Ouder worden. We doen het allemaal: mens en hond. En achteruitgang en ziektes horen helaas vaak bij het natuurlijk proces van veroudering.

Toch is het zo dat hoe beter je voor jezelf en je hond zorgt qua onder andere voeding, des te minder last je of je hond hebben van deze veroudering.

In de natuurlijke gezondheidszorg wordt de achteruitgang door veroudering vooral toegeschreven aan de opbouw van toxines (giftige stoffen) in het lichaam. En daar kun je je hele leven iets aan doen. Ook zeker voor je hond.

Oxidatie

Een belangrijke schakel in het verouderingsproces is oxidatie. Als er interactie is tussen zuurstof en de cellen in het lichaam, dan kan er oxidatie optreden. Het is een natuurlijk proces. Het lichaam kan hier mee omgaan en zorgt ervoor dat er weinig schade aan cellen ontstaat. We hebben immers zuurstof nodig om te leven. Toch zal zo’n 1 a 2 procent van de cellen wel oxideren en dus beschadigen. Zij veranderen in oxidanten, ook wel vrije radicalen genoemd.

Vrije radicalen in het lichaam van de hond

Vrije radicalen zijn dus beschadigde cellen in het lichaam. Door het oxidatieproces is er zuurstof in een cel terecht gekomen, waardoor de verbindingen in de cel niet kloppen. Vaak missen ze een molecuul. Hierdoor vallen de vrije radicalen andere cellen aan, om deze van het molecuul te beroven en zichzelf weer te helen.

Wanneer vrije radicalen andere cellen van hun moleculen beroven, beschadigen ze het DNA in die cel en dit legt de basis voor ziekte. Wanneer het DNA van een cel wordt veranderd, wordt de cel gemuteerd: hij groeit en reproduceert abnormaal en snel.

Verdediging tegen vrije radicalen

Over het algemeen heeft het lichaam een goede verdediging tegen vrije radicalen en worden ze gecontroleerd met antioxidanten. Er ontstaan pas problemen wanneer er te veel vrije radicalen zijn voor het lichaam om deze te beheersen.

Vrije radicalen kunnen in grote getalen een schadelijke, snelle kettingreactie op gang brengen in het lichaam. Hierdoor wordt het afweersysteem van het lichaam overbelast, waardoor er verschillende aandoeningen en chronische ziekten kunnen ontstaan, waaronder kanker, gewrichtsziekten, hart-, lever- en nierziekten en cognitieve achteruitgang. Dit geldt voor mens en dier.

Vrije radicalen van buitenaf

Het oxidatieproces van binnenuit is een normale gang van zaken voor het lichaam. Echter, er komen ook vrije radicalen van buitenaf het lichaam in, die bestreden moeten worden. Milieuvervuiling bijvoorbeeld, maar ook pesticiden in de lucht, reinigingschemicaliën en andere lichaamsvreemde stoffen doen dit.

Vrije radicalen kunnen ook voortkomen uit farmaceutische middelen, zoals vaccinaties en antibiotica.

Na verloop van tijd zullen de vrije radicalen uit deze gifstoffen zich ophopen en zal het lichaam niet in staat zijn om de schade te stoppen. Daarom is het vermijden van deze giftige stoffen van belang.

Antioxidanten en  voeding hond

Het gebruik van antioxidanten in het eten van je hond, zal zeker helpen om vrije radicalen te bestrijden.

Een gezonde voeding bevat veel antioxidanten die helpen om vrije radicale kettingreacties te voorkomen of om ze te stoppen nadat ze zijn begonnen.

Vitamine C vangt vrije radicalen en neutraliseert ze. Honden zijn over het algemeen goed in staat om hun eigen vitamine C te produceren.

Vitamine E zit in het celmembraan en breekt de kettingreacties van vrije radicalen. Vitamine E komt vooral voor in plantaardige olie, groente, fruit, volkoren producten en noten.

Flavonoïden zijn bijzonder krachtige antioxidanten die in de meeste vruchten, groenten en kruiden en bessen worden aangetroffen. Groene thee bevat ook zeer hoge hoeveelheden flavonoïden. In het algemeen geldt dat hoe feller het voedsel gekleurd is, hoe hoger de concentratie aan flavonoïden is;

Polyfenolen, oftewel fenolen, zijn een kleinere klasse van antioxidanten die in de hoogste concentraties kunnen worden gevonden in donkerrode vruchten.

Een goed afgerond, gezond dieet is de beste aanpak om je hond gezond te houden!

Vermijd het aanvullen van je hond met synthetische bronnen van vitamine C en E, omdat het lichaam van je hond deze niet goed kan afbreken en verwerken.

Een verse, volledige voeding, compleet met orgaanvlees, voedingskruiden en wat groente of fruit (zoals verse bessen) kan heel goed helpen om vrije radicalen af te vangen.