Vragen met betrekking tot vaccinatie

Er is veel informatie te vinden op het internet. Dit is ook de reden dat veel hondenliefhebbers niet meer klakkeloos overnemen wat hun dierenarts zegt. Bij twijfel zoek je het namelijk zelf wel op middels GOOGLE.

Echter het probleem is wel dat de informatie die je op het internet vindt niet altijd kloppend is met de werkelijkheid. Op meerdere fora worden verhalen keer op keer doorverteld waardoor de juistheid van de informatie vertroebeld. Daarnaast zijn er steeds meer zogenoemde ‘experts’ die denken dat ze de waarheid in pacht hebben.

Dit is voor mij de reden geweest om met video aan de slag te gaan en specialisten op hun vakgebied aan het woord te laten middels interviews. Dit heeft wat mij betreft twee voordelen. Het eerste voordeel is dat ‘de specialist’ in dit geval de dierenarts een studie afgerond heeft en dagelijks zijn vak beoefent in de praktijk. Dit wil uiteraard niet direct zeggen dat je dan wel de waarheid in pacht hebt, maar je bent in ieder geval goed onderbouwd qua studie en praktijk.

Het tweede voordeel is dat men de informatie via internet kan delen en niemand de getoonde informatie kan veranderen. Met andere woorden; de getoonde informatie blijft intact en hondenliefhebbers bepalen zelf wat ze ermee doen.

Mijn boodschap is denk ik duidelijk.

Mijn vorige video interview met dierenarts Tannetje Koning over onder andere vaccinatie is veel bekeken (ruim 7500 keer) en ik heb er veel positieve reacties over ontvangen. Vandaar dat ik een nieuw interview aan het voorbereiden ben die ik op korte termijn met je ga delen.

Maar daarbij heb ik je hulp nodig. Ik wil namelijk graag weten met welke vragen jij kampt als het gaat om vaccinatie. Bijvoorbeeld:

 1. Hoe vaak moet je jouw hond vaccineren op jaarbasis?
 2. Wat zijn de mogelijke gevolgen bij het vaccineren van jouw hond?

Zet hieronder jouw belangrijkste vraag in de reactie van het blog en ik probeer de belangrijkste vragen te gebruiken in mijn vraagstelling in mijn volgende interview met een dierenarts. Je hebt tot zondagavond 22.00 uur de mogelijkheid om een reactie achter te laten.

64 antwoorden
 1. Janet
  Janet zegt:

  Oeps, was nog wat vergeten in de eerste alinea hieronder; mijn FIV-katje kampt na een jaarlijkse vaccinatie namelijk niet alleen met stomatitis, maar ook met gingivitis! Het bekje is dan dus geheel aangedaan en zeer pijnlijk. Duurt lang voordat het weer een beetje over gaat.
  Hierdoor sta ik inmiddels erg sceptisch tegenover jaarlijks vaccineren. Maar anderzijds: een nare ziekte oplopen als gevolg van het niet gevaccineerd zijn, dat kan natuurlijk ook weer niet echt de bedoeling zijn; daarvoor is de weerstand bij een FIV-kat dan weer te laag. Uit welke twee kwaden moet je dan kiezen?

  Beantwoorden
 2. Janet
  Janet zegt:

  Hallo, ook ik heb een advies nodig, want ik twijfel erg over wat ik moet doen t.a.v. mijn FIV-katje, welke telkens na de jaarlijkse vaccinatie kampt met een recidiverende stomatitis:

  Fiv-kat in zo’n geval wel of niet jaarlijks vaccineren, en zo ja, dan geactiveerd of juist geïnactiveerd vaccin laten gebruiken? (DA’s zijn het
  onderling niet eens, en fabrikant raadt geactiveerd enten af).

  Indien toch vaccineren, in welke frequentie dan te herhalen? (Eenmaal per jaar of met een langere tussenpoos?)

  Meer kans op fibrosarcomen op de vaccinatieplaats bij een geïnactiveerde vaccinatie dan bij geactiveerde vaccinatie? (meningen DA’s lopen ook hierover uiteen).

  Zou vaccineren (bij FIV-katten) voor alleen de kattenziekte (ipv. beide ziekten dus) niet beter zijn? Immers, de vaccinatie voor kattenziekte behoeft slechts om de drie jaar plaats te vinden, waarmee de ergste van de twee ziekten dan tenminste is “afgedekt”? (Wellicht valt een evt. besmetting met de niesziekte – bij een verder symptoomloze FIV-kat – dan nog op eigen kracht door de kat te overwinnen, bijvoorbeeld met behulp van bep. vitaminen / weerstandsondersteunende middelen o.i.d.?)

  Beantwoorden
 3. Annelies Coumans
  Annelies Coumans zegt:

  Zou Tannetje ook uit kunnen leggen dat als er hoge titers zijn dat er dus een respons is geweest van het lichaam op eventuele opgelopen ziekten of entingen , of er dan met zekerheid geheugencellen zijn die deze ziekten ook zonder een hoge titer, kunnen herkennen, zodat het lichaam hierop zou kunnen reageren?

  Beantwoorden
 4. Annelies Coumans
  Annelies Coumans zegt:

  Met betrekking tot titeren. Mijn honden, puli’s van 2 en 2 1/2 jaar oud zijn afgelopen zomer getiterd. De titers waren behoorlijk hoog. Mijn vraag is nu, moet ik elk jaar laten titeren of kan ik gerust, een jaartje overslaan.
  Verder zijn ze toen geent tegen de ziekte van Weil, omdat het aardige badgasten zijn. Deze enting viel niet zo goed en heb ik homeopatisch laten ontstoren, door erkend homeopaat! Kan ik deze enting achterwege laten met een gerust hart? Hoop dat Tannetje me hier een beetje wegwijs kan maken.

  Beantwoorden
  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   Hoi Annelies,
   Als de titer uitslagen echt hoog zijn, hoeven ze de komende 3 jaar niet meer gecheckt worden. Weil is een eigen keuze. Maar niet voor alle soorten van Weil kunnen ze ingeënt worden. daarnaast denk ik niet dat er veel ratten zijn bij het water waar jouw badgasten komen. Weil wordt doorgegeven via de urine van de rat.

 5. Joyce
  Joyce zegt:

  Ik neemt mijn hond mee op vakantie binnen europa, maar ook naar noorwegen. Hoe zit het met de toegang in andere landen als je entingen niet allemaal gedaan zijn?

  Beantwoorden
 6. Tineke
  Tineke zegt:

  Ik heb mijn D Herderteef van nu 8 jr elk jaar de nodige vaccinatie’s laten geven. In 2011 had ze de volledige weer gekregen. In 2012 alleen 6,7 en 8 (Weil en kennelhoest). Dit jaar voor het eerst laten titteren en daaruit bleek dat ze toch weer de volledige moest hebben , wat mij eigenlijk tegenviel. Ik vraag mij af hoe betrouwbaar zo’n titter is. Ik had begrepen dat sommige vaccinatie’s zoals Hondenziekte nl veel langer zouden werken.

  Beantwoorden
 7. Nelleke
  Nelleke zegt:

  Mijn Duitse herder reu van 5 jaar heb ik t/m 3e jaar volledig (incl. Weil, Rabies en Kennelhoest) laten enten. Ben het niet meer van plan. Hij eet KVV en Barfhappen. Hij is zo gezond als een vis.

  Beantwoorden
 8. Conny
  Conny zegt:

  Ik heb in middels zes chihuahua’s in de leeftijd 12 weken tot bijna een jaar.
  Ik heb met mijn dierenartsen ook gesproken over het enten
  en ze noemen het moderne flauwe kul.
  Honden moeten gewoon jaarlijks geënt worden.
  Het zelfde over vers vlees, ook daar zijn ze heel stellig in hun mening
  Gewone brok zoals royal canin is super goed voor honden
  en ook dat gedoe er om heen is flauwe kul.
  Ik voer mijn honden vers compleet vlees
  en de huid problemen van twee van mijn hondjes zijn verdwenen
  1 werd al bijna kaal.
  Mijn vraag over enten is. Ik heb ze nu allemaal 3 x laten enten
  en 4 zijn er erg beroerd van geweest.
  Nu las ik weer dat ze dezelfde hoeveelheid die bijv. een Deense dog krijg
  per enting ze dezelfde dosis aan een chihuahua pup geven?
  Is dat zo?
  En tot welke leeftijd moet ik ze jaarlijks nog laten enten?
  Voor ik ze kan laten titeren.
  Waar kan ik dat laten doen, dat titeren?
  En moeten ze niet apart toch nog worden ingeënt tegen de ziekte van weil?
  Ik zit veel in zeeland bij de Grevelingen en dat is zout water.

  Alvast bedankt voor de moeite.
  Groetjes Conny

  Beantwoorden
 9. stans
  stans zegt:

  Mijn 15 jarige hond doet het nog goed maar heeft wel vertmedin hartmedicatie en af en toe rimadyl.
  Zij is haar hele leven netjes gevaccineerd. Maar is dit wel wijsheid om dit te blijven doen? Is het beter nu alleen weil en rabiës om de 3 jaar te geven (ivm. verplicht om mee te kunnen naar het buitenland).
  En mocht ze naar pension moeten, dan zou ze genet moeten zijn. Maar als ik dan een titerbepaling zou kunnen overleggen is dit dan genoeg/ rechtsgeldig? Ik zou dit ook voor mijn jongere hond overwegen.
  Ik hoor het graag.
  Vriendelijke groet, Stans

  Beantwoorden
 10. Lourens
  Lourens zegt:

  IK heb de afgelopen 40 jaar 4 duitse herders gehad en een maltezer leeuwtje en heb ze na het eerste jaar nooit meer laten enten.Drie herders zijn ruim 10 en de andere 12 en een half jaar de maltezer zelfs 14.Heb ik nu geluk gehad of blijkt enten niet niet beslist noodzakelijk?

  Beantwoorden
  • Cor Van Der Ney
   Cor Van Der Ney zegt:

   Hoewel dit wetenschappelijk gezien geen bewijs is, is het wel een bewijs voor datgene wat Tannetje zegt: na de eerste vaccinatie via titer-bepaling laten vaststellen of herhaling nog nodig is. Bij uw herders was het zonder titer-bepaling niet eens nodig………

  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   Sorry, ging wat mis. Voorgaande bericht was dus van mij.

   Een vraagje: Regulier wordt er bij pups bij 6, 9 en 12 weken ingeënt.
   Vanuit de moeder is de pup al resistent tegen ziektes. Wanneer men de pup dan inent, haalt men meteen alle resistentie weg en moet deze dan weer opgebouwd worden vanuit heet vaccin.
   Is het niet beter om een pup eerst te checken via een titerbepaling voor men gaat inenten?
   Mocht een titer laag zijn, en de hond een enting nodig heeft, geef je dan een middel erbij wat de eventuele bijwerkingen van een inenting voorkomen kan?

   Ook een vraagje over de Lepto/ ziekt van Weil. Ziekte van Weil bestaat dacht ik uit 5 varianten, waarvan men bij het oude vaccin maar voor 2 varianten kan enten, en sinds kort voor 3 varianten. Dus echte verzekerd dat de hond geen ziekte van Weil krijgt, is er niet?
   Ent jezelf je honden in tegen de Lepto?

 11. Mario
  Mario zegt:

  Hoe zit het met vaccineren en vers vlees ??
  Er zijn artikelen die beveren dat als je hond vers vlees krijgt je niet hoeft te vaccineren.
  Is het echt waar en wat vindt de dierenarts er van ??
  Ik hoor het graag van je Maurice.

  Mvgr. Mario

  Beantwoorden
 12. Gertie Sijbers
  Gertie Sijbers zegt:

  Onze gevoelige engelse setter, allergie granen en gevogelte heeft pas z’n enting gehad omdat dat volgens de da toch wel nodig was. Heeft er gelukkig tot nu toe geen last van gehad. ik dacht zelf om wat langere tijd tussen te laten maar kreeg vd da te horen dat het toch echt elk jaar moest. Onze hond zwemt nog al graag dus wat is nou ’t beste?

  Beantwoorden
 13. Jessica Fok
  Jessica Fok zegt:

  Ik twijfel of ik mijn hond voor de eerste jaar direct moet gaan titeren of nog een keer moet enten. Wij wonen in een gebied waar de honden weinig anti stoffen meekrijgen en de titer bepaling vaak negatief is. IK heb onze honden van 4,5 en 10,5 eerst laten titeren maar beiden waren negatief en daarom twijfel ik met onze hond van 1 jaar. Hierover wil ik wel graag advies

  Beantwoorden
 14. willemijn van der Burgt
  willemijn van der Burgt zegt:

  ontwormen doe ik al vanaf acht weken bij mijn hond Bamse, maar geen kuren geef ik, ik laat de ontlasting nakijken, nu weer twee jaar gratis mee doen in Utrecht, nog nimmer een kuur gegeven aan mijn hond voor ontwormen, iedere maand worm vrij, inmiddels is ze vijf jaar oud,

  geent met acht weken 12 weken en een jaar, daarna na drie jaar nog een cocktail gehad, daarna nimmer meer geent.

  Beantwoorden
 15. Daniëlla
  Daniëlla zegt:

  Hallo
  Tot mijn grote spijt heb ik mijn hond alle puppy entingen laten geven.
  Drie weken na de laatste vaccinatie begon alle ellende jeuk jeuk en nog eens jeuk.
  Hij is nu 20 maanden en heeft nog steeds jeuk. Hij barst van de allergieën.
  Inmiddels heeft hij nu 11 eliminatie dieëten gehad waarvan 8 van vers vlees.
  Met zijn weerstand blijven we ook sukkelen. Voor mijn hond NOOIT MEER VACCINATIES
  Groetjes Danëlla

  Beantwoorden
 16. willemijn van der Burgt
  willemijn van der Burgt zegt:

  toch nog een vraag Maurice .

  mijn hond heeft OT, Primaire orthostatische tremor, enten ? kan die triggeren, zodat het nog erger wordt ?
  ziekte van weil ent ik niet, te veel bijwerkingen. vertel me of ze veel risico loopt. we zwemmen alleen in stromend water, verder niet.

  Beantwoorden
 17. Monique
  Monique zegt:

  In Amerika vaccineren ze de pups op minimaal 8-9 weken en 4 weken erna. De puppenenting van 6 weken wordt daar helemaal niet gedaan. De laatste vaccinatie (booster) op 16-18 weken en deze zijn 3 jaar geldig en minimaal werkzaam. Zo anders dan in Europa. Waarom en kan dat hier ook niet?
  Verder een vraag over kennelhoest. Ik ben geen voorstander van deze enting en de enige keer dat ik een pup heb laten enten met kennelhoest heeft deze kennelhoest gekregen. Graag wat meer info over kennelhoest.

  Beantwoorden
 18. Erik Brands
  Erik Brands zegt:

  Mijn volgende vraag zou zijn is het verstandig om je hond 1 x perjaar te laten in enten . een cocteel zo als ze dat noemen , tot heden heb ik Woody elk jaar rond de maand maart in laten enten.
  En tevens de vraag of ontwormen ook 4x per jaar nodig is.

  Met vriendelijke groeten E.Brands.

  Beantwoorden
  • Cor Van Der Ney
   Cor Van Der Ney zegt:

   Inenten mag nooit een automatisme zijn. Veel vaccinaties werken meer dan 1 jaar, sommige meerdere jaren.
   Ontwormen 4 keer per jaar is het advies van de fabrikant. Als je even doorvraagt bij de dierenarts zakt het al naar 2 keer per jaar en zelfs dat is vaak niet nodig.

 19. ineke koldewijn
  ineke koldewijn zegt:

  Mijn honden zijn buiten honden ze lopen tussen de [paarden op openbare wegen en paden langs het kanaal waar alle honden los mogen lopen. Dus volop met andere honden en verschillende situaties .Mijn honden hebben als pup alle entingen gehad daarna geen enkele ze komen niet in buitenland.
  De oudste bouvier is bijna 13 en nog nooit ziek geweest,haar dochter 9 jaar nooit ziek., en daar de dochter van bijna 5jaar idem. Kern gezond en alleen entingen als pup .

  Beantwoorden
 20. Rosa Zantingh.
  Rosa Zantingh. zegt:

  Vroeger enten ik mijn hondjes ieder jaar.
  Maar op een gegeven moment kreeg onze Kelly er ontzettende jeuk door.
  En ons jongste hondje was na het enten echt ziek, spugen en trillerig.
  2 jaar geleden heb ik ze allebei laten tieteren , ze hadden genoeg antistoffen.
  Nu denk ik erover om het hondje wat nu nog over is niet meer te laten enten.
  Is dat verantwoord?.

  Beantwoorden
 21. Petra van Leeuwen
  Petra van Leeuwen zegt:

  Ik heb er dit jaar ook voor gekozen om niet te laten inenten, behalve de inenting van ziekte van Weil.
  Dit vind ik toch wel een groot risico! We wonen op een boerderij met grond en met 1 hectare weiland eromheen. Daarom heen sloten. Hier zitten o.a. muskusratten. Onze hond zwemt niet maar ik heb wel op internet gelezen dat de bacterie zich verspreidt via de urine van besmette dieren. Honden ruiken en likken vaak ook aan de urine van een andere hond. Als een hond de ziekte van Weil blijkt te hebben moet iedereen die met uw dier in contact komt ook heel erg op besmetting letten. Want ook voor ons kan het zonder behandeling tot een levensbedreigende ziekte leiden. Mijn vraag is klopt dit zo ja dan vinden wij het best een groot risico om te nemen. Benieuwd naar haar reactie !

  Beantwoorden
 22. marijke
  marijke zegt:

  Wat is de beste leeftijd om een pup de eerste keer in te laten enten, in mijn nestje labradoodles is een pup na de enting met zes weken ernstig ziek geworden, en de dqg erna overleden. Nu denk ik er over na om de eerste enting bij een volgend nest pas met acht weken te laten geven. Verder laat ik mijn volwassen honden ook niet meer enten als het nuet noodzakelijk is !

  Beantwoorden
  • Cor Van Der Ney
   Cor Van Der Ney zegt:

   Volgens mij pas laten doen als de pup buiten komt en dus met andere honden in aanraking. In elk geval, in overleg met een betrouwbare dierenarts, zo lang mogelijk mee wachten. De trend van steeds eerder vaccineren , ook bij babies, is uit Amerika komen overwaaien, maar zoals met de meeste dingen die uit Amerika komen: zeer kritisch beoordelen.
   Het immuunsysteem van kleine pups en ook babies is nog totaal ongeschikt voor vaccinatie en dus is de kans groot dat je meer schade (=chronische ziekten) veroorzaakt dan dat er acute ziektes mee worden voorkomen. Ik zou zeggen: lees het boek van de Amerikaanse dierenarts Don Hamilton. Dan laat je je huisdier nauwelijks nog vaccineren.

 23. Annie Nendels
  Annie Nendels zegt:

  Wat mist mijn hond als ik hem niet jaarlijks laat vaccineren ?. Dat heb ik namelijk al twee jaar niet meer laten doen. Moet ik hem eventueel andere natuurlijke alternatieven hier voor geven ?.

  Groet Annie

  Beantwoorden
  • Cor Van Der Ney
   Cor Van Der Ney zegt:

   Je moet hem vooral heel goed eten geven, zoals Carnibest Bio. Dat versterkt zijn weerstand en daarmee voorkom je infecties en daarmee ziektes.

 24. Monique Post
  Monique Post zegt:

  Helaas moet je om deel te nemen aan hondenevenementen, hondenshows of hondensport in Nederland het vaccinatieboekje van je hond laten zien. En daarnaast als je de grens oversteekt. Wordt er voldoende gelobby’d om de officiële instanties in de nabije toekomst zo ver te krijgen dat zij ook een titerverklaring accepteren als officieel document, en niet alleen een vaccinatieverklaring? Is daar al iets voor gaande, en hoe kunnen we daar onze steun aan betuigen?

  Beantwoorden
 25. Jessica
  Jessica zegt:

  Hallo,

  Ik vroeg me af of de nieuwe enting tegen babesiose, ziekte van lyme wel werkt en voor hoelang ze beschermd zijn.

  Groetjes Jessica

  Beantwoorden
 26. Sabrina
  Sabrina zegt:

  Hoe vaak komen Fibrosarcomen op de entingsplek voor? Her en der lees je dat de kans heel klein is, maar mijn kat en de kat van een bekende zijn er beide aan overleden.

  Als er ruimte is voor nog een vraag, dan wil ik graag weten hoe er wordt gedacht over het vaccineren van honden op oudere leeftijd. Wel/niet doen?

  Beantwoorden
 27. anita
  anita zegt:

  Hoi, heb mijn hond met 8 maanden gekregen, heeft toen zijn cocktail gehad, rabies en kennelhoest. Daarna veel gezondheidsproblemen gehad, snotneuzen, vermageren en heel veel antibiotica, prednison, medicatie voor alvleesklier, ontwormingskuren gehad en ben uiteindeljk met alles gestopt. Hij is nu 2,5 jaar gaat eigenlijk vrij goed met hem. Is niet meer ontwormt, gevaccineerd en krijgt ook geen preventie tegen vlooien. Op alle medicatie reageerd hij heftig. Heb gelezen dat er in amerika ook veel minder gevaccineerd wordt en dat sommige vaccinaties zelf ruim 7 jaar beschermen
  Is hij met zijn eerste en dus ook zijn laatste enting voldoende beschermt?
  Wat is nu een verstandig te doen met vaccineren en ontwormen en vlooienpreventie?

  Beantwoorden
 28. m.scheepmaker
  m.scheepmaker zegt:

  Mijn honden komen uit spanje, dus de eerste 2 jaarcoctail laten enten, omdat ze daar geen antistoffen met de moeder meegrkregen hebben.
  Vorig jaar april voor t laatst ingeënt en aangezien de enting 3 jaar geldig is geen inentingen meer. Wil over 3 jaar een keer titeren.
  Twijfel wel aan de weilenting. Zijn geen zwemmers, meer ff afkoelein in t water en er dan weer uit.
  Is volgens mij ook nog steeds niet bewezen dat een Weilenting effect heeft, dus daar zou ik meer over willen weten

  Beantwoorden
 29. jessica
  jessica zegt:

  Mijn berner senner heeft epilepsie ze heeft al 2 keer een aanval gehad 14 dagen na een enting. Is het wel verstandig honden met epilepsie te enten? Is de kans op hersenvliesontsteking veel groter bij deze groep honden? De ziekte van weil is maar 1 jaar geldig ik vraag me af hoe groot de kans nu is dat en hond de ziekte van weil krijgt.

  Beantwoorden
  • Marijke
   Marijke zegt:

   Ik heb vandaag een bericht achtergelaten over een pup die de eerste enting kreeg, de dag erna is overleden. Wat ik niet schreef, is dat ze laat in de middag is geënt, en savonds al niet wilde eten, de volgende ochtend kreeg ze om de paar minuten een epileptische aanval. Deze volgden elkaar steeds sneller op en werden ook heftiger, uiteindelijk kreeg ze er een longbloeding overheen. Na twee en eenhalf uur bij de dierenartsen te zijn geweest, die overigens alles uit de kast hebben getrokken, waar ik ze nog steeds heel dankbaar voor ben! Ze zijn met drie man sterk bezig geweest om haar te stabiliseren en dergelijke, dit mocht uiteindelijk niet baten. Toen ze de longbloeding eroverheen kreeg, hebben we besloten dat dit niet verder mocht gaan, en hebben we haar in laten slapen. Ik denk dat dit is getrickert door de enting ! Ze vertelden toen ook, dat als ze er doorheen zou komen, dit waarschijnlijk bij elke enting zou gebeuren ! Dus voor mij geen onnodige entingen meer ! Pups denk ik pas de eerste enting bij acht weken !

 30. jeanine postma
  jeanine postma zegt:

  Graag wil ik de noodzaak weten voor de enting ziekte van weil meningen heel erg verdeeld mijn honden zwemmen en drinken wel altijd uit de sloot bijnwarm weer voorkom ik dat en neem water mee ivm blauwalg etc. 1 van mijn bearded collies heeft een auto immuunziekte die laat ik niet meer gewoon vaccineren maar wel voor de ziekte van weil wat zijn de risicos van wel of niet enten

  Beantwoorden
  • Sabrina
   Sabrina zegt:

   Ja daar ben ik ook erg benieuwd naar! Hier wordt ook graag gezwommen en in het bos wordt er regelmatig uit plassen gedronken. Ik heb gehoord dat de Weil enting geen fijne enting is, wat weegt zwaarder?

  • Irma
   Irma zegt:

   Dat zou ik ook graag weten tevens heb ik gehoord dat die Weil enting maar een paar maanden werkzaam zou zijn?

 31. Maurice Flinterman
  Maurice Flinterman zegt:

  Hi Willemijn,

  Dat is niet de bedoeling. Je kunt als je een nieuw bericht verstuurt aangeven met een vinkje onder de verzendknop of je op de hoogte gehouden wilt worden. Ik heb je er inmiddels tussenuit gehaald :-)

  Gr. Maurice

  Beantwoorden
 32. Anneke
  Anneke zegt:

  Precies morgen een jaar geleden, is een van onze honden overleden. Wij hadden hem 1,5 week van tevoren laten inenten. Hij was een oudere hond, maar vitaal en levenslustig. Na de inenting ging het in zeer rap tempo slecht(er) met hem. In eerste instantie dachten we dat hij last kreeg van artrose, omdat hij plots niet meer kon springen en niet meer wilde uitgaan. Na bij diverse malen bij de dierenarts te zijn geweest, werd een hele grote verdikking bij de lever/milt geconstateerd. Onze dierenarts onderzoekt de dieren altijd heel goed voordat zij inent en had niets gevoeld.
  Ik denk dat de inenting het proces van de zwelling heeft versneld, dat het lichaam de stoffen niet meer kunnen verwerken. Ik geloof wel, dat er al wel iets heeft gezeten, kan me niet voorstellen dat een gezwel in zo’n korte tijd zo kan groeien????
  Er zat, tot ons grote verdriet, niets anders meer op dan onze Frits te laten inslapen. We wilden hem niet nog allerlei dingen aandoen, want het zou uitstel van executie zijn geweest!!! Mede omdat hij zo rond 14/15 jaar geweest moet zijn. Hij kwam uit het asiel en zijn leeftijd was niet bekend.
  Mede door deze ervaring zullen we onze andere honden niet vaker dan om de 3 jaar laten inenten en zullen, wanneer zij wat ouder zijn, dit helemaal nalaten!
  Het liefste zou ik, als er dit zou zijn, op natuurbasis willen inenten!

  Beantwoorden
 33. marie-joze
  marie-joze zegt:

  mijn hond is al 15 en een half,volgens mijn DA moet hij nog steeds een enting krijgen.
  ik twijfelde dit jaar er erg over maar heb mij weer omlaten praten door de DA
  de hond van mijn dochter is 3 jaar ,is het verstandig om die wel elk jaar een enting te laten zetten
  ze eten beiden KVV

  Beantwoorden
 34. Marian
  Marian zegt:

  Graag zou ik willen weten of er veel dierenartsen in Nederland zijn die titerbepalingen doen, alvorens te enten en hoe zij dat in de praktijk brengen. Er is natuurlijk in een dierenkliniek niet altijd tijd om alles in dat ene consult te doen. Stel dat de titerbepaling aangeeft dat het dier toch een enting moet hebben, dan moet je die mensen dus weer terug laten komen met hun dier. Kortom: graag ervaringen van dierenartsen die hiermee werken en hoe zij dat praktisch ten uitvoer brengen.

  Beantwoorden
  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   Hoi Marian,
   Mijn ervaring is dat je alleen voor de titerbepaling betaald. Dus er komen geen consult-kosten bij. Mocht je hond toch een enting nodig hebben, wordt dit meteen gegeven na de uitslag.
   Dus geen extra consult.voor de inenting.
   Mocht je willen weten welke dierenartsen de titerbepaling oftewel vaccicheck uitvoeren, kan je kijken op: http://www.nmlhealth.com/v,,/DierenartseninNederland.aspx

  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   Hoi Maurice en Umai’s maatje,
   Regulier worden honden geënt bij 6, 9 en 12 weken en daarna nog eens een spuitje in de neus voor kennelhoest.
   Zelf denk ik dat een pup vanuit de moeder resistentie meekrijgt, en dat dit vaak langer aanwezig is dan 6 weken. Gaat men de pup inenten, haal je alle resistentie weg en moet deze weer opgebouwd worden.
   Is het niet beter om een pup eerst te titeren voordat men gaat enten?
   Mocht er uit de titer komen dat een hond ingeënt moet worden, geef je er dan ook een middel bij om eventuele bijwerkingen te voorkomen?
   Daarnaast een vraag over de enting van de Lepto/ ziekte van Weil.
   In het vaccin zit niet alle varianten welke er bestaan.
   Ik dacht dat er 5 soorten van Lepto zijn, terwijl het oude vaccin maar zorgt voor een resistentie van 2 soorten en het vaccin wat sinds kort op de markt is, maar zorgt voor resistentie van 3 soorten van de Lepto.
   Ent jijzelf je honden voor Lepto/ ziekte van Weil?

 35. Marinde Kruis
  Marinde Kruis zegt:

  Ik zou graag wiilen weten wat het verschil is mbt vaccinatie tussen een levend en dood vaccin. Maakt dit uit voor de duur van de vaccinatie?
  Ik zou ook graag willen weten wat ik als fokker mijn pupkopers als advies kan meegeven. Ook zou ik graag willen weten wat het beste entingsschema is dat je als fokker voor de pups kunt aanhouden.

  Beantwoorden
 36. Ilonka
  Ilonka zegt:

  Sinds het zien van de info die Tannetje Koning deelde, heb ik mijn hond aan de KVV en 1x geent. Dat wil ik ook zo houden. Is het noodzakelijk om na een jaar of 5 de antistoffen te laten testen? Zo ja, kunnen alle dierenartsen dit of moet je daar speciaal voor naar een andere arts? De DA wil natuurlijk verdienen en zullen het tegen spreken en adviseren om WEL te enten. Alleen ik zou er op willen staan om te testen en zit niet te wachten op extra kosten (reiskosten) om bijv. naar Tannetje te gaan omdat mijn eigen dierenarts dit niet kan of wil doen. Nu wil ik best een keer bij Tannetje Koning kijken want het lijkt me erg boeiend alleen het gaat mij even nu om het principe.

  Beantwoorden
  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   Hoi Ilonka,
   Helaas doen er niet veel dierenartsen aan de titerbepaling. Inenten brengt gewoon veel meer geld binnen en de test van de titer duurt 20 minuten.
   Mocht je willen weten welke dierenartsen deze bepaling afnemen, kan je kijken bij:
   http://www.nmlhealth.com/c,5779,,/Verkooppunten-VacciCheck.aspx

  • Hanneke
   Hanneke zegt:

   Hoi Marian,
   De dierenartsen die de titerbepaling uitvoeren, kunnen gelijk na de uitslag eventueel nodig inenting geven. Dus van een extra consult is geen sprake.
   Wil je weten welke artsen deze titerbepaling doen, kan je kijken bij:
   http://www.nmlhealth.com/v,,/DierenartseninNederland.aspx

 37. Anka schat
  Anka schat zegt:

  Hallo, ik vraag me ook af of dat inenten jaarlijks nodig is .ik heb een hondje die hele gevoelige darmen heeft, en 2jaar niet geënt.nu afgelopen voorjaar heb ik ze laten inenten omdat ik naar Duitsland ging Rabies en de cocktail. En toeval kreeg ze van de zomer allergie aan de poten en buik ,dierenarts geweest en kreeg ze medicijnen voor de jeuk prednison en zalf cortisonen waar ik ook al weer niet blij mee was. Het bleek een gras of pollen allergie te zijn.
  IK weet niet meer waar je goed aan doet.dus dit is mijn vraag.

  Beantwoorden
 38. Tessa
  Tessa zegt:

  Ik zou graag willen weten welk risico ik loop als ik mijn hond niet laat enten tegen de ziekte van Weil. Hij zwemt wel graag. Voor de andere ziektes laat ik een titerbepaling doen zodra het tijd is om ze opnieuw te geven.

  Beantwoorden
 39. Mattie
  Mattie zegt:

  Mijn hond is erg allergisch en reageert op granen, rund, kip, pluimvee en chemische toevoegingen in voeding. Momenteel heb ik haar jeukvrij en energique maar dat is wel eens anders geweest. Nu ben ik bang om haar straks weer te laten enten, zeker als dat misschien helemaal niet nodig is. Dit kan bij haat misschien weer een allergische reactie uitlokken maar omdat zij in de vakantie naar de opvang gaat ben ik het haast wel verplicht om te doen, netbals de chemische behandeling tegen vlooien en teken.

  Beantwoorden
 40. ielynke ploeger
  ielynke ploeger zegt:

  Beste,
  Al heel lang loop ik met de vraag; waarom krijgen mijn Cavaliers dezelfde dosis kwa vaccinatie als mijn Multigen Labradoodle.
  Mijn jongste Cavalier (3-4-2013) woog bij de tweede enting nog geen 1,5 kg. Een aantal dagen nadat hij de enting gehad had is hij erg ziek geweest. Het zag er zo slecht uit, dat wij bang waren hem te verliezen.
  Mijn labradoodle was bij de tweede enting 8,3 kg. En toch krijgen ze dezelfde hoeveelheid entstof. Ik heb de vraag al bij de dierenarts neergelegd en haar reactie was gewoon; er is onderzoek naar gedaan en het moet zo. Maar met dat antwoord kan ik niks. Ik wil heel graag weten hoe het werkelijk zit. Kan het soms om commerciële redenen niet? Omdat het lastig is, om net als bij ontvlooiing de hoeveelheid in gewichtsgroepen in te delen?
  Ik hoop dat jullie mijn vraag gebruiken. Ben namelijk erg benieuwd naar het antwoord.
  Alvast bedankt.
  Ielynke Ploeger

  Beantwoorden
  • barbara
   barbara zegt:

   Het is met honden vaccinaties qua hoeveelheid het zelfde als bv de griepvacinatie voor mensen een tiener krijg evenveel ingespoten als een man van 130 kilo , het gaat om het beetje ziekte wat er inzit om zijn werk tedoen En heeft dus niets met het gewicht temaken @ielynke Ploeger Wel vreemd dat jou DA dat antwoord niet kon geven Bewijst maar weer eens dat veel dierenartsen niet van vacinaties afweten en op de opleiding hebben ze geleert dat je je hond moet inenten en zo is dat dan vinden zij Heel erg jammer want veel entingen zijn een paar jaar geldig en zitten ook nog eens vol met gif

 41. Petra Bijdevaate
  Petra Bijdevaate zegt:

  mijn 3 jarige labrador heeft alle entingen gehad en is nu weer toe aan zijn jaarlijkse enting. Nu las ik laatste een bericht dat honden, net als kinderen die in hun jeugd alle entingen hebben gehad, niet jaarlijks hun entingen hoeven te herhalen. Het werd vergeleken met de entingen tegen mazelen, pokken etc. In hoeverre is dit waar? en wat is het nut van het jaarlijks herhalen, als de entstof levenslang blijft werken?

  Beantwoorden
 42. willemijn v.d. burgt
  willemijn v.d. burgt zegt:

  ik ent met acht weken 12 weken en een jaar, daarna nimmer meer.

  beschermd tot haar dood. , twijfel ik toch ? dan bloed prikken om antistoffen te bepalen. zo doe ik het.

  Beantwoorden
 43. Yvonne
  Yvonne zegt:

  Is het mogelijk om een vaccinatieschema met daarbij een titterschema te kunnen geven?
  Zodanig dat de hond niet overgevaccineerd wordt.

  Beantwoorden
 44. Linda Hendriks
  Linda Hendriks zegt:

  *Mijn 2 honden (klein ras) als pup geënt en met 1 jaar, daarna nooit meer. 16 en 12 jaar oud, nooit ziek geweest! Krijg nu een border collie pup, 1e jaar laar ik hem enten, maar is het nu wel of niet noodzakelijk om hem jaarlijks te laten inenten? Vooral omdat hij meer gaat zwemmen enz.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *