt (australisch tea tree olie)

Toepassingsadvies volgens de site:

Gedurende drie weken dagelijks 1 druppel in elk ooraanzet inmasseren, of elk 1 druppel tussen de schouderbladen en bij de staartaanzet (direct op de huid) opdragen. Indien de grondstabilisatie is bereikt voldoet een toepassing van 1-2 per week.

Bekijk ook het artikel: “Het beste middel tegen vlooien en teken bij honden.”