BARFIn de wereld van vers vlees kom je vaak de termen BARF en NRV tegen. Maar wat houden deze termen precies in? Waarom zijn er verschillende aanhangers van vers vlees? Welke stroming zou je moeten kiezen? Als je antwoord op deze vragen wilt hebben dan is het zinvol om verder te lezen.

Wat is BARF?

Het woord BARF staat voor Bones And Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food. De stroming is met name door een Australische dierenarts Ian Billinghurst neergezet. Inmiddels gebruiken we de term voor het zelf samenstellen van rauwe verse voeding. Ian Billinghurst is een fanatiek aanhanger van vers vlees. De stroming BARF geeft rauwe vleesbotten, rauw spiervlees, rauw orgaanvlees, rauwe groentes en soms enkele tafelrestjes. De richtlijn is dat de samenstelling van het vlees in de volgende percentages wordt gevoerd:

  • 50% rauwe vleesbotten
  • 20% rauw spiervlees
  • 20% rauw orgaanvlees
  • 10% rauwe groentes

Wat is NRV?

Het woord NRV staat voor Natuurlijk Rauw Voeren. In Nederland is de groep NRV kleiner dan BARF. Het verschil tussen de stromingen zit hem met name in de samenstelling van het vlees. Bij NRV worden er geen groentes, fruit, granen en supplementen gevoerd. Een prooidier wordt vaak in zijn geheel gegeven. Het liefst zulke groot mogelijke stukken vlees. Ze bootsen bij NRV een prooidier na door de volgende percentages aan te houden.

  • 15% tot 20% rauwe vleesbotten
  • 15% tot 20% rauw orgaanvlees
  • 60% tot 70% rauw spiervlees

Het verschil tussen BARF en NRV

Het verschil zit dus met name in de percentages van het soort vlees. Bij NRV wordt er meer spiervlees gegeven en bij BARF is het percentage botvlees hoger. Groentes, fruit, granen en supplementen worden door NRV niet gevoerd. Zij proberen meer een prooidier na te bootsen.

Kies je voor BARF of NRV?

De aanhangers van de stromingen BARF en NRV zijn ruim vertegenwoordigd op fora zoals Barfplaats en Voer natuurlijk. Je moet voornamelijk kijken waar jij je het beste bij voelt. Ze zijn beiden aanhangers van rauw vers vlees. Volgens hen is het geven van vers vlees altijd beter dan het geven van brokken. De percentages worden gegeven als richtlijn. Bij elke hond of kat zul je moeten kijken bij welke percentages zij er het beste op doen. Daarom zeggen beide stromingen dat het verstandig is om goed naar je viervoeter te kijken en op het oog te voeren.

Je hoeft het niet zo nauw te nemen met de percentages per dag of per week. Als je per maand maar aan de gegeven percentages komt. Mocht het zo zijn dat jouw hond het beter doet als je hem meer botvlees of juist meer orgaan geeft dan is dat de leidraad.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *