Wat is KVV?

KVV staat voor Kant en klaar Vers Vlees of ookwel Kompleet Vers Vlees genoemd. Het wordt als dierenvoeding gegeven aan honden en katten. Meestal als vervanger voor brokken of blikvoeding.

Je kunt Kant en klaar Vers Vlees zien als de vereenvoudigde versie van BARF, het zijn complete diepvriesmaaltijden. KVV zit in standaard formaten plastic bakjes, rollen of kartonnen verpakking en zijn variërend in gewicht van  400, 500 tot 1000 gram. Er wordt vers vlees vermengd tot een mix en het bestaat hoofdzakelijk uit botvlees, spiervlees, orgaan en groenten. Afhankelijk van het merk worden daar meestal extra toevoegingen aan gegeven zoals vitaminen, vet en rijst. De samenstelling onderling verschilt sterk.

Verschillende soorten merken

Er zijn verschillende soorten varianten lees ‘smaken’ van verschillende soorten merken. Over het algemeen wordt geadviseerd om meerdere varianten van verschillende merken door elkaar te voeren zodat je huisdier zo optimaal en divers mogelijk menu krijgt. Je weet uiteindelijk niet wat er precies in de samenstelling van het vlees zit. Ook weet je niets over de kwaliteit en de herkomst van het vlees. En zoveel mogelijk verschillende organen om zoveel mogelijk een prooidier na te bootsen Sommige voeders bevatten geheel geen toegevoegde vitaminen en anders juist vrij veel. De beste merken zijn gebaseerd op zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Maar wat zijn nou precies de voor en nadelen van Kant en klaar Vers Vlees?

Nadelen van KVV:

Het eerste nadeel is dat je niet precies weet wat er in de vleessamenstelling zit van een KVV. Ditzelfde probleem heb je met brokken. Als je puur en alleen voor gemak gaat dan is vers vlees niets voor jou. Maar toch kan KVV een oplossing bieden zonder te veel moeite. Het tweede punt wat soms als nadeel gezien kan worden is de ontgiftingsperiode. Overigens vinden de baasjes dit meestal spannender dan de hond zelf, het stelt eigenlijk niet zoveel voor. Ten derde heb je een extra vriezer nodig om het vlees in op te slaan, al verkoopt de supermarkt om de hoek het vlees tegenwoordig ook.

Voordelen van KVV:

Het voordeel van KVV is dat je zonder enige kennis van voeding toch al vers vlees kan geven zonder bang te zijn voor tekorten in de voeding. Dit maakt de drempel lager om over te stappen van brokken naar KVV. Het enige wat je hoeft te doen is het vlees te laten ontdooien in de ijskast en het is de volgende dag klaar om te geven. Een dier dat uitsluitend diepvriesvoeding eet, kauwt niet. Ze krijgen minder snel tandsteen dan met brokken, maar ze missen de massage van tandvlees en reiniging van de tanden door de botten. Daarom is het aan te raden om hier een paar keer per week lichtverteerbare botten bij te geven zoals kippennekken. Door KVV gaat de vacht meer glimmen en wordt de ontlasting minder (zitten minder afvalstoffen in het vlees, waardoor er minder afgescheiden hoeft te worden door het lichaam, dus een compacte drol). Met name de honden die ontzettend veel jeuk hebben of een allergie kan het de oplossing zijn.

KVV is de eerste goede stap in de richting van vers vlees!

4 antwoorden
  • Maurice (Dierbewust)
   Maurice (Dierbewust) zegt:

   Hi Lenie,

   Bedankt voor je vraag. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan maar in de praktijk heb ik zelf niet die ervaring. Sterker nog er zijn verhalen dat honden minder snel last hebben van wormen omdat de zuurtegraad in het lichaam verandert (zuurder wordt) waardoor wormen minder kans maken in het lichaam.

   Belangrijkste is om de hond hierop altijd goed te controleren en geen wormenkuren in de hond te gooien die ‘zogenaamd’ preventief werken. Wormenkuur werkt namelijk alleen als de hond wormen heeft. Er zijn overigens ook natuurlijke wormenkuren, waar zeer binnenkort meer informatie op de site over volgt!

  • Jacolien
   Jacolien zegt:

   Hoi Maurice, leuk dat er meer info komt over natuurlijke wormenkuren. Mijn honden krijgen maandelijks Verm-X. Dit is een kruidenmengsel en ik gebruik dit al jaren. Mijn honden doen het er goed op en geen last van wormen. Ze krijgen ook altijd KVV.

  • Maurice (Dierbewust)
   Maurice (Dierbewust) zegt:

   HI Jacolien, interessant om te weten. Heb het middel opgezocht en kende het nog niet. Leuk om t.z.t. te vergelijken met het middel waar ik meer informatie over zal geven :)

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *