De laatste tijd horen we veel verschillende verhalen over hoe vaak een dierenarts jouw hond zou moeten vaccineren. Moet je je hond nu 1 keer per jaar, 1 keer in de 3 of zelfs 7 jaar laten vaccineren? Titerbepaling? Vaccicheck?

Het is een lastige keuze omdat wij als hondeneigenaar geen expert zijn.

In dit artikel vertellen we je meer over wat meerdere experts hier over te zeggen hebben.

vaccinatie honden versus titerbepaling

Dus hoe lang werkt zo’n vaccinatie bij honden eigenlijk?

In ieder geval geval werkt een vaccin voor honden langer dan een jaar. Volgens Dr. Ronald Schultz, Ph.D. hondenexpert en vaccinspecialist:

Jaarlijkse hervaccinatie geeft geen voordeel en kan het risico op bijwerkingen verhogen.

Bijwerkingen van vaccineren bij honden kunnen meerdere dingen betekenen. Volgens hondenimmunoloog Dr. Jean Dodds zijn de volgende bijwerkingen bekend zoals:

Bijwerkingen van hondenvaccinaties kan elk moment voorkomen van een onmiddellijke reactie tot zelfs weken of maanden later. Vaccins kunnen er zelfs voor zorgen dat je dier vatbaar wordt voor chronische ziektes die pas veel later kunnen optreden bij je hond (Dodd, 2001).

Ernstige en dodelijke bijwerkingen zoals:

• Vatbaar voor infecties;

• Neurologische aandoeningen en hersenontstekingen;

• Afwijkend gedrag zoals agressie;

• Epileptische aanvallen.

Hondenziekte, parvovirus, rabiës en vermoedelijk ook andere vaccins zijn gelinkt aan de mogelijke oorzaak van polyneuropathie (spierziekte) en zenuwziekte (Dodds,2001)

 

Ontvang als hondenliefhebber (gratis) het nieuwste vaccinatieschema 2017

LEER HOE JE JOUW HOND HET BESTE KUNT LATEN VACCINEREN:

Verklein de kans op negatieve bijwerkingen bij je hond en voorkom overbodig vaccineren

 

Maar hoe lang beschermt een vaccin van de dierenarts?

Volgens de aanbevelingen van de American Animal Hospital Association (AAHA), de organisatie die in Amerika de standaard bepaalt voor dierenartsen:

Alle commerciële beschikbare vaccins hebben bij gezonde honden een beschermende immuunrespons van tenminste 5 jaar

Dit zijn de bevindingen van de kernvaccins van Dr. Ronald Schultz met de minimale duur en bescherming van vaccinaties:

  • Hondenziekte- 7 jaar*
  • Parvovirus – 7 jaar*
  • Leverziekte – 7 jaar*
  • Rabiës – 3 jaar*

*Tussentijds testen door middel van een titerbepaling.

De moraal van het verhaal is dat wanneer je geen idee hebt wanneer jouw hond voor het laatst is gevaccineerd, dat je het beste kunt starten met een titerbepaling om over-vaccinatie te voorkomen. De titerbepaling geeft een goed beeld of jouw hond nog beschermd is tegen vervelende ziektes of dat het toch verstandiger is om te enten. Dit is beter dan dat je je hond over-vaccineert en mogelijk in de toekomst de verschrikkelijke gevolgen van mogelijke bijwerkingen moet ondergaan.

Wat is een titerbepaling / Vaccicheck

Een titerbepaling is een bloedtest waarmee kan worden aangetoond of  jouw huisdier (nog) voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziektes. Zo voorkom je onnodig vaccineren wat voor negatieve bijwerkingen kan zorgen. In Nederland wordt de titerbepaling meestal afgenomen door de dierenarts door middel van de VacciCheck.

De titerbepaling is dus ook erg zinvol op het moment dat je een hond moet vaccineren waarvan het vaccinatieverleden niet bekent is. Steeds meer Nederlandse organisaties beginnen het voordeel van een titerbepaling in te zien. Zo ook de raad van beheer en hun mening over vaccineren – titerbepaling.

Titerbepaling pensions en shows is toegestaan

De Raad van Beheer is de organisatie in Nederland die staat voor de relatie tussen mensen en honden. Hierbij gaat het niet alleen om allerlei activiteiten die je met je hond kunt doen, zoals sporten of showen, maar ook om het fokken van gezonde honden.

raad van beheer over vaccinatie en titerbepaling

Maar inmiddels meldt de KNMvD de beroepsorganisatie voor dierenartsen op haar website dat de titerbepaling ook geldt als wettelijke vaccinatie eisen die gesteld worden.

Helemaal niet meer vaccineren?

Volgens veel experts is vaccineren nog steeds erg belangrijk dus vergeet niet de boodschap van dit artikel:

Vaccineer, maar voorkom het over-vaccineren van je hond door een titerbepaling uit te voeren!

Volgens Dr. J. Dodds:

Vaccineren heeft veel belangrijke voordelen voor honden en heeft daarmee veel levens gered.