De afgelopen periode hebben we overal in Nederland veel last van ongedierte zoals teken. De teken zijn toch een probleem voor elke hondenliefhebber. Soms laat je bepaalde uitlaatgebieden links liggen omdat de bosrijke gebieden vol zitten met teken.

Wikipedia omschrijft een teek als volgt:

Teken (Ixodida) leven van het bloed en bijten zich vast in de huid.  Ze laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen. Na de steekmuggen zijn teken de belangrijkste verspreiders van pathogenen. Tekenbeten zijn meestal niet pijnlijk en worden vaak alleen opgemerkt doordat men de teek in de huid ziet zitten. Het dier waarop de teek leeft, wordt gastheer genoemd. In dit geval is de gastheer dus onze hond.

Knoflook

Veel dierenliefhebbers maken gebruik van een teentje knoflook per week om ongedierte zoals Teken weg te houden bij honden. Dit helpt niet in alle gevallen. Daarom heb ik een video gemaakt wat je naast knoflook zou kunnen gebruiken.

Video met uitleg over CdVet:

Lezersvragen over Teken

Omdat ik veel lezersvragen kreeg over het onderwerp teken, vond ik het de moeite waard om hier een video over te maken. Sommige mensen om mij heen gebruiken de natuurlijke druppels genaamd CdVet Teek en Vlo Exit. Via de link kom je op de website waar je de druppels kunt bestellen. Je kunt ongeveer een seizoen met de druppels doen en je kunt ze niet gebruiken bij katten.

Omschrijving CdVet Teek en Vlo Exit

CdVet teek en vlo exit voor honden is een natuurlijk alternatief voor de conventionele afweer van bijvoorbeeld teken en vlooien. De lichaamsgeur van de hond wordt minimaal veranderd, zodat mens en hond dit niet kunnen waarnemen. Op insecten en andere kriebeldiertjes is de veranderde geur echter ondragelijk. (voldoende voor 1 dier voor 1 seizoen)

Zelf heb ik er geen ervaring mee maar ik zal de druppels bestellen om te kijken hoe het werkt. Ook bij deze druppels moet je goed in de gaten houden of je hond er niet allergisch voor is. Uiteraard houd je de druppels uit de buurt van de ogen.

Samenstelling

De samenstelling van de druppels is als volgt: Melaleuca alternifolia Oil, Simmondsia chinensis Oil, Lavandula angustifolia Oil, Geranium Oil Werkzame stof: Melaleuca alternifolia Extrakt (australisch tea tree olie)

Toepassingsadvies volgens de site:

Gedurende drie weken dagelijks 1 druppel in elk ooraanzet inmasseren, of elk 1 druppel tussen de schouderbladen en bij de staartaanzet (direct op de huid) opdragen. Indien de grondstabilisatie is bereikt voldoet een toepassing van 1-2 per week.

Bekijk ook onze online cursus: teken bij honden.

 

15 antwoorden
 1. A barneveld
  A barneveld zegt:

  Goedemiddag, Mijn shi tsu is 2 jaar oud en heeft verschrikkelijk last van jeuk. Hij zit constant te bijten en alles al geprobeerd vlooien middel shampoo pipet , kam gekocht nu weer een luchtband om zijn nek, want anders bijt hij zich helemaal kapot. Maar ik vind dit zooooo zielig. Zou het in het voer kunnen zitten???? Hij krijgt Pedigree !!
  T

  Beantwoorden
  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   Hoi T,
   Ja, jeuk is een bekend verschijnsel bij een Shi Tsu.
   Als ik jou was zou ik langzaam maar zeker overgaan op vers voer.
   Bedenk eens, als jij een biefstukje lekker en gezond vindt. Je hangt dit verse stukje vlees een week te drogen, vermaalt het verdroogde vlees, verhit het hoog zodat alle goede bacteriën gedood worden, en perst het dan met koolhydraten en bindmiddelen tot een mooi vormpje.
   Dit gebruikt dierenarts Caspar Broekman als voorbeeld, die veel dieren behandeld met de jeuk.
   Denk je dat dit nog gezond is???
   Probeer 3 maanden het uit, al veel dieren zijn via deze weg van hun jeuk afgekomen.
   Vaak ziet men na zo’n 6 weken al verbetering.
   Succes!
   Hanneke

  • Linda
   Linda zegt:

   Goedendag,
   Ik weet niet of antwoorden nog zinvol is, maar mijn hond ( Dwerg Poedel) had van jongs af aan ook steeds last van jeuk. Allerlei anti vlo/teken-middeltjes/ band geprobeerd, maar het hield niet op. Ik ben toen gestopt met deze middelen en geef, alleen als ik een vlo zie een tablet die direct werkt. ( 1 tablet is voldoende als je op tijd bent). Verder, vóór het wandelen in teek-rijke gebieden, spray ik alleen de vacht helemaal in met een verdunning van +/- 10 druppel tea-tree,Lavendel-en Cederhout Etherische olie in 250 ml water. Hoef ik alleen rond de snuit en ogen nog maar te controleren.
   Mijn ervaring is: “De jeuk is verdwenen en tegen teken werkt dit prima. Ik moet dit echter wel elke keer doen, omdat het alleen op de vacht komt en niet op de huid.( ik ga ook dagelijks met hem naar het bos), vlooien durf ik niet te zeggen omdat mijn hond niet erg veel in contact komt met andere dieren.
   Inmiddels geef ik hem ook hoofdzakelijk voer waar 80% vlees in zit zoals Energique en Renske.

 2. Hanneke
  Hanneke zegt:

  Op zich is knoflook niet goed voor de hond. Dus doe het met mate. Niet iedere dag. Let op je hond of hij diarree krijgt of bloedarmoede. (onderkant ooglid mag niet wit/bleek zijn)

  Beantwoorden
 3. tooske
  tooske zegt:

  Ik heb de volgende vraag: je hond een teentje knoflook geven een keer per week of elke dag maakt nog al een verschil. Wat is het beste advies
  .Brand de hond zijn maag dan niet weg.Ik heb het door haar eten gedaan en dat eet ze op. Zo uit de hand als een hondenkoekje eet vind ze het niet lekker.

  Beantwoorden
 4. Hanneke
  Hanneke zegt:

  Hoi Guus,
  Wat zou kunnen helpen is Drainage compositum van Groene Os.
  Maar als ik je verhaal zo lees, denk ik dat je uiteindelijk het beste naar een alternatieve dierenarts kunt gaan zoals Caspar broekman of Tannetje koning.
  Ik weet, uit ervaring, dat dit zeker kan helpen.
  En daarbij natuurlijk, rauw voer speelt ook een grote rol hierbij.
  Succes!
  Groet, Hanneke

  Beantwoorden
  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   ps
   Jammer dat dit middel niet gewoon in de dierenwinkel te koop is.
   Maar het is het waard om uit te proberen.
   Zeker is dat er geen gif in zit wat in andere middelen wel zit.
   op http://www.tekenradar.nl/ kan men zien waar er veel teken zijn.
   Nog even terugkomend op het bericht van Guus.
   Het nadeel van prednison is dat het de symptomen weghaalt, maar niet de reden van de jeuk.
   Ook de zalf zit vaak corticosteroïde in, wat ook in prednison zit, dus ook troep.
   Dat is één van de redenen waarom dierenarts Caspar Broekman verder is gaan studeren, omdat hij als regulier dierenarts alleen maar had geleerd om prednison of antibiotica te geven bij dit soort gevallen. (zij weten niet beter)
   Caspar Broekman heeft zijn praktijk in Amsterdam en Tannetje koning in Amsterdam en Otterlo.
   Wat verkoelend en ontsmettend kan helpen is een bad of kompressen van kamillethee.
   Voor het oog zou je Oculoheel van HEEL kunnen gebruiken.
   Eigenlijk gaat dit item over teken en vlooien, maar hoop je toch advies te hebben gegeven over iets anders.
   Gut, het lijkt wel of ik er verstand van begin te krijgen.

  • willemijn van der burgt
   willemijn van der burgt zegt:

   het is wel in de dierenwinkel te koop, en wel bij mij, hahahaha

   ik geef het mijn hond al ruim anderhalf jaar, cdVet voor teken en vlooien.
   er is een heel natuurlijk scala van cdVet te koop.

   de dierenwinkel zit naast mijn deur, ik woon in scheemda. en daar is het te koop. voor 16.95 euro.

  • willemijn van der burgt
   willemijn van der burgt zegt:

   dat vergeet ik er nog bij te melden, een goed middel, heb geen teken en vlooien bij mijn hond, ik heb een newfoundlander, ben er echt content mee, maar ben wel heel conseqwent.

   de eerste drie weken geen dag overslaan, na drie weken geef ik het 2 – 3 keer in de week, ik geef het in de oren.

  • willemijn van der burgt
   willemijn van der burgt zegt:

   ook is er een variant voor katten, de samenstelling is anders er zit dan ook geen teatree in.

   samenstelling van katten is………alcohol, azadirachta indica olie, geranium olie, lavandula angustifolia olie, leptospermum scoparium olie, llicium verum olie.

   bij de katten alleen via de schouderbladen en staartaanzet. meer niet, ook drie weken en daarna 1 – 2 x per week is voldoende.

 5. Guus
  Guus zegt:

  Dit is geen reactie maar een vraag. De hond van mijn dochter en schoonzoon heeft last van een vorm van hoikoorts dat zich vooral openbaart door heel veel jeuk. Hij heeft een oog zodanig toegetakeld dat het er niet meer uitziet, maar ook een oksel ligt intussen helemaal open. Van de dierenarts zalf gekregen, dat haalt helemaal niets uit plus een kuur prednison en ook dat biedt nauwelijks soelaas, terwijl dat bovendien een erg agressief middel is. De hond voelt zich duidelijk ook niet echt lekker en inmiddels is hij zowel dag als nacht zo druk met krabben en zichzelf bijten dat niemand meer genoeg slaap of rust krijgt. Onze Boris heeft duidelijk hulp nodig. Wat raadt u ons aan? We hopen op een biologisch middel dat ook nog echt help.

  Beantwoorden
  • Femke
   Femke zegt:

   Even een aanvulling op Hanneke,

   Met dit soort klachten moet je echt naar een natuurgeneeskundig therapeut of holische DA. Mochten de genoemde dierenartsen niet bij je in de buurt zitten, dan kun je ook eens kijken bij de BCND (www.bcnd.nl), dit is de vereniging van veterinair natuurgeneeskundige therapeuten. Ook zij kunnen je helpen.

   Groet,
   Femke

  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   Hoi Femke,
   Caspar Broekman en Tannetje Koning zijn holistisch dierenartsen.
   Vandaar mijn berichtjes.
   Groet,
   Hanneke

  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   Hoi Guus,
   Hoe gaat het met Boris. de hond van je dochter en schoonzoon?
   Heeft hij nog veel jeuk, of is er iemand die hem er vanaf heeft kunnen helpen?
   Groet,
   Hanneke

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *