Verbod op ‘stroomband’ voor honden

verbod op stroomband voor honden

De elektronische stroomband die als halsband bij honden wordt om gedaan, zal worden verboden. Het kabinet besluit binnenkort dat het verbod per 1 januari volgend jaar zal ingaan. De stroomband of teletac is van origine een Amerikaans product.

De stroomband wordt onder andere gebruikt bij honden voor ’trainingsdoeleinden’ zodat je de hond op afstand kunt corrigeren, denk bijvoorbeeld aan het blaffen van je hond. De apparaten waarmee hondenbezitters met stroomstoten hun huisdier pijn kunnen doen, mogen binnenkort niet meer worden verkocht.

De werking van de stroomband is eenvoudig. In de band zijn twee elektrodes geplaatst, die via een aan de band bevestigde ontvanger in contact staan met een zender. Via deze zender (een klein kastje met een aantal knoppen) kan de instructeur of hondengeleider door een druk op de knop de hond op afstand een schok of een reeks schokken toedienen. De band wordt gebruikt voor het corrigeren van ongewenst gedrag.

Dat de Teletac voor honden wordt verboden is niet meer dan logisch, deze ’trainings’methoden  zijn zeer achterhaald. Het is geen positieve manier om honden wat te leren en de oorzaak van het probleem wordt niet bestreden. Wij zijn in ieder geval erg blij dat dit zogenoemde ‘hulpmiddel’ wordt afgeschaft. 

Het kabinet maakt helaas wel een uitzondering voor hondeninstructeurs of andere ‘specialisten’ die dit soort apparatuur gebruiken om gevaar voor anderen te voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om hondengeleiders van de politie, die het middel inzetten om de veiligheid van anderen te beschermen.

Hoe voelt de stroomband?

De werking van de stroomband is simpel. In de band zijn twee elektrodes geplaatst, die via een aan de band bevestigde ontvanger in contact staan met een zender. Via deze zender, een klein kastje met een aantal knoppen, kan de hondengeleider door op een knop te drukken te zorgen dat de hond een schok krijgt. De stroomband veroorzaakt dus een pijnprikkel op afstand die verre van prettig voelt.

De hond begrijpt in veel gevallen waarschijnlijk niet eens waar je hem voor corrigeert maar krijgt wel een opdonder. Dat dit verre van prettig voelt wijst onderstaand filmpje wel uit.

Wees je ervan bewust door gebruik te maken van positieve trainingsmethoden, deze stroomband absoluut niet nodig hebt. 

5 antwoorden
 1. Mila
  Mila zegt:

  Mijn hond is enorm aangevallen en gebeten toen zij 8 maanden was, daarna viel ze elke hond aan die ze tegenkwam. Echt bijten, en doorbijten. Na 3 cursuusen, hondengedragstherapie en psychologie stond ik op het punt de hond op te geven, wat een drama was dat. Voor mij en de hond, beiden leiopen we onzeker en gestresst rond. Op advies van een kennis een trainingshalsband geprobeerd. Met tranen in mijn ogen hem op de laagste stand om mijn hond gedaan en op hoop van zegen losgelaten tussen andere honden. Ze ging, vol in de aanval. 1 schokje op de laagste stand en ze schrok. Ze piepte niet en werd niet bang maar ze schrok even. Daarna nog in een aantal weken tijd dit zo’n 5 keer gedaan en toen begreep ze dat elke keer als ze in de aanval ging dit zou gebeuren.

  Tot nu toe heeft mijn hond NOOIT meer een andere hond gebeten. Mijn hond kan nu los, we lopen beide relaxed. Hij met de band om zijnj nek maar ik gebruik hem niet.

  Beantwoorden
 2. Tesje
  Tesje zegt:

  Het gebruik van een anti blafband met stroom is niet verboden per 1 januari 2017.
  In het ontwerpbesluit van 1 juni 2016 zijn er wijzigingen aangebracht
  ten aanzien van het gebruik van voorwerpen om dieren te corrigeren. Het is toegestaan mits het gebruik is gericht op het teweegbrengen van een gerechtvaardigde veranderingen in het gedrag van het dier ter voorkoming van gevaar voor mens of dier (het onder controle houden van je hond binnen huis of buiten, hond kan tegen kinderen/mensen opspringen of bijten) of aantasting van het welzijn van het dier. Dit is dus redelijk breed. Honden kunnen in de stress raken door overmatig blaffen, althans die van mij wel. Blaffen is dus niet goed voor zijn welzijn (zo zie ik het) en dus mag ik een anti blafband met stroom gebruiken. Ik gebruik vibratie en dat is voor mijn hond voldoenden maar kan me voorstellen dat er honden zijn die niet reageren op een vibratie correctie en dus eentje nodig hebben met stroom.

  Banden die werken met vibratie, geluid en spray komen overigens niet aan de order in het ontwerpbesluit en mogen volop gebruikt worden. Het betreft puur de stroombanden (statische correctie).

  Beantwoorden
 3. Vincent
  Vincent zegt:

  De onwetendheid en betweterigheid van zogenaamde hondenvrienden is schokkend. In hun vanuit de onderbuik gevoede aversie tegen “stroomstoten” zoals het graag geformuleerd wordt, gaan ze volledig voorbij aan de effectiviteit bij juist gebruik van deze lichte correctiemethode. Zo hebben wij een hond die met alles en iedereen fantastisch om gaat, behalve met hem onbekende honden. Die zijn niet veilig voor onze hond, die daarom nooit los mag. Maar zelfs aan de lijn is een effectieve aanval niet te voorkomen als onwetende baasjes denken dat het allemaal wel mee valt en toch hun hondje vlak langs onze hond laten lopen. Dit gedrag heeft niets te maken met angst of met dominantie, het is gedrag dat vreemde soortgenoten niet in de buurt geduld worden. Alle vormen van “hondvriendelijke” correctie hebben we geprobeerd, we zijn zeer consequent in correctie, leiden positief af,en blijven daarbij ook ontspannen (we weten inmiddels wel hoe het mis kan gaan) zonder te focussen op het dreigende onheil. Inmiddels is duidelijk dat de enige manier om dit af te leren een lik op stuk correctie is. Een schrikdraad stootje is dan heel effectief. Het gaat er daarbij niet om dat de hond weet dat ik corrigeer, maar dat de hond in zijn koppie verband legt tussen uitvallen naar een andere hond en een schrik-stoot. Het diepgewortelde territoriumgedrag wat zich heeft ontwikkeld bij zijn volwassen worden kan dan bereikt worden door een impuls die vergelijkbaar sterk is als de impuls om uit te vallen. De hond houdt hier verder niets aan over, behalve een andere reactie op onbekende honden die toevallig voorbij komen.

  Beantwoorden
 4. Erik
  Erik zegt:

  Veel reactie door onwetendheid want er zijn ook banden met vibratie, geluid of spray. Deze banden mogen gewoon gebruikt worden. De verkoop van deze artikelen is overigens totaal NIET verboden. Allen het gebruik van de statische correctie word verboden. Ze roepen dit overigens al jaren maar het verbod is er nog steeds niet. Ieder jaar lees je opnieuw nieuwsberichten maar ook dit jaar is deze nieuwe wet nog niet aangenomen. Er is wel een concept ingedient (zoals ieder jaar).
  En met alle respect…wie gaat deze wet handhaven? Wie van de handhavers weet het verschil tussen een band met vibratie en statische correctie? en zien ze het verschil tussen een gps kastje en een anti blafband? Want er zijn genoeg honden die een gps kastje dragen, of een dummy halsband. De politie adviseert anti blafbanden zelfs bij overlast.
  Er geldt een zelfde wetgeving in Duitsland en Engeland en de banden worden daar nog steeds volop gebruikt.
  Dus deze wet is pure bangmakerij…de dierenbescherming schreeuwt het hardst van allemaal en is de grootste voorstander van deze wet want ze schreeuwen het uit dat hun trainingsmethode de beste manier is en men bij hun een (dure) cursus moeten volgen.
  Soms is een trainingsband gewoon noodzakelijk. Ik zeg niet dat statische correcte noodzakelijk is maar er is niks mis mee om deze correctievorm achter de hand te hebben op het moment dat de hond er vandoor gaat of een kind wilt bijten.
  En mensen kunnen spreken van dierenmishandeling met zo’n apparaat maar zelf rukken ze als een idioot aan de riem waardoor de nek van de hond steeds een klap/tik krijgt….of ze maken gebruik van de zogenaamde anti trektuigjes die lekker drukken op de zenuwen/pesen zodra de hond begint te trekken…alsof dat goed is voor de zenuwen/pesen van de hond.
  Bij pups corrigeert de moeder haar kroost door in de nek te bijten. Ook niet erg prettig lijkt mij ;)
  Hoe dan ook ben ik een voorstander van deze artikelen en zal ik het ook gewoon lekker blijven gebruiken.

  Beantwoorden
 5. Linda
  Linda zegt:

  Wij zijn dol op onze hond en hij luistert goed. Maar wanneer er iets eetbaars buiten ligt van brood tot poep vreet hij het op. We hebben van alles geprobeerd om dit af te leren, helaas zonder resultaat. Totdat wij de stroomband gingen gebruiken. Eerst heb ik hem op mijzelf getest. Knop 1, 2, 3 waren heel goed te accepteren, stand 4 vond ik onprettig en heb direct besloten knop 4 ook niet toe te passen op mijn hond. Ik snap dat er mensen zijn die deze band verkeerd gebruiken en een hoop leed ermee veroorzaken, echter wij doen het om onze hond te behoeden voor ziektes en vergiftiging. Wanneer hij poep van andere honden eet kan hij doodziek worden. Wij hebben tijden gekend van zwart braaksel tot een zwaar zieke hond. Ons helpt het enorm onze vriend gezond te houden. Misschien een voorstel om mensen die zo’n band willen gebruiken toestemming te laten verkrijgen door bv dierenarts.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *