Als je aan het BARF-en bent of je bent van plan om vers vlees te gaan geven dan is het handig om een goed adres te hebben. Een adres waar je weet dat het vlees een goede kwaliteit heeft en niet mee gerommeld wordt. Zodat je weet dat het te vertrouwen is en dat het netjes verpakt zit. Maar hoe kun je dit precies zien en waar ga je de hondenvoeding halen?

De kippenboer

Je kunt soms op de markt bij bijvoorbeeld de kippenboer wat extra’s halen. Hier kun je de karkassen of nekken halen. Vaak moet je dit vooraf melden zodat hij dit voor je kan verzamelen. Zij werken volgens de hygiëne richtlijnen die voor mensenconsumptie belangrijk is, deze wordt ook wel de HACCP-norm genoemd. Je mag er van uit gaan dat ze zich hier aan houden. De spullen die je haalt zijn meestal gangbaar en niet scharrel of biologisch vlees. Het is wel belangrijk om daar op te letten. Veel kippenboeren zeggen dat ze scharrel of biologisch verkopen terwijl dat niet zo blijkt te zijn.

De kippen van een scharrel of biologisch keurmerk hebben een beter leven gehad. Maar dat niet alleen! Biologische kippen worden op een oudere leeftijd geslacht dan de gangbare slachtkuikens uit de bio-industrie. De slachtkuikens groeien onnatuurlijk snel op. In 6 weken tijd groeit het kuikentje tot een vleeshomp van 2 kilo, dit wordt ook wel de plofkip genoemd. Doordat ze zo snel groeien hebben ze veel groeihormoon in hun lichaam. Bij het slachten zit het groeihormoon nog volop in de kip. Als je de kip vervolgens aan de hond of kat voert, krijgt hij dit groeihormoon binnen. De biologisch kip heeft dit niet omdat het op latere leeftijd wordt geslacht.

Je kunt bij de kippenboer ook wild halen. Het vlees van wild is ook gezond en diervriendelijk. Wild is scharrelvlees dat zichzelf voedt met al het goede uit de natuur, meer biologisch kan bijna niet!

Slager

In eerste instantie ging ik zelf altijd langs meerdere slagers om te vragen of ze wat vlees over hadden. Helaas kwam ik vaak van een koude kermis thuis. De slagerijen die krijgen hun vlees kant en klaar aangeleverd van de groothandelaar/slachthuis. Dit heeft als gevolg dat er dus geen botvlees of orgaanvlees over blijft wat je aan de hond kunt geven. Laat staan tegen redelijke prijzen.

Je kunt wel bij de groothandel vragen of ze wat voor je achter kunnen houden. Soms kan het lastig zijn om daar je voet tussen de deur te krijgen, maar de aanhouder wint!

Dierenwinkels

Sommige dierenwinkels hebben steeds vaker een vriezer in de winkel staan. Je kunt daar KVV halen en soms ook wat vers vlees producten. Over het algemeen is dit niet voldoende om je eigen vriezer te vullen. Je kunt wel vragen of ze wat meer voor je kunnen bestellen.

Online webwinkel

De voorkeur gaat toch uit naar de online webwinkel die speciaal gericht is op het verkopen van vers vlees. Zij hebben een uitgebreid assortiment, dit verschilt per webwinkel. Je zoekt een (web)winkel die om de hoek zit of een die bij jou thuis kan bezorgen.

Op fora zoals Barfplaats of Natuurlijkvoeren kun je met andere mensen samen bestellen in jouw omgeving. De gehele bestelling wordt op een adres afgeleverd. Dit scheelt jou en de webwinkel in kosten waardoor het vaak goedkoper geleverd kan worden. Ook vind je op de bovenstaande sites meerdere adresjes bij jou in de buurt.

Dierbewust levert ook gezamenlijke bestellingen op een adres. Dit scheelt in de bezorgkosten en worden in korting gebracht op de totale bestelling.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *