Jaarlijks of driejaarlijks laten inenten of vaccineren van jouw hond of kat? Doe een titerbepaling en test eerst of jouw hond of kat wel een enting nodig heeft!

In plaats van het standaard jaarlijks hanteren van de inenting en – ieder dier dezelfde cocktail -, moet gewerkt worden aan een individueel vaccinatieschema op maat dat past bij een individueel dier. Elk dier is immers anders.

>> Download gratis de “8-daagse Vaccinatie Cursus voor honden” zodat je precies weet op welke manier je jouw hond het beste kunt laten vaccineren

Een titerbepaling kan een alternatief zijn voor de jaarlijkse vaccinatie of driejaarlijks inenten van jouw hond of kat. Maar hoe gaat deze titerbepaling in zijn werk en bij welke dierenartsen kun je terecht?

Wat is een titerbepaling?

Een titerbepaling is een bloedtest waarmee kan worden aangetoond of  jouw huisdier (nog) voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziektes. Zo voorkom je onnodig vaccineren wat voor negatieve bijwerkingen kan zorgen. In Nederland wordt de titerbepaling meestal afgenomen door de dierenarts door middel van de VacciCheck.

Bekijk hier de video waar dierenarts Tannetje Koning haar mening geeft over het jaarlijks vaccineren en de titerbepaling.

De VacciCheck is een klein onderzoekje die je kunt laten uitvoeren door de dierenarts. Er wordt bloed afgenomen bij de hond of kat (een bloeddruppel is voldoende) en het onderzoek neemt zo’n twintig minuten in beslag.

Door onderstaande video krijg je een goed beeld hoe de titerbepaling in zijn werk gaat.

De WSAVA (Word Small Animal Veterinary Association) stelt dat onnodig vaccineren niet aan te raden is en zelfs bijwerkingen kan veroorzaken. Met de titerbepaling kan de dierenarts bepalen of jaarlijkse hervaccinatie noodzakelijk is of niet. Zo voorkom je ook onnodig vaccineren bij honden en katten waarvan de geschiedenis niet bekend is.

Je kunt de titerbepaling het beste zien als een ‘vaccinatie op maat’. Er verscheen een interessant artikel in de Dier-en-Arts (december 2007) met uitleg over ‘vaccinatie op maat’.

Welke dierenartsen voeren de titerbepaling uit?

De titerbepaling wordt op kleine schaal uitgevoerd in Nederland. Daarom kun je via deze lijst van dierenarsten bekijken welke dierenartsen gebruik maken van de Titerbepaling (Vaccicheck). Het Amerikaans Ministerie van Landbouw (USDA) heeft de VacciCheck in 2010 goedgekeurd. In Nederland is enige discussie over de werking van de test alhoewel de NML-Health er volledig achter staat.

In deze brochure van de NML-Health is te lezen wat de voor- en nadelen zijn van een VacciCheck.