rauw vlees gevaarlijk voor hond en mens

Dit was de kop van RTL Nieuws: Waarschuwing voer je hond geen rauw vlees. De Telegraaf zegt: ‘Rauw vlees slecht voor hond en baas’ om hun lezers te informeren maar vooral om de aandacht te trekken. Veel hondenliefhebbers zijn geschrokken van dit beeld dat wordt geschetst over het geven van rauw vlees aan hun hond.

>>> Ontdek de geheimen over hondenvoeding en download gratis dit e-Book! <<<

Maar hoe gevaarlijk is rauw vlees voor honden en indirect voor onszelf? En loop je de infectie alleen op via dieren die rauw vlees eten?

Steeds meer hondenliefhebbers voeren hun hond rauw vlees. Volgens deskundigen bestaat het gevaar dat bacteriën uit het vlees via de hond overslaat naar de baas en zo gevaarlijke problemen kan geven. In het artikel van RTL nieuws wordt met name gesproken over de ESBL-bacterie.

Wil je toch kwalitatief vlees geven aan je hond maar toch liever niet rauw? Bekijk dan de video over hondenvoeding in blik met biologische kwaliteit.

Wat is de ESBL bacterie?

ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Maar dat mag je meteen weer vergeten. Belangrijk is dat de ESBL een enzym is dat door bacteriën wordt geproduceerd. Dat enzym kan antibiotica afbreken. ESBL kan in darmen van zowel mens en dier zitten.

Bij het slachten van vee kunnen de bacteriën op de buitenkant van het vlees terechtkomen. ESBL-bacteriën komen steeds vaker voor, omdat er in de intensieve veehouderij te veel antibiotica aan vee worden toegediend.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 95 procent van het kippenvlees en 40 procent van het kalfsvlees dat in de supermarkt ligt is besmet met salmonella, E.coli en Campylobacter en ESBL vormende bacteriën. In 13 procent van de biefstukken zit de ESBL-bacterie. ESBL-producerende bacteriën zijn dan ook aangetroffen bij rauw vlees in winkels zoals kip, kalkoen, varkensvlees en kalfsvlees.

Helaas wordt er in het artikel heel erg ingezoomd op de ESBL-bacterie. Maar als je kritisch leest worden de cijfers uit het verband getrokken. Het onderzoek waar op wordt gedoeld is namelijk uit 2012 en was allang bekend.

5 vragen aan Ronald Veldhuizen over ESBL besmetting

ESBL besmetting door vlees

Er schuilt wel degelijk een gevaar bij het voeren van rauw vlees en we mogen hygiëne zeker niet vergeten, maar dat geldt ook net zo goed voor mensen die geen hond hebben en rauw vlees eten. Niemand heeft het in het artikel bijvoorbeeld over onze filet american en carpaccio die net zo goed rauw wordt eten. Daar schuilt een zelfde risico.

Daarnaast is het onbekend in welke hoeveelheden deze bacteriën aanwezig zijn op het vlees en of dat voldoende is om iemand te besmetten door het eten van het vlees.

De bacteriën worden verder ook in het milieu (zoals het oppervlaktewater van rivieren) gevonden. Er zijn aanwijzingen dat door irrigatie ook groente besmet zou kunnen worden.

In principe ben ik het eens met de basisgedachte achter dit verhaal, zegt dierenarts Tannetje Koning. Je moet wel degelijk de hygiëne betrachten bij het bereiden en voeren van versvlees aan huisdieren. Aan de andere kant moeten we ook niet al te panisch doen over bacteriën.

Kan rauw vlees voor gevaarlijke problemen zorgen?

Dit is absoluut een feit, er zit een risico aan het geven en het eten van rauw vlees. Een hond en mens kan via het eten van rauw vlees de ESBL-bacterie of Salmonella oplopen. De ziekte loop je op als je vlees niet hygiënisch bereid in je eigen keuken.

80 procent van de geteste honden draagt de bacterie, meldt het Medisch Centrum voor Dieren. Ook honden die geen rauw vlees eten, zijn niet veilig voor ESBL.

De 80% van de geteste honden betreffen niet alleen honden die rauw vlees hebben gegeten, maar ook honden die dus andere voeding hebben gegeten.

80%

En hoe zit het met andere huisdieren die geen vlees eten, hoe vaak komen de ESBL bacterie voor bij de andere huisdieren die geen vlees eten? De ESBL bacterie is in de eerste plaats een probleem vanuit de reguliere bio-industrie vanwege een overvloed aan antibiotica. En de bacteriën zijn overal.

Een van de conclusies van het onderzoek is dat de relatie tussen het voorkomen van een besmetting en het eten van rauw vlees met grote voorzichtigheid benaderd moet worden. De bacteriën worden wel aangetroffen in de ontlasting maar er is niet aangetoond dat deze afkomstig zijn van het vlees.

Elk jaar worden er 85.000 mensen ziek door een infectie die ze hebben opgelopen via een dier, meldt het RIVM. En wie bijvoorbeeld ESBL oploopt, kan daar serieuze gevolgen van ondervinden, meldt het Medische Centrum voor Dieren:  Bij gezonde mensen is dat geen probleem, maar als iemand eenmaal ziek is, is een simpele infectie al niet te behandelen door antibiotica.

Dit cijfer wordt uit het onderzoek erbij gehaald maar wordt uit zijn verband getrokken.

Hoeveel van de 85.000 mensen wordt ziek van hun huisdier? En hoeveel daarvan zijn eenvoudige schimmelinfecties? Of andere klachten die niet levensbedreigend zijn? Hoeveel mensen zijn er die Salmonella van hun vlees etende hond hebben gekregen? Of van hun brok etende hond? – dierenarts Tannetje Koning

Diepvriesvoeding van honden wordt gecontroleerd op bacteriën. Het ingevroren vlees wordt niet gecontroleerd op ESBL vormende bacteriën, maar zouden we meer controle op diepvriesvoeding moeten hebben dan op ons eten in de supermarkt/slager?

De griezelige ESBL-bacterie is steeds vaker in het nieuws. Maar hoe gevaarlijk is het eigenlijk en voor wie?

Goede video over bacteriën en resistentie van antibiotica

Je kunt ondertiteling aanzetten voor de YouTube video!

Voor wie is de ESBL-bacterie een gevaar?

Het goede nieuws is dat deze ESBL-bacterie NIET gevaarlijk is voor gezonde personen. In Nederland draagt een paar procent van de bevolking een ESBL-producerende bacterie bij zich, maar merkt daar niets van.

Maar voor kwetsbare groepen kunnen deze bacteriën zeker gevaarlijk zijn zoals.

  • kinderen tot 5 jaar
  • zwangere vrouwen
  • zieke mensen met een lage weerstand (zoals na een operatie)
  • ouderen

Je zult je hier dus goed bewust van moeten zijn, dat je hygiënisch met het vlees omgaat als je het bereidt. Zeker als je je met de risicogroep omringt. Dit geldt dus niet alleen voor mensen die hun hond rauw vlees geven maar voor de hele bevolking.

Hoe voorkom je een besmetting met ESBL?

Directeur en microbioloog Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt:

Deze bacteriën zijn zeer gevoelig voor verhitting. Als je dat goed doet, dan zijn ze weg. Het grootste gevaar is herbesmetting in de keuken. Als je besmet vlees snijdt op een plank, het vlees goed bakt, en dan weer terug legt op die plank, dan is het vlees opnieuw besmet.

Moet je geen rauw vlees meer eten?

Als de oplossing is om vlees goed te bakken of te braden, moet je dan nog wel rauw vlees als filet american of carpaccio eten?

Het is lekker, ik eet het zelf ook, zegt Coutinho. Ik weet dat er bepaalde risico’s aan zitten, dan is nou eenmaal zo in het leven. Je loopt het risico dat je besmet wordt met ESBL. Maar op dit moment is er geen reden om af te raden deze producten te eten.

Wat gebeurt er als je onverhoopt een stukje ESBL-vlees hebt opgegeten?

Volgens Coutinho hebben 1 op de 20 Nederlanders de bacterie. Die merken daar niets van. Maar de bacterie nestelt zich in het lichaam. Als je dan ziek wordt – je krijgt bijvoorbeeld een blaas- of longontsteking – en de arts schrijft antibiotica voor, dan kan het zijn dat die niet werken. Dan is zo’n infectie niet te behandelen. En dat is een probleem waar artsen zich al jaren zorgen over maken.

Dit zegt de directeur van het RIVM himself. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn en omdat je het vlees voor je hond niet verhit, dien je extra op te letten. Maar het risico is net zo groot als je vlees voor jezelf bereidt als dat je besmet wordt door je hond.

Daarom is het belangrijk om met een aantal eenvoudige tips je vlees op een goede manier klaar te maken:

1. Was altijd eerst goed je handen voordat je gaat koken.
2. Was direct je handen nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
3. Was je keukengerei meteen na gebruik met heet water en afwasmiddel.
4. Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten. Gebruik dus bijvoorbeeld verschillende vorken voor het prikken in rauw vlees en gaar vlees.
5. Gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten.

Laat je niet bang maken

Samengevat zijn ESBL-bacteriën niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar voor kwetsbare groepen kunnen ze de behandeling van eventuele infecties flink bemoeilijken. Ze komen overal voor op vlees, zoals varkensvlees, kalfsvlees, maar vooral kippenvlees.

Het ligt voor de hand om de kwetsbare personen dan maar te adviseren geen kippenvlees meer te eten, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt het risico op besmetting met de ESBL-bacterie namelijk enorm verkleinen door het vlees op een goede, hygiënische manier klaar te maken en te bewaren.

Wat ons betreft kun je jouw hond prima rauw vlees geven al dien je je er wel bewust van te zijn.

Bronnen:

  1. RTL nieuws artikel: Waarschuwing voer je hond geen rauw vlees
  2. Telegraaf artikel: Rauw vlees slecht voor hond en baas
  3. Onderzoek RIVM 2012
  4. Artikel Ronald Veldhuizen: 5 vragen over ESBL besmetting via vlees
  5. Tannetje Koning facebook reactie op de nieuws artikelen