Vaccinatie voor honden versus titerbepaling
De laatste tijd horen we veel verschillende verhalen over hoe vaak een dierenarts jouw hond zou moeten vaccineren. Moet je je hond nu 1 keer per jaar, 1 keer in de 3 of zelfs 7 jaar laten vaccineren? Titerbepaling? Vaccicheck?
Het is een lastige keuze omdat wij als hondeneigenaar geen expert zijn.
In dit artikel vertellen we je meer over wat meerdere experts hier over te zeggen hebben.
Dus hoe lang werkt zo’n vaccinatie bij honden eigenlijk?
In ieder geval geval werkt een vaccin voor honden langer dan een jaar. Volgens Dr. Ronald Schultz, Ph.D. hondenexpert en vaccinspecialist:
Jaarlijkse hervaccinatie geeft geen voordeel en kan het risico op bijwerkingen verhogen.
Bijwerkingen van vaccineren bij honden kunnen meerdere dingen betekenen. Volgens hondenimmunoloog Dr. Jean Dodds zijn de volgende bijwerkingen bekend zoals:
Bijwerkingen van hondenvaccinaties kan elk moment voorkomen van een onmiddellijke reactie tot zelfs weken of maanden later. Vaccins kunnen er zelfs voor zorgen dat je dier vatbaar wordt voor chronische ziektes die pas veel later kunnen optreden bij je hond (Dodd, 2001).
Ernstige en dodelijke bijwerkingen zoals:
• Vatbaar voor infecties;
• Neurologische aandoeningen en hersenontstekingen;
• Afwijkend gedrag zoals agressie;
• Epileptische aanvallen.
Hondenziekte, parvovirus, rabiës en vermoedelijk ook andere vaccins zijn gelinkt aan de mogelijke oorzaak van polyneuropathie (spierziekte) en zenuwziekte (Dodds,2001)
Maar hoe lang beschermt een vaccin van de dierenarts?
Volgens de aanbevelingen van de American Animal Hospital Association (AAHA), de organisatie die in Amerika de standaard bepaalt voor dierenartsen:
Alle commerciële beschikbare vaccins hebben bij gezonde honden een beschermende immuunrespons van tenminste 5 jaar
Dit zijn de bevindingen van de kernvaccins van Dr. Ronald Schultz met de minimale duur en bescherming van vaccinaties:
- Hondenziekte- 7 jaar*
- Parvovirus – 7 jaar*
- Leverziekte – 7 jaar*
- Rabiës – 3 jaar*
*Tussentijds testen door middel van een titerbepaling.
De moraal van het verhaal is dat wanneer je geen idee hebt wanneer jouw hond voor het laatst is gevaccineerd, dat je het beste kunt starten met een titerbepaling om over-vaccinatie te voorkomen. De titerbepaling geeft een goed beeld of jouw hond nog beschermd is tegen vervelende ziektes of dat het toch verstandiger is om te enten. Dit is beter dan dat je je hond over-vaccineert en mogelijk in de toekomst de verschrikkelijke gevolgen van mogelijke bijwerkingen moet ondergaan.
Wat is een titerbepaling / Vaccicheck
Een titerbepaling is een bloedtest waarmee kan worden aangetoond of jouw huisdier (nog) voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziektes. Zo voorkom je onnodig vaccineren wat voor negatieve bijwerkingen kan zorgen. In Nederland wordt de titerbepaling meestal afgenomen door de dierenarts door middel van de VacciCheck.
De titerbepaling is dus ook erg zinvol op het moment dat je een hond moet vaccineren waarvan het vaccinatieverleden niet bekent is. Steeds meer Nederlandse organisaties beginnen het voordeel van een titerbepaling in te zien. Zo ook de raad van beheer en hun mening over vaccineren – titerbepaling.
Titerbepaling pensions en shows is toegestaan
De Raad van Beheer is de organisatie in Nederland die staat voor de relatie tussen mensen en honden. Hierbij gaat het niet alleen om allerlei activiteiten die je met je hond kunt doen, zoals sporten of showen, maar ook om het fokken van gezonde honden.
Maar inmiddels meldt de KNMvD de beroepsorganisatie voor dierenartsen op haar website dat de titerbepaling ook geldt als wettelijke vaccinatie eisen die gesteld worden.
Helemaal niet meer vaccineren?
Volgens veel experts is vaccineren nog steeds erg belangrijk dus vergeet niet de boodschap van dit artikel:
Vaccineer, maar voorkom het over-vaccineren van je hond door een titerbepaling uit te voeren!
Volgens Dr. J. Dodds:
Vaccineren heeft veel belangrijke voordelen voor honden en heeft daarmee veel levens gered.
Prof. Dr. M. Horzinek (Vet. Universiteit Utrecht) “Het zijn wetenschappelijke inzichten die zeggen dat het niet nodig is om jaarlijks te enten. Het zou geen probleem zijn om met beduidend langere intervallen te werken. Maar de dierenartsen willen hun klanten minimum eens per jaar zien, en verder hebben ook de producenten van inentingstoffen geen interesse er aan dat minder vaak gevaccineerd wordt.” (WDR, 2001)
Prof. Dr. M. Horzinek (Vet. Universiteit Utrecht)„ Tot een paar jaar geleden was men van mening dat entingen nooit schadelijk zouden kunnen zijn. Baat het niet, dan schaadt het niet, dacht men. In de tussentijd weten wij, dat dit niet waar is.” (WDR, 2001)
Prof. Dr. M. Horzinek (Vet. Universiteit Utrecht) “ Het jaarlijkse vaccineren tegen alles en nog wat is eerder folklore…” (Congres voor dierenartsen, Dusseldorf, November 2000)
Prof. Dr. M. Horzinek (Vet. Universiteit Utrecht) “ Wij zijn ons hele leven lang immuun tegen mazelen, en ik ken geen dierenarts die elk jaar een mazelen-enting bij zijn huisarts gaat vragen. Maar de meeste dierenartsen in Europa vaccineren honden jaarlijks tegen hondenziekte, terwijl hondenziekte niets anders is dan hondenmazelen.” (Veterinary Vaccines and Diagnostics, 1999)
Prof. R. D. Schultz (University of Wisconsin): “Mijn eigen huisdieren worden als pup één of twee keer geënt, en daarna nooit meer, met uitzondering van de rabiës prik die ze eens in de drie jaar krijgen. Dit schema handhaaf ik sinds 1974, en mijn honden, mijn kinderen en kleinkinderen hebben nog nooit een infectieziekte gehad. (Veterinary Medicine, 1998)
Lees de discussie (ruim 2400 keer gedeeld) met ruim 280 reacties over vaccineren op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/DierbewustNL/posts/1041575675894459:0
Inmiddels ruim 2800 keer gedeeld: https://www.facebook.com/DierbewustNL/posts/1041575675894459:0